Nieuws‎ > ‎

Groepsschaak

Geplaatst 18 nov. 2015 06:36 door Jeroen van Ginneken   [ 25 nov. 2015 01:39 bijgewerkt door Hans Hoornstra ]

Groepsschaak

 

Op afgelopen dinsdag 17 november was het tijd voor de tweede AAS-avond van het seizoen en we besloten te gaan Groepsschaken. Nu is het mogelijk dat u denkt: “Groepsschaken, wat is dat in godsnaam?” Geen onterechte vraag, want tot afgelopen dinsdag was het fenomeen nog nooit voorgekomen in de duizendjarige geschiedenis van het schaakspel. Maar hé, van een club met hippe mensen kun je natuurlijk hippe ideeën verwachten.


 

Ondanks het weer en het feit dat het Nederlands Elftal (niet) moest spelen, waren er 13 mensen op komen dagen. Geen slechte score dus. We besloten het deelnemersveld in twee teams te verdelen: Team Hoornstra tegen Team Ouwersloot. Het eerste team had 6 leden, het tweede 7. Ik zal u niet vermoeien met de exacte samenstelling van deze teams. Omdat Hans Ouwersloot de zwarte pion koos, mocht Team Hoornstra beginnen met zetten.

 

Maar voordat zij dat deden, verhuisde Team Ouwersloot met analysebord en laptop naar de barzaal. De laptop diende om de zet in te voeren in een partij die werd gehost door Chess.com, het analysebord diende – u raadt het al – voor de analyse. De regel werd ingesteld dat de stukken niet mogen worden aangeraakt tijdens het analyseren, maar die regel werd voor zet 3 al gebroken door beide teams (of in ieder geval wel door ons team). Team Hoornstra dacht even na over de eerste zet, stemde 1x Pc3, 2x e4 en 3xd4 en aldus werd 1. D4 uitgevoerd op de laptop. De klok van Team Ouwersloot begon meteen te lopen en de partij was in gang gezet.

 

Beide teams probeerden een opening op het bord te krijgen die zij wel kenden maar de tegenstander niet. Het gevolg hiervan was dat beide teams na 4 zetten reeds uit de theorie waren. Er kon dus gewoon normaal worden geschaakt. Omdat beide teams slechts bestonden uit sterke schakers, ging de strijd lange tijd gelijk op, met een klein plusje voor Team Hoornstra. Er werden veel varianten uitgerekend om een voordeeltje te halen, maar de tegenpartij berekende evenzoveel varianten waardoor er weinig fouten over en weer gemaakt werden. Juist op het moment dat Team Ouwersloot dacht een remise-variant te hebben gevonden, maakte zij een ‘slip-of-the-mouse’ waardoor ze gelijk kon opgeven. Maar dat mocht natuurlijk niet gebeuren, dacht Team Hoornstra; je wint op waarde of je wint niet. Er werd besloten om de correcte zet uit te voeren, maar omdat Chess.com hier niet op is berekend, werden de laptops aan de kant gezet en de in de plaats daarvan werd er een klok in de gang gezet. De partij werd verder gespeeld met beide teams achter een bord, en wanneer zij een zet hadden bedacht, rende iemand naar de klok, riep zijn zet en sloeg op de klok. De chaos was compleet.

 

Toch slaagde Team Hoornstra erin een winnende voortzetting te bedenken en Team Ouwersloot besloot omstreeks 23:30 de hand te schudden. Er werd kort nog driftig nageanalyseerd door beide teams, en in goede vrede werd de avond afgesloten. Het was een lange, pittige avond waarin veel werd onderwezen, geleerd, verteld en gerekend maar die leuk en nuttig was voor iedereen. Wellicht vindt de avond volgend jaar gevolg, maar dan wel op een dag dat het niet regent en het Nederlands Elftal niet niet voetbalt.  

 

De hele partij is hier te vinden:

http://www.viewchess.com/cbreader/2015/…/18/Game1414234.htmlTeam Ouwersloot in conclaaf over de beste zet.

Comments