Nieuws


Hans Hoornstra snelschaak kampioen 2017

Geplaatst 20 dec. 2017 13:33 door Peter Schotman

Met anderhalf punt voorsprong op de concurrentie heeft Hans Hoornstra overtuigend het snelschaak kampioenschap van SC Maastricht gewonnen. In de voorronde konden Maarten-Jan Oosterman en Reinier Overtoom nog op gelijke hoogte blijven. In de finale groep van de top acht werd Hans vervolgens ongeslagen eerste.

Hein de Boer kampioen Rapid 2017

Geplaatst 17 mei 2017 12:52 door Peter Schotman

Aan het eind van de derde avond rapid, na totaal negen ronden, stonden Hein de Boer en Jacob Perrenet bovenaan de ranglijst met een gelijk aantal punten. Op basis van onderling resultaat is Hein de kampioen. Felicitaties!

In memoriam: Jo Rikers 15-12-1938 - 16-2-2017

Geplaatst 19 feb. 2017 10:52 door Joost de Bruin   [ 19 feb. 2017 10:54 bijgewerkt ]


In Memoriam Jo Rikers  (15-12-1938 -  16-2-2017)

Hans Ouwersloot

Vanochtend kwam onverwacht het bericht: Jo Rikers is overleden. Kwam het geheel onverwacht? Niet helemaal. Kwam het ongewenst? Heel erg.

De schaakclub, daar ken ik hem natuurlijk het beste van. Jo was anderhalve eeuw lid, waarvan een hele eeuw als bestuurder. Secretaris was zijn rol tot een paar jaar geleden. Hij was zelf zo wijs in te zien dat dat op een gegeven moment niet meer ging. Maar tot die tijd was het hoogtepunt van de bestuursvergadering de bespreking van de notulen, wat ontaardde in wedstrijdjes fouten ontdekken. Taalfouten, een verkeerde naam, een komma teveel. Alles werd uit de kast gehaald om Jo te plagen. Hij kon het hebben. Zijn grootste triomfen vierde hij toen er werkelijk geen enkele onjuistheid in zijn pagina’s lange verslag van de bestuursvergadering te ontdekken was. Maar dat was al weer vele jaren geleden.

Jo was terecht erelid. De extra ledenvergadering waarin dat bekrachtigd werd staat me nog helder voor de geest. Sjef Moerdijk kroop met verve in de rol van ceremoniemeester. Oude verhalen werden aan de vergetelheid ontrukt, Jo’s verdiensten uitgebreid uitgemeten, en één van zijn beste prestaties achter het bord werd nog eens over het voetlicht gebracht. Een feestavond werd het. Met als hoogtepunt het in het leven roepen van de Jo Rikers trofee voor de beste partij van een clublid. Voorwaarde was wel dat deze in een beslissing was geëindigd. Jo, niet de avontuurlijkste schaker en erkend remisekampioen kon de humor er wel van inzien.

Het remiseaanbod. Als Jo ergens van bekend is, dan wel daarvan. Hoe vaak heeft zijn: ‘Remise’, vaak uitgesproken op zijn Frans (‘remi’), niet door de speelzaal geklonken. Steevast ontlokte dat een glimlach op de gezichten van de aanwezigen. En vaak bracht het een moment van vertwijfeling bij zijn tegenstander. Want Jo bood niet alleen vaak remise aan, hij kon dat ook als geen ander timen. Dat ervoer ik zelf toen ik, pas op de club, tegen Jo mocht spelen. Een blunder in het begin van de partij kostte mij een stuk. Dat dreigde ik met wat complicaties later wel terug te winnen, maar Jo kon ontsnappen. Precies op dat moment bood hij remise aan. Ik kon het – objectief gezien – niet weigeren. Bij de beste voortzetting zou ik het stuk niet terugwinnen. Ik nam het aan. Jo heeft dat resultaat, zeker toen ik jaren later herhaaldelijk clubkampioen mocht worden, gekoesterd als een van zijn beste resultaten. Ik gunde hem dat van harte.

Feit blijft dat Jo in principe alleen remise aanbod als hij vond dat hij beter stond. Zijn stellingsoordeel liet hem daarbij overigens opvallend weinig in de steek. Maar wel viel op dat het ‘remi’ de laatste tijd steeds minder vaak klonk. De jaren gingen tellen.

Jo’s laatste remiseaanbod werd respectloos geweigerd. De dood zette hem genadeloos mat.

Update externe competitie

Geplaatst 12 dec. 2016 09:10 door Joost de Bruin

Met de 3e ronde van de LISB-competitie op komst is het wellicht goed de balans op te maken. 

Het eerste team heeft in de 2e ronde teleurstellend verloren van het op papier zwakkere DJC 2. In een licht verzwakte opstelling waren het verrassend genoeg de borden waar het ratingverschil het grootst was (in positieve zin), waar de punten verloren werden. Normaal gesproken een enkele nederlaag geen probleem hoeven te zijn, ware het niet dat Blerick onverwacht een grote titelkandidaat blijkt te zijn. Zij  hebben zich dit seizoen aanzienlijk versterkt en dat blijkt tot nu toe ook duidelijk uit de behaalde resultaten. Blerick gaat aan kop.

Het 2e team staat voorlopig ongedeeld eerste. Zowel in de eerste als tweede wedstrijd werd er gewonnen, soms met wat geluk. Een prima uitgangspositie voor de derde wedstrijd tegen Kerkrade.

Het 3e team staat op 3 uit maximaal 4 te behalen punten, hetgeen uitstekend is. Zeker als daarbij bedacht wordt dat het 3e team dit jaar voor het eerst in de 2e klasse speelt. Goed is het ook om te zien dat nieuwelingen in de externe competitie (Rezar, Jephte en Bas) het goed doen!

De bijgewerkte standen zijn naast de LISB-competitie ook op deze website te vinden onder het kopje 'externe competitie'.

Eindstand 1e cyclus

Geplaatst 1 dec. 2016 10:12 door Peter Schotman   [ 23 dec. 2016 02:00 bijgewerkt ]

De eerste cyclus van de interne competitie zit erop. Maarten-Jan Oosterman is de overtuigende winnaar met een vol punt voorsprong. Na hem plaatsen ook Peter Schotman and Matthias van Zwet zich voor de finale van het clubkampioenschap.
De 2e cyclus begint op 13 dec. Daarvoor spelen we op 6 dec de eerste ronde van het rapid kampioenschap.

Een nieuw seizoen is begonnen: komt allen!

Geplaatst 30 aug. 2016 13:40 door Joost de Bruin

Allereerst hoop ik dat iedereen een prettige en schaakvolle vakantie heeft gehad.

Met een beetje geluk heb je de tijd gehad om op het strand een openingsboek te lezen of heb je zelfs meegedaan in een toernooi. Ondergetekende is in ieder geval samen met Jasper Zilverberg, Hans Ouwersloot, Ferry Gerard, Jeroen van Ginneken en Maarten van Laatum afgereisd om deel te nemen aan een 9-rondig schaaktoernooi in het prachtige Split (Kroatië). Voor wie interesse heeft in de prachtige resultaten die Maarten bij elkaar heeft geschaakt en de wat mindere resultaten van ondergetekende verwijs ik naar de volgende site: http://www.chess-results.com/tnr207294.aspx?lan=1&zeilen=99999.

Maar of je nu de hele zomer geschaakt hebt, of daar juist een broodnodige pauze van het genomen: het nieuwe seizoen is weer begonnen. Iedere dinsdagavond vanaf 20.00 uur in buurthuis de Romein. Komt allen en wees gewaarschuwd: de nieuwe intern competitieleider Peter Schotman heeft aangekondigd dat hij stipt om 20.00 uur gaat indelen. Mocht je later verwachten te zijn, kun je hem een mail of sms sturen en zal je alsnog worden ingedeeld. 

Een fijn schaakseizoen gewenst!

Joost de Bruin

LISB-competitie ten einde: 2e en 4e plaats

Geplaatst 4 apr. 2016 13:55 door Joost de Bruin

Net niet. Dat is het gevoel dat bij het 2e team van Maastricht zal overheersen. Net niet.

Waar voor de laatste ronde de kans op het kampioenschap slechts theoretisch leek, kwam het toch nog heel erg dichtbij. Er werd met maar liefst 7-1 gewonnen van DJC 3 (met de hulp van de nodige afmeldingen uit Stein), en koploper Schaesberg verloor van DJZ 1. Bij een winst van 5-3 van DJZ op Schaesberg zouden alle drie de teams met evenveel matchpunten en bordpunten achter blijven. Ik heb het competitiereglement niet gelezen, maar gezien het feit dat Maastricht van beide team had gewonnen lijkt het voor de hand te liggen dat Maastricht dan was gepromoveerd naar de promotieklasse. Het werd echter 6-2, waardoor Maastricht met een bordpunt achterstand op DJZ 1 2e werd. Zuur, omdat in de wedstrijd tegen DJZ 1, 2 overwegende stellingen remise werden gegeven door Maastricht om de 4,5-3,5 winst destijds binnen te slepen. Wat nu als die partijen doorgespeeld waren? Makkelijk praten achteraf, destijds was leek het een zeer goede call, en de tweede plaats is een mooi resultaat voor Maastricht.

Het derde team won weer eens en belandde daarmee in de middenmoot. Nieuwkomen Rezar Dominguez tikte verdienstelijk zijn eerste punt binnen: dat er nog maar veel mogen volgen. Ook Dien en Wiel wonnen hun partijen. Jo Rikers gunde - zoals zo vaak - oud clublid Cindy Harder een remise. Daarmee is het 3e team voor het eerst sinds jaren geen kampioen geworden in de derde klasse. Dat is goed verklaarbaar door het gemis van Jo van der Kragt (beterschap vanuit hier!) en Cris Borsten. Mogelijk dat zij volgend jaar het 3e weer aan het kampioenschap zullen helpen!

De eindstanden zijn te vinden onder het kopje 'Externe Competitie'.

Joost de Bruin

Bekerfinale 12 april: Jasper Zilverberg - Hans Hoornstra

Geplaatst 4 apr. 2016 13:30 door Joost de Bruin   [ 5 apr. 2016 00:53 bijgewerkt door Hans Hoornstra ]

LET'S GET READY TO RUMBLE!


In de linkerhoek heersend clubkampioen, heersend snelschaakkampioen en uw vaste commentator op schaakgebied: Hans Hoornstra (speelt met zwart)!

In de rechterhoek de man van de onnavolgbare kleine zetjes, maar ook de man die steevast tweede wordt (en aan die reputatie nu een einde gaat maken): Jasper Zilverberg!

Het strijdtoneel is de finale van het bekerkampioenschap van Schaakclub Maastricht. Na het daverende succes van vorig jaar zal de opzet gelijk zijn aan die van vorig jaar. Dat betekent dat de bekerfinale vanaf ongeveer een uur na het begin live gevolgd wordt door de aanwezige clubleden, voorzien van commentaar door een nog bekend te maken 'Grootmeester'. Om voor de hand liggende redenen zal dat dit jaar iemand anders zijn dan Hans Hoornstra. 

Een gezellige avond die de perfecte gelegenheid levert om samen met clubgenoten live een partij van de beste clubschakers te volgen, bespreken en ervan te leren. Na afloop zullen beide titanen hun visie op de partij geven (mits zij niet al te zeer uitgeput uit de ring komen). Door velen werd deze avond vorig jaar als de meest geslaagde clubavond gezien. We hopen dat dat ook dit jaar weer zo zal zijn!

Namens de AAS-Commissie

Joost de Bruin

Externe competitie halverwege: gemengde gevoelens

Geplaatst 10 jan. 2016 16:06 door Joost de Bruin

Met de wedstrijden van dit weekend is de externe competitie over de helft. Tijd om de balans op te maken.

Het eerste team begon matig dit seizoen met enkele verliezen op rij. Weliswaar tegen sterkere tegenstanders, maar het was toch zuur omdat de punten op zichzelf wel haalbaar leken. Gewonnen stellingen werden niet gewonnen, waardoor de teller lang op nul stond. Daar kwam vorige ronde al een einde aan door directe concurrent WLC te verslaan en dit weekend werd die lijn mooi doorgetrokken met een gelijkspel tegen koploper Voerendaal 2. 

Reden tot gejuich? Nee niet echt. De directe concurrentie pakt ook her en der punten, waardoor alles dicht bij elkaar staat, met Maastricht 1 helaas onderaan. Met nog wedstrijden in het verschiet tegen de (op papier mindere) Stukkenjagers en DG&L heeft het 1e team alles nog wel in eigen hand.

Eervolle vermeldingen zijn er voor Philippe Ramaekers (3,5 uit 4) en Jacob Perrenet, die 5 uit 5 staat met een astronomisch TPR van boven de 2800!





Bij het 2e team ziet het er iets rooskleuriger uit. Omdat vorig jaar werd gedegradeerd mocht van het 2e team verwacht worden dat zij om de ereplaatsen meer zouden gaan doen en tot op heden lukt dat aardig. Tegen Kerkrade (dat beslist niet in zijn sterkste opstelling aantrad) zijn er punten blijven liggen, maar verder is het een hobbelloze rit gebleken. 

Omdat er in Klasse 1B echter ook wat teams meespelen die zeker Promotieklasse waardig zijn (De Juiste -Z- 1 hoort niet in de 1e klasse!) zal het kampioenschap nog niet meevallen, maar de mogelijkheden liggen nog open.

In dit team scoren met name Peter Schotman en Joost de Bruin (beiden een TPR boven de 2000) en Jos Uiterwijk (4 uit 4!) bijzonder goed.




Voor het 3e team moeten de resultaten waarschijnlijk toch wat tegenvallen. Daar waar dit team haast een patent op het kampioenschap in de 3e klasse heeft, is dat kampioenschap nu verder dan ooit. 

Reden? Het wegvallen van Jo van de Kragt (beterschap vanaf deze plaats) en ook de tijdelijke (?) afwezigheid van Cris Borsten laat zich duidelijk voelen. Maar ook oudgedienden als bijvoorbeeld Wiel Maertzdorf is het helaas nog niet gelukt om de gebruikelijke resultaten te produceren.

Jammer, maar een mooie notering moet er toch nog wel inzitten!

Joost de Bruin


Groepsschaak

Geplaatst 18 nov. 2015 06:36 door Jeroen van Ginneken   [ 25 nov. 2015 01:39 bijgewerkt door Hans Hoornstra ]

Groepsschaak

 

Op afgelopen dinsdag 17 november was het tijd voor de tweede AAS-avond van het seizoen en we besloten te gaan Groepsschaken. Nu is het mogelijk dat u denkt: “Groepsschaken, wat is dat in godsnaam?” Geen onterechte vraag, want tot afgelopen dinsdag was het fenomeen nog nooit voorgekomen in de duizendjarige geschiedenis van het schaakspel. Maar hé, van een club met hippe mensen kun je natuurlijk hippe ideeën verwachten.


 

Ondanks het weer en het feit dat het Nederlands Elftal (niet) moest spelen, waren er 13 mensen op komen dagen. Geen slechte score dus. We besloten het deelnemersveld in twee teams te verdelen: Team Hoornstra tegen Team Ouwersloot. Het eerste team had 6 leden, het tweede 7. Ik zal u niet vermoeien met de exacte samenstelling van deze teams. Omdat Hans Ouwersloot de zwarte pion koos, mocht Team Hoornstra beginnen met zetten.

 

Maar voordat zij dat deden, verhuisde Team Ouwersloot met analysebord en laptop naar de barzaal. De laptop diende om de zet in te voeren in een partij die werd gehost door Chess.com, het analysebord diende – u raadt het al – voor de analyse. De regel werd ingesteld dat de stukken niet mogen worden aangeraakt tijdens het analyseren, maar die regel werd voor zet 3 al gebroken door beide teams (of in ieder geval wel door ons team). Team Hoornstra dacht even na over de eerste zet, stemde 1x Pc3, 2x e4 en 3xd4 en aldus werd 1. D4 uitgevoerd op de laptop. De klok van Team Ouwersloot begon meteen te lopen en de partij was in gang gezet.

 

Beide teams probeerden een opening op het bord te krijgen die zij wel kenden maar de tegenstander niet. Het gevolg hiervan was dat beide teams na 4 zetten reeds uit de theorie waren. Er kon dus gewoon normaal worden geschaakt. Omdat beide teams slechts bestonden uit sterke schakers, ging de strijd lange tijd gelijk op, met een klein plusje voor Team Hoornstra. Er werden veel varianten uitgerekend om een voordeeltje te halen, maar de tegenpartij berekende evenzoveel varianten waardoor er weinig fouten over en weer gemaakt werden. Juist op het moment dat Team Ouwersloot dacht een remise-variant te hebben gevonden, maakte zij een ‘slip-of-the-mouse’ waardoor ze gelijk kon opgeven. Maar dat mocht natuurlijk niet gebeuren, dacht Team Hoornstra; je wint op waarde of je wint niet. Er werd besloten om de correcte zet uit te voeren, maar omdat Chess.com hier niet op is berekend, werden de laptops aan de kant gezet en de in de plaats daarvan werd er een klok in de gang gezet. De partij werd verder gespeeld met beide teams achter een bord, en wanneer zij een zet hadden bedacht, rende iemand naar de klok, riep zijn zet en sloeg op de klok. De chaos was compleet.

 

Toch slaagde Team Hoornstra erin een winnende voortzetting te bedenken en Team Ouwersloot besloot omstreeks 23:30 de hand te schudden. Er werd kort nog driftig nageanalyseerd door beide teams, en in goede vrede werd de avond afgesloten. Het was een lange, pittige avond waarin veel werd onderwezen, geleerd, verteld en gerekend maar die leuk en nuttig was voor iedereen. Wellicht vindt de avond volgend jaar gevolg, maar dan wel op een dag dat het niet regent en het Nederlands Elftal niet niet voetbalt.  

 

De hele partij is hier te vinden:

http://www.viewchess.com/cbreader/2015/…/18/Game1414234.html



Team Ouwersloot in conclaaf over de beste zet.

1-10 of 20