Bondswedstrijden

De geschiedenis van de schaakclub Heerenveen

Bondswedstrijden
Zoals gezegd in het historisch overzicht zijn de bondswedstrijden een absoluut hoogtepunt geweest in de geschiedenis van schaakclub Heerenveen. De bondswedstrijden vielen samen met de viering van het gouden jubileum en vonden plaats in de zomer van 1964. Een hele week "Schaakweek Heerenveen" waarin naast de nationale bondswedstrijden ook het open kampioenschap van Nederland georganiseerd werd.

Daverend programma
Rond de wedstrijden had een speciale commissie voor de hele week een daverend programma in elkaar gezet.

Officiele opening in de schouwburg te Heerenveen, officiele ontvangst op het gemeentehuis, skutsjesilen op het Sneekermeer, openluchtschaakspel door J.H.Donner en O'Kelly op het voetbalveld van Heerenveen, orienteringsrit voor auto's, motoren door Zuid-Friesland, snelschaakwedstrijd, cross door Heerenveen, bridge-drive, gekostumeerd kuipsteken.

Hoogtepunt van deze week viel ongetwijfeld op de woensdag : Het skutsjesilen gebeurde onder iets te harde wind (en regen) waardoor dit een spannende gebeurtenis werd. Het openluchtschaakspel had te maken met diezelfde wind en regen en dit leverde een zeer bijzonder schouwspel op.

Op rolletjes
Een keer begonnen, liep de schaakweek verder gesmeerd. De minutieuze voorbereiding loonde: de organisatie was perfekt. Iedereen , deelnemer, official, bestuursbons, was vol lof: dit was een van de beste toernooien van de laatste tien jaar. En dat met zo'n kleine club. De schaakweek had aan zijn doel beantwoord: een gepaste viering van het jubileum.


Comments