otmice UN vozila

http://www.istraga.tv/ 

 

Izvještaj operativnog dežurstva za dan 12.07.1993 godine u vremenu od 07:00 do 07:00 časova 

Dežurni : Brkić Milan u vremenu od 07:00 do 19:00 časova ...

 

U 18:40 časova  u dežurnu službu ove stanice milicije obratili su se predstavnici civilne policije UNCIPOLA te prijavili da se na cesti Glina Topusko dogodio incident . Njihovi pripadnici su napadnuti od strane dvojice muških NN osoba koji su ih automatskom puškom  uperenom u njihovom pravcu zaustavili , zatim upotrijebili suzavac , izvukli dvojicu pripadnika van iz vozila  , istukli ih i odvezli se njihovim vozilima u pravcu  Topuskoga . Od oštečenih su uzeli 40 000 HD i 1 pasoš .

 

 

 

Republika Srpska Krajina , Ministarstvo unutrašnjih poslova , Sekreterijat Unutrašnjih poslova Vojnić , Stanica javne bezbednosti Vrginmost , broj : KU - 26/95 , Vrginmost 18.05.1995 godine , sekreterijat unutarnjih poslova Vojnić . 

 

Predmet : Informacija o vršenju razbojništava nad pripadnicima UN-a 


U vezi učestalih razbojništava nad pripadnicima UN-a kojom prilikom se oduzimaju njihova vozila ili predmeti došlo se do sljedečih saznanja . Navedena razbojništva vrše pripadnici " IDO " kojima je starješina Đurić Jovica.  Od imena koja vrše navedena krivična djela spominju se : Sobočan Zoran , Kartalija Žarko , Bekić Dejan , Vojnović Stanko , Miljenović Željko , Rebić Aleksandar , Krpan Ivica , Prišuta Mile , Radović Milan , Gabrić Đuka , Pokrajac Duško i Vučurević  Miloš. Navedena lica vršila su razbojništva za komandu " PAUK " komandu 21 Korpusa i za pripadnike specijalne milicije MUP-a Srbije  a i za svoj račun . Sobočan Zoran u vezi navedenih krivičnih djela je obrađivan po pripadnicima vojne bezbednosti glavnog štaba koji je istima o tome dao izjavu . Osim navedenih lica spomenuta krivična djela vrše pripadnici vojne policije 21 Korpusa kao i pripadnici specijalne jedinice MUP-a Srbije koji su na zadatku u autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna. Vojna policija koristi 2 oteta vozila UN-a koje je prefarbala u crnu i crvenu boju . Određena oduzeta vozila UN-a koriste se za potrebe vojske RSK , a dok su druga vozila na razne načine otpremljena u nepoznato . Vozila koja se upotrebljavaju za potrebe  vojske RSK  su lakirana u limarsko - lakirerskim radionama u Vojniću , Krnjaku i Vrginmostu . Također raspolaže se sa saznanjem da u ovim krivičnim djelima učestvuju i pripadnici posebne jedinice milicije SUP-a Vojnić a odnosi se  za dan 08.05.1995 godine . Oduzeto vozilo UN-a se prefarbava kod auto-lakirera u Vrginmostu koji je također pripadnik posebne jedinice milicije .  

Načelnik :  Borota Nikola

Službena zabilješka u vezi otmica vozila  Unprofora , prikupljenim saznanjima i korištenjem operativnim veza došli smo do sljedećih saznanja : 


Prva grupa :

 

Vojnović Jovica zvan Beli  , Vučurević Miloš zvan Mrkva , ostao ovde iza jedinice 21 DDO  , Rebić Aleksandar zvan Reba , lice po nadimku Pop ostali podaci nepoznati , Vekić Dejan zvan Ćeno , Vojnović Stanko zvan Ćane , Ilić Vanja bila medicinska sestra u 21 DDO . Za ovu  grupu došlo se do saznanja da su na području Topuskog oduzeli 3 vozila UN-a i to : Čiroki , Toyota i Nissan , vozila su prodana ili se još nalaze skrivena na terenu  . Poznato je da je Vojnović Jovica i Ilić Vanja kao i još neki iz ove grupe da su uživaoci droga ( fiksanje i pušenje marihuane ) te da im je za nabavku droga potrebna veća količina novca. Doznalo se da je momentalno Vojnović Jovica u financijskoj krizi , jer je od nekih ljudi tražio novac u zajam . Za Vanju je poznato da je početkom 1 mjeseca ove godine otputovala u Srbiju , te da je sa sobom odnjela veću količinu novca ( oko 120 000 DM ) te da je u vrijeme njene odsutnosti ranjena u glavu a sada se vratila i nalazi se na područnu Topuskoga , gdje je viđena sa velikim ožiljkom iznad uha a stanuje kod Belog . Za vrijeme otmica vozila UN-a isti su se koristili vozilom Lada Niva krem boje . Također saznali smo da je Beli i neko iz njegove grupe sa njim učestvovao u upadu u stan gdje stanuje UN i od njih oduzeli novac , kao i da je učestvovao u provali skladišta hotela Toplice otkuda je odnešena veća količina pića , cigareta i drugog. Pripadnici iste grupe su jedne prilike u Topličkim Kosama pucali iz vatrenog oružja kada vozač vozila UN-a nije htio da stane na njihov znak . Po saznanjima zaključuje se da su isti isključivo radili za svoj račun .Druga grupa :

 

Đurić Jovica komandir voda u IDO , Kartalija Žarko " ŽARE " , Sobočan Zoran " SOBO " , Vekić Dejan " Ćeno " , Rebić Aleksandar " REBA " , Vojnović Stanko "  ĆANE " . Ova grupa izvršila je oduzimanje većih broj vozila UN-a  od kojih su jedan dio predali na korištenje u komandu " PAUK "  ( oko 5 vozila ) , a druga vozila su prodali za svoj račun , kao i da postoji mogućnost da    imaju još takvih vozila sakrivenih na terenu . Za ove poslove naredbu je izdavao  Đurić Jovica , a za dio poslova on je dobivao naredbu od komande " PAUK-a " . Oko 4 vozila po noći su dovežena u limarsku radnju kod Novaković Milića iz Vojišnice , te su prefarbana u sivu boju a jedno od tih vozila doveženo je i prefarbano bez motora - motor se nalazi kod " LEGIJE " . Po saznanjima ova  grupa je izvršila otmicu od UN-a oko 10 vozila , a jedno od njih je Đurić zamjenio za vozilo  " OPEL CALIBRI "    sa kojim se sad on koristi . Ova grupa za izvođenje svojih zadataka koristila je " LADA NIVA " , crvene boje koju im je dao  " LEGIJA "  a radili su u grupi njih 5-6 . Treća grupa :


Prišuta Mile zvani -Piđa , Radović Milan zvani - Buco i lice po imenu Rade . 

Došlo se do saznanja da je Piđa i još netko iz njegove grupe na području Tušilovića izvršio oduzimanje vozila Toyota kojeg su prodali za 4000 DM . Za ovu grupu sumnja se da su izvršili otmicu vozila Payero benzinac-automatik i još jedno vozilo Toyota dizel , koja su vozila viđena na području Vrginmosta . Prišuta je jedne prilike u Topuskom ponudio Vojnović 

Stanku " Ćane " 3000 DM  da mu pomogne oduzeti vozilo UN ali do te realizacije nije došlo iz razloga što su čuli da je započeta obrada nad  " SOBOM " . Također se došlo do saznanja da je jedan dio vozila oduzetih na ovom području odveženo u pravcu SRJ na kamionima , kao i da je jedan dio odvežen lično sa vozačem . Daljnjim provjerama na terenu došli smo do saznanja  da je jedno vozilo marke Toyota ofarbano u Budačkoj Rijeci kod lakirera Božić Jovana u 11-om mjesecu 1994 godine , a doveženo je od strane komande 11pbr , te nakon farbanja ( u šarenu maskirnu boju ) , predato na upotrebu komandi 21. KK . Također smo došli do informacije da je jedan dio vozila oduziman od UN-a za potrebe MUP-a , a od kojih je i blindirani Mercedes oduzet od EZ . Jedan dio oduzetih vozila je rastavljen u djelove i na taj način čeka na prevoz za SRJ. Od operativnih veza očekujemo informaciju o mjestu gdje su vozila prikrivena , kako bi ista po saznanju mogli i oduzeti .

  

 

 

Nastavit će se ...  

 

..