Majski bazen
http://www.istraga.tv/

 

Ubijeni i nestali  1991 - 1995  godine

 

 1. Đuro Brdarić

2. Štefanija Brdarić 

3. Ilija Petrović

4. Mato Mlađenović

5. Pero Liković

6. Milan Liković

7. Petar Pavić

8.Ana Pavić

9. Vlado Paropatić

10. Tomislav Paropatić

11. Nikola Fabac

12. Kata Kvakić

13. Dušan Metikoš

14. Mara Lamza

15. Marica Brkašić

16. Milan Petrović

17. Ilija Krkač

18. Petar Petrović

19. Petar Nogić

20. Nikola Nogić

21. Đuro Vučičević

22. Ana Nogić

23. Ana Vučičević

24. Pero Nogić

25. Stjepan Krkać


 

 

Dana 13.07.1991 Vladimir Paropatić rođen 1947 godine odveden je iz svoje kuće u selu Maja od strane 4-rice naoružanih počinitelja u odorama Martićeve milicije vozilom u pravcu Gline . Paropatić je odveden kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a RH  i još uvijek se vodi na popisu nestalih osoba .

 

Dana 26.07.1991 godine ispred seoske trgovine u selu Ravno Rašće odvedeni su mještani Petar Nogić rođen 1933 godine , Nikola Nogić rođen 1931 godine , Pero Liković rođen 1940 godine , Petar Pavić rođen 1930 godine , od strane Steve Radišević zvani Rapin , Dragana Sanadera i Željka Sladovića u zatvor na Šamaricu a potom u kolovozu  u šumi Kaline kod Komogovine su likvidirani .


Dana 09.08.1991 godine dvojica srpskih terorista ušli su u kuću Đure Vučičevića u Ravnom Rašću te uz prijetnju vatrenim oružjem izveli Đuru iz kuće i odveli ga na lokaciju zvanu BARE gdje su ga ubili .

  

Dana 18.08.1991 napad na selo Maja vodili su : Josip Kovačević , tadašnji organ bezbednosti štaba TO Glina i Dušan Momčilović tada zapovjednik tzv. Martićevaca , koji su vozeći se transporterom pozivali ljude razglasom da izađu iz kuća . Napadači su se kretali  iz 3 pravca iz okolnih srpskih sela Dragotina , Brubanj i Buzeta , dok se postrojba iz Dragotine kretala selom uz rub ceste u koloni po jedan u maskirnim i zelenim odorama bez oznaka , te su zalazili u kuće i izvodili na cestu zatečene mještane . Na taj način skupili su 13 staraca iz Maje , te su ih postrojili u dvorištu. Tada su izdvojili Ivana Mićiju te su ga tukli nogama i kundacima . Zarobljenici bi vjerojatno bili likvidirani da nisu naišli pripadnici bivše JNA te su napadači zarobljenike pustili. Nakon povlačenja JNA napadači su krenuli dalje selom u smjeru Gline uz pljačkanje imovine Hrvata. Minirali su seoski dom i trgovinu u Maji  i Svračici te zapalili kuće Mirka Brdarića , Matije Davidovića i Marka Lamze . u opisanom napadu uništena je i crkva u Maji i to tako da je najprije avion gađao crkvu , a potom, je bila granatirana iz pravca Dargotine . U napadu na selo sudjelovali su : Dušan Gavrilović , Milan Španović , Stojan Jelić , Milan Galjen , Momir Vukičević , Dragan Prusac , Jovica Rinčić , Đuro Pavlica , Milan Podunavac.....

  

Dana 26.09.1991 godine u dvorištu obiteljske kuće u Maji ubijen je Mato Mlađenović rođen 1925 godine , na način da su ga počinitelji  usmrtili udarcima tupog predmeta po glavi .

 

Dana 26.01.1992 godine u svom dvorištu u selu Dolnjaci dok je topio mast u kotlu s 4-5 hitaca iz puške M-48 ubijen je Milan Petrović rođen 1932 godine .  

 

Dana 05.02.1992 godine u Ravnom Rašću u svom dvorištu izvatrenog oružja kalibra 7,62mm ubijen je Petar Petrović  .

 

Dana  19/20 . 05.1992 godine u selu Dolnjaci u vlastitoj obiteljskoj kući od strane 4 pripadnika paravojnih formacija udavljen je Ilija Krkač rođen 1932 godine .  

 

Dana 02./03. 09.1992 u selu Maja u svojoj obiteljskoj kući ubijena je Ana Pavić ( posmrtni ostaci eshumirani su 26.06.1997 godine ) počinitelj zločina je Dragan Jelić  rođen 1934 godine . Isti je bio uhićen od strane Martićeve milicije u Glini  te je isti priznao svoje sudioništvo u zločinu . Jelić Dragan je ostao na području RH i nakon VRA Oluja .

 

SFRJ Jugoslavija SAO  Krajina  SUP , SJB br. 08-04/01-1 -1-k-141 /92 , datum 07.09.1992  godine 

- Okružnom javnom tužiocu Glina 

Na osnovu člana 151. stav 6. zakona o krivičnom postupku podnosi se krivučna prijava protiv nepoznatog učinioca krivičnog djela ubistva ... na štetu Pavić Ane iz Maje kbr. 66 opština Glina ... dana 02/03.09.1992 godine utoku noći neutvrđenog vremena , nepoznati učinilac je u mjestu Maja kbr. 66 SO Glina izvršio ubistvo  Pavić Ane , kći Josipa i majke Jage rođena 04.09.1916 godine u mjestu Joševica sa mjestom prebivališta u Maji kbr.66 SO Glina . Uviđaj su obavili radnici SUPa Glina i sudac istražitelj okružnog suda Glina Avdej Popov , koji su utvrdili da je ubistvo izvršeno iz neposredne blizine sa 3 hitca u predelu glave iz vatrenog oružja nepoznate marke i kalibra  . Prema izvršenom pregledu leša od strane doktora opće medicine MC Glina Trivanović Steve , iz nejgovog izvještaja proizlazi da na glavi leša postoje 3 rupe ulazne bez izlaznih što znači da je projektil ostao u predjelu glave . Obdukcija leša nije vršena zbog nedostatka stručne osobe - patologa . Leš je po nalogu suca istražitelja Okružnog Suda Glina kolima komunalca Glina prebačen u mrtvačnicu a zatim pokopan u mjesnom groblju ... Komandir Inspektor 1 klase Preradović Milan

 


RSK MUP Knin SUP Glina odelenje za suzbijanje kriminaliteta broj 08-04/2-k-141/93. DŽ /SM datum 20.05.1993 , službena zabilješka 

Građanin Jelić Dragan po zanimanju ratar rođen 27.01.1934 godine sa prebivalištem u Bijelim Vodama kbr . 169 je dana 15.05.1993 godine u SUP Glina u vezi s ubojstvom Pavić Ane iz Maje kbr. 66 dao ovlaštenoj osobi SUPa Glina sljedeče obavjesti : U obavljenom informativnom razgovoru isti je izjavio da je poznavao Pavić Anu kao i njezinu porodicu te da je imao saznanja  da su neki članovi njezine porodice u toku 2 sv. rata bili pripadnici ustaških formacija u NDH .  Iz gore navedenih razloga došao je na ideju da prati Pavić Anu jer je posumnjao da bi ista mogla sarađivati sa mogućim zaostalim neprijateljima srpskog naroda . Pošto mu je bilo poznato da ista ne provodi noć u svojoj kući več da odlazi na spavanje kod Lamza Mare u Svračicu kbr.12  isti je jedne večeri nakon njenog odlaska , a pošto je znao gdje ostavlja ključ ušao u njenu kuću . Pregledao je kuću i pronašao u kuhinji u relni pečnice veću tepsiju punu pečenog graha  a pod jastukom zamotanu u stoljnjak pečenu štrudlu , a što ga je navelo na pomisao da je navedena hrana namjenjena za nekoga tko bi se mogao skrivati na tom djelu , pošto ona živi sama u kući i nije noj potrebna tolika količina hrane . U istoj kući je pronašao i dokumentaciju od navedene  Pavić Ane kao i nekih članova njezine porodice i fotografije na kojoj su naslikani 4 pripadnika ustaških formacija . Pošto za vrijeme svog boravka u kući nije bio naoružan , predmetni je odlučio da se vrati do svoje kuće u mjestu Bjele Vode kako bi uzeo pištolj i vratio se u mjesto Maja  iz razloga da sačeka lica koja bi mogla doći po hranu . Pošto je svojoj kući došao kasno odlučio je da se nevrača isto veće  na lice mjesta več da sutradan ranije ustane  kako bi otišao u Maju u kuću Pavić Ane . Sutradan u ranim jutarnjim časovima došao je na gore navedenu adresu i pošto Pavić Anu nije pronašao kod kuće jer se nije bila vratila  iz Svračice ušao je ponovo u kuću i ustanovio da više  nema one hrane koju je našao predhodnu večer. To mu se učinolo sumnjivim a pošto je kod sebe imao pištolj odlučio je da sačeka Pavić Anu dok se vrati iz Svračice te da je ubije . Pošto se ista nije vratila a bio je več dan  predmetni je odlučio da se vrati svojoj kući u Bijele Vode i da se vrati ponovno navečer . Dolaskom kući u Bijele Vode odlučio je da neče čekati večer već da če se vratiti i ubiti Pavić Anu u prijepodnevnim satima . Oko 10:00 sati ponovo se vratio u Maju kojom  prilikom je zatekao Pavić Anu kako sjedi na stolici kojom prilikom je u kuhinji svoje kuće sa nožem rezala kruške . Ugledavši istu predmetni je iza pojasa izvadio pištolj i ispalio , nesjeća se 3 ili 4 hitca u glavu Pavić Ane . Nakontoga stavio je pištolj za pojas iotišao svojoj kući u Bijele Vode. Ovlašteno službeno lice : Džakula Nikola , Paspalj Darko

 

 

Dana  28.01.1993 godine u Svračici kod svog skrovišta u šumi Vrtolom ubijen je Nikola Fabac . Ubojstvo je počinila grupa pod zapovjedništvom Josipa Kovačevića zvanog Joso .

 

Dana 07.05.1993 u Maji u svojoj obiteljskoj kući ubijeni su Štefanija Brdarić i njezin sin Đuro Brdarić , civilne osobe Hrvatske nacionalnosti koji su ostali prebivati u selu i nakon progona većine stanovnika Hrvatske nacionalnosti. Počinitelj je Štefaniju ubio davljenjen čeličnom žicom dok je u Đuru pucao iz vatrenog oružja. Posmrtni ostaci žrtava bačeni su od strane počinitelja u bunar . Počinitelj je Milan Borojervić iz Velikog Gradca. Tijekom ljeta 2002  isti je boravio u Glini u organizaciji UNHCR-ovog programa " GO AND  SEE " na preporuku ŽDO -a  Sisak odustalo se od njegovog uhićenja .

 

Izvještaj operativnog dežurstva za dan 09/10.05 . 1993 godine u vremenu od 07:00 do 19:00 časova

Dežurni : Brkić Milan od 07:00 do 19:00 časova

1. U 18:35 časova u SM Glina patrola Unprofora prijavila da je u Maji mrtva Brdarić Štefica stara 72 godine a neznaju koji broj kuće , isti smatraju da je ubijena . 

Dežurni Manojlović Rade od 19:00 do 07:00 časova .

1. Po gore navedenoj dojavi n alice mjesta u Maji bb upučena je ekipa u sastavu dežurni operativac i krim tehničar koji su po dolasku u Maju u kuću u kojoj su živjeli Brdarić Štefica i njezin sin Brdarić Zvonko pronašli samo tragove krvi  a leševa nije bilo nikakovih. U dvorištu navedene kuće pronađen je mrtav pas na kojemu su vidljivi tragovi ubijanja iz vatrenog oružja .Ekipa je također pregledala užu okolicu kuće gdje također nisu ništa pronašli a pošto je već padala noć a vidljivost je bila sve manja sa radom se prekinulo do idučeg dana kada če se nastaviti daljnji operativni rad ... Izvještaj zaključio dežurni Manojlović Rade  

 

Izvještaj sastavljen u odelenju za suzbijanje kriminaliteta SUPa Glina  dana 10.05.1993 godine 

U toku službe radili smo po sljedećem :

1. Izašli smo povodom dojave UNPF od dana 09.05.1993 godine uselo Maja gdje je prem adojavi ubijena Brdarić Štefica . Izvršili smo pregled kuće navedene gdje smo pronašli veću lokvu krvi ali tijelo nije bilo u kući . Izvršili smo širi pregled lica mjesta i na kućnom broju 3 preko puta kuće vlasnice  , u bunaru pronašli smo 2 leša. Leševe smo izvadili uz pomoć vatrogasaca i utvrdili da se radi o Bradarić Štefaniji o njenom sinu Brdarić Đuri iz Maje br.5 . Leševe je pregledala Doktorica Dmitrašinović Mira koja je ustanovila da je Štefica udavljena a Đuro ubijen iz vatrenog oružja a nakon toga su bačeni u bunar . O ovom događaju sastavljena je i poslana depeša MUP Knin . Slijedi krivična prijava zbog KD  ubistva po NN  počiniocu . Drugih novosti nije bilo . Ovlašteno službeno lice : Džakula Nikola


Izvještaj operativnih dežurnih za dan 11/12.05.1993 godine u vremenu od 07:00 do 07:00 časova

Dežurni Zorojević Dragan u vremenu od 07:00 do 19:00 časova ...

U 13:00 časova po operativcu Džakuli priveden u stanicu milicije Glina Borojević Milan iz Velikog Gradca u vezi krivičnog djela u Maji . Zadržan u pritvoru , slijedi daljnja obrada, vezano za ubistvo Brdarić Štefanije i Brdarić Đure iz Maje kbr.5 . Za navedenog je napisano rješenje o pritvoru nakon čega je priveden u okružni zatvor Glina po operativnim radnicima stanice milicije Glina . O gore navedenom obavješten je MUP Knin depešom . .. Izvještaj zaključio dežurni Šimić Mile


 

Dana 05/06. 08 .1993 godine u selu Svračica teško je ranjena Mara Lamza  u eksploziji ručne odbrambene bombe koju su postavili Đ.I.  i Đ.P.  , da bi nakon pružene lječničke pomoći u Sisku nekoliko dana potom preminula .Izvještaj operativonog dežurstva za dan 12.07.1993 godine u vremenu od 07:00 do 07:00 časova

Dežurni Zorojević Dragan u vremenu od 19:00 do 07:00 časova ...

U 20:30 časova obratila se civilna policija UNPROFORa i prijavili da su NN osobe oko 18:30 časova istukli Kvakić Katarinu iz Svračice kbr.16. Na lice mjesta izišla  patrola za intervencije : Ostojić - Vučković - Krnjajić i obavili razgovor sa Katarinom koja izjavljuje da je NN osoba u toku dana istukla , ozlijedivši je po lijevoj ruci a zatim ušli u kuću te razbacali stvari iz ormara. Slijedi službena zabilješka i daljnja krim obrada ... Izvještaj zaključio dežurni Dragan Zorojević .

Dana 15.08.1993 godine iz obiteljske kuće u Maji nasilno je odvedena Katarina Kvakić rođena 1905 godine . Posmrtni ostaci žrtve su pronađeni u koritu rijeke Maje u selu Dabrina uz vidljive ubodne rane nanešene nožem

 

 Izvještaj operativnog dežurstva za dan 18/19. 08 .1993 godine u vremenu od 07:00 do 07:00 časova

Dežurni Manojlović Rade u vremenu od 07:00 do 19:00 časova ...

3. Od strane UNCIPOL upoznati smo o nestanku Kvakić Katice iz Svračice kbr. 16. koja je zadnji put viđena 15.08.1993 godine . Patrola milicije izašla je u mjesto Svračica gdje je obavila razgovor sa mještanima sela od kojih nisu saznali gdje bi se ista mogla nalaziti a u široj okolici koju je patrola pregledala nisu pronašli  istu . Patrola je došla do podataka da se radi o starici  staroj 93 godine te o svemu ovome slijedi službena zabilješka od strane patrole .

 

Nastavit će se...