Ohjaajille‎ > ‎

3. Turvallinen pankkiasiointi

 päivitetty 11.8.2016
3 TURVALLINEN ASIOIMINEN VERKKOPANKISSA

Varo huijausviestejä (19.3.2015 Suvi Korhonen, tivi)
Kyberturvallisuuskeskus varoittaa kalasteluviesteistä, joilla yritetään saada käyttäjä paljastamaan maksutietojaan. Lue lisää

Tietovuotokohu: S-pankin verkkokäynnistä tietoja Googlelle Google Analyticsin kautta? (25.2.2015 Teemu Laitila tivi)
Kohua herättänyt Google Analytics -seurantapalvelu on poistettu käytöstä S-pankissa. Pankin mukaan huoli tietojen siirtymisestä kolmansille osapuolille on aiheeton. Asiasta lisää

Taas kalastellaan verkkopankkitunnuksia (Viestintävirasto 12.1.2015)
Huijaussivustoja ja huijausviestejä on liikkeellä. Tarkista aina ennen verkkopankkiin kirjautumista, että selaimen osoiterivillä näkyvä verkko-osoite alkaa pankin verkkotunnuksella ja että yhteys on salattu (https) Lisää aiheesta

F-Securen testisivulla mahdollista tarkistaa, onko koneellasi vaarallinen pankkivirus (10.6. Sari Gustafsson, IS) Lue artikkeli

Verkkopankkiasiointi uudistusten edessä! (26.5.2014 Tero Lehto, tietokone)
Euroopan pankkivalvontaviranomainen (EBA) suunnittelee verkkopankkiasioinnin turvaamiseksi digitaalisia tunnistautumisvälineitä. Silloin haittaohjelmat eivät pystyisi muuttamaan saajan tilitietoja tai maksun loppusummaa. Asiasta lisää

Googlen selain muistaa salasanasi automaattisesti (10.4.2014 Olli Vänskä, Tietoviikko)
Viimeisimmissä päivityksissä Google Chrome -selaimeen tuli ominaisuus, jolla nyt myös verkkopankkien kaltaiset salasanat tallennetaan muistiin. Ole siis tarkkana, jos asioit verkkopankissa Chrome-selaimella. Asiasta lisää

Suojautuakseen hyökkäyksiltä verkkopalvelujen käyttäjien kannattaa siirtyä käyttämään verkkopalvelua kirjoittamalla suojatun https://-alkuisen yhteysosoitteen käsin, eikä siirtyä palveluun linkkiä napsauttamalla. Selaimet ilmoittavat suojatusta yhteydestä myös lukon kuvalla. Muista tarkistaa, että lukon kuva on osoiterivillä! Lisätietoja tässä linkissä.

Uusi pankkihaittaohjelma leviää Suomessa (23.5.2013, Valtteri Ahonen) OP-Pohjola-ryhmä varoittaa haittaohjelmasta, joka pyrkii varastamaan uhriensa pankkitietoja. Lue lisää.

Näin pienennät verkkopankkivarkauksien riskiä:
1. Pidä virustorjunta
ohjelma päivitettynä. Haittaohjelman saamiseen riittää pelkkä saastuneen tiedoston avaaminen, jos tietoturva ei ole kunnossa.
2. Päivitä selai ja sen lisäosat säännöllisesti. Luotettaviltakin sivuilta voi löytyä saastuneita mainoksia, joiden kautta haittaohjelma voi iskeä.
3. Päivitä myös pdf-lukijat ja java-ohjelmistot.
4. Haittaohjelmia voi saada myös sähköpostiviestin kautta. Sinua saatetaan pyytää vaihtamaan tai varmistamaan pankkitunnuksiasi linkin kautta. Tällaiset pyynnöt eivät koskaan ole oikeita. Jätä ne huomiotta.
5. On syytä epäillä jotakin olevan vialla, jos verkkopankkiin kirjatuessa avautuu ikkuna, jossa kysellään esim. turvaluvun tai luottokortti-numeron tarkistamista.
6. Jos huomaat rahaa kadonneen tililtäsi, ota välittömästi yhteys pankkiin. Joskus rikollisen tilille siirtyneet varat ennätetään jäädyttää.
7. Tarkasta laskut, joita olet hyväksymässä. Mm. Ruotsissa huijarit ovat onnistuneet ujuttamaan verkkopankkiin valelaskuja, jotka asiakas on vahingossa itse hyväksynyt.
Lähde vinkeissä: CERT-FI, OP-Pohjola, KRP 
     
     

HAITTAOHJELMIEN TARTUNTOJEN EHKÄISEMINEN
(1.2.2010)Cert.fi
Tietokoneen käyttöjärjestelmä ja varusohjelmistot on syytä pitää jatkuvasti ajantasaisina. Palomuurin ja virustorjuntaohjelmiston käyttö on erittäin suositeltavaa ja myös niiden asetukset ja tunnisteet on syytä pitää ajan tasalla. Verkkopankkia ja muita luottamuksellisia tietoja käsitteleviä verkkosovelluksia olisi syytä käyttää vain asianmukaisesti ylläpidetyltä päätelaitteelta käsin.       
  
Sivun alkuun  
ERI PANKKIEN DEMOVERSIOT OVAT POISTUNEET KÄYTÖSTÄ.
HARMI!
 
Seuraavat demoversiot vielä toimivat
 
Valitse sisäänkirjautumisvalikko
salasana 123456
käyttäjätunnus 7890

valitse sisäänkirjautumissivulta
"tutustu demoversiossa"
 

 Comments