ŠPANIJA - KATALONIJA - BARCELONA 2

 
Ogled BARCELONE - drugič

 

Vreme v Kataloniji ni vedno sončno in brez oblaka. V našem enotedenskem dopustu smo videli kar nekaj oblakov. Vendar smo najbolj sončna dneva preživeli v Barceloni. Bilo je zares hudo vroče, majice so se nam lepile na hrbet, pihalo ni skoraj nič. Edina senca je bila med ozkimi ulicami. Železniško postajo v Santa Susanni smo imeli tik ob hotelu. Že prej smo se pozanimali o voznem redu in sistemu vozovnic. Zares bi mi bilo žal, če se ne bi odpeljali na izlet. Z vlakom bi se lahko odpeljali tudi v Girono ali v muzej Salvadora Dalija v Figueres, vendar toliko dopustniškega časa nismo riskirali. Povratna karta stane le 6,4 €. Dobra ura vožnje ob obali Costa Maresme je hitro minila. Popestrila sta jo tudi dva umetnika glasbenika, ki sta hotela na hitro zaslužit in sta takoj po odigranem pristavila piskrček. Mislim, no...  Domačini na vlaku obvezno berejo knjige, tudi stoje, če je vlak poln.

 

Naš tir nas je pripeljal v središče mesta, pod trg Katalonija.
 

PLAÇA DE CATALUNYA je trg med okrožjema Ciutat vello in Eixample. Je glavno postajališče za turistični avtobus, pod njo je podzemna – metro in ena izmed železniških postaj ter pravi meeting point. Skratka kup pločevine in ljudi. V današnji podobi je bil dokončan leta 1927. Njegova posebnost so bogato okrašeni drogovi uličnih svetilk in zvezda na trgu. Tu se začne oz končan dolga peš cona La Rambla.

 

Na trgu je FONTANA IZ LITEGA ŽELEZA iz 19. stoletja; pravijo, da kdor pije iz fontane se bo zagotovo še vrnil v mesto. Kaj pa če je brez vode?

 

Nismo odšli na Ramblo, kajti ogledati smo si morali še Gotsko četrt. Takoj smo zavili proti njej.

 

GOTSKA ČETRT (Barri Gotic) je najstarejši del mesta sega v čase poznega srednjega veka, med 13. in 15 stoletjem, na ostankih rimskega mesta. V 19. stoletju se je od tu razširilo mesto preko obzidja.

  

Začeli smo z ogledom katedrale. Obvezno smo si morali zakriti ramena in kolena. Notranjost cerkve me je presenetila, čeprav me verski objekti ne zanimajo kaj dosti. KATEDRALA Sv. EULALIE je bila končana šele leta 1892, njena predhodnica je bila zgodnjekrščanska bazilika in nato romanska cerkev katere ostanke je še videti v katedrali. Večina sedanje cerkve izvira iz 14. stoletja. Zgrajena je v gotskem stilu.
 
        
 

Ulice v gotski četrti so izrazito ozke. Sobotni dan je na nakaj trgov privabil domačine s stojnicami, vendar si jih nismo utegnili dobro ogledati. Z zemljevidom v roki smo ugotavljali kje smo, kako pomembne so posamezne stavbe. Označeno ni nič kaj dosti in ker nisem umetnik ali arhitekt se nismo kaj dolgo zadrževali. Lep je mali trg PLAÇA DEL REI, naj bi bil eden lepših trgov v tej četrti. Ohranja čar srednjega veka. Pa naj bo tako, če tako pravijo.

 
     
 
 
 
 
 
Med ozkimi ulicami smo našli trgovinico s keramiko s tradicijo. Lep urejena, polna lepih izdelkov vendar smo kaj hitro nakupili in šli, saj je bilo v njej brez klime neznosno vroče. Med ulicami se je skrivalo polno barov in manjših trgovin. Vse to zahteva čas, ki je bil nam tako dragocen. Oz. tako: vsak od nas je imel svoje želje, kaj bi gledal in kupil, zato smo se odločili, da šopinga ne bo!!

 

Ustavili smo se še na trgu, kjer je CERKEV SAN JAIME. Je zelo priljubljena cerkev pri Barceloncih. Na trgu je bil tržni dan, stavbe lepo poslikane in tako se nisem odločila za ogled notranjosti pač še ene cerkve, ker mi je to res dolgočasno. Sta me bolj zanimali opravljivi domačinki.
 
 
  
 

V gotski četrti si gledata nasproti MESTNA HIŠA, ki vojemu namenu služi od l.1374 in VLADNA PALAČA  - Palau de la Generalitat - Sedež avtonomne katalonske vlade. Tudi, če ne bi videla nebi nič zamudila.

 

 
Na poti do Ramble smo prečkali trg PLAÇA REIAL. Pravokotni trg obdan z neoklasicističnimi zgradbami z arkadami, visokimi palmami in dvema Gudijevima uličnima svetilkama ter fontano s tremi gracijami. Polno restavracij, v katerih jedo tudi domačini. Ob 10h je bila pravšnja ura za zajtrk.

 

In spet smo bili na delu Ramble, ki smo ga že videli. Zato smo pohiteli proti pristanišču PORT VELL, kjer nas je čakal eden izmed ciljev obiska mesta – Akvarij.

 

  
 
Najprej mimo SPOMENIKA KRIŠTOFU KOLUMBU, na  50 m visokem železnem stebru, ki ga podpira. Tudi ta je nastal za razstavo leta 1888. Z dvigalom se menda da pripeljati do razgledne ploščadi. Če utegneš priti čez prometno krožišče, seveda. Kolumb s prstom kaže proti….. najbrž proti Ameriki.

 

 
 
Pot  do akvarija nas je vodila preko lesenega mostu. Ne gre za brv, kakor sem si jaz laično predstavljala, ampak za trden most z zlizanim lesenim podom. Brez sence in  pod vročim soncem smo hiteli, hiteli, hiteli. Kar mimo nakupovalnega centra Maremagnum, pa čeprav sem si zelo želela pokukati v trgovinice. Žal šoping ni bil na razporedu.

 

Končno! AKVARIJ. In senca. Vrsta ni bila dolga, vstopnina pa 16 €. Ampak vredno ogleda. Pa še prijetno klimatizirano je bilo na ravno pravšnjo temperaturo.

          
 

Je eden izmed največjih akvarijev na svetu. Med akvariji z ribicami iz vod celega sveta so mi bile seveda najlepše tropske. Nemo, npr. Najboljše pri vsem pa je bil 80-metrski stekleni tunel pod oceanarijem. Občutek je bil, kot da bi se na suho potapljali med morskimi psi in več kot 8000 ribami. Morski psi za varnim steklom niso bili prav nič strašljivi (oz. točno toliko kot lev v kletki). Zato sem zavidala potapljačem, ki so zares zaplavali med njimi.

Po tunelu smo se zapeljali po tekočem traku. Najraje bi šla še enkrat. Pa menda ni bilo časa…. mislim, halo??

http://www.aquariumbcn.com/AQUARIUM/index.php?wlang=en

 

 

Ura je bila ravno pravšnja za kosilo. Med drugo in četrto si tudi domačini privoščijo siesto. Trgovine zaprejo in odidejo na zasluženo kosilo.

 

Hrana v Kataloniji je mediteranska. Nič posebnega. Razen PAELLE. Pa tudi ta ni nič posebnega. Rižota, po domače. TAPAS pa je značilnost, ki se je ne da opisati. Je obrok iz manjših jedi. Hladno ali toplo. Morsko, zelenjavno, mesno. To se da razbrat iz jedilnika, vse ostalo je po okusu restavracije.

 
  
 

Spet smo si privoščili obisk restavracije ob Rambli. Ampak tokrat smo bili že izkušeni in smo izbrali zelo dobro! Jedilnik so imeli izobešen že pred vhodom, jedli smo notri, ker je bila prijetno hladno.

Morska paella, morski tapas in testenine s pestom. Pa vino tinto in rose. Božansko. Porcije so ravno pravšnje vročemu podnebju. Račun je znesel 47 €. Ni bilo poceni, zato pa dobro in vredno tega denarja.

 

Slišala sem primer dveh sopotnikov, ki sta se držala načela, da se na Rambli ne je. V restavraciji nekaj ulic proč sicer niso znali angleško, jedilniki so bili v katalonščini. Ni problema, naročila sta kar na pamet. Ena izmed jedi so bili vampi s čičeriko. Ja, kaj naj rečem??

 

Nas je pot vodila še do ene Gaudije znamenitosti, ki je nisem smela izpustiti. Vsaj na zunaj sem si želela ogledati palačo Guell. Zunanjost palače ne da vtis veličine notranjosti in palačo bi zlahka spregledala, če ne bi bil na njem napis. Pomaknjena je proti neugledni kitajski četrti, v kateri prevladujejo narkomani in berači. Smo se zelo hitro pobrali od tam.

*PALAČA (PALAU) GÜELL je Gaudijeva umetnina (1886-88) blizu Las Ramblasa, nastala je po naročilu industrijskega grofa Eusebija Güella in je zares velik arhitekturni projekt. V palači je razstavljena Gaudijeva notranja oprema. Streho krasijo čudovito dekorirani dimniki.

 

Predali smo se toku Ramble. Vzeli smo si čas za ogled uličnih umetnik, živih kipov. Le ti dajo znake življenja le ob ropotu kovancev.

 

Bili smo že na koncu Ramble in pogled na uro nam je dal vedeti, da lahko ujamemo vlak ob štirih, da smo ob petih že "doma". Zakaj pa ne. Pohiteli smo, odlično smo se znašli v križišču velemestnih poti in ujeli pravi vlak.

 
Kaj sem izpustila? Blizu gotske četrti je vreden ogleda PISASSOV MUZEJ, ki se nahaja v gotski palači in je zbirka Pisassovih zgodnjih del, npr. Harlekin iz l. 1917, ter nekaj del iz njegovega zrelega obdobja. Na žalost edini muzej, ki bi si ga rada ogledala, vendar nam je zmanjkalo časa. Menda, da se v Barcelono še vrnem.

http://www.museupicasso.bcn.cat/en/

 

 

 

 

VSTOPNINE:

 

Turistični avtobus s postajališči za ogled znamenisti. Imajo tri krožne vožnje, vstavlja na vseh pomembnih točkah, kjer lahko poljubno vstopite/izstopite ali pa si znamenitosti pogledate z vrha strehe. Zasoljena cena: 20 eur za en dan

 

Ladjice v pristanišču dvonadstropne LAS GOLONDRINAS (lastovke) pri Kolumbovem spomeniku, prevoz iz Port Vella po pristanišču stane 5,5 € (35 min)

 

- Sagrada Familia                      8 €
- La Pedrera / Casa Mila            8 €
- Picassojev muzej                    9 €
- Fundacio de Juan Miro            8 €

- Akvarij                                  16 €

- Park Guell                             prosto

- Casa Batllo                           16,50 €

- Camp Nou                              8 € (skupinska)

http://www.barcelona-tourist-guide.com/

http://www.barcelona-tourist-guide.com/en/maps/barcelona-map.html

 
*****
 
za konec:
 
poševno besedilo sem kopirala iz interneta in turističnih vodnikov.
 
Za pripravo na dopust sem porabila precej časa vendar sem si morala narediti plan kaj nas zanima, da si bomo ogledali. Mogoče čisto vsi napisani podatki (predvsem letnice) ne držijo, uporabila sem tiste, ki so se največkrat ponovili.
 
Vse fotografije (razen zgornjih dveh zastav) so moje, niso nevemkaj, ker so bili slabi pogoji za fotografiranje. Za slikanje namreč nisem imela veliko časa. Hitro fotka in gremo.
 
Comments