BLED - OSOJNICA

 

 

Najlepši pogled na Blejsko jezero je zagotovo iz 685 m visoke MALE OSOJNICE. Ne razumem zakaj blejci to panoramsko točko tako skrivajo.

 

Osojnica je najlažje dostopna iz Zake. Pot je seveda slabo označena, nekaj sto metrov pred Zako je ob cesti smerna tabla Osojnica/Ojstrica, to pa je tudi vse. Do vrha vodi več poti. Mi smo se povzpeli po neki neoznačeni bližnjici, spolzka pot nas je vodila strmo navkreber, najprej na Veliko Osojnico (756 m). Na vrhu ni pravzaprav nič razen lepega razgleda iz razgledne točke nekaj metrov nižje.

 

Hitro smo se odpravili navzdol, kjer smo nekako našli Malo Osojnico. Priznam, skoraj sem se izgubila, ker je ena smerna tabla in dve poti... Potem pa:  Uau, še en lep pogled, skoraj lepši kot iz Velike Osojnice.

 

 

 

Panoramska karta označuje vrhove v Karavankah in bližnje vasi (smo našli napako, ni vsega za verjet). Vračali smo se po označeni poti, strmo navzdol po dooooolgih stopnicah. Pot je bila dobro uhojena, delno zaščitena z ograjo in smo bili kar hitro spet ob jezeru.

 

 

 
pogled iz Velike Osojnice
 
 
 
 
 
 
pogled iz Male Osojnice
 
 

 

 

 

 

DOSTOP/SESTOP za smer Male Osojnice:

 

 
     
 
 
Vse fotografije iz oktobra 2009
 
 
 
Comments