Szanti Erdei Kolostor

 

Kezdőlap     Események      Fényképek      Adomány      Hírlevél      Írások      Hagyomány      Kapcsolatfelvétel      Látogatás

Home page in English

Magyar DhammaTube

A Szerzetes Történet

A Buddha Ujja

 

Hamarosan érkező 

A Szanti Erdei Kolostor egy szerzetesek, szerzetesnők és világi személyek számára fenntartott buddhista közösség. A kolostor egy 60 hektáros, eukaliptuszerdőt, sziklákat, vízesést és barlangokat magában foglaló területen fekszik, a Morton Nemzeti Park szomszédságában, Ausztrália göröngyös déli felvidékén, Sydney és Canberra között nagyjából félúton. A Nemzeti Park közelségére tekintettel kiemelten fontos a szanghának, hogy a jövőben kizárólag olyan bővítési munkálatok történjenek, amelyek harmonizálnak a természetes környezettel, és csak minimálisan zavarják azt meg.

A kolostort Szujátó szerzetes alapította, tanítójával, Ácsán Brahmmal, a nyugat-ausztráliai Bódhinyána Buddhista Kolostor apátjával együtt, aki az intézmény első szellemi vezetője lett.

A Szanti Erdei Kolostor a Santi Forest Monastery Incorporated nonprofit jótékonysági egyesület tulajdona.

A Szanti Erdei Kolostor története még a Bundanoon környéki viszonyokhoz képest is különlegesen békés és nyugodt. Eredetileg buddhista remetelakként szolgált Elizabeth Gorsky számára, aki 1983-ban vásárolta meg a területet. Személyes elvonulásra használta, de az évek során számtalan szerzetes, szerzetesnő, tanító és világi követő is ellátogatott ide. A buddhista tan és gyakorlás iránti szenvedélye folytán Elizabeth a világ számos buddhista központjában megfordult. Ezzel egy időben egyre több nyugati személy fedezte fel a szerény thaiföldi szerzetes, Ácsán Cshá tanításait, és 1983-ban néhány tanítványát meghívták, hogy alapítsa meg a Bódhinyána Kolostort Perth mellett, Nyugat-Ausztráliában, amely jelenleg Ausztrália legnagyobb théraváda szerzetesi gyakorlóközpontja.

Elizabeth végül felajánlotta a bundanooni remetelakot a Bódhinyána kolostor apátjának, Ácsán Brahmávamszónak. A terület ezután tovább került egy, a Bódhinyána kolostorral kapcsolatban álló jótékonysági intézményhez, hogy végül buddhista kolostorrá fejlődhessen. A terület a „Szanti Erdei Kolostor” nevet kapta – a „szanti” szó békét jelent páli nyelven. Elizabeth később szerzetesnő lett a nyugat-ausztráliai Dhammaszára Szerzetesnői Kolostorban, Nirodha nővér néven.

A jelenleg itt tartózkodó szangha Thaiföldön és a Bódhinyána kolostorban tanult, illetve lett szerzetessé avatva. A helyi és a buddhista közösséggel együttműködve tovább tervezik fejleszteni a telepet, hogy további szerzeteseknek és szerzetesnőknek is lakhelyet kínálhasson.

A helyiek a szerzetesekkel és szerzetesnőkkel Bundanoon városában is találkozhatnak vasárnap délelőttönként, tíz óra előtt, az alamizsnagyűjtő körút során. Ennek az alamizsnagyűjtésnek az eredeti neve „pindapata”. Indiában (ahol Buddha is született) egy ősi hagyomány része, melyet számos vallás szerzetesei gyakorolnak, ideértve a hindukat és a dzsainokat, de régebben a keresztényeknek is szokása volt. A hagyomány célja a szerzetesek és szerzetesnők, illetve a lakóközösség közötti kapcsolat ápolása. Az alamizsnagyűjtés során bármilyen étel, de lehetőleg vegetáriánus, felajánlható a szerzeteseknek és szerzetesnőknek. Egyes személyek telefonálni szoktak a kolostornak az alamizsnagyűjtést megelőző este, hogy szóljanak, látogassunk el hozzájuk a felajánlás végett.

A kolostor elsődleges célja, hogy lakóhelyként és oktatási intézményként szolgáljon a buddhista szerzeteseknek, akik az erdei meditációs hagyományt követve szeretnének eljutni a megvilágosodásig.

A Szanti Erdei Kolostor képzése nagy hangsúlyt fektet a Buddha saját útjában is sarkalatos elvonult meditációra; az érett és harmonikus spirituális közösségek alapját jelentő szerzetesi fegyelemre, megelégedettségre és egyszerűségre; illetve a buddhista szentírások tanulmányozására, különösképpen az összes iskola által elismert legrégebbi szentírások összehasonlító és történelmi elemzésére.

Szeretettel várunk minden kedves látogatót, ideértve azokat is, akik hosszabb időt szeretnének eltölteni itt a meditáció gyakorlásához és a szerzetesi élet megismeréséhez. Világi személyeknek szánt formális elvonulásokat azonban nem tartunk a Szanti Erdei Kolostorban. Az idősebb szerzetesek és szerzetesnők a buddhizmus és a meditáció különféle régióbeli központokban való tanításával igyekszenek a szélesebb közösséget szolgálni.

Akik hagyományos felajánlás céljából ételt szeretnének hozni a szanghának, rendszerint a 11 órai ebédidő előtt teszik. Megköszönjük, ha előre tudatja velünk szándékát, melyet telefonon és e-mailben egyaránt megtehet. Telefonszámunk (02) 4883-6331, e-mail címünk pedig „santioffice (kukac) gmail.com”.

A Szanti Erdei Kolostor működése kölcsönös nagylelkűségre épül. A dhamma értéke felbecsülhetetlen, így semmiféle díjat nem számítunk fel a tanításért, a könyvekért vagy a szállásért. A Szanti Erdei Kolostor egy teljes egészében adományoktól függő nonprofit jótékonysági egyesület. A meditációs kunyhók és egyéb létesítmények építése folyamatban van, és esetleges hozzájárulását örömmel fogadjuk.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Alkalmi látogatáshoz a legmegfelelőbb időpont délelőtt 9:30 – 11:00 óra. Déltől délután egy óráig általában elérhető egy idősebb szerzetes vagy szerzetesnő, akinek bátran felteheti kérdéseit.