Venus Boyz (fragments)

Traducció (lliure) d'alguns fragments del fantàstic documental Venus Boyz (Gabriel Baur, 2001):

Entrevista a Del La Grace

(Del La Grace Volcano) “La gent es desorienta amb els termes trangènere, transsexual, butch, drag king... Cal considerar el molt gènere com un espectre de colors. De la manteixa manera que no es pensa que hi ha només blanc o negre; tampoc hi ha només dos gèneres. Butch és un gènere particular. Transgènere no és el mateix que transsexual; transgènere és més fluid. Jo em descriuria, més que com a transsexual, com a transgènere: una persona transsexual fa la impressió d’haver nascut en un cos equivocat. Una drag king és un dona que escenifica la masculinitat. Una butch és una dona que es comporta com un home, no juga amb el seu gènere per fer un espectacle a escena, com ho fan les drag kings. Aquestes ho fan a la nit, en un club, en privat o a sa casa. Hi ha també el mot intersexual, i jo també en forme part. Sóc una combinació d’intergènere i d’intersexual, com una mescla de café artesanal. He creat, per dir-ho d’alguna manera, el meu propi gènere. El que observe és que les persones em consideren al mateix temps masculí i femení, però jo use els pronoms masculins perquè em simplifica la vida. Hi ha altres expressions? Milions. Però el que importa és que hi ha molts gèneres, tots diferents, i que tots són bons."

       Cap. 9 Mo B Dick en una sessió fotográfica (1,06-1,09)

(Mo B Dick) “És més fàcil ser potent darrere d’una màscara d’home ,i és més acceptable socialment expressar la còlera quan s’és un home. El comportament agressiu està permés en la masculinitat. Com a dona se’t dirà: Tia, quin problema tens?

(Del La Grace) “És veritat, a mi m'han castigat sempre perquè era una dona molt agressiva. Ara tinc el permís social. /.../ Com a home, puc ser invisible, mentre que com a dona no ho podia ser. El que hi ha és una absència subliminal d’hostilitat. Per als hòmens jo sóc un home i ells es comporten amb mi sense tapar-se. Els hòmens es preocupen dels hòmens, us ho assegure.”

(Mo B Dick) “Jo faig de drag 4 o 5 vegades cada nit i la gent diu: Mo B. Dick, Mo B. Dick!! I Mo Fischer es perd. Sent el meu home interior dominar la meua dona interior. El resultat és que he perdut de vista el meu costat femení. És difícil d’explicar però és com si jo haguera dit: aquest és el meu costat masculí, però, on és el meu costat femení? Això m’ha confós i m'he dit a mi mateixa: Espera un minut! Sóc una dona molt agressiva i continuaré sent una dona agressiva.” /.../ “Es diu que el teu costat dret és el teu costat femení, i el dret el masculí, però en el meu vestit és al contrari.”

Cap. 10. Del La Grace Volcano

(Del La Grace) “Pense que el sexe és un espectacle; més que un espectacle, inconscientment les persones encarnen el rol sexual que els ha estat assignat, però es pot trencar amb aques. En general la gent es conforma; els hòmens no es passegen maquillats i amb vestits, ni les dones, gratant-se els testicles.”

(Judith Halberstam) “Com a individus, no reinventem el sentit del sexe. Cada persona, individualment, s’insereix en un marc sexual que ja ha estat construït, dins d’un context econòmic, polític, social, cultural... Aleshores, el que es fa quan s’està en un sexe és representar un escenari previst per la societat.

(Del La Grace Volcano) “Un clítoris mèdicament acceptable mesura entre 0 i 1 cm, i un penis, entre 2'5 i 4'5, per a ser considerat acceptable. Si es troba entre 1 i 2'5, habitualment el tallen, perquè s’estima que serà molt dolent per a un home tindre un penis massa petit, o per a una dona tindre un clítoris massa gran. Generalment es fa sense pensar en el plaer de la criatura quan esdevinga adulta.” /.../ 

“En la meua vida quotidiana sóc probablement percebut com un home. És millor per a la gent veure’m com un home. Això no significa que jo em perceba així. Jo em veig de la mateixa manera que sempre, i és una combinació dels dos: de vegades més dona que home, altres més home que dona. Conec cinc hòmens que tenen vagina, molts que també tenen pits, i moltes dones que tenen barba. Per a mi ser una drag king és el principi del viatge, però no necessàriament. No ocorre que una persona diga: Vaig a convertir-me en cross-dresser, després seré drag king i, finalment, transsexual. No, no! La gent té por d’això. Tal vegada per a algunes persones sí que és així, però no per a tothom.”

Cap. 8 Taller de Drag kings per Diane Torr.

(Diane Torr) "M’agrada experimentar que sóc un home. La gent s’aparta quan camine pel carrer. És diferent, molt diferent. He pogut finalment asseure’m al metro. També he aprés a pixar en un urinari. M’interessava explorar com era viure com un home i trobar un altre territori per a mi. De vegades isc al carrer com a Danny King o Jack Sprat o Charles Beresford, que és el meu home gai, i són unes vacances lluny de Diane. Es té més credibilitat com a home. És així. Entres en una habitació com a home i la gent va amb més cura; entres com a dona i et miren per veure si ets sexi. És el primer que fan, hòmens i dones. I si tens una certa edat, quan has passat els 40, ningú no et mira, excepte si ets una dona molt elegant; aleshores la gent de vegades sent curiositat." /.../ 

"Quan camine, tinc un sentiment de propietat, un sentit de pertinença. Amb cada pas que done, sent que aquest tros de terra és meu en el mateix moment que el peu s’hi posa. Tinc aquest espai, 360 graus al meu voltant. Recordeu que els xics es mouen i es defensen en espais oberts. Cal desenvolupar més armadura en el vostre físic. Com es protegirà aquest xic que representeu? Com a dona, jo comunique de veritat i la meua mirada està en la superfície del meu globus ocular. Mire el món amb molta curiositat i desig de comunicar. Com a home, sóc molt més reservat: espere que el món vinga a mi. I sóc molt més introvertit." 

Comments