Racó de llengua‎ > ‎

Com redactar un comentari al blogs Karícies, Els punys no parlen i Villena.so

  • Pots fer el teu comentari de qualsevol dels tres blogs: www.karicies.com, elspunysnoparlen.wordpress.com o villenaso.blogspot.com.
  • Recorda sempre tindre obert el diccionari Optimot.
  • Signa amb el teu nom i un cognom feminista de la teua elecció que pots trobar en aquesta llista: Un grapadet de feminist@s
  • Fes el comentari en el processador de textos, llig-lo diverses vegades i utilitza el corrector valencià del programa. Quan n’estigues satisfet/a, copia’l i apega’l al blog.
  • Recorda que has de deixar una línia de separació entre els paràgrafs ja que als blogs no es pot sagnar la primera línia). Els paràgrafs tenen una llargària mitjana d’entre 5 i 10 línies.
  • Per a primer de Batxillerat, la llargària mínima dels comentaris ha de ser de 300 paraules.
Estructura del comentari

L'estructura clàssica d'un comentari consta d'introducció, cos argumentatiu i conclusió. Tot seguit et suggerim el que pots escriure en cada part: 

Introducció (Un paràgraf)

Identifica el tema de l'entrada. Explica el contingut d’aquesta o un aspecte que t'haja cridat especialment l'atenció. Conta per què has triat l’entrada.

Parla de tu i explica quin és el teu coneixement o experiència sobre el tema.

Intenta atraure l’atenció de qui et llegeix perquè no deixe de fer-ho i senta que el que contaràs és interessant.

Si vols, pots explicar esquemàticament de què parlaràs a continuació.

Cos argumentatiu (Un o dos paràgrafs)

Exposa la tesi (la teua opinió sobre el text, el vídeo...) i exposa els arguments.

Cada paràgraf ha de tractar un tema, però els paràgrafs han de tindre relació (ser bons veïns). Recorda: a) que has de separar tipogràficament els paràgrafs, o bé amb l’espaiat o bé amb el sagnat; b) els paràgrafs tenen una llargària de 4 a 7 línies; per tant, un seguit de frases inconnexes no constitueix un bon text.

En aquesta part, pots comentar també les opinions d'altres companys o companyes. Per a fer-ho, has de dir el seu nom (Pel que fa a l'opinió d'X, estic/no estic d'acord...). També pots copiar la frase o frases d’altri que vols matisar, posant-les entre cometes. Recorda que contraargumentar amb respecte és molt saludable i no significa faltar al respecte a l'altra persona.

Conclusió (Un paràgraf)

Tanca el text: pots repetir la tesi (en unes altres paraules) i fer un resum dels principals arguments. Intenta deixar un bon record en qui et llegeix. També pots acabar amb una anècdota, una imatge ocurrent que resumisca el text, una frase d'ànims o que convide a reflexionar o a actuar, etc.

 
Notes 

- El nombre de paràgrafs és orientatiu. 

- Llegeix els teus companys/es! I intenta no repetir el que ja s'ha dit. 

- Sigues original! Recorda que aquest és només un model i que en la mesura que vages practicant i millorant, podràs canviar-lo i que el teu comentari tinga una estructura més oberta i dinàmica. De fet, si l’entrada et motiva i tens moltes coses a dir, no cal que expliques de què tracta amb detall, sinó que pots passar directament a donar-ne l’opinió, o pots utilitzar l’entrada com a excusa per a fer el teu propi text.

- Per a fer el comentari d’una cançó a Villena.so, explica en la introducció de què tracta la cançó. En l’argumentació, comenta si t’ha agradat o no i les raons. Fes referència a la lletra, al ritme, a l’estil musical... No penses que la persona que ha penjat la cançó s’ofendrà si no t’agrada. Hi ha cançons i cantants per a tots els gustos i la diversitat és bona. Comenta amb respecte i tot anirà bé. En aquesta part pots també recomanar altres cançons semblants (que tracten del mateix tema, per exemple), o del mateix grup que t’agraden més, etc.  


Comments