Arhiva 2015-2017‎ > ‎

Newsletter SAMRO #78 (octombrie 2015)


Newsletter SAMRO #78 octombrie 2015
https://samro.ro

Editorial
          Alegerile SAMRO [prof. O.Nicolescu]
Anunțuri
          A apărut numărul 
2/2015 al Review of General Management [prof. C. Dragomir]
Din activitatea comunității SAMRO
             Sumar al principalelor activități derulate de SAMRO
în perioada noiembrie 2013 - octombrie 2015 [prof. O. Nicolescu, prof. D. Dumitrașcu]
          Alegeri la filiala Iași [prof. M.V. Bedrule-Grigoruța]
Noaptea cercetătorilor – un drum spre cercetare dar și spre inovare [prof. M.Țîțu]
Interviu cu Aliz Kosza, Business strategist & Business mentor [dr. A Țigănaș]
Lansarea tratatului „Managementul Academic” autori G.Duca şi I.Petrescu [E. Tofan]
SIM 2015 – al 13-lea Simpozion Internaţional în Management [prof. N.Bibu]
The World’s Most Innovative Countries, 2015- importanța politicilor în inovare [prof. R.M. Cândea]
Cealaltă față
Volkswagen-gate [prof. R.M. Cândea, prof. D. Cândea]Editorial

ALEGERILE SAMRO


În această toamnă, potrivit statutului şi planurilor de activitate ale SAMRO, se derulează alegerile la nivel de filiale şi la nivel naţional. Alegerile noilor organisme manageriale marchează sfârşitul unui ciclu de activitate de 2 ani şi începutul unui nou ciclu 2016-2017. Aşa cum ştim, alegerile la nivel de filiale s-au încheiat urmând, în prima parte a lunii noiembrie 2015, alegerile la nivel naţional.

Alegerile organismelor manageriale reprezintă în viaţa oricărei organizaţii un eveniment major cu multiple influenţe, - pozitive şi/sau negative - asupra viitorului organizaţiei şi manifestărilor şi performanţelor componenţilor în cadrul său. Atunci când organizaţia este de nivel naţional şi selectivă, de tip elitist, – cazul SAMRO – alegerile au un impact şi mai mare decât de obicei asupra funcţionalităţii şi performanţelor sale.

Din această perspectivă este esenţial ca alegerile noului colegiu de conducere SAMRO să genereze:

 • Informarea de către fiecare component asupra activităţii, problemelor, performanţelor organizaţiei şi a membrilor acesteia;
 • Participarea la pregătirea şi derularea alegerilor a unui număr cât mai mare de membri;
 • Implicarea efectivă cu evaluări, sugestii, observaţii şi propuneri în cadrul alegerilor;
 • Evaluarea prin prisma informaţiilor deţinute asupra activităţii trecute a organizaţiei, organismelor sale de conducere şi colegilor care au exercitat roluri manageriale în cadrul SAMRO;
 • Omologarea, în funcţie de statut şi de propriile criterii, aşteptări şi aspiraţii a ceea ce s-a făcut bun în cadrul organizaţiei şi se recomandă să fie continuat;
 • Schimbarea a ceea ce nu mai corespunde necesităţilor şi condiţiilor actuale şi viitoare din ştiinţă, învăţământ şi practica managerială naţională şi internaţională;
 • Fortificarea elementelor valoroase din cadrul organizaţiei, care constituie un fundament pentru dezvoltări viitoare şi performanţe superioare;
 • Inovarea prin propuneri de noi obiective, manifestări, acţiuni ştiinţifice, didactice, economice sau sociale, care să fie incluse în strategia SAMRO şi în planurile de acţiuni din următorii ani;
 • Antrenarea fiecărui membru al organizaţiei la realizarea obiectivelor şi acţiunilor SAMRO la nivel naţional, de filiale şi universităţi, astfel încât organizaţia noastră să fie mai puternică şi mai performantă în viitor.

Ne dorim ca la un număr cât mai mare dintre colegii SAMRO să regăsim elementele menţionate, ceea ce ar fi benefic pentru SAMRO, în ansamblu, pentru membrii săi, pentru ştiinţa, învăţământul şi practica managerială din România.

Prof. univ. Dr. Ovidiu NicolescuAnunțuri


Va semnalăm apariţia numărului 2/2015 al Review of General Management.
Pentru vizualizarea articolelor vă invităm să accesaţi site-ul revistei: www.managementgeneral.ro.
Review of General Management este cotată CNCSIS B+ şi este indexată în baze de date internaţionale.

Prof. Camelia Dragomir
Faculty of Legal, Economics and Administrative Sciences, USHDin activitatea comunității SAMROSumar al principalelor activități derulate de SAMRO
în perioada noiembrie 2013 - octombrie 2015

Deoarece suntem într-un moment de bilanț dat de finele mandatului de conducere al SAMRO, este firesc să aducem la cunoștința membrilor SAMRO, o prezentare sumară și sintetică a principalelor activități derulate în perioada noiembrie 2013 - octombrie 2015. Odată cu aceasta aducem mulțumirile noastre tuturor membrilor SAMRO care contribuit la reușita acestor acțiuni.

 Din punct de vedere al organizării SAMRO:

 • S-au desfășurat cinci ședințe ale Consiliului Director (februarie 2014 - Sibiu, iunie 2014 -Murighiol, noiembrie 2014 - București, martie 2015 - Craiova, iulie 2015 - Sibiu) si trei Adunări Generale SAMRO: Murighiol – iunie 2014, București - 7 noiembrie 2014, Craiova - 20 martie 2015.
 • Din punct de vedere al documentelor asociației, s-au actualizat statutul SAMRO în forma aprobată și s-a obținut hotărârea de mutare a sediului SAMRO la București.
 • S-au actualizat listele membrilor SAMRO, reușindu-se astfel o evidență la zi a membrilor, a cotizațiilor și a situației financiare pentru fiecare filială.

Activități de promovare:

 • S-au desfășurat permanent activități de promovare a SAMRO (interviuri, articole în ziar, participare la manifestări științifice). Sunt demne de remarcat: manifestarea "Topul Naţional al Firmelor Private din România" și activitățile de promovare prin diverse mijloace mass-media în cadrul CISAMRO).
 • Remarcăm apariția lunară în condiții impecabile a newsletter-ului SAMRO, precum și buna funcționare și permanenta actualizare a site-ului SAMRO.

Organizare de conferințe și evenimente științifice:

·      S-a realizat prima Conferință Internațională organizată de SAMRO „Provocări, performanţe şi tendinţe în managementul organizaţiilor pe plan naţional şi internaţional”, Murighiol, 22-24 iunie 2014, o reușită din punct de vedere al nivelului științific. Lucrările din cadrul Conferinței sunt în curs de apariție în editurile Scientific World Publishing și Cambridge Scholars Publishing.

 • În filiale s-au realizat diverse manifestări științifice sub egida SAMRO (Conferințe, acordări de titlu DHC etc.).

Proiecte cu participarea membrilor SAMRO:

 • Se derulează cu succes proiectul: ”SIMPRACT - Tranziția de la școală la viața activă prin practică și crearea de întreprinderi simulate”, Contract nr. POSDRU/160/2.1/S/138113, Axa prioritară 2, Domeniul major de intervenție 2.1, Beneficiar CNIPMMR – în care sunt implicați mulți membri SAMRO din diverse filiale. Se remarcă rezultatele deosebite obținute la Târgurile naționale și internaționale ale întreprinderilor simulate.

Publicații:

 • S-au editat în limba română și limba engleză, rapoartele anuale de cercetare nr. 5 și 6 “Starea de sănătate a managementului din România”.
 • S-a realizat „Anuarul ştiinţific de management” (lansarea sa a avut loc în 7 noiembrie 2014 la București).
 • S-a publicat monografia „Contribuții la realizarea modelului românesc de management” (lansarea a avut loc  în 4 februarie 2015 la Brașov).
 • Volumul „Cele mai bune studii de management din România în perioada 2013-2014”, a fost publicat recent în editura internațională Lambert.

 

Prof.univ.dr. Ovidiu NICOLESCU – Președinte SAMRO

Prof.univ.dr. Dănuț DUMITRAȘCU – Secretar General SAMRO


***


SAMRO Iași a încheiat procesul de alegere a șefului de filială. A candidat doamna prof. univ.dr. Cristina Teodora ROMAN, care a obținut 20 de voturi exprimate favorabil.
Membrii SAMRO și-au exprimat votul prin transmiterea unui mesaj prin e-mail către secretariat, având în vedere că în filiala noastră sunt colegi de la Universitatea din Suceava, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" și Universitatea "Alexandru Ioan Cuza".
Cu toții am avut la dispoziție pentru consultare, CV-ul candidatei Cristina Teodora Roman, Lista de lucrări și Planul managerial elaborat în acest scop.
Îi transmitem felicitări doamnei profesor Cristina Teodora Roman și îi dorim Mult Succes în noua misiune SAMRO pe care i-am incredințat-o!

Prof.dr. Maria Viorica Bedrule-Grigoruța
Secretar SAMRO Filiala Iași


Proprietatea intelectuală: actualități și perspective

Noaptea cercetătorilor – un drum spre cercetare dar și spre inovare 

            În data de 25 septembrie 2015 Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a invitat toți sibienii şi nu numai, să ia cu asalt, de la mic la mare, spațiile facultăților de Inginerie, Știinte Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului, Ştiințe, Litere şi Arte și Drept pentru a fi martorii unor experimente inedite, conferinţe fascinante şi concursuri. Aceste evenimente s-au desfășurat într-un cadru prietenos  cu  atmosfera relaxantă, propice împărtășirii de cunoștințe. Evenimentul Noaptea cercetătorilor face parte din programul Marie Skłodowska-Curie și atrage peste 1 milion de oameni în fiecare an.

       Acest eveniment de mare amploare oferă publicului larg ocazia de a se întâlni cu cercetătorii și de a lua parte la activități menite să scoată în evidență atractivitatea unei cariere în cercetare și impactul său societal deosebit de important. Având în vedere că anul acesta s-au împlinit 10 ani de la prima ediție a evenimentului "Noaptea cercetătorilor europeni", participanții au avut ocazia să înteracționeze cu lumea cercetătorilor pentru o zi și să descopere diverse discipline științifice, dar, cel mai important, să facă toate aceste lucruri într-un mod relaxat. Ceea ce este important și de remarcat este faptul că evenimentul Noaptea Cercetătorilor a găzduit evenimente ce au avut loc simultan, în 280 de orașe din Europa și nu numai. La Muzeul orașului Tallinn, Estonia, vizitatorii curioși sau pasionații de științe au avut ocazia ocazia să învețe cum să își confecționeze măști de protecție împotriva bolilor infecțioase. În Polonia, la Poznan, amatorii curselor de mașini au putut vedea cum se construiește o mașină de Formula 1. La biblioteca publică din Birmingham, Marea Britanie, vizitatorii au putut să își genereze și să își ia acasă propria hologramă. Iar acestea sunt doar o parte din evenimentele găzduite de Europa în data de 25 septembrie 2015. La nivel local în orașul Sibiu peste 6000 de sibieni au răspuns invitatiei Universității “Lucian Blaga” din Sibiu de a se întâlni cu fascinanta lume a cercetării. Chiar dacă segmentul de vârstă majoritar a fost 12-18 ani, curioși să deslușească misterele științei au fost sibieni de toate vârstele, de la 5 până la 70 de ani. Un număr de peste 40 de școli și licee au participat la eveniment, iar 1500 de elevi și-au rezervat din timp participarea. În cele opt ore cât a durat Noaptea Cercetătorilor, sibienii au avut ocazia să vadă cele mai noi descoperiri atât ale cadrelor didactice universitare, cât si ale companiilor din oras. De la roboți și aplicații care ne ajută să avem un stil de viață sănătos, la sisteme de ultimă generație în privința siguranței autovehiculelor și până la simularea erupției unui vulcan.

           În cadrul acestui eveniment o contribuție desăvârșită a fost adusă de Departamentul de Protecția Proprietății Intelectuale și Centrul European PatLib din Sibiu - centru al Oficului European de Brevete și al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci. Sub îndrumarea profesorului universitar Mihail Aurel ȚÎȚU, coordonatorul celor două structuri anterior menționate, au fost organizate mese rotunde și dezbateri ce au avut ca subiect Protecția Proprietății Intelectuale dar și consultații gratuite oferite de specialiști în domeniu. Prin intermediul consultațiilor și discuțiilor avute, organizațiile sibiene au conștientizat faptul că prin înregistrarea unei mărci naționale sau comunitare se asigură că marca "este unică", că beneficiarii sunt unicul proprietar al avantajelor procurate de marca respectivă și că vor putea, cu susținerea legii, să se împotrivească celor care utilizează marca fără consimțământ. În orice domeniu de activitate încrederea clientului este foarte importantă , astfel că, este foarte util și recomandat ca organizațiile să aibă o marcă înregistrată. Aceasta va funcționa ca "o garanție" a originalității și se va putea evita discreditarea produselor și servicilor  prin folosirea mărcii de altcineva. Toți participanții au conștientizat beneficiile rezultate și s-au declarat interesați și dornici să apeleze la serviciile Centrului PatLib din Sibiu care se găsește la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. În cadrul universității respectiv în cadrul Centrului PatLib din Sibiu sunt încurajate ideile inovatoare cât și creativitatea astfel că, de la înființare până în prezent, un număr mare de inventatori au trecut pragul Centrului PatLib din Sibiu și al Departamentului Protecția Proprietății Intelectuale pentru a se informa sau pentru a primi consultanță în domeniul PI. Este remarcat faptul că cei prezenți la discuțiile avute în cadrul evenimentului au înțeles că există multiple motivații ale organizațiilor pentru a inova, printre care: o creștere semnificativă a cotei de piață, cucerirea de noi piețe, îmbunățățirea  calității produselor, lărgirea gamei de produse, înlocuirea produselor învechite, reducerea impactului asupra mediului. Motivați de considerente economice, participanții au concuzionat că vor acorda o mai mare atenție aspectelor legate de Protecția Proprietății Intelectuale și implicit vor stimula și încuraja creativitatea în cadrul organizațiilor în care activează, fiind impresionați fiind de discuțiile avute cu specialiștii Centrului vor apela cu încredere la serviciile oferite. Educația, un concept complex dar și oarecum controversat a fost o constantă care a însoțit omenirea în demersul său de dezvoltare. De-a lungul timpului i s-a acordat educației mai multă sau mai puțină importanță. De aceea este important de avut în vedere că Departamentul Protecția Proprietății Intelectuale și Centrul PatLib din Sibiu funcționează sub egida Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Alături de aceste importante momente a fost organizată o expoziție a celor mai importante invenții ale profesorilor și studenților Univeristății Lucian Blaga din Sibiu. Invențiile expuse au provenit din domeniul medicinei, ingineriei dar și din domeniul alimentar sau protecției mediului. Vizitatorii de toate vârstele au apreciat și și-au arătat interesul pentru invenții precum celula fotovoltaică reversibilă cu halogen, biofilmul polizaharidic cu acțiune antimicrobiană, compoziția cu dublă aplicare pe solurile poluate, procedeul de obținere a unei compoziții de miere de salcâm cu adaos extract antocianic de afine de pădure. De asemenea atenția participanților a fost îndreptată spre invențiile din domeniul chirurgiei, o ramură esențială în medicină, realizate în cadrul Spitalului Universitar din Sibiu în secția Chirurgie II sub coordonarea profesorului universitar Dan Sabău, precum complexul trocar coaxial și blender hidatic, ansamblu folosit în cadrul operațiilor laparoscopice asupra ficatului, single port cu priză de aer, electrocauter pentru hemostază parenchimatoasă anti-aderent, sistem colector cu presiune de aspirație activă și pasivă pentru lichide și fragmente corpusculare, aspirator cu diametru mare cu priză de aer liniar, sondă dilatatoare trans-stenotică și proteză esofagiană, complex folosit cu succes în operațiile neoplasmelor esofagiene. Toate aceste dispozitive medicale, brevetate sau în curs de brevetare sunt utilizate efectiv în cadrul intervențiilor chirurgicale pentru a ușura munca chirurgului și totodată pentru a facilita reușita intervenției. La succesul evenimentului au contribuit pe lângă organizatori, studenții și doctoranzii voluntari care s-au implicat și au participat activ la tot ceea ce a însemnat acest eveniment.

            Concluzia principală care rezultă în urma discuțiilor și prezentărilor la care am fost parte a fost că avem nevoie de o societate antreprenorială în care inovarea și antreprenoriatul sunt normale și se desfășoară în mod continuu. Așa cum managementul a devenit ceva de neînlocuit în toate organizațiile moderne ca și element integrator al societății organizaționale, așa și inovarea trebuie să devină o "activitate" care să susțină viața reală în organizațiile bazate pe cunoștințe și implicit în economie. Acest lucru se poate face cu ajutorul unor oameni care practică și care aplică efectiv "noul" și fac din acest lucru un demers normal și un fenomen real și continuu, o "activitate" zilnică aplicată. Centrul PatLib din Sibiu cât și Departamentul specializat al ULBS Protecția Proprietății Intelectuale susțin și încurajează evoluția prin oferirea unor servicii de calitate în domeniul Protecției Proprietății Intelectuale. Ne-a făcut o deosebită plăcere să fim martorii unui eveniment important pentru comunitatea sibiană, eveniment ce a dus cercetarea dincolo de porțile universității prin cunoștințele transmise tuturor celor care ne-au onorat cu prezența.

Sibiu, 12 octombrie 2015 

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Departament Protecția Proprietății Intelectuale,

Centrul PatLib EPO - OSIM - ORDA din Sibiu 

Prof. univ. dr. ing. dr. ec. Mihail Aurel ȚÎȚU

 


Manageri practicieni și învățământul de management


Peste timp, oamenii nu vor mai fi uniti de cunoștinte comune ci doar de valori comune - interviu cu Aliz Kosza, Business strategist & Business mentor. Despre Aliz Kosza o puteți să aflați mai multe de pe pagina sa oficială.

1. Poate o universitate să producă un bun manager pentru sectorul privat?

Din moment ce angajatorii resping până și noțiunea de facultate de management, se pare ca nu. De ce? Pentru că mediul privat românesc, cu excepția câtorva multinaționale, NU ARE RĂBDARE. Este încă reticent să colaboreze, să participe la programe de internship. Nu există incredere, doar întrebarea „ce știi să faci ?

Oamenii de afaceri vor totul imediat, nu se „dau” ușor nici pe mâna unor oameni cu experiență, darămite pe mana unui student … Această reticență ține de cultura de business tipic balcanică.

Eu personal colaborez foarte bine cu studenții de la facultățile de marketing, comunicare și de management. Colabărăm în special în derularea studiilor de piață calitative, cu rezultate foarte bune. Evident, ei învață pe proces. Pe măsură ce numărul proiectelor crește, devin mai profesioniști. Încep, de exemplu, să înțeleagă rolul strategic al unui viitor manager de marketing. Devin mai bine pregătiți să demoleze percepția mediului de afaceri conform căreia omul de marketing știe doar să cheltuiască bani.

Universitățile ar trebui să fie mult mai conectate cu mediul de afaceri privat, să încurajeze prezența la cursuri a oamenilor de business (și nu numai) cu rezultate notabile în domeniile lor. Poate că astfel s-ar deschide mai larg portile către practica în companii private.

2. Cât din arta conducerii se bazează pe concepte și cât pe experiența directă?

În România ultimilor 25 de ani au fost spulberate toate conceptele, noțiunile sau teoriile conducerii care existau de mii ani. La fel și cele înrădăcinate și importate din SUA, dezvoltate din anii 80 încoace. Din experiența mea personală și profesională, conceptul reprezintă doar o parte. Ceea ce te dezvoltă infinit mai mult este experiența. Doar prin conducerea adevarată se pot depăși limitele unei științe sau ale unui concept.

Conducerea este arta pe care o pot profesa doar persoanele înzestrate cu talente native bine exersate.

Arta de a conduce înseamnă, în primul rând, arta de a conduce oameni. Fiecare industrie, fiecare companie are culturi și valori diferite, oameni diferiți, cu pregătiri și motivații diferite. Un manager știe să se adapteze acestor situații și, mai ales, știe să le transforme. De aceea se confundă înca și azi managementul cu leadershipul: un manager adevarat este nu doar un administrator de resurse. Este și un lider care poate să conducă oameni.

Or acest lucru vine odată cu experiența. Pe lângă teoria din cărți este nevoie de acele aptitudini complementare cunoștintelor teoretice pentru a putea face față provocărilor din lumea reala: relaționare, comunicare eficientă, capacitatea de a integra și de a gândi strategic.

Pentru a răspunde întrebarii, din experiența proprie știu că managerii cu talent de lider pot învăța conceptele, iar cei care au conceptele și le pot testa continuu prin experiență. Deci, fără talent de lider nu ai șansa de a deveni un manager adevarat (care să fie capabil să transforme o echipă). Fără experiență nu ai cum să ajungi un manager de top. Dar nici fără cunoștințe nu poti să fii un manager profesionist. Așadar, în proporții egale, talentul, experiența și cunostințele sunt ingredientele unei cariere de top în management.

3. Ce propuneri aveți pentru îmbunătățirea colaborării dintre universități și companii, astfel încât absolvenții programelor de învățământ de management să fie cât mai competitivi pe piața muncii?

O primă responsbilitate pentru reușita acestei idei revine chiar mediului academic. Tinerii manageri trebuie să iasă din facultate cu cele mai noi și mai aplicate teorii și cunostințe. Conectarea mediului universitar la ritmul de înnoire al teoriilor și conceptelor din piața reală este fundamentală. Doar astfel piața muncii va lua în serios un tânăr absolvent. Va ține cont că acesta, absolventul, deși nu are experientă, are totuși cele mai noi cunoștinte și teorii. În schimb, dacă absolventul nu vine în companie nici măcar cu aceste resurse, nu văd de ce el ar fi de interes pentru un angajator.

A doua responsabilitate este pe umerii angajatorilor. Ei trebuie să învețe faptul că tinerii sunt cei care pot aduce inovație și creativitate în companii. Ei nu sunt o povară (costuri de training, greșeli etc) ci o resursă. Dacă angajatorii vor implementa și ei programe de mentorat intern prin care, sub coordonarea unei persoane cu experienta din companie, să fie stimulați să inoveze, atunci lucrurile vor sta mai bine.

Daca aceste lucruri se intamplă, atunci tinerii vor avea mai multe șanse să devină competitivi prin:

- internship (chiar și la stat);

- contactul cu lumea reală;

- muncă multă, voluntariat încă din anii de facultate;

- introducerea unor materii/cursuri de dezvoltare a abilităților complementare cunoștințelor teoretice sau științifce.

4. Poate un absolvent de management să-și asume direct funcții de conducere bazându-se doar pe calificarea obținută la facultate?

Categoric NU.

5. Care sunt treptele pe care le are de parcurs un absolvent pentru a putea ajunge în vârful unei organizații?

Nu există un drum standard și nici niște trepte anume. În management nu se fac avansări ca în armată. În management trebuie să ai talent și rezultate. Atunci poti să sari imediat peste o mulțime de trepte și să ajungi foarte repede în poziții de top. Sau nu.

Cu toate acestea, indiferent că vorbim de România sau de alte piețe, sunt câteva condiții pe care, dacă nu le indeplinești, nu ajungi să ai o carieră solidă în management. Acești pasi ar fi, din punctul meu de vedere, să fii credibil, să poți să fii lider, să poți transforma businessuri și să aduci rezultate. Dacă îndeplinești aceste condiții, mai devreme sau mai târziu vei ajunge în poziții de management de top.

Nu poți conduce oameni dacă nu ești credibil. Nu poți conduce oameni dacă nu ai făcut deja ceea ce fac ei. De exemplu, dacă vrei să ajungi manager de vânzări trebuie să fii, înainte de toate, un om de vânzări de excepție. Apoi nu poți să ceri rezultate de la oameni daca nu ești lider. Nu ii poți motiva și nu poți scoate performanța de la ei dacă nu ai minime capacități de leadership. De asemenea, un bun manager poate să transforme o afacere. El este cel care ia decizii și care are curajul de a propune noi viziuni și noi obiective adaptate la o piață mereu în schimbare. În final, nu există carieră în management fără performanță. Fără rezultate concrete poți avea cel mult un post de manager o perioada de timp, dar nu vei avea o carieră. 

6. Cum vedeți îmbunătățirea relației dintre școlile de management și alumni (comunitatea absolvenților)?

Ne lipsește tradiția acestei legături dintre studenți și foștii studenți, actualii oameni de succes din piață. Din păcate trebuie să inventăm această tradiție. Nu o putem face decât dacă universitățile vor începe să livreze pe lângă cunoștințe și valori.

Peste timp, oamenii nu vor mai fi uniti de cunoștinte comune (care se modifică atât de mult) ci doar de valori comune. Comunitatea de alumni se va coagula și va merge singură către studenți de îndată ce va simți că formează un grup de oameni care au valori comune.

Cum se contruiesc aceste valori? Prin căile care duc la performanță.

Așadar, principala modalitate de a îmbunătăți relația dintre școlile de management și alumni este cea mai simplă și cea mai complicată în același timp: puneți alături studenții care fac performanță în băncile școlii cu foștii studenți care fac performanță în piață. Ei sunt oamenii cu valori comune și în jurul lor se va construi o comunitate cu adevărat solidă. Mai târziu, probabil, se va naște și o tradiție.

7. Ce sugestii aveți pentru ca SAMRO să strângă relația dintre teoretic și practic în management?

Să colaboreze cu oameni valoroși din business, care au despre ce vorbi. Se poate, de asemenea, organiza și o școală de vară (am participat la câteva). Studenții au nevoie de studii de caz de pe piața din România. Au nevoie să înteleagă contextul românesc, provocările de aici. Să cunoască realitățile din teren, realitatea brută fără cosmetizare. Să conștientizeze că în practică este nevoie de mult mai mult decât știință. Acest „mult mai mult” poate fi dobândit doar de la oameni care s-au confruntat cu acele realități și au trecut prin experiența începătorului.

Un astfel de proiect am și eu în vedere, deoarece sunt destul de prezentă în universități din țară și din străinătate. Astfel, știu ce le lipsește cel mai mult cursanților: au nevoie de acel indispensabil „touch” cu lumea reală. În curand voi porni Centrul de mentorat în business, unde voi avea activități dedicate studenților. Așa că, dincolo de declarații, aveți din partea mea o invitație la un proiect concret. Este o invitație pentru universități, dacă va exista din partea acestora în continuare deschidere pentru colaborare.

Dr. Andrei Țigănaș


Din actualitatea națională și internațională


Am primit de la dna Eugenia Tofan (Centrul Media al AȘM), următorul material:

Premieră ştiinţifică absolută: Lansarea tratatului „Managementul Academic”

O lansare de carte în premiera absoluta şi o realizare deosebită în domeniul cercetării ştiinţifice a avut loc la 25 septembrie 2015. Este vorba de lansarea tratatului „Managementul Academic”, autorii căruia sunt academicianul Gheorghe Duca şi prof. univ., dr. Ion Petrescu, Braşov, România, Doctor Honoris Causa al ASEM şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

 

Evenimentul de lansare s-a produs la Academia de Studii Economice din Moldova, în cadrul Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Competitivitatea şi inovarea în economia cunoaşterii”, care este la a IV-a ediţie şi este organizată la sfârşit de septembrie, cu prilejul Zilei economistului.

 

Tratatul, de un volum impresionant, 680 de pagini, a fost editat de Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan” (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

„Cercetarea de faţă constituie la momentul actual cel mai mare tratat ştiinţific de management academic din Republica Moldova”, a remarcat în prezentarea sa dr. Constantin Manolache, directorul Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „Andrei Lupan” (Institut) a AŞM. Directorul a specificat că autorii au reuşit să poziţioneze în lucrare managementul academic moldovean pe un loc major în managementul academic european şi internaţional. Domnia Sa consideră firesc şi faptul ca la realizarea lucrării să apară doi autori – acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, un bun cunoscător al managementului cercetării ştiinţifice, autor şi coautor a peste 70 de monografii şi manuale, 1500 de articole, 150 de brevete şi prof. univ. dr. Ion Petrescu, creatorul Şcolii româneşti de management din Braşov, autor şi coautor a 115 cărţi de prestigiu şi mare utilitate din domeniul managementului cu referiri concrete la managementul cercetării ştiinţifice şi managementul didacticii universitare. „Cei doi autori au reuşit să recapituleze şi să sistematizeze cunoştinţele acumulate în activitatea lor didactică, ştiinţifică, publicistică şi managerială de decenii şi au oferit astfel cititorilor o cercetare de valoare, o lucrare unică în literatura de specialitate, o carte de referinţă pentru cei ce trudesc pe acest tărâm”, a concluzionat dr. Manolache.

 

În intervenţia sa, prof. Ion Petrescu a menţionat că la început a fost ideea şi aceasta îi aparţine academicianului Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ideea a prins viaţă în ziua de 26 februarie 2013, când împreună au decis să păşească pe un drum aproape nebătătorit pentru ca la capătul acestuia să vadă lumina tiparului tratatul ,,Managementul Academic”. „După o activitate didactică, ştiinţifică, publicistică şi managerială de decenii în domeniul managementului academic şi al unor ştiinţe înrudite sau învecinate, am simţit nevoia unei lucrări, în care să recapitulăm şi să sintetizăm cunoştinţele acumulate şi să oferim cititorilor o sinteză a preocupărilor de până acum, unele publicate, altele inedite”, a subliniat autorul.

 

În ceea ce priveşte viitorul managementului academic, efectiv, savantul consideră că apariţia acestui tratat reprezintă o piatră de temelie şi un moment grăitor în sine. Faptul că se vorbeşte de un model de management academic, denotă existenţa lui, iar odată cu consemnarea acestor cunoştinţe de către teoreticieni, modelul prinde cu adevărat viaţă. Profesorul este convins că studiul prezentat îşi va deschide şi îşi va lua zborul către cunoaştere şi recunoaştere pe plan naţional şi internaţional. Autorul susţine că tratatul ,,Managementul Academic” este o lucrare în folosul academismului, cercetării ştiinţifice, al didacticii universitare şi al expertizei în managementul academic ce reprezintă o deschidere aşteptată şi necesară către reconsiderarea unor opinii, idei şi mentalităţi despre ce a fost, este şi, mai ales, despre cum va evolua managementul academic. „Cartea, unică de această factură din literatura de specialitate, reprezintă o contribuție inovativă la literatura şi practica Şcolii de management academic”, a precizat savantul.

 

În clipele pline de semnificaţie ştiinţifică, dar şi de emoţie şi satisfacţie pentru o muncă rodnică, de mai bine de 2 ani şi jumătate, profesorul Ion Petrescu a ţinut să-i mulţumească academicianului Gheorghe Duca, care i-a dat mâna şi curajul de a purcede la crearea şi definitivarea tratatului. Mulţumiri deosebite a adus şi academicianului Grigore Belostecinic, rectorul ASEM, care a deschis cu amabilitate porţile templului academic, creând condiţii excepționale de lansare. De asemenea, Domnia Sa a exprimat alese cuvinte de mulţumire şi recunoaştere a meritelor colectivului redacţional, în frunte cu directorul Constantin Manolache, care, prin efortul specialiştilor săi de înaltă ţinută profesională a reuşit să aşeze tratatul ,,Managementul Academic” în contextul lucrărilor de referinţă pentru managementul de astăzi şi de mâine.

 

„Împreună cu domnul profesor Ion Petrescu am reuşit în lucrarea noastră să poziţionăm managementul academic universal şi cu accent din Republica Moldova pe un loc major în managementul academic european şi internaţional. Trăsătura caracteristică a acestei cercetări rezidă în faptul că aceasta nu este doar o descriere teoretică a managementului academic, ci comportă o dimensiune practică, trăsătură pe care o regăsim constant exprimată în investigaţia noastră ştiinţifică”, a menţionat la rândul său academicianul Gheorghe Duca. Preşedintele AŞM a ţinut să precizeze că pe parcursul elaborării volumului „Managementul academic” s-a convins de faptul că există un management al managementului academic şi aici nu este vorba de un clişeu lingvistic, tautologie, ci de o formă cognitivă, care are efectul unui bulgăre de zăpadă rostogolit, cunoscută în procesul de creaţie de orice cercetător ştiinţific, atunci când cunoaşterea unei dimensiuni ne orientează spre o

Altă latură a cunoaşterii.

 

 „În calitate mea de actor nemijlocit al managementului academic l-am direcţionat spre implementarea paradigmei creării unei societăţi bazate pe cunoaştere, ce ar duce la dezvoltarea şi consolidarea acţiunilor în beneficiul fiecărui om”, a punctat academicianul Duca.

 

Şi pentru că „Managementul Academic” îl consideră drept un punct de pornire spre universul necuprins al domeniului enunţat, autorii au decis să cerceteze şi alte aspecte, cum ar fi „Managementul academic al timpului”; „Perspectivele cu bătaie lungă a managementului academic”; „Managementul academic al producţiei academice” etc. Aceste sunt doar nişte creionări la agenda de cercetare ştiinţifică a autorilor care, evident, ar putea fi dezvoltată în lumina sugestiilor şi propunerilor oferite de publicul cititor, căruia i-a mulţumit pentru bunăvoinţă şi timpul acordat, dorind tuturor numai bine în managementul academic inteligent!

 

Pe marginea lucrării lansate s-au pronunţat academicianul Teodor Furdui, preşedintele Sfatului Academicienilor, ex-prim-vicepreşedinte al AŞM şi dr.hab., prof. Dumitru Moldovanu, vicerector ASEM.

 

Pentru realizarea acestei opere impresionante, autorii tratatului au primit  Mesajul de alese şi profunde felicitări al Preşedintelui  Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România - General (r) Prof. dr. Vasile Cândea, transmis participanţilor la lansarea tratatului „Managementul Academic” de reprezentantul său personal, Prof. univ. dr. ing. Ivan Cismaru, Preşedintele Filialei Braşov a Academiei Oamnelor de Ştiinţă din România.

 

Preşedintele AŞM a exprimat mulţumiri rectorului Grigore Belostecinic pentru amabilitatea de a găzdui evenimentul de lansare. Academicianul Duca a dorit succes lucrărilor forului ştiinţific şi a felicitat economiştii cu ocazia Zilei profesionale.


***

Am primit de la dl prof. univ. dr. Nicolae Bibu, Head of Management Department, Faculty of Economics and Business Administration, Timișoara University of the West Timisoara:

SIM 2015 – al 13-lea Simpozion Internaţional în Management:

un eveniment timişorean cu succes internaţional

 În 9 şi 10 octombrie 2015, Universitatea Politehnică Timişoara (Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi) împreună cu Universitatea de Vest Timişoara (Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor) au găzduit cea de-a treisprezecea ediţie a International Symposium in Management (SIM 2015 –http://sim2015.org), ținută sub egida SAMRO. Având ca temă principală ”Managementul înainte şi după criza economică” („Management During and After the Economic Crisis”), această ediţie a simpozionului a beneficiat de un interes ridicat din partea autorilor şi participanţilor care s-au reunit în număr semnificativ la Timişoara.

În urma unui proces riguros de recenzii care a avut la bază sistemul de blind peer review, 53 de lucrări au fost acceptate pentru prezentare şi mai apoi publicare în seria Procedia - Social and Behavioral Sciences, aparţinând editurii Elsevier. Lucrările vor fi publicate pe platforma ştiinţifică SciVerse ScienceDirect şi trimise pentru indexare în bazele de date Scopus şi ISI Thomson Reuters. Volumul are mari şanse de indexare, dat fiind succesul volumului anterior (SIM 2013 - http://trivent.hu/2013/sim2013/), publicat în aceeaşi serie şi indexat Thomson Reuters.

Simpozionul a fost deosebit şi prin locaţiille în care s-a desfăşurat. Deschiderea şi cele trei prezentări keynote au avut loc în clădirea Rectoratului Universităţii Politehnica Timişoara, în somptuoasa Sală a Senatului. Această secţiune de început a dat startul standardului evenimentului cu discursurile celor trei personalităţi marcante din domeniul managementului: Prof. Roger Seifert de la Wolverhampton Business School din Marea Britanie (cu un discurs intitulat „Heading for Disaster: Labour Management in the UK Emergency Services (Police, Fire, and Ambulance) in the Recession”), Prof. Richard Pettinger de la University College London (care a vorbit despre necesităţile unui manager în vremuri de criza în prezentarea sa „Towards an Agreed Body of Knowledge, Understanding, Skills and Expertise for Managers: managing in turbulent times”) şi Dr. Christian von Albrichsfeld de la Continental Automotive Romania (care a vorbit despre dificultăţile cu care se confruntă managementul în perioade turbulente într-un studiu de caz de la compania Continental: „Challenges at Managing Growth in a Provoking Environment. A practical approach based on the example of Continental in Romania”). După secţiunea de deschidere de dimineaţă, simpozionul s-a mutat la Hotel Timişoara, unde a beneficiat de facilităţi ultra-moderne şi de un personal profesionist, iar în cea de-a doua zi, evenimentul s-a desfăşurat la Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi a Universităţii Politehnica Timişoara, dând astfel ocazia participanţilor să observe facilităţile academice ale facultăţii.

Un moment deosebit al simpozionului a fost premierea celei mai bune lucrări scrise de un student doctorand. În competiţie au fost înscrise 15 lucrări ale căror prim autor a fost un doctorand,  evaluate pe baza conținutului științific și a prezentării lor în cadrul simpozionului. La finalul secţiunilor, cei doi general co-chairs Matei Tămăşilă (Universitatea Politehnică) şi Nicolae Bibu (Universitatea de Vest), au premiat cea mai bună lucrare. Aceasta a aparţinut autoarei Ligia Peţan (studentă la Regent University, SUA), şi a fost intitulată ”Follower Perceptions of Authentic Leadership: A Comparison between Respondents from Romania and the USA”. A urmat apoi o lansare de carte de către Prof. Ovidiu Nicolescu, Președintele Romanian Scientific Management Society(SAMRO). Cartea intitulată „Starea de sanatate a managementului din Romania in 2014” a fost prezentată de Prof. Marian Mocan (Universitatea Politehnică Timişoara) şi Prof. Mihai Aurel Ţiţu (Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu). În continuare, prof. Univ. Dr. Nicolae Bibu a prezentat auditoriului cartea ” Best Romanian Management Studies”, ediția a doua 2013-2014, publicată de către editura internațională Lambert. Ambele cărți, reprezentând realizări deosebite ale membrilor SAMRO și specialiștilor în management din România, au fost bine primite de către participanții la SIM2015.

Datorită faptului că o treime dintre lucrări au aparţinut studenţilor doctoranzi, întâlnirea dintre generaţiile deja consacrate şi cele tinere, încă în formare, a fost impresionantă. S-au întemeiat astfel legături ştiinţifice dar şi legături de prietenie care promit reîntâlniri.După aproape două zile solicitante în care prezentările s-au desfăşurat concomitent pe câte trei secţiuni diferite, participanţii sosiţi din 8 ţări s-au declarat mulţumiţi şi fericiţi că au luat parte la eveniment. Cele 8 ţări participante fost: Serbia, Rusia, Franţa, Turcia, Ungaria, SUA, Slovenia şi Liban.

Simpozionul nu ar fi putut fi organizat fără pasiunea şi eforturile necontenite ale celor două universităţi gazdă, dar nici fără ajutorul sponsorilor care au contribuit la încheierea cu succes a SIM 2015: Continental Automotive Group România, DB Schenker, Elster Rometrics, Flextronics Romania, FM Logistic şi Bega Grup. Simpozionul a fost organizat logistic de Trivent Conference Office (www.trivent.eu).

Coorganizatorii au anunțat intenția de a organiza in luna octombrie a anului 2017 a patrusprezecea ediți a prestigiosului eveniment științific și invită cercetătorii români membrii ai SAMRO să planifice din timp participarea lor.

Anunț de ultimă oră:

"Lucrările prezentate la Simpozionul Internațional de Management ediția a 12-a, SIM2013, au fost recent indexate în Thompson Reuters, după ce au fost publicate în seria Procedia - Social and Behavioral Sciences, aparţinând editurii Elsevier. Mulțumim autorilor  pentru înalta calitate a lucrărilor științifice respective." [prof. Nicolae Bibu]


***

Global Innovative Index , creat de INSEAD, WIPO și Cornell University, a publicat raportul pentru 2015, din care am extras:


Domeniile dupa care s-a făcut selecția sunt:

Au fost analizate 141 economii din lume și s-au folosit 79 de indicatori din domeniile de mai sus.


Cealaltă față


Punct de vedere
Volkswagen-gate

Presa a publicat numeroase relatări asupra cazului Volkswagen-gate; una dintre acestea a apărut în 27 septembrie 2015 la http://www.tampabay.com/news/nation/as-vw-pushed-to-be-no-1-ambitions-fueled-a-scandal/2247369 și atribuie drumul pe care s-a angajat Volkswagen ambițiilor nestăpânite de a-și tripla vânzările pe piața americană în doar zece ani (conform obiectivului anunțat în 2011 de CEO Martin Winterkorn). Realizarea acestui obiectiv ar fi trebuit să ajute firma Volkswagen să țâșnească pe lânga Toyota în dorința de a se consacra ca cel mai mare producător mondial de automobile. Ca pentru orice producător de automobile cu aspirații globale, piața americană este și pentru Volkswagen o miză primordială (“Dacă nu vinzi în America nu exiști ca producător mondial!”, spune un crez din industria auto).

Actuala criză Volkswagen are rădăcini și în decizii luate cu aproape un deceniu în urmă: în 2007, Volkswagen a respins tehnologia de control a poluării dezvoltată de Mercedes-Benz și Bosch pentru a adopta o tehnologie dezvoltată intern. Presiunile uriașe asupra celor responsabili cu realizarea de performanță pe piața americană, rezultatele din ambițiile dlui Winterkorn de a depăși Toyota, au făcut ca propria tehnologie să fie combinată cu acel software destinat păcălirii testării emisiilor de noxe, ceea ce a condus la scandalul prezent.  

Să analizăm și metamesajul transmis de prof. Dr. Martin Winterkorn cu ocazia comunicării de scuze pentru ceea ce s-a întâmplat [ https://www.youtube.com/watch?v=iT-NH7cNF4Q ]

Practica spune că mesajele de scuze sunt absolut necesare în astfel de situații de criză, ele trebuind să vină din partea mai multor surse, iar întreaga organizație trebuie să comunice același lucru în mai multe feluri. Grija pentru crearea unei imagini pozitive a organizației înainte ca organizația să se poată baza pe ea, este de asemenea benefică. Dar dacă mesajele de scuze nu sunt comunicate însoțite de metamesajul cu conținut emoțional adecvat, mesajul poate face mai mult rău decât bine. Sentimentul indus cel mai de nedorit este acela de nesinceritate a cererii de scuze deoarece acesta inflamează percepția auditoriului.

Analiza metamesajului care a însoțit mesajul public verbal de cerere de scuze al CEO de la Volkswagen este un exemplu de astfel de comportament și poate fi folosit ca studiu de caz pentru "așa nu". Mesajul a generat o serie de comentarii negative care s-au propagat peste tot unde Volkswagen își vinde mașinile Volkswagen CEO Apologizes: Facial Emotional Expressions .

Adams și Brink (2015) au studiat modul în care expresiile faciale care exprimă emoțiile etalate în mesajele publice ale reprezentanților organizațiilor sunt percepute de către investitori, influențând astfel valoarea acțiunilor firmelor. Ei au ajuns la următoarele concluzii:

 1. Emoțiile deviante, care se abat de la normele sociale pentru situații de criză, cum sunt stările de automulțumire, mândrie, aroganță trebuie suprimate deoarece orice exprimare de regret în acest context va fi percepută ca fiind nesinceră, compromițând efectul cererii de scuze.
 2. Emoțiile subtile, cu sensuri multiple, semnalează nesinceritate și afectează și ele efectul cererii de scuze.
 3. Emoțiile normative ca tristețe, amărăciune, supărare, pe de altă parte, sunt potrivite, deoarece concordă cu așteptările publicului cu privire la modul în care reprezentanții organizației ar trebui să exprime scuzele. 
Concluzia celor doi autori este că efectele negative ale unui scandal pot fi reduse numai cu ajutorul limbajului emoțiilor normative. Aceștia recomandă ca organizațiile să evalueze cu atenție abilitatea vorbitorilor de a exprima scuzele în mod sincer. În caz contrar aceste mesaje trezesc mai degrabă furia publicului, înrăutățind și mai mult situația. Este și cazul în discuție.

O altă problemă care ar fi trebuit avută în vedere este legată de amprenta culturilor naționale asupra așteptărilor privind metamesajul, mesajul fiind adresat populațiilor din țări diferite. Din contextul culturii noastre naționale, percepem mesajul lui Martin Winterkorn ca rece și nepăsător, arogant, cu o notă de artificialitate, nesincer. Mesajul este însă livrat din contextul culturii germanice.

Era de așteptat un mesaj mai complex care să răspunda așteptărilor multinaționale, sau mai multe metamesaje care să vină de la vârful Volkswagen. Greșelile de comunicare în situații de criză se plătesc scump și Volkswagen se găsește în această situație.

Prof. Rodica M.Cândea, Prof. Dan Cândea


Notă

Toate contribuțiile din partea colaboratorilor la Newsletter sunt incluse exact așa cum sunt primite de la autori,

fără vreo intervenție asupra textului.Coordonator comunicare: Dr. Rodica M. Candea, Cercetător științific I, Prof. univ. asociat Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Membru fondator SAMRO