Arhiva 2015-2017

http://samro.ro/

CUPRINS

Editorial: Cele 5 scenarii UE și managementul național [prof. Ovidiu Nicolescu]
- Documentele aprobate în ședința Consiliului Director al SAMRO din 14.03.2017 [prof. Ovidiu Nicolescu, prof. Dănuț Dumitrașcu] 
- Prezentarea revistei Management of Sustainable Development elaborată la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu [prof. Constantin Oprean]
Proprietatea intelectuală: actualități și perspectiveUniversitatea "Lucian Blaga" din Sibiu la Salonul Mondial de Invenții Geneva 2017 [prof. Mihail A.Țîțu]
- Cultura chineză multimilenară - 1 [prof. Constantin Oprean]
- Despre managementul chinez A Chinese Approach to Management 
- Dl. prof. C.Brătianu a primit diploma "Nicholas Georgescu Roegen" 
- Fenomenul de reducere a nivelului comunicării directe  Cel mai mare pericol al erei digitale
Inteligența emoțională, comportament și performanță managerială: Episodul 1 - De ce ne interesează inteligența emoțională în contextul managementului ? [prof. Rodica M.Cândea]
ANUNȚ:
Cu multă durere și regret vă aducem la cunoștință faptul că distinsul nostru coleg 

Profesorul universitar doctor Ion Dănăiață 
membru al departamentului de Management, Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, Universitatea de Vest din Timișoara, membru fondator al SAMRO, promotor in ultimii 50 de ani a științei managementului, autor de cărți de referință și manuale de management, conducător de doctorat în domeniul managementului, dascăl al multor generații de studenți licențiati, masteranzi si doctori in management din Romania, a trecut la cele veșnice sambata seara, 17 martie 2017. 
prof.univ.dr. Nicolae Bibu
FEAA-UVT, Președintele filialei SAMRO Timișoara


Editorial

CELE 5 SCENARII UE ȘI MANAGEMENTUL NAȚIONAL

În martie s-a lansat și la Roma s-a discutat,  un document strategic de o importanță covârșitoare pentru Uniunea Europeană, pentru fiecare țară membră, pentru fiecare cetățean european și – implicit – pentru întregul mapamond: ”Cartea albă privind viitorul Europei: căi spre unitatea Uniunii Europene cu 27 de state membre”. Documentul – pe baza analizei modului în care Europa se va schimba în următorii 10 ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la îndoielile suscitate de globalizare, la preocupările în materie de securitate și la creșterea populismului – creionează cinci scenarii posibile a evoluției (sau revoluției !?) Uniunii Europene.

·      Scenariul 1: continuând pe același drum, UE27 se axează pe realizarea agendei sale pozitive de reforme în spiritul orientărilor intitulate ”Un nou început pentru Europa”prezentate de comisie în 2014 și a declarației de la Bratislava, convenită de toate cele 27 de state membre în 2016;

·      Scenariul 2: accent exclusiv pe piața unică, ce prevede reaxarea UE pe Piața Unică, întrucât numărul domeniilor de politici, în care cele 27 de state membre nu sunt în măsură să ajungă la o poziție comună, este tot mai mare;

·      Scenariul 3: cei care doresc mai mult, realizează mai mult, conform căruia UE27 își desfășoară activitatea ca și acum, dar permite statelor membre care doresc acest lucru, să realizeze mai mult împreună în anumite domenii, cum ar fi apărarea, securitatea internă sau chestiunile sociale; se formează, una sau mai multe coaliții a statelor care doresc să realizeze mai mult”.

·      Scenariul 4: mai puțin dar mai eficient, potrivit căruia UE27 se concentrează asupra obținerii de rezultate mai multe și mai rapide în anumite domenii de politică, acționând în același timp, mai puțin, în cele în care nu există percepția că ar genera valoare adăugată;

·      Scenariul 5: mult mai mult împreună, ce prevede ca statele membre să decidă să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale, în toate domeniile. Deciziile se vor lua mai rapid la nivel european și vor fi puse în aplicare în timp scurt.

Fiecare din cele 5 scenarii vor genera, la nivelul Uniunii Europene și al fiecărui stat membru, o configurație diferită – politică, economică, socială, ecologică și de securitate. Fiecare scenariu va genera strategii și sisteme manageriale sensibil diferite la nivelul Uniunii Europene, al fiecărui stat membru și în cadrul fiecărei țări.

România, intelectualitatea și clasa sa politică este necesar ca, de urgență, să realizeze analize aprofundate și să-și fundamenteze cu argumente, poziția, situând pe primul plan interesul național. Pentru a-și cunoaște, promova și susține cu argumente solide și cu șanse de reușită, propriile sale interese, în complicatul context european actual și ținând cont de mutațiile profunde determinate de trecerea la economia bazată pe cunoștințe, este stringent necesară organizarea în România, cât mai rapid, a unui task-force național, reprezentativ și competent.

SAMRO, societatea națională a specialiștilor în management trebuie să se implice plenar în acest proces.

Așteptăm feedback-ul dvs., al membrilor SAMRO ! 

Prof.univ.dr.Ovidiu Nicolescu

Președinte SAMRO/Președinte onorific CNIPMMRDin activitatea comunității SAMRO


>>> Documentele aprobate în ședința Consiliului Director al SAMRO, desfășurată în data de 14.03.2017 la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerii:

Preşedinte SAMRO,                                                   Secretar General SAMRO,

Prof.univ.dr. Ovidiu Nicolescu                                   Prof.univ.dr. Dănuţ Dumitraşcu


>>> Revista 

Management of Sustainable Development 

este o revistă elaborată la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (scop)


Fondator onorific: prof. Constantin Oprean
Contact: revista.msd@ulbsibiu.roalina.vanu@ulbsibiu.ro


Proprietatea intelectuală: actualități și perspective


Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu la Salonul Mondial de Invenții Geneva 2017

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a fost prezentă în perioada 29 martie-02 aprilie 2017 la cel de-al 45-lea Salon Mondial de Invenţii de la Geneva, Elveția, eveniment internațional de mare prestigiu în acest domeniu în lume.

Domeniul inventicii și al transferului de tehnologie a polarizat pentru cinci zile atenția specialiștilor și a celor care sunt preocupați de inovare. Anul 2017 a adus un plus de valoare  inconstestabilă noutăților pe plan mondial prezentate aici la acest Salon Internațional.

Salonul este organizat de Guvernul Federal Elvețian, statul și orașul Geneva și de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO). Au participat 40 de țări de pe 5 continente și 725 de expozanți care au prezentat peste 1000 de invenții, pe o suprafață utilă de 8500 mp. Dintre participanți 80% au fost companii, universități și instituții de stat și numai 20% au fost investitori si cercetători privați. Organizațiile elvețiene au reprezentat 7% dintre expozanți restul de 93% fiind expozanți străini. Salonul a avut în acest an un număr de 30.680 de vizitatori.

România a prezentat în concurs un număr total de 48 de invenții dintre care 8 invenții au avut finanțare proprie fără împlicarea Ministerului Cercetării și Inovării (MCI). Cele 40 de invenții selectate prin concurs de o comisie a Ministerului Cercetării și Inovării și pentru care a existat finanțare din partea statului român au reprezentat aproximativ 40% din totalul invențiilor înregistrate în competiție la Ministerul Cercetării și Inovării spre a fi prezentate la cel mai grandios salon de inventică din lume. Am avut satisfacția și bucuria ca invenția Universității sibiene să fie selectată ca îndeplinind punctajul din competiția desfășurată în prealabil la Ministerul Cercetării și Inovării și să fie luată decizia de a fi înscrisă în concursul de la Geneva de anul acesta. Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a fost reprezentată de Domnul Prof. univ. dr. Constantin OPREAN, membru în Juriul Internațional de la Geneva și de Prof. univ. dr. Mihail Aurel ȚÎȚU, cu o invenție din domeniul automotive, respectiv un "Dispozitiv de strunjit capete semisferice", proiectat și realizat in doua variante constructiv-funcționale sub formă de prototip, dispozitiv utilizat pentru strunjirea capetelor tijelor de la tetierele autoturismelor. Echipa de inventatori este multidisciplinară și este formată din profesori universitari de la trei universități românești: Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea Transilvania din Brasov și Universitatea din Pitesti, titularul invenției fiind Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Invenția a fost încadrată de către Juriul International la Clasa A. După evaluare Juriul International a decis ca inventatorii să primească: Medalia de AUR cu Felicitările Juriului Internațional cu Diploma de Excelenta la Clasa A, Premiul Special din partea Hong Kong Science & Technology Parks Corporation cu Diploma de Excelență, Premiul Special din partea Delegației Portugaliei cu Diploma de Excelență și Premiul Special al Asociației Inventatorilor din Polonia împreună cu Diploma de Excelență.

Ca urmare a rezultatelor deosebite, începând cu anul 2011, Universității "Lucian Blaga" din Sibiu i-a fost acceptat privilegiul de acordare a unui premiu special, la festivitatea oficială finală de la Geneva, "Premiul Special LAUS INGENII CAUSA" pentru o invenție prezentată la Salon. În acest an, după o analiză oficială făcută de Juriul Internațional, Domnul Prof. univ. dr. Constantin OPREAN a decernat în numele Rectorului Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, Domnul Prof. univ. dr. ing. Ioan BONDREA, acest premiu unor inventatori de la Compania "SONIKURE TECHNOLOGY LIMITED" din Hong Kong pentru brevetul de invenție: "Medical patented technology for needle-less, non-invasive ocular drug delivery using ultrasound", un dispozitiv ultrasonic utilizat în chirurgia ochiului.

Se cuvine sa mulțumim tuturor celor care au făcut posibila participarea României dar și a Universității sibiene la cel mai prestigios Salon Mondial de inventica din lume, după cum este catalogat de către cei in drept. Nu in ultimul rând mulțumim echipei de inventatori și tuturor celor care ne-au sprijinit sa înfăptuim acest proiect. Felicitări tuturor celor care s-au implicat într-un fel sau altul și vom continua pe acest drum așa cum facem de 16 ani. Am fost înconjurați de oameni care ne iubesc și ne apreciază pentru ceea ce suntem și pentru asta le mulțumim. În spatele unor astfel de recunoaşteri este foarte multă muncă ce nu este conștientizată întotdeauna de către cei din jur. Numărul de zile şi nopți necesare pentru a aduce o invenție în fața omenirii este impresionant dar este rezultatul pasiunii nemărginite și a speranței că pașii mici pot schimba lumea.

Inventatorii de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu s-au aflat pe podiumul celor laureaţi, iar noi, cei prezenți acolo de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, am adus acasă meritele speciale ce se cuvin din plin școlii noastre sibiene și am promovat într-un mediu elevat imaginea Universității "Lucian Blaga" din Sibiu în lume. Ultimele noutăți în domeniul Protecției Proprietății Intelectuale din partea noastră le puteți accesa la adresele Web: https://www.facebook.com/mihail.titu și https://www.facebook.com/centrulpatlib.sibiu/

Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind, după cum spunea părintele Arsenie Boca, singura minune care se arată tuturor, credincioşi şi necredincioşi.

Închei prin a Vă dori tuturor sănătate, bucurii, echilibru și prin a Vă transmite din partea mea toată căldura sufletească și Sărbători Luminate și Paște Fericit !

Sibiu, 12 Aprilie 2017

Prof. univ. dr. ing. și dr. ec.-mg. Mihail Aurel ȚÎȚU

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu

Manager, Centrul PatLib din Sibiu


>>> Cultura chineză multimilenară

Orice țară de pe globul pământesc este caracterizată în principal de cultura poporului său și nivelul său de civilizație. Luând în analiză cele două elemente fundamentale, se poate spune că China este țara de pe planeta noastră cu cea mai bogată și multimilenară cultură. Într-adevăr, documentele istorice semnalează pentru China o cultură de peste 5000 de ani, cultură care s-a îmbogățit și la care și-au adus contribuția fiecare generație în parte.

Viața a demonstrat că orice entitate de pe pământ, indiferent de simplitatea sau complexitatea ei poate fi distrusă, pentru că s-au găsit arme potrivite pentru fiecare dintre acestea. Singură, cultura nu poate fi distrusă. Ea poate fi îngropată sau uitată de o generație în decursul istoriei, dar ea poate fi dezgropată sau cultivată de generațiile ce urmează.

China este cea mai mare țară din lume, atât ca teritoriu cât și ca populație, în care conviețuiesc împreună 57 de naționalități conlocuitoare, fiecare cu bogate tradiții și culturi specifice, ceea ce face ca China să reprezinte o țară cu un înalt și bogat nivel de multiculturalitate.

Nicolae Milescu Spătaru (1636-1708), un mare etnograf, cărturar, istoric, diplomat și geograf roman care a vizitat China în perioada 1675-1678, a realizat o monografie despre China cu date istorice, geografice și statistico-administrative, instituții sociale, ideologice, arta populara, tradiții, obiceiuri, legende și ocupații ale poporului chinez. În lucrarea sa, Nicolae Milescu Spătaru spune: “China este una dintre cele mai fascinante țări de pe această planetă. Când spunem China spunem cultură, istorie, oameni.

Cultura chineză a lăsat urme adânci în istoria umanității fiind singura cultură care nu a cunoscut discontinuități. Este o cultură ce a integrat confucianismul, taoismul și budhismul fără să înregistreze conflicte etnice deoarece armonia și integrarea au fost aspectele principale ale relațiilor etnice în China.

Marea civilizație chineză este una dintre cele mai dezvoltate civilizații în plan științific și tehnologic din lume. Invențiile chinezești au revoluționat întreaga lume prin contribuțiile lor la progresul științific și tehnologic:  busola, praful de pușcă, hârtia, scrisul și prima presă tipografică, porțelanul, mătasea, artificiile, zmeul, seismograful, sunt descoperiri care personalizează capacitatea de inovare a poporului chinez și au contribuit la progresul umanității.

Economistul englez Martin Jacques, în una din cărțile sale despre China spune: „Cultura unei țări decide ponderea ei politică în lume pe fondul unei economii performante.

Astăzi constatăm o legătură directă  dintre cultură, educație, civilizație și dezvoltare economică. Dacă din punctul de vedere al patrimoniului cultural nu există altă țară de pe glob care să o întreacă, din punct de vedere economic China a devenit numărul doi în lume, iar din punct de vedere al promovării limbii chineze astăzi sunt peste șase milioane de oameni din afara Chinei cu atestat de cunoaștere a limbii chineze.

Rolul important în promovarea limbii și culturii chineze îl au Institutele Confucius, institutele cultural chineze care în prezent au ajuns la 511 şi care funcționează în 140 de țări ale lumii.

Institutul Confucius din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, primul înființat în România în anul 2007, alături de primele clase Confucius înființate în România la Constanța și Deva, alături de celelalte Institute Confucius înființate la Cluj-Napoca, Brașov și București, au o misiune importantă  nu numai în promovarea limbii și culturii chineze dar și de a întări relațiile de colaborare și prietenie în toate domeniile de activitate cu poporul chinez și China. 

Prof.univ.dr.ing. Constantin OPREAN

Vicepreședinte SAMRO

Președintele Institutului Confucius

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu>>> Am citit un articol interesant, care aruncă încă o lumină asupra "miracolului" (pentru noi), China: 
A Chinese Approach to Management  (Thomas Hout, David Michael; Harvard Business Review, Sept.2014

Prof. Rodica M.Cândea


>>> Recent dl. prof. C. Brătianu 
a primit 
Diploma "Nicholas Georgescu Roegen" din partea Academiei Oamenilor de Știință din România pentru cartea: 

"Organizational Knowledge Dynamics" 

publicată de IGI Global, Hershey, USA.


>>> Reducerea și alterarea comunicării directe, față în față, este un fenomen 
generat de dezvoltatea extrem de rapidă a tehnologiei informației și a mijloacelor de comunicație. Acest fenoment este, în sfârșit, remarcat și de voci care au rezonanță în mass media românească :

 

"Cel mai mare pericol al erei digitale îl reprezintă scăderea interacţiunii directe dintre oameni, consideră directorii IT din România, potrivit unui sondaj realizat în timpul conferinţei CIO Council 2017, cel mai important eveniment dedicat managerilor din acest domeniu din ţara noastră."

Studiul a fost realizat în cadrul CIO Council National Conference, ediţia a V-a din 30 martie 2017 la care au răspuns 84 dintre participanţi, cu funcţii de CIO, COO, manageri şi specialişti din domeniul IT.

Câteva din rezultatele acestui studiu: 38% dintre respondenţi au susţinut că scăderea nivelului interacţiunii directe dintre oameni este cel mai mare pericol al erei digitale și 32% consideră ca pericol dependenţa crescută de tehnologie; 22%, consideră ca fenomen rezultant pierderea intimităţii.  (continuare)

Considerăm că toate aceste fenomene sunt intercorelate și atrag după sine modificări sociale majore, alături de cele economice. Noul domeniu al neuroștiinței comunicării poate aduce soluții în această problemă.

Prof. Rodica M. Cândea


Inteligența emoțională, comportament și performanță managerială  (1)De ce ne interesează inteligența emoțională în contextul managementului ?


În primul e
pisod voi face o scurtă introducere care să justifice rubrica noastră și interesul manifestat pentru inteligența emoțională în domeniul managementului și al afacerilor, în general.

Descoperirile recente ale neuroștiințelor (științele despre creier și despre sistemul nervos) au făcut ca lucrul cu oamenii şi obţinerea de rezultate prin oameni, de altfel cea mai dificilă responsabilitate a managerului, să fie reanalizate.

În 2006 a apărut termenul de Neuromanagement, sugerat de prof. Qingguo Ma, directorul Neuromanagement Laboratory al Zhejiang University. Domeniul Neuromanagementului analizează procesele mentale și activitățile care au loc în creier în condițiile în care oamenii sunt puși în fața unor probleme tipice din domeniul managementului. Astfel s-au obținut informații importante cu privire la mecanismele de luare a deciziile, ale motivării, ale reacțiilor la schimbare etc. și la comportamentul social în general. Inteligența emoțională și competențele emoționale fac parte din aceeași preocupare.

Inteligența emoțională (IE) este o formă de inteligență care se referă la:

1.     Abilitatea de a identifica și înțelege emoțiile la noi și la ceilalți (se manifestă prin sensibilitate emoțională, diferențiere între emoții, nuanțarea intensității emoțiilor etc.),

2.     Abilitatea de a controla emoțiile noastre și ale celorlalți (se manifestă prin controlul impulsurilor, managementul stresului, simțul realității etc.) și

3.     Abilitatea de folosire a emoțiilor în gândire (corelarea emoție-gând, intrarea într-o stare dorită, relaționarea, potențarea gândirii etc.)

Lucrul cu oamenii înseamnă în mare măsură „lucrul“ cu propriile emoţii şi cu emoţiile celorlalţi. Memoria emoţională este o sursă bogată de informaţie care poate fi accesată prin intermediul IE. În emoţii se află informaţie despre trecut, prezent şi viitor. Simţim, ştim, deşi  uneori nu avem suficiente date pentru o decizie rațională. Vorbim despre instinct, intuiție, premoniție. 

Emoţiile adaugă înţeles vieţii, ne ajută să învăţăm din experienţă şi să ne schimbăm. Suntem motivaţi, acționăm și reacționăm, sub influența emoţiilor. Reacțiile emoționale le preced pe cele cognitive și astfel comportamentul nostru este multiplu dependent de IE.

Inteligenţa cogni­tivă, măsurată prin IQ,, intră în declin după vârsta de 18 ani. Spre deosebire de aceasta, inteligența emoțională se poate dezvolta până la vârste înaintate. Acest aspect deschide noi posibilităţi de creştere a performanţelor atât a managerilor, cât şi a subordo­naţilor, pe tot parcursul activității lor. Nivelul inteligenței emoționale se poate măsura prin intermediul coeficientului EQ.

De regulă, pregătirea pe care o primeşte un manager prin studii universitare şi chiar postuniversitare accentuează dezvoltarea competenţelor sale de specialitate, făcând apel, în primul rând, la acumularea de cunoştinţe la nivel cognitiv. Sunt apreciate şi recompensate performanţele care se bazează pe inteligenţa cognitivă. Şi totuşi, rareori, „premianţii“ din şcoală sau din facultate sunt cei care au cel mai mare succes în cariera de manageri. Atunci, ce anume determină succesul şi lipseşte din pregătirea din şcoală a managerului? Credem că o componentă importantă este dezvoltarea competenţelor sale emoţionale.

Ştim că emoţiile sunt „motorul“ acţiunilor noastre. Sunt o resursă infinită de energie, sunt cele care potenţează entuziasmul, pasiunea, capacitatea de a ne automotiva şi de a motiva, de a înţelege şi de a fi înţeles, puterea de a influenţa şi de a convinge, rezistenţa la eşecuri şi multe altele, aşa cum veţi descoperi în următoarele episoade. În lucrul cu oamenii, prin oameni şi pentru oameni, aceste competenţe emoţionale sunt, după părerea noastră, cheia succesului unui manager.

Există un potenţial enorm în oameni căruia managerul i se poate adresa. Competenţa de a face apel la acest potenţial poate deveni un factor de succes în activitatea sa. Puneţi-vă întrebarea ce rezultate aţi putea obţine de la subordonaţii dvs. dacă aţi găsi modalitatea de a comunica cu ei la nivel emoţional, de a-i face să se dedice „trup şi suflet“ muncii lor. Este o cale puţin explorată de managerii care au încă prejudecata că emoţiile sunt indezirabile.

(va urma)

Prof. Rodica M. Cândea


> Notă

Toate contribuțiile din partea colaboratorilor la Newsletter sunt incluse așa cum sunt primite de la autori, fără vreo intervenție asupra textului.Coordonator comunicare: Dr. Rodica M. Candea, Cercetător științific I, Prof. univ. asociat la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Membru fondator SAMRO