Qui som?

Som saliners de Gerri de la Sal:    
 Xavier Farré i Ma. Dolors Morgó                                                               saldegerri@gmail.com    (email  contacte)                          
                                                                                                                  https://plus.google.com/u/0/117122632800796393113/posts/p/pub   
                                                                                                                  

                                                        
 

L'escut de Gerri de la Sal


Sal del Roser de Gerri de la Sal

Sal artesanal de Gerri

 
 
 

Som en Xavier Farré i Ma. Dolors Morgó. Un matrimoni resident a Gerri de la Sal. Ens vàrem conèixer i decidirem compartir la vida i viure-la al nostre Pallars.

Estimem el patrimoni d'aquest poble, especialment "els salins" i la sal. La sal ha estat unida a la meva vida (Xavier), des de la infància. Als set anys ja anàvem els nens a passar el sali, escampar, etc...Hem viscut aquells anys envoltats de sal. No podíem viure de la explotació salinera i com pràcticament tots els joves, vàrem emigrar a la ciutat (Barcelona) per estudiar i treballar. Durant aquest temps, els salins s'anaven abandonant per manca de rendibilitat, fins arribar al any 1982,que una gran riuada va malmetre quasi tots els salins.

 

Es l'any 2007, quant veien l'abandonament total dels salins de Gerri de la Sal, i sentir en lo mes profund que es perdia un patrimoni mil·lenari i un producte únic, la Sal de Gerri, vàrem decidir iniciar la recuperació d'un sali.

 

Actualment ja produïm sal artesanal i s'anomena "Sal del Roser" de Gerri de la Sal. Aquest és un petit pas, però creiem que molt important, per impulsar la recuperació d'una part de salins de Gerri, ubicats a la partida del Roser i que consta de 21 eres, 21 arcabotes, tres tolls i tres casetes.

El Consorci de Gerri de la Sal, creat per gestionar el patrimoni del Poble, i l'Ajuntament del Baix Pallars amb el seu Alcalde, Sr. Josep M. Semino han donat un impuls definitiu per la restauració de l'espai esmentat. S'ha obtingut subvencions de la Generalitat de Catalunya, per la construcció i posta en marxa del Museu de la Sal, ubicat a l'antic Alfolí.

 

Avui, la Sal de Gerri la podem degustar. A Gerri fem sal. El seu sabor i la seva textura son diferents a altres sals com la sal marina, sals industrials, etc. Poseu-vos un gra de sal de Gerri a la llengua i deixeu que es vagi fonent. Un gust salat exquisit i únic.