Gerri de la Sal

 
 Gerri de la Sal, és un poble situat al Pirineu lleidatà,  en la comarca del Pallars Sobirà. El seu distintiu és la producció de sal. Aquest fet, documentat ja al S. IX és el que  configurarà tot Gerri, durant molts segles. El mateix nom de Gerri es vincula a Sal. La sal explica, també, l'assentament de monjos  benedictins abans del s.IX, i són ells els que ens deixen un monument romànic, emblemàtic a Catalunya i que coneixem com a Monestir de Sta. Maria de Gerri. 

 
                                                              
                                          


Vista parcial de les salines de Gerri de la Sal abans de la riuada del 1982. La gran crescuda dels rius dels Pirineus de Lleida i en especial del Noguera Pallaresa, varen fer que les seves aigües sobrepassessin el mur de contenció i malmetessin completament les salines que podem visualitzar en aquesta fotografia.


Gerri de la Sal. (anys 1950)

Les poques salines que varen sobreviure a la riuada del 1982, son les situades a la partida anomenada del Roser, integrades totalment amb el l'estructura  del poble. Aquestes salines abandonades per la seva manca de rendibilitat, es van restaurar l'any 2008, i com podem observar en la fotografia adjunta, ja produeixen Sal de Gerri.

Gerri de la Sal. Sal granada i artesanal (2011)


Podem observar en aquesta fotografia, una salina en ple funcionament. L'era ja està apunt per "escampar". La sal es pura, natural i amb una cristal·lització lenta i tranquil-la, produïda per l'acció del sol i l'aire, dins un entorn natural, viu i relaxant, envoltat de muntanyes i pel pas del riu Noguera Pallaresa. 

Gerri de la Sal. Era amb sal.

En aquesta fotografia podem observar la gran nevada del 2003. El contrast entre el fred de l'hivern i la cristal·lització de la sal al mesos d'estiu es evident. Podem visualitzar que on fem la sal de Gerri es un dels pocs llocs on els cristalls de sal tenen un valor afegit no sols per la seva elaboració sinó també pel seu entorn.


 
Gerri de la Sal. (nevada 2003) 


                          
                   
                                                                          
     Gerri de la sal, poble singular y únic a Catalunya. Conserva la seva estructura de poble harmònic, sense que estigui afectat  per un desenvolupament urbanístic desmesurat, que tant ha afectat a alguns dels nostres territoris.  El gran patrimoni històric-cultural i industrial d'aquesta localitat, conformen una realitat única entre tots els pobles de la península ibèrica.

 

    - Patrimoni industrial:             - Salins  (documentat desde el S.IX)

    - Patrimoni arquitectònic:      -  Monestir romànic  (S.XII) i el pont

                                      - Reial Alfolí de la Sal (S.XVIII) 

                                      - Torre de la presó i dos torres de guaita.

    - Patrimoni cultural:                - La Morisca (ball tradicional amb fortes arrels històriques)

                                      - Museu de la Sal

 

 


 Fotografies del patrimoni de Gerri de la Sal
 
 


 
        

Gerri de la Sal i les salines  
 Gerri de la Sal.(postal anys 40).

 

                                El Monestir de Gerri


 

                    Gerri de la Sal i el pont

 
Gerri de la Sal. 
Abans de la riuada del 82
 

 

Alfolí


 

 

 
Gerri de la Sal.Torre de Guaita

 

 

Gerri de la Sal. Riuada del 82.

   

        

 La Morisca de Gerri de la Sal