Би Би Си налага цензура върху масовите изнасилвания на бели момиченца във ВеликобританияБи Би Си налага цензура върху 
масовите изнасилвания на бели момиченца във Великобритания 


Олудотун "Дотун" Адебайо с Ордена на Британската империя, даден му за честна и обективна журналистика

Оказа се, че в прочутата със своята обективност и безпристрастност британска радиостанция ВВС (Би Би Си) има забранени теми, които работещите в нея, кой знае по какви съображения, въобще отказват дори да споменават в ефир, камо ли пък да ги обсъждат.

Един от водещите в Би Би Си -  Олудотун "Дотун" Адебайо (Oludotun "Dotun" Adebayo), кой знае защо, отказа да обсъжда със свой гост проблема за масовите изнасилвания на бели момиченца в британския град Ротърхем.

- Не, това не е вярно! И вие го знаете... Дори няма да говоря за това! - каза Олудотун Адебайо в отговор на заявлението на госта на програмата, журналиста Райън Гирдуски (Ryan Girduski), че в Северна Англия мюсюлмани от Пакистан масово изнасилват "малки бели момиченца".

Случаят нашумя само преди година. Следствието установи, че от 1997 до 2013 г. най-малко 1400 бели деца са били редовно изнасилвани и пребивани от мюсюлмани с пакистански произход. Обаче, неизвестно защо, водещият на програмата на Би Би Си - Олудотун "Дотун" Адебайо, който дори е носител на Ордена на Британската империя за журналистическите си прояви, реши, че обсъждането на този проблем е "оскърбително".

На всичко отгоре Олудотун Адебайо започна да твърди, че всичко това не било вярно и веднага прекъсна интервюто с Райън Гирдуски.

Тази проява на журналиста от Би Би Си, впрочем, напълно кореспондира с поведението на други британски институции. Според мнението на депутата от Консервативната партия Тим Лоутън, полицията крайно неохотно разследвала тези престъпления.

Той заяви:

- Полицията приемала твърде неохотно жалби от децата и възрастните по случая с масовите изнасилвания, защото се опасявала от проблеми с местните общински власт, тъй като престъпниците в случая са от пакистански произход.

А какви били тези жалби? Ето какво разказваха жертвите в съда...

"Те ме пребиваха и изнасилваха всеки ден. Два пъти ми чупеха ребра, имам сътресение на мозъка”, разказва 20-годишна жителка на Ротърхем. Косата й е посивяла от преживения ужас. Когато се срещнала с пакистанеца Аршид Хюсейн, била само на 10 години.

Сега продължава разказа си:

"Те ме вкараха в мръсна стая. Разкъсаха дрехите ми и закриха лицето ми с вонящ парцал. Започнаха да обливат краката ми с бензин. Бях сигурна, че ще ме запалят. Пет или шест мъже бяха. Те се кикотеха, оскърбяваха ме и ме изнасилваха цяла нощ”.

По-късно тя разбрала, че чрез тялото й Аршид се е разплащал с тези, на които дължал пари.

В съда обвиняемите братя Хюсеин (Аршид е на 40 години, а Башарат с 1 година по-млад) се хилеха на скамейката на подсъдимите и си подхвърляха шеги по адрес на своите жертви, съобщаваха журналисти от съдебната зала. Дори там те не криеха, че за тях англичанките са „бял боклук” – така, както и за останалите петима обвиняеми. Сред тях беше чичото на братята Хюсейн и двама други братя – Маджид и Саджид Бостан.

Пакистанците държали едно от момиченцата два месеца в мазе, където било заставяно всеки ден да прави секс с трима мюсюлмани.

Друга жертва разпозна изнасилвач, който се оказа също мюсюлманин, член на общинския съвет.

„Особено се търсели симпатични и стройни момиченца и девойки”, заяви съдия Сара Райт. Момичетата били заплашвани, че ако се оплачат на някого, ще бъдат убити роднините им, а домовете им – запалени.

Братята Хюсеин и другите членове на бандата повтаряли, че „белите жени трябва да бъдат дресирани”. Те нито веднъж не посмели да пипнат пакистанка, защото много добре знаели, че роднините й ще ги изпратят на оня свят без съд и присъда.

Какво са правели през това време полицията и социалните органи? Сред обвиняемите е и полицаят Кенет Дос. Една от жертвите го потърсила за помощ. Ето какво разказва сега тя:

"Той започна да идва при мен у дома и при приятелките ни. И ни заставяше да си лягаме с него. Заплашваше ни, че ако проговорим, ще ни арестува. После отидох в полицейския участък да се оплача. Оставих там заявление. А когато се върнах след няколко дни, ми казаха, че заявлението ми се е загубило. Посъветваха ме да забравя всичко“.

В съда стана ясно, че полицията е игнорирала 53 заявления от потърпевши и родителите им, а също така и 3 доклада на правозащитни организации.

В доклада на разследващите се посочва:

”Престъпленията са извършвали млади пакистанци и властите не искали да си създават главоболия с тях от съображения за религиозна толерантност. Полицията не е повдигала обвинения за педофилия, опасявайки се, че това ще заплаши общественото спокойствие, тъй като ще привлече вниманието на екстремистки мюсюлмански групи. Освен това, местните власти не искали да изгубят избиратели-мюсюлмани”.

Председателят на разследващата комисия Клайв Бейтс заяви:

"Ние изслушахме показания и получихме факти, че масовите изнасилвания в Ротърхем се повтарят и в други английски региони. Ротърхем е само един от многото градове със същите проблеми".

Подобни случаи на масови изнасилвания на бели момиченца от мюсюлмани бяха разкрити още в Рочдейл, Дерби и Оксфорд. Една от жертвите в Оксфорд беше клеймосана с нажежено желязо, за да се знае, че е била ислямска робиня.

Но за всичко това обективната британска медия Би Би Си - образецът на безпристрастната и честна журналистика, пример за всички журналисти по света, твърди, че "не е вярно" и незабавно прекъсва интервютата със своите гости, които се осмеляват да говорят на тази тема.

Обаче ние в никакъв случай не можем да си помислим, че на Запад има цензура, нали така?

Най-малко пък може да съществува цензура в образеца на обективната и честна журналистика - Би Би Си.

Просто не е за вярване.

Не можем да си го представим.

В никакъв случай.

Та нейни журналисти като Олудотун Адебайо са носители на Ордена на Британската империя за честна и обективна журналистика. Щом такива журналисти твърдят, че нещо не е вярно - значи, не е вярно и точка по въпроса. Как може да не вярваме на такъв орденоносец в Би Би Си?

Следователно, цензурата е непозната в Би Би Си. Поне така трябва да вярваме, защото така сме свикнали да вярваме.
Нали така?

Любомир Чолаков 


Comments