WELCOME‎ > ‎

ΛΙΤΟΧΩΡΟ - LITOHORO


Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

INFORMATION IN ENGLISH

Το Λιτόχωρο βρίσκεται στο νότιο μέρος του Νομού Πιερίας. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Η πόλη βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη και 22 χιλιομέτρων από την Κατερίνη. Η πρώτη ιστορική αναφορά για το Λιτόχωρο είναι όταν ο Άγιος Διονύσιος επισκέφθηκε την περιοχή. Το Λιτόχωρο είναι ο κατ εξοχήν προορισμός για εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο, καθώς από εδώ ξεκινούν όλες οι προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής του μυθικού βουνού. Έχει πληθυσμό περίπου 8.000 κατοίκους.


Πλάκα Λιτοχώρου

Ανατολικά της πόλης του Λιτοχώρου βρίσκεται η περιοχή Πλάκα, γνωστή στην Πιερία ως Πλάκα Λιτοχώρου. Η περιοχή εκτείνεται από τη Λεπτοκαρυά μέχρι το λιμάνι της Γρίτσας. Μέσα από την Πλάκα περνάει ο αυτοκινητόδρομος Α75 (Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης). Η παραλία της Πλάκας αριθμεί πληθώρα ξενοδοχείων, εστιατορίων, τουριστικών κάμπινγκ και νυχτερινών κέντρων καθώς αποτελεί τουριστικό προορισμό για πολλούς κατοίκους των νομών Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Στην Πλάκα Λιτοχώρου υπάρχουν επίσης πολυτελείς οικίες και κτήματα.

Πρόσβαση και μετακινήσεις

Η πρόσβαση στο Λιτόχωρο είναι δυνατή μέσω του αυτοκινητόδρομου Α75 (Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης)με δύο εισόδους , τις διασταυρώσεις Λιτοχώρου και Πλάκας. Υπάρχει σταθμός ΚΤΕΛ που εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό για Κατερίνη και Θεσσαλονίκη μέσω Κατερίνης. Στάση στην διασταύρωση Λιτοχώρου κάνουν τα ΚΤΕΛ όλων των Νομών που διέρχονται από τον αυτοκινητόδρομο Α75.
Ο Σιδηροδρομικός σταθμός Λιτοχώρου στην νέα του τοποθεσία , με νέο σύγχρονο κτήριο και υπόγειες διαβάσεις , εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό που προτιμά το σιδηρόδρομο με δρομολόγια του ΟΣΕ και του ηλεκτρικού Προαστειακού σιδηρόδρομου που ενώνει την Θεσσαλονίκη με τη Λάρισα.

Υπηρεσίες

Στο Λιτόχωρο λειτουργούν 4 τράπεζες, (Εθνική , Αγροτική , Εμπορική , Πειραιώς) ένα ταχυδρομείο, ενα γυμνάσιο & λύκειο, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, Κέντρο Υγείας, Παραρτήματα ΟΓΑ και ΙΚΑ , πολιτιστικό κέντρο και πληθώρα εστιατορίων, νυχτερινών κέντρων και καφενείων. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες,με μεγαλύτερες  τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Δημήτριο. Το κοιμητήριο του Λιτοχώρου, στους πρόποδες του Ολύμπου, είναι από τα πιο παραδοσιακά στην Ελλάδα.
Στις 23 Ιουλίου 1999 εγκαινιάσθηκε στο Λιτόχωρο το Αλεξάνδρειο , το πρώτο διεθνές πολιτιστικό κέντρο με σκοπό την προβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Πρόεδρος του Ιδρύματος ανέλαβε ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής).
Στην είσοδο του Λιτοχώρου υπάρχει το Στρατόπεδο "Μπαλανίκα" , έδρα της ΧΧΙV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Ιστορία

Η αρχαία Πίμπλεια, που αναφέρεται από αρχαίους συγγραφείς, τοποθετείται κοντά στη σημερινή πολιτεία, κάτω από το μετόχι του Αγίου Διονυσίου.
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το όνομα της πόλης σημαίνει "πέτρινο χωριό" (Λίθος+Χώρα), άλλοι Λιτό χωριό 'και άλλοι οτι ονομάθηκε έτσι από την Λητώ , μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης.
Στο Λιτόχωρο κατέφυγε και ο Ρήγας Φεραίος μετά το φόνο του Τούρκου προκρίτου στο Βελεστίνο. Το 1878 συντελέστηκε η αποτυχημένη αλλά ηρωική Επανάσταση του Λιτοχώρου.
Οι καταγόμενοι από το Λιτόχωρο ναυτικοί Μ. Κουφός και Ν. Βλαχόπουλος χρησιμοποιήθηκαν ως οδηγοί του υποπλοιάρχου Βότση , κατά την επιχείρηση για τον τορπιλισμό του τουρκικού καταδρομικού «Φετίχ Μπουλέν», στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (1912).
Από το 1700 περιηγητές αναφέρουν ότι η πλειονότητα των κατοίκων ήταν ναυτικοί, ενώ υπήρχαν και εργαστήρια υφασμάτων (σκουτιά). Επίσης, ότι στο Λιτόχωρο λειτουργούσε σχολείο με δάσκαλο ιερέα και 250 μαθητές, που μάθαιναν γραφή και ανάγνωση, ενώ στις μεγάλες τάξεις διδασκόταν ο Θουκυδίδης και ο Δημοσθένης.

Δήμοι του Ν. Πιερίας
 
1. Κατερίνης   2. Δίου - Ολύμπου  3. Πύδνας - Κολινδρού