Arhiv 2012‎ > ‎

Arhiv 2014


MIKLAVŽEV TADY NAGRADNI šahovski turnir za OŠ otroke


Organizator: Šahovsko društvo Domžale in Trgovina z igračami Tady

Kraj igranja: sejna soba Zavoda za šport in rekreacijo Domžale, Kopališka 4,

Čas igranja: nedelja 7. december 2014, s pričetkom ob 9. uri.VABILO NA VOLILNI OBČNI ZBOR ŠAHOVSKEGA DRUŠTVA DOMŽALE,   ki bo v soboto 29. 11. 2014 ob 9.00

v Sejni sobi Zavoda za šport in rekreacijo Kopališka 4, 1230 Domžale

 Predviden dnevni red:

 1.   izvolitev organov občnega zbora
 2.    razprava in sprejem poročila o delovanju društva v letu 2013
 3.    razprava in sprejem poročila o finančnem poslovanju v letu 2013
 4.  poročilo o delovanju društva v letu 2014 
 5.     izvolitev novih organov društva (upravni odbor, nadzorni odbor)
 6.    razno

Boštjan Grošelj, predsednik


Kaja Faganel in Kaja Grošelj državni prvakinji na ekipnem šahovskem državnem prvenstvu do 12 let

V Celju je 18. 10. 2014 potekalo 3. klubsko ekipno državno prvenstvo do 12 let v pospešenem šahu. V fantovski konkurenci je nastopilo 18 ekip iz vse Slovenije, v dekliški pa 11. Šahovsko društvo Domžale je imelo v vsaki konkurenci po eno ekipo.Dekliška ekipa v postavi Kaja Faganel in Kaja Grošelj je svoj nastop opravila odlično. Dekleti sta bile tihe favoritinje, vseeno pa smo se veselili vsake zmage. V sedmih dvobojih sta le enkrat remizirali, ostale pa sta zmagali in tako z 11 točkami prepričljivo ugnali vso konkurenco. Ekipi na 2. In 3. Mestu (ŠK Postojna in ŠK Triglav Krško) sta zbrali po 9,5 točk. S tem se Šahovsko društvo Domžale po nekaj letih spet veseli prvega mesta v tekmovanju v mladinski konkurenci. Z nameček je Kaja Faganel na prvi deski osvojila kolajno za najboljši rezultat.
Fantovska ekipa Domžal v zasedbi Straže Matija, Straže Jurij, Hiti Erik in Hiti Tim je prikazala spremenljivo igro in na koncu dosegla 9. Mesto. Fantje so vsekakor sposobni več, a to ni bil njihov dan. Zmagala je ekipa ŠD Kočevje Inotherm, drugo mesto je pripadlo ŠK Komenda POPOTNIK, tretje pa ekipi ŠK Postojna 2.
Tekmovanje je potekalo v gostišču Pri Medvedu v organizaciji Šahovske zveze Slovenije. Žal igralni pogoji niso bili na ravni državnega prvenstva. Osvetlitev je bila slaba, pri fantovski konkurenci pa je bila taka gneča, da so se sosednji igralci dobesedno dotikali drug drugega. Nekaj zadrege je bilo tudi pri zagotovitvi ustrezne količine kosil. Vseeno pa to ni zmanjšalo naše dobre volje in zadovoljstva. Na poti domov smo se ustavili še na trojanskih krofih in s tem uspešnemu dnevu postavili piko na i.Laura Unuk svetovna prvakinja v šahu

Slovenija je ponovno v šahovskem vrhu. 14 letna šahistka Laura Unuk iz Ljubljane, sicer članica Šahovskega kluba Komenda, je v Južni Afriki osvojila laskavi naslov svetovne prvakinje med dekleti do 16 let. Tako je ponovila izjemen uspeh domžalskega velemojstra Luke Leniča, ki je leta 2003 postal svetovni prvak med fanti do 14 let. Slovenci smo imeli še enega svetovnega mladinskega prvaka in sicer velemojstra Bruna Parmo, ki si je ta naziv prislužil leta 1961, v tedaj še skupni državi Jugoslaviji. Ob tem ne smemo pozabiti na člana Šahovskega društva Domžale, mojstra Marjana Šemrla, ki je pred tremi leti postal svetovni prvak v dopisnem šahu.

Laura Unuk je kot svetovna mladinska šahovska prvakinja vložila veliko truda, volje, vztrajnosti, talenta, psihološke moči, discipline in potrpežljivosti, ves čas pa ji je ob strani trdno stala družina. Ne nazadnje tudi po finančni plati, saj je Laura morala nastopati po vsem svetu, če je hotela potrditi svojo kakovost. Njen vzpon je še pospešilo delo z teoretično izjemno dobro podkovanim velemojstrom Matejem Šebenikom.

Tudi v domžalskem okolju smo lahko spremljali njen razvoj, saj že leta tekmuje za razne šahovske zasedbe Komende, domžalski in okoliški šahisti pa so se z njo lahko pomerili v Ljubljanski in Osrednji slovenski ligi. Njen šahovski talent je izjemen, je zelo vztrajna, simpatična in skromna. Da zelo zaupne vase, kaže že njen izbor šahovskih otvoritev, ki je nenavadno širok. V kratkem bo tudi okrepila ekipo Komende, ki se je uvrstila v državno ligo in se bo lahko merila z najboljšimi slovenskimi šahisti, v zasedbah pa je nemalo tuijih velemojstrov. Posebne zasluge za Laurin uspeh ima prav ŠK Komenda in njen neumorni predsednik Franci Poglajen, ki jo je spremljal na tekmovanjih, že ko je kot osnovnošolka začela nastopati na šahovskih turnirjih, in se je ne še 10 letna že merila z izkušenimi šahistkami in šahisti. Laura Unuk je poleg številnih mednarodnih uspehov bila članska prvakinja Slovenije v letu 2013, na letošnjem pa je osvojila drugo mesta. Skupaj z Ivano Hreščak iz Postojne sta za Slovenijo osvojili prvo mesto na letošnjem evropskem mladinskem prvenstvu. Leta 2009 je v skupini deklet do 10 let osvojila peto mestno na evropskem prvenstvu v Italiji, leta 2011 pa v Braziliji peto mesto na svetovnem prvenstvu v skupini deklet do 12 let. Laura ne skriva, da bi rada postala velemojstrica in svetovna prvakinja med članicami. Zakaj pa ne. Visoki cilji so dosegljivi le v primeru, če si jih želimo.
Jože SkokPOLETNI ŠAHOVSKI TABOR V DOMŽALAH 2014 

Oba tabora smo uspešno izpeljali, imeli 2 x po 6 udeležencev, ki so bili vsi po vrsti navdušeni nad izvedbo.

 • Razpisani skupini:
  • NADALJEVALNA v tednu 21.-25. 7. 2014 - za otroke od 9. do 12. leta, zahtevano predznanje III. Šah. kategorije
  • ZAČETNA v tednu 25.-29. 8. 2014 - za otroke od 6. do 9. leta
 • Kdaj: od ponedeljka do petka od 9. do 15. ure
 • Kje: v prostorih Šahovskega društva na Kopališki 4, Domžale
 • Voditelj: Lan Timotej Turek
 • Program: Šahovska igra na 1001 način, taktično razmišljanje, reševanje šahovskih nalog in problemov, turnir, igranje na uro, presenečenja…
 • Za priboljšek: Topla malica vsak dan, po 13. uri kopanje na domžalskem bazenu.
 • Pogoj udeležbe: Resno sodelovanje in plačan prispevek kritja stroškov (manj kot 100 eur), člani Šahovskega društva Domžale imajo popust

 

VELIKI NAGRADNI ŠAHOVSKI TURNIR TADY COOLGAMES ZA OŠ otroke 

S klikom na naslov pridete do REZULTATOV in razpisa turnirja, ki je bil dne 11.5.2014 v Areni v Ljubljani. Panoramski polet nad Ljubljano si je priboril Markošek Maj, drugi je bil Juvan Jaka, tretji pa Brinovec David.

Jože Skok zmagal na Torneo del Carso

Na 9. odprtem turnirju Torneo del Carso (Kraški turnir), ki je od 1.- 4. maja 2014 potekal v občini  Repentabor blizu Trsta v kraju Col, je zmagal član ŠD Domžale, MK, Jože Skok, ki je v šestih kolih osvojil 5 točk. Remiziral je z Dušanom Brinovcem in Valterjem  Pregarcem, preostale tekmece pa premagal.  Turnir sodi v okvir treh kraških turnirjev, ki jih skupno organizirata Šahovska unija Trsta in ŠD Sežana, na njem je sodelovalo 44 udeležencev iz Italije in Slovenije. Vrstni red: Skok, Pregarac in Dušan Brinovec s po 5, Šuc in David Brinovec s po 4.5, Samuelli, Zaman Kodelja, T. Markočič, Camana in Tonel s po 4 itd. 


Ekipa članic osvojila 5. mesto na državni ženski ligi 2014

Na državni ženski ligi,  ki je od 4.- 13. aprila 2014 potekala v šahovskem domu v Ljubljani, je ekipa članic ŠD Domžale osvojila 10 točk in  5. mesto. Prva mesta so bila odločena šele po maratonskih dvobojih v zadnjem krogu. Zmagala je ekipa Nove Gorice s 15 točkami, 2. mesto je s 14,5 točkami šlo v Kočevje, 3. pa je bila z enakim številom točk Komenda. Več si poglejte tukaj...


ŠAHOVSKA PRIPRAVNICA 2014 za 6-9 let stare otroke
Namenjena je vsem šahistom začetnikom, ki radi igrajo šah in jim domače okolje ali krožek na šoli ne zadošča več ter si želijo nekaj več.
Vodi jo šahovski mentor Bojan Osolin MK, poteka pa v šahovski sobi v Zavodu za šport Domžale, Kopališka 4 (nasproti Mercator centra) 1x tedensko ob torkih od 16h do 17.30.  Priključitev kadarkoli - prvo srečanje je brezplačno. Mesečni prispevek za nečlane je 20 EUR, za člane je 17 EUR (letna članarina za otroke je 5 EUR). V primeru 4 ali več prijavljenih se prispevek zniža na 17 EUR/14 EUR. Omejitev števila: 3-8. Za prijavo na pripravnico zadoščajo podatki (ime, priimek, naslov, razred in OŠ otroka, gsm in mail staršev). Prijave: info@sah-domzale.si ali 041 625 254 (Boštjan Grošelj).


DOMŽALSKA ŠAHOVSKA ŠOLA 2014 
 
V šolskem letu 2013/14 vabimo na DOMŽALSKO ŠAHOVSKO ŠOLO otroke iz bližnje okolice in Ljubljane.
Koncept dela v Domžalski šahovski šoli je zelo podoben srednji šahovski šoli (izdelan koncept in učbenik), skupinski pristop pa ima za razliko od individualnih treningov nekaj prednosti:
 • učitelj ni izključni mentor otrokovega šahovskega razvoja, ampak pomoč otroku, ki v skupini lažje razvije svoj osebni šahovski stil in lastno igro,
 • v interakciji z vrstniki lažje razvija kritičnost in neodvisnost šahovskega mišljenja ter pridobiva navade za samostojno šahovsko izpopolnjevanje
 • skupina je otroku v spodbudo pri učenju, vrednotenju šahovskih izkušenj in rezultatov
 • v skupini se otroci učijo sodelovanja, spoznavajo timski šahovski pristop ter ustvarjajo prijateljsko skupnost.

Vodil jo bo  šahovski mentor Bojan Osolin MK, potekala 2x mesečno ob petkih od 14. do 16. ure. Prispevek je odvisen od števila udeležencev, za člane je ugodnejši, k pripravnici pa seveda lahko pridejo tudi nečlani. Omejitev števila: 3-8.  Prijave in zanimanja pošljite na info@sah-domzale.si ali 041 625 254 (Boštjan Grošelj).

 


DOMŽALSKI POSPEŠENI TURNIRJI 2014  - PAVZA !!!

Domžalski pospešeni turnirji potekajo drugo soboto v mesecu ob 9h v Sejni sobi Zavoda za šport Domžale. Igra se z elektronskimi urami. Igralni čas: 10 min + 5 sek dodatka na vsako potezo na igralca.  Sladke nagrade za otroke do 15 let.

Zadnjih 2 turnirjev (mar, apr 2014) se je udeležilo zelo malo igralcev. Zaradi tega do nadaljnjega turnirjev ne bo, v letu 2015 pa napovedujemo nov koncept turnirjev.

Comments