Arhiv 2012

CIKLUS POSPEŠENIH DOMŽALSKIH TURNIRJEV 2012 - stanje
Vabljeni na ciklus pospešenih turnirjev vsako drugo soboto v mesecu ob 9h v Sejni sobi Zavoda za šport Domžale. Igra se z elektronskimi urami. Igralni čas: 10 min + 5 sek dodatka na vsako potezo na igralca. Končno stanje.


EKIPE DEKLIC IN FANTOV ŠD DOMŽALE USPEŠNO NA 1. DRŽAVNEM EKIPNEM KLUBSKEM PRVENSTVU DO 12 LET 2012

21. oktobra 2012 so na Otočcu na ekipnem klubskem DP do 12 let v konkurenci sodelovale kar 3 ekipe Šahovskega društva Domžale: 2 dekliški in 1 fantovska. Prva dekliška ekipa v postavi Kaja Grošelj in Kaja Faganel je med 5 ekipami dosegla odlično 2. mesto, druga ekipa v postavi Nika kobetič in Tanja Merše pa 5. mesto. Tokrat smo prvič bili zastopani tudi s fantovsko ekipo - v postavi Hiti Tim, Hiti Erik, Košak Klemen so fantje med 15 ekipami dosegli solidno 10. mesto.


ČLANSKA EKIPA ŠD DOMŽALE OSVOJILA ODLIČNO 2. MESTO NA 1. MOŠKI LIGI ZAHOD 2012

V šahovskem domu v Ljubljani se je končala 1. moška liga zahod, ki je potekala 3 vikende v septembru in oktobru 2012. Pred zadnjim vikendom je ekipa Domžal vodila, nato sta v 7. in 8. krogu sledila dva boleča poraza proti ekipama Tomo Zupan in Sežani in padec na 5. mesto. Pred zadnjim krogom si je prvo mesto praktično že zagotovila ekipa Gorenjke Lesce, vse ostalo pa je bilo povsem odprto, saj so bile razlike med ekipami majhne. V zadnjem krogu tako ni bilo taktiziranj - šlo je na vse ali nič. In tokrat se je Domžalski ekipi nasmehnila tudi sreča; ekipo Pirana smo premagali visoko s 5:1, medtem ko so se dvoboji konkurentov končali z bolj izenačenimi rezultati. Tretje mesto na ligi je osvojila ekipa Tomo Zupan.

Za razliko od preteklih let je tokrat za Domžale igrala veliko bolj stalna zasedba - z manj menjavami igralcev, ki je ujela pravi zmagovalni ritem. Predvsem pa velja pohvaliti izjemen kapetanski vložek Franca Koširja, ki je sestavljal in vodil ekipo ter bil z njo od začetka do konca.DOMŽALSKA ŠAHOVSKA ŠOLA - 1. letnik
V Šahovskem društvu Domžale smo v zadnjih nekaj letih načrtno delali na popularizaciji šolskega šaha ter oživljanju krožkov po šolah tako v občini Domžale kot tudi v občini Kamnik. Veseli smo, da je zanimanje otrok po šolah veliko, podpora s strani vodstva pa nas prijetno preseneča. Hkrati smo načrtno vabili najbolj nadarjene in zagnane šahiste in šahistke v klubsko šolo ter na tekmovanja, kjer pridobivajo dragocene izkušnje. Prihajajo tudi že prvi rezultati in veseli smo jih. Kot logično nadaljevanje v šolskem letu 2012/13 odpiramo DOMŽALSKO ŠAHOVSKO ŠOLO, v katero vabimo otroke iz bližnje okolice in Ljubljane.
Prepričani smo, da je SŠŠ pravi način dela z mladimi šahisti, saj ima šola svoj izdelan koncept in učbenik, skupinski pristop pa ima za razliko od individualnih treningov nekaj prednosti:
  1. učitelj ni izključni mentor otrokovega šahovskega razvoja, ampak pomoč otroku, ki v skupini lažje razvije svoj osebni šahovski stil in lastno igro,
  2. v interakciji z vrstniki lažje razvija kritičnost in neodvisnost šahovskega mišljenja ter pridobiva navade za samostojno šahovsko izpopolnjevanje
  3. skupina je otroku v spodbudo pri vrednotenju šahovskih izkušenj in rezultatov
  4. v skupini se otroci učijo sodelovanja, spoznavajo timski šahovski pristop ter ustvarjajo prijateljsko skupnost

Prijavljeni: 1. Kaja Grošelj, 2. Kaja Faganel, 3. Nika Kobetič, 4. Klemen Košak, 5. Uroš Gril, 6. Tanja Merše (vsi ŠD Domžale) - VPIS JE ZAKLJUČEN!


POLETNI ŠAHOVSKI TABOR V DOMŽALAH uspešno zaključili

Tabora se je od pon 20. do pet 24. avgusta 2012 od 9. do 15. ure v prostorih Šahovskega društva na Kopališki 4, Domžale udeležilo 6 otrok.
Z voditeljem Lanom Timotejem Turkom so predvsem igrali, analizirali partije, reševali diagrame ter se učili zakonitosti šahovske igre od otvoritve do končnice. Po topli malici vsak dan v Restavraciji Park pa smo se od 13h dalje odpravili na domžalski bazen, kjer osvežitev v hladni vodi in dričanje po toboganu prišlo kot nalašč, saj je bilo vreme zelo vroče.ŠPELA OREHEK 1. NA KVALIFIKACIJAH ZA DP, 5. NA DRŽAVNEM PRVENSTVU ZA ČLANICE ter PRVIČ v DRŽAVNI REPREZENTANCI

Špela Orehek je zmagala na kvalifikacijah za državno prvenstvo članic na Ptuju, in se uvrstila na DP, na katerem sta nas letos zastopali kar dve članici. Letos je možnost za direktno uvrstitev dobila Petra Grošelj in jo tudi sprejela.

Državno prvenstvo za člane in članice je potekalo v času od 30. junija do 8. julija 2012 v Šahovskem domu, Bravničarjeva 13 v Ljubljani. Na tekmovanju je sodelovalo 10 igralk, ki so se med seboj pomerile po Bergerjevem sistemu. Špela se je uvrstila na 5. mesto, Petra pa na 7. mesto.

Špeli je s svojo letošnjo igro in rezultati uspel preboj - uvrstila se je v državno žensko reprezentanco, ki se na šahovski olimpijadi v Turčiji bori za čim boljšo uvrstitev.
KAR 10 mladih DOMŽALSKIH šahistk in šahistov na ABSOLUTENM državnem prvenstvu do 20 let V KAMNIKU

Med 23. In 27. 6. 2012 je na ABSOLUTNEM MLADINSKEM DP v KAMNIKU sodelovalo kar 10 mladih:
  • V konkurenci 30 deklet so dosegle naslednje uvrstitve: Kaja Grošelj (20.mesto), Nika Kobetič (25.mesto) , Kaja Faganel (27.mesto) in Tinkara Cerar (29.mesto).
  • V konkurenci 68 fantov so dosegli naslednja mesta: 42. Matija Straže, 49. Uroš Gril, 62. Klemen Košak, 65. Jurij Straže, 66. Jakob Centa in 67. Vid Centa, ..
Na tekmovanju so si otroci nabirali izkušnje in prikazali nekaj dobrih iger, tekmovali pa so proti starejšim in izkušenejšim. Če bodo šahu v prihodnje posvetili več časa, rezultati gotovo ne bodo izostali...
Hvaležni smo vsem staršem, ki smo se dobro organizirali in menjavali v prevozih, še posebej pa Janji Kobetič Železnikar za ogled muzeja na Zapricah v vmesnem času.KADETSKA EKIPA DEKLIC ŠD DOMŽALE PRVIČ NA KADETSKI LIGI 2012

Med 11. In 13. 5.2012 je v ŠmarješkihToplicah na kadetski ligi 2012 v konkurenci deklet sodelovala tudi ekipa Šahovskega društva Domžale. Punce so nastopale v postavi Kaja Grošelj, Nika Kobetič in Kaja Faganel. Igrale so šest kol na dveh deskah, vsako kolo pa je bila ena izmed njih prosta. Tekmovanje je bilo naporno, saj sta bila vsak dan na sporedu dva kola. Tako dopoldne kot tudi popoldne so se punce pripravljale in analizirale napake s trenerko, v času igranja pa je prosta igralka opravila tudi individualni trening. Vmesni čas smo si krajšale z oddihom na soncu v prekrasni naravi Šmarjeških Toplic. Vsak dan smo se proti večeru odpravile tudi na sproščujoče kopanje, ki so si ga punce še kako zaslužile. Manjkalo ni tudi smeha in otroške razigranosti, punce pa so postale prave klubske kolegice in prijateljice.

Med 14 ekipami je zmagala ekipa Komenda ŠK Popotnik, druga je bila ŠD Radenska Pomgrad, tretja pa ŠS Tomo Zupan Kranj. Na koncu so Domžalčanke osvojile 12. Mesto. Z rezultatom smo lahko zadovoljne, saj smo presegle cilj in izboljšale začetno mesto po ratingu. Če bi zadnji dvoboj zmagale, bi osvojile celo 7. mesto, kar bi bilo zares presenečenje. Ob igri, ki so jo prikazale, to niti ne bi bilo nemogoče. Poudariti je treba, da so punce zelo mlade (stare 9, 10 in 11 let), tekmovale pa so proti starejšim in izkušenejšim šahistkam. V sebi imajo še veliko rezerv, ki jih lahko razvijejo in verjamem, da bodo rezultati iz leta v leto boljši.

V nekoliko drugačni vlogi (mentorice in spremljevalke) sem se dobro znašla. Popolnoma drugačen občutek je tekmovati, kot pa spremljati mlade igralke in navijati zanje. Bila je bogata izkušnja in upam, da bomo v prihodnje doživele še kakšen podoben šahovski vikend. (Špela Orehek)
EKIPA DEKLET IZ OŠ RODICA na ekipnem državnem prvenstvu do 12 let OSVOJILA 3. MESTO

V soboto 14.4.2012 je v Postojni na državnem ekipnem šahovskem prvenstvu do 12 let nastopila tudi dekliška ekipa OŠ Rodice. Grošelj Kaja, Kobetič Nika in Merše Tanja so vse članice našega društva in že uigrana ekipa, ki je lani na tem tekmovanju osvojila zelo dobro 5. mesto. Tokrat so se že v uvodnih dvobojih pomerile s favoritinjami ter nekoliko zaostajale, nato pa v drugi polovici tekmovanja z odlično igro ter prepričljivimi zmagami vse nadoknadile ter osvojile 3. mesto, bronaste kolajne ter zasluženo prejele novi šahovski pokal za OŠ Rodico. Še enkrat več so dokazale, da se na OŠ Rodica kalijo odlični šahisti in šahistke, pri čemer so jim v pomoč šahovski krožek pod vodstvom Bora Lucijana Turka (ob sredah 17.00 - 18.30), šahovska pripravnica v okviru Šahovskega društva Domžale (ob petkih 16.30 - 18.30), ter številna tekmovanja. Hvala tudi šoli za podporo šahovski dejanosti z nakupom šahovskih kompletov in šahovnic! Več rezultatov ter fotografij si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja: http://www.sah-zveza.si/rez/1204/si12u12e/default.aspDOMŽALČANKE NA DRŽAVNI ŽENSKI LIGI 2012 V MUR.SOBOTI OSVOJILE 5. MESTO
Naša ženska ženska ekipa v postavi Grošelj Petra, Orehek Špela, Nadvešnik Vilma in Nadvešnik Maja je na najvišjem ekipnem ženskem tekmovanju - državni ženski ligi 2012 osvojila 5. mesto. Potem ko so lani
osvojile 3. mesto, je bilo težko pričakovati ponovitev, verjeli pa smo, da se lahko enakovredno kosamo z ostalimi ekipami. Toda letos so najboljše ekipe (1. Krško, 2. Kočevje, 3. Nova Gorica, 4. Maribor) oba vikenda igrale z najboljšimi postavami (Ana Muzichuk za Krško je na 1. deski zmagala vse igre)) in jasno je bilo, da bo vsaka točka težko prigarana. Domžalčanke niso oba vikenda igrale v polni postavi, poleg tega so imele nekaj težav z zapolnitvijo desk. Preboj na 5. mesto jim je uspel prav zadnjem krogu, ko so visoko premagale lanskoletne zmagovalke Maribor z 2,5 - 0,5 in s tem celo premešale vrstni red na vrhu - Maribor je padel iz 2. na 4. mesto. Drama se je dogajala v zadnji igrani partiji na ligi, ko se je Vilma Nadvešnik proti Narcisi Mohr Mihevc dolgo borila za remi, nato pa je v končnici Mihevčeva spregledala lovca in izgubila.PODROČNO DOMŽALSKO OŠ TEKMOVANJE V ŠAHU EKIPNO za skupine F12, F15, D12 in D15 - 5.3. 2012 NA OŠ RODICA

Rezultati...