Sågtäktens Bygdegårdsförening                      Medlem av Bygdegårdarnas Riksförbund

Hemsidan ligger nere i avvaktan på 
att en ny webmaster tar över.

Avslutade aktiviteter 2017


Minnenas kväll med Nick Borgen 12 maj 2017


En nostalgikväll, minnen som kittlar och berör, vilken lycka att få äga minnen! Den som möjliggjorde det en fredagskväll i Bygdegården var Nick Borgen!Vilken kväll, igen! Det var 5:e gången som Nick besökte oss.

Det blev en trevlig kväll med visor och ballader av bl. a Cornelis, Ted Gärdestad, Sven Erik Magnusson, Astrid Lindgren, Bob Dylan och också Nicks egna sånger. Publiken fick också möjlighet att sjunga med.

Nick Borgen tog oss med på en musikalisk resa med värme, glädje och humor. 

Vilken avslutning det blev när Nick sjöng  Jag och min farDet gick inte att ta miste på publikens uppskattning över kvällens evenemang, inte heller Nicks glädje över den publik han mött denna kväll.

Vid kaffeborden samtalade man om minnen, vad sångerna betytt och betyder och nöjeskommittén framförde ett varmt tack till kvällens huvudperson.

Underbart att vi har våra minnen att glädjas åt, de förgyller vår vardag och Nick Borgen förgyllde vår fredag!

---000---


Hon, Selma kom till ossSelma Lagerlöf, 1909. så alldeles närvarande!

Skådespelaren Carina Perenkranz i rollen som Selma Lagerlöf gav oss en fantastisk kväll i Bygdegården onsdag den 26 april.

Nordanstigs Teaterförening hade glädjande åter gett oss möjligheten till en inbjudan till teater i Bygdegården

Det blev en magisk kväll, där vi fick uppleva Selmas liv och bakgrund till författarskapet. Texterna av Agneta Elers-Jarleman gav bilder av glädje, sorg, förtvivlan, längtan men också lycka och humor.

Vi kan nog påstå, att vi kunde ha hört en knappnål falla, för det låg magi i luften när Carina Perenkranz i sin roll som Selma, gav oss de olika bilderna om Selmas liv och författarskap på ett enastående och fängslande sätt!

Efter föreställningen fanns möjlighet att ta del av böcker som Selma Lagerlöf skrivit och visst blev det samtal kring Selmas liv vid det efterföljande kaffet med hembakt bröd.

Det blev en kväll att minnas!

Elsie Bäcklund Sandberg


Påskmarknad 8 april 2017


Gunn Olsson säljer eget hantverk

Påskmarknaden är en härlig tradition i Bygdegården. Även i år blev det en trevlig dag med många utställare både inne och ute.

Hantverk av olika slag, sådant som sytts, stickats och virkats, träsaker, alster gjord med decoupage,  fisk som det gjorts goda rätter av, den populära ostkakan, vårrullar, bakverk m.m.

Som vanligt tog det hembakta hällbrödet och mjuka tunnbrödet slut väldigt snabbt, trots att det har bakats mer i byns bagarstuga än vid tidigare marknader.

Glädjen var stor över att så många stannade kvar för fortsatt gemenskap över en kopp kaffe och hembakt kaffebröd.

-000-

Sagostund för vuxna


En mysig stund tillsammans

Så var det åter dags att  tillsammans med ABF Hälsingekusten hälsa välkommen till Sagostund för vuxna i Bygdegården torsdagen den 9 mars.

Elsie Bäcklund Sandberg läste Dörrplåten av Hasse Z och Benjamin Jacobsens novell Möjligheter i arla morgonstundDet är två humoristiska noveller från Radions P1 samlade av Gun Ekroth i boken Humoreller, En bok för alla.

Det blev en stund med humor och skratt!

I den svagt upplysta Bygdegården med ljus på borden kunde vi njuta av berättelserna och av kaffe med god vaniljkaka.

Nöjeskommittén genom Ingrid Rudh

-000-

Kaffe med semlor


Semlor och kaffe, en mysig och god tradition som Nöjeskommittén välkomnade till den 19 februari i  Bygdegården! Givetvis var det som alltid hembakta semlor!

Byborna kom till en stunds trivsam samvaro och de som inte sett de nya tavlorna, som vi fått från Bygdegårdarnas Riksförbund, fick möjlighet till det.

---000---

Årsmöte i Bygdegårdsföreningen

(årsmötesprotokoll)

Sågtäktens Bygdegårdsförening höll sitt årsmöte den 7 februari. Föreningen kan se tillbaka på ett fint verksamhetsår. Årsmötet godkände verksamhets- och ekonomisk berättelse, samt gav styrelsen ansvarsfrihet för verksamheten 2016.

Under året har bl.a hörslinga installerats, vattenlås kopplats in och golvet i stora salen behandlats. Styrelseledamoten Torbjörn Pihl,som stod inte till förfogande för en ny period,avtackades. Som ny ledamot valdes Anne-Sofie Åhlén.

Styrelsen består av ordförande Sturla Einarsson, Håkan Rudh, Elsie Bäcklund Sandberg, Tomas Öberg och Anne-Sofie Åhlén.

Nöjeskommittén består av Ingrid Rudh, Lena Liljedahl samt Elsie Bäcklund Sandberg. 

Rapporter lämnades från bl. a Utvecklingsgruppen och Nöjeskommittén. Utvecklingsgruppen arbetar vidare med kravet om en gångväg mellan Sågtäkten och Strömsbruk, samt förslaget om ett seniorboende i byn, ett förslag som presenterats i kommunens arbete Vision 2020 samt Tänk-om Nordanstig. Samtalen fortsätter.

-000-

Konstrunda i 4 Bygdegårdar

Karin Olsson framför några av tavlorna 

Lördagen den 4 februari anordnades en Konstrunda i 4 Bygdegårdar, däribland Sågtäktens Bygdegård. Bygdegårdarnas Riksförbund har gjort det möjligt för oss som medlem att få konst till vår Bygdegård. Detta är vi mycket glada över!

Utställningen invigdes av ordföranden för Nordanstigs Konstförening, Janina Stoor, som höll ett mycket inspirerande tal över konstens och kulturens betydelse för oss människor. Janinas hälsning till oss blev: Låt dig berikas och beröras!

Elsie Bäcklund Sandberg framförde styrelsens och nöjeskommitténs tack och glädjen över de konstverk som vi har fått ta emot.

Det blev en fin dag, med många besökare och spännande samtal om konstverken. Precis som Janina sade, så blev det en eftermiddag som berörde och berikade!

-000-

Musikalisk resa med Olle Hillström 14 januari


Vilken härlig start det blev på det nya året i Bygdegården! En musikalisk resa med Olle Hillström, soppa och smörgås.

Det blev en kväll med värme, gemenskap och delaktighet i form av sång och musik, allsång och musiktävling som engagerade dem månghövdade publiken.

Innan dess berättade Olle om Gula Hjälmarnas engagemang för Läkare utan Gränser.

Det blev också berättelser om vad kulturen betyder för oss människor inte minst för de äldre som finns på olika institutioner och som inte alltid får förutsättningar att ta del av kultur och själva få utöva kultur.

Besökarna fick se några korta filmklipp från olika aktiviteter med Gula Hjälmarna.

I Hudiksvall finns en Äldrekulturgrupp som vill arbeta för att göra kulturen till en viktig del av vardagen för de äldre i olika boendeformer. I den gruppen ingår Olle, tillsammans med pensionärsorganisationerna och Hudiksvall Hela Livet.

Kvällen med Olle bjöd på glädje, optimism och tänkvärt budskap över värdet och vikten av att ha varandra, se varandra och glädjas över kulturens betydelse. Dessutom, god soppa och hembakt bröd.

Det blev många applåder och glädjeyttringar och visst blev det extranummer, Olles favoritsång, Mors Lilla Olle!

---000---

Avslutade aktiviteter 2016
Stilla Julkväll

För 10:e året i rad bjöd Bygdegårdsföreningen in till Stilla Julkväll med sång, musik och dikter av och med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg.

Elsie och Anna välkomnade till kvällen och uttryckte sin stora glädje över att ett 50-tal personer kommit till en kväll som de hoppades skulle ge en känsla av Julstämning och ro.

Besökarna bjöds på glögg, pepparkakor och kaffe som kunde avnjutas till de gamla fina julsångerna och dikter med Julens budskap.

Efter avslutat program med varma applåder och en extra sång av Anna, tillönskade Nöjeskommittén alla en God, Glad Jul och ett riktigt Gott Nytt År!

---000---

Luciakaffe

Stod hon där på tröskeln i Bygdegården söndagen den 11 december, Lucia den efterlängtade med tärnor, stjärngosse och tomte!

De kom med budskap om värme, ljus och gemenskap och det blev en mycket fin stund med barnens underbara sånger, ackompanjerad av Anna Häreskog.

Nöjeskommittén genom Ingrid Rudh framförde ett varmt tack till de duktiga barnen och de fick var sin godispåse. Varma applåder blev det också till de det fina luciatåget med Lucian Sasmita, tärnorna Tilda och Sofia, stjärngossen Karl och tomten Johannes.

Kaffe och lussekatter serverades och det blev en trivsam samvaro.

Vi som fick förmånen att lyssna till barnen bar med oss värme, hopp och glädje när vi vände hemåt i den fina vinterkvällen. Så stämningsfullt allt var och snön kom så lägligt och gjorde att allt blev ljusare!

---000---

Adventscafé

Så stämningsfullt och så mycket glädje, en kväll som är en höjdpunkt på året!

Det handlar om Adventscafét tisdagen den 29 november med Nordanstigs Manskör under ledning av Kenneth Stahre. Det var med stor glädje som Nöjeskommittén välkomnade den stora publiken och kvällens efterlängtade medverkande till en fin tradition.

Julens vackra sånger med budskap om värme och gemenskap blandat med allsång, för det blev både sång för och med publiken!

I pausen blev det naturligtvis saffransbröd och pepparkakor och försäljning av åror med fina vinster. Efter kaffet fortsatte kören och publiken sjöng glatt med i allsången.

Ett stort tack framfördes till kören som fick varma applåder och till publiken. Vilken fin inledning det blev på Adventstiden!

Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

---000---

Julkranstillverkning
Det har blivit en tradition att tillverka julkransar i Bygdegården. Här är några fina exempel på vad flitiga damer åstadkom måndagen den 21 november.

Musikcafé med Kjell-Åke "Körven" Eriksson
3 november 2016


Vilken underbar novemberkväll, lite snö och lite kallt ute men värme och gemenskap i Bygdegården, där Kjell–Åke ”Körven” Eriksson bjöd på en musikalisk resa av stora mått!

Publiken fick vara med om en härlig musikalisk resa, om hur allt började på 80-talet fram till idag. Här fanns gamla sånger och nyskrivna sånger med vackra melodier. Texterna, budskapen, sången och musiken, allt detta som berör och ger så mycket glädje, det är det som kännetecknar ”Körven”!

Körven” delade med sig av många upplevelser, händelser och tillfällen, allt det där som gett inspiration till de texter han skrivit och musik han komponerat. 

Barndomens platser, som blivit texter och musik, som ger lyssnarna en bild av tid och rum som varit av stor betydelse. Fabriksvisslan som varje dag bekräftade att nu var pappa på väg hem, nu blir det mat, blev också text som väcker mångas egna minnen.

Publiken ville höra mera och visst blev det extranummer och vad kunde passa bättre efter denna musikaliska resa, än sången -Tusen mil bakom mig.

Den härliga musikkvällen tog slut, vi vände hemåt med glädjen och värmen över 'Mitt Hälsingland' och 'Linblomman', allt det där som vi fått uppleva i gemenskap.

Elsie Bäcklund Sandberg

Pizzakväll

Grått, mulet och blåsigt var det ute, men i Bygdegården var det värme och gemenskap när Nöjeskommittén bjöd in till Pizzakväll lördag den 22 oktober.

Efter maten blev det kluriga frågor att få fram namn på fåglar utifrån olika ord, inte lätt, men alla var djupt försjunkna i att försöka hitta namnen på fåglarna.

Ja, käre tid vad kan det bli för fågel med vägledning– Efter Vätternrundan?

Efter kaffet med kaka fortsatte klurigheterna, nu gällde det att gissa rätt trädslag på 11 olika träpinnar. Inte heller det var så där enkelt men, publiken var duktig!

Så var det dags för dragning på de sålda årorna, med fina vinster.

Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till besökarna och välkomnade till kommande aktiviteter.

Höstmörkret var påtagligt när vi lämnade Bygdegården, men vi bar värme med oss från en kväll i gemenskap.

---000---

Hantverksdag 8 oktober

Hösten hade börjat ge sig till känna och naturen visade sig i underbara färger, och då var det åter dags för Hantverksdag i Bygdegården!

Det var många utställare och inne i Bygdegården var det fullt, inga platser kvar och ute var det många fler utställare än tidigare. Flera av utställarna hade inte varit med tidigare, men hört att det var trevligt att vara i Sågtäktens Bygdegård, vilket vi i Nöjeskommittén med glädje lägger till våra hjärtan!

I Bygdegården fick besökarna ta del av hantverk av mångahanda slag.Vackra stickade, virkade, sydda, broderade, snickrade, svarvade och målade saker.

Allt gott som fanns att köpa för att äta, det som syltats, saftats, bakats och tillagats. Grönsaker som odlats med gröna fingrar. Havets läckerheter i olika inläggningar. Det populära brödet från Bagarstugan tog snabbt slut.

I lilla salen serverades kaffe med hembakt bröd och smörgås.

Elsie Bäcklund Sandberg

-000-

Cecilia Kyllinge med hyllning till Björn Afzelius

"Så vill jag bli" - en hyllningskonsert till Björn Afzelius med Cecilia Kyllinge sång, Bengt Kyllinge-saxofon, Fia Viktorsson- sång, percussion samt Anders Larm-gitarr och pianon inledde höstens aktiviteter i Bygdegården den 4 september.

Cecilia Kyllinge tog oss med på en resa, både med sångerna och med att berätta om Björns Afzelius stora och orädda engagemang för demokrati och rättvisa. Redan som åttaåring fick Cecilia möjlighet att lyssna till Björn Afzelius på en konsert, där texterna gick rakt in i hennes hjärta.

Björn Afzelius visade med all tydlighet att demokrati inte är medfött eller ärftligt, utan något som måste kämpas för, varje dag. Cecilias och gruppens tolkningar av texterna berörde publiken storligen. Det var verkligen en kväll som lämnade spår.

---000---

Musik i Stilla Sommarkväll
Musik i stilla sommarkväll i Bergöns kapell firade sitt 10-årsjubileum den 30 juli. 

I den vackra sommarkvällen samlades förväntansfulla åhörare som  snabbt fyllde det fina gamla kapellet för att lyssna till Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg.

De bjöd på sång, musik och diktläsning.  Många sånger t ex Linblomman, Tänk att få vakna, När som sädesfälten vaja.... Och som avslutning sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer fick vi lyssna till. 

Efter programmet samlades alla i kapellstugan där kaffe med hembakat bröd serverades. 

En härlig stund i en vacker sommarkväll med havet, solen och gemenskapen som en inramning. 

---000---Elsie Bäcklund Sandberg 
Öppet hus i Bergöns kapell 9 juli 2016

Det har blivit en tradition att Bygdegårdsföreningen i samarbete med ABF Hälsingekusten bjuder in till Öppet Hus i Bergöns kapell en gång varje sommar. Lördagen den 9 juli var det dags för Elsie Bäcklund Sandberg att berätta om det lilla fina fiskekapellet och dess historia. Mer finns att läsa här om Bergöns kapell

Elsie berättade också om de gamla handlingar som hittats under altaret mellan papperspärmar och som legat där i århundraden utan att bli förstörda. Besökarna fick också information om kapellets inredning och om den verksamhet som församlingen har i kapellet samt de arrangemang som Bygdegårdsföreningen anordnar.

Vidare berättade hon att fornlämningar visar på att det funnits befolkning på Bergön redan under järnåldern.

Ett mycket högintressant fynd gjordes vid kapellet av Lisa och Sören Wallström, Sågtäkten, 1980. De hittade ett romerskt bronsmynt, daterat till kejsare Neros tid 54-68 e Kr och var enligt expertis vid Statens Myntkabinett vid det tillfället unikt i landet.

Som avslutning citerade Elsie från Hudiksvalls Nyheters Julnummer 1921-” Måtte detta gamla kulturminnesmärke för kristen tro i Norden allt framgent såsom tills nu få vara i fiskarnas omvårdnad och hägn”.

---000---


"Mitt livs resa -  en vecka på Grönland"

Det är många som gjort sina livs resor, på olika sätt. Mitt livs resa, var en vecka på Grönland! Så inledde Elsie Bäcklund Sandberg kvällen i Bygdegården, ett arrangemang i samarbete med ABF Hälsingekusten.

Det började med att Elsie berättade om Grönland, lite om dess historia och utvecklingen och om staden Qaqortoq och om bakgrunden till resan, som skedde 2006. Men hon har med intresse följt utvecklingen på Grönland, och människornas engagemang, vilja och tro på att kunna förverkliga sina drömmar om sitt land. Men också om det som oroar och skapar debatt och diskussioner.

Det finns en stor stolthet och framtidstro hos befolkningen, men också det som bekymrar. Vi kunde i media i förra veckan ta del av att isen smälter alldeles för tidigt i år.Det är normalt att isen smälter under sommaren, men nu har forskare slagit larm om att det börjat smälta alldeles för tidigt.

Och intresset för att börja borra efter olja skapar också oro. Det finns de som är för detta, men också de som är emot.

Besökarna i Bygdegården fick se bilder på den fantastiska och mäktiga naturen. Isbergen, med de magiska formationerna. Vidare om den grönländska kulturen som har inspirerat många moderna konstnärer. Det är statyer och bilder som huggits in i granitklippor, "Stenar och människor" är samlingsnamnet. Även konstnärer från Sverige har varit representerade.

Efter bilder och information blev det kaffe med hembakt bröd och samtal kring det som berättats och vistats. Åror med fina vinster blev det också.

När vi vände hemåt i vårkvällen, stannade tankar till inför vad Biskop Sofie Petersen i Nuuk, har sagt om det där med oljan.- ”Jag tror att oljan kommer att skada vårt sätt att leva på. Givetvis behöver vi pengar, men bör vi verkligen sälja vår själ? Vad händer om vi allihopa skulle bli miljonärer, men inte kan ge det Grönland, som vi känner, vidare till våra barnbarn?”


---000---
Påskmarknad

Påskmarknad i Bygdegården har blivit en fin tradition, så även detta år! Många utställare fanns under lördagen den 19 mars, inne och några ute i det gråkalla vädret.

Bygdegården fylldes av många besökare och visst var det så, att det köades för att komma in, när allt började kl 11.00.

Bagarstugan har flitigt använts inför Påskmarknaden för att möta efterfrågan på hällbröd och det mjuka brödet, som bakas samma morgon som marknaden.

Lilla salen fylldes med besökare som ville njuta av kaffe och hembakt bröd och inte minst, den sociala samvaron.

-000-


Musikcafé med Mats Skog och Musikanterna

Publiken kom redan en timme innan Musikcafét med Mats Skog och Musikanterna började den 25 februari för man ville vara säker på att få plats! Det blev fullsatt och det gick inte att ta miste på att kvällens musikgäster, Mats Skog (sång), Bengt Nordh (gitarr) och Stig Bergerståhl (dragspel) var efterlängtade!

Det blev en musikalisk resa med en bred repertoar. Härliga välkända sånger, med texter av Nils Ferlin, Dan Andersson, Tore Skogman och Kjell-Åke ”Körven” Eriksson  och fina sånger från Bjuråker, Svågan och Dellen.

Efter kaffe med hembakt bröd och åror med uppskattade vinster, fick publiken åter uppleva musik och spelglädje av stora mått. När musikkvällen tog slut, fick de medverkande  varma applåder och välkomnades tillbaka till Bygdegården.

Mats Skog tackade för inbjudan och sade att de gärna kommer tillbaka. Då kom det spontant från en dam i publiken, det som  vi alla  kände - ” Ja, för ni är ju så bra!”

-000-

Årsmöte i Bygdegårdsföreningen


Avgående ordföranden Rose-Marie Pihl och hustomten Karl-Johan Öberg

Sågtäktens Bygdegårdsförening kan se tillbaka på ett fint verksamhetsår 2015 med en mängd aktiviteter (se vidare under rubriken årsmötesprotokoll).

Nuvarande ordföranden Rose-Marie Pihl hade meddelat att hon inte längre stod till förfogande för ett omval. Till ny ordförande valdes Sturla Einarsson. Vid årsmötet avtackades hon och Karl-Johan Öberg.

Karl-Johan har varit med ända sedan Bygdegårdsföreningen bildades 1974. Det har inte enbart handlat om förtroendeuppdrag av olika slag utan han har varit praktiskt arbetande med olika saker, bl a när  Bygdegården skulle restaureras. Inte minst har Karl-Johan varit mycket skicklig på att grädda brödet som bakas i Bagarstugan. Dessutom har han varit ”revyartist” vid olika arrangemang, Vi har sett honom som Stålfarfar, ”Schejk” m.m. Föreningens hustomte har han också varit, med andra ord, en allt i allo, som vi riktar ett varmt tack till!

Ett nytt verksamhetsår startar nu, med en målsättning att vi gemensamt ska fortsätta att skapa mötesplatser i Bygdegården. 

-000-

Kaffe med semla

Det har blivit en trevlig tradition i Bygdegården att duka upp hembakta semlor och kaffe i anslutning till Fettisdagen, så även i år.

Lördagen den 13 februari kom det både de som promenerade eller var bilburna för en stunds trevlig och god samvaro med samtal om dagsaktuella saker.

Man passade också på att titta på de gamla tavlor som finns i den lilla salen och som påminner oss om en svunnen tid. Det blev även samtal om de gamla redskap för fiske och tunnbindning som använts här i Sågtäkten och som finns uppsatta i Bygdegården. Saker som gör att minnena kommer tillbaka.

Bygdegården, en mötesplats för så många!

-000-

"Sparvugglan och dess vänner"


"Sparvugglan och dess vänner" var namnet på kvällens första film som Berndt Persson visade i Bygdegården den  28 januari. Berndt började med att berätta om filmen och deltagarna fick se sparvugglan och många av dess vänner i en fantastisk natur som vi har runt omkring oss.

Publiken fick också glädjen att se Sågtäktens egen kattuggla och dess unge som tog sig ut ur holken, färdig att ge sig ut på egna äventyr.

Efter kaffe och hembakt bröd visades filmen om Ludde i Valsta, som bodde i sin koja i skogen i 60 år och som berättade och sjöng många visor. Att leva i sin koja med skogens djur som sällskap, det var livskvalité för Ludde.

Berndt fick varma applåder och en bukett blommor som tack för en minnesrik kväll. 

Vi lämnade Bygdegården efter en fin kväll, mörkret hade lagt sig och var det inte något som hoade över byn, eller? För visst är det så att vi i Sågtäkten redan har börjat lyssna om kattugglan är tillbaka. Den är sannerligen välkommen i år igen.

---000---

Julgröt  16 januari

Så var det dags att säga farväl och tack till Julen för denna gång! I Bygdegården fanns julstämningen ännu kvar några timmar. Det blev en mysig eftermiddag i lördags, då många samlats för att äta julgröt och smörgås i trivsam samvaro.

Efter maten bjöd Christer Söderberg från Nöjeskommittén på sång till gitarr med en blandad och uppskattad repertoar. De varma applåderna blev publikens tack till Christer.

Under det att kaffet med god kaka dukades fram, fick publiken fundera över lite ”kluriga” frågeställningar kopplade till julbordets läckerheter. Fem vinnare fick var sin liten present.

Så var det dags för åror och det var många som gick hem med fina vinster.

Under kaffet, gavs information om vårens aktiviteter på Bygdegården.

Vidare påminde Nöjeskommittén om att man gärna får låna böcker i Bygdegårdens eget fina bibliotek. 

---000---


Avslutade aktiviteter 2015
Juldagsmorgon i Bergsjös kapell
                                                           Foto: Kjell Rudolphi

Bergöns lilla fina fiskekapell, som vid den här årstiden är utkylt, bjöd ändå på värme och gemenskap på Juldagsmorgonen,.

Sågtäktens Bygdegårdsförening,i samarbete med ABF Hälsingekusten, stod för 3:e året i rad som arrangör där det på inbjudan stod, - Välkommen i vinterkläder!

Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg välkomnade de många besökarna till en stund av Julefrid, där kapellet smyckats med många ljus och med Julens färger på altaret.

Som inledning sjöng Tilda och Anna Häreskog Nu tändas tusen juleljus.

Därefter sjöngs unisont och Julevangeliet lästes och Anna Häreskog sjöng flera av Julens vackra sånger. Elsie Bäcklund Sandberg läste sin dikt Stjärnan och tillsammans sjöng Anna och Elsie Stilla Natt i stämmor.

Anna Häreskog avslutade med att sjunga den vackra sången Koppången.

Utanför fönstren sken marschallerna, det var bara snön som saknades.

Efter den fina korta gemenskapen i kapellet, välkomnades besökarna till Julkaffe med smörgås och hembakt bröd. Ett varmt tack riktades till besökarna med en önskan om en God fortsättning på Julen och ett Gott Nytt År!

---000---

Stilla Julkväll

Stilla Julkväll i Sågtäkten firade 10-års jubileum, en stund med sång, musik och dikter i Juletid av och med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg.

Bygdegårdsföreningen bjöd på kaffe, glögg och pepparkakor.

Stilla Julkvällen kom till i ett samtal mellan Anna och Elsie om att vi människor borde lämna ”alla måsten ” åt sidan i den stressade tillvaron före Jul och istället få uppleva en lugn stund med de vackra Julsångerna och dikterna.

Tankar blev verklighet, med ett program med sång, musik och dikter, där Anna Häreskog sjunger de vackra gamla julsångerna och Elsie läser egna och andras dikter.

Anna Häreskog avslutade programmet med att sjunga O helga natt . Vi bar med oss sången i våra hjärtan när vi lämnade Bygdegården för att återgå till julför- beredelserna.

---000---

Luciakaffe

De underbara barnen kom med ljus och värme som Lucia, tärnor, stjärngosse och tomte till Bygdegården den 13 december, där Anna Häreskog ackompan-jerade barnen på piano.

Det bjöds på vacker sång på både svenska och engelska och allt gav en försmak om att Julen är i antågande. Vi i publiken fick uppleva en stund av ljus gemenskap.

De medverkande fick varma applåder och Ingrid Rudh framförde Nöjeskommitténs varma tack till barnen, som fick var sin liten julklapp.

Kaffe med hembakta Lussekatter och pepparkakor serverades efter avslutat program.


Adventscafé med Nordanstigs Manskör

Julstämning av stora mått blev det i  Bygdegården, när årets Adventscafé traditionsenligt gick av stapeln med Nordanstigs Manskör under ledning av Kenneth Stare.

Bygdegården fylldes av oss alla som längtat efter skönsång och en stund med glädje och gemenskap i en mörk tid.

Nöjeskommittén, genom Elsie Bäcklund Sandberg, hälsade den stora publiken och  kvällens gäster, Nordanstigs Manskör, varmt välkomna.

I pausen serverades kaffe och hembakt saffransbröd och det såldes åror med fina vinster.

Den stämningsfulla kvällen fortsatte efter kaffet och publiken önskade extra-nummer, som det också blev.

Ett varmt tack riktades till kören och till publiken  med tillönskan om en Fridfull och Trevlig Adventstid och en God Jul och ett Gott Nytt År!

---000---

Teater i Bygdegården 

Har tåget gått eller? – ett musikaliskt drömdrama om ett avgångsnederlag- med den rubriken samlades förväntansfulla besökare, den 18 november i Bygdegården, som förvandlats till en teatersalong.

Friteatern bjöd på en mycket underhållande och tänkvärd föreställning.

Nöjeskommittén uttryckte glädjen över att denna föreställning blivit möjlig, genom Nordanstigs Teaterförening, och stöd av Riksteatern Gävleborg, ABF Hälsingekusten och Hudiksvalls Sparbank. Glädjande också att så många kommit till föreställningen.

De tre medverkande, Mats Nolemo, Peter Danielsson och David Odlöw, fick ta emot publikens och Nöjeskommitténs varma tack för en mycket uppskattad föreställning och välkomnades tillbaka till vår Bygdegård.

Med glädjen och det tänkvärda från föreställningen gick vi hemåt med det påtagliga, kulturens stora betydelse för oss människor, för samhället och för livet!

-000-
 "En kväll i Nepal"
Den 11 november tog Carina Aynsley besökarna i Bygdegården med på en resa till Nepal och berättade om livet före och efter jordbävningen. Carina har under fem år besökt landet nio gånger. Carinas stora engagemang började som en pilgrimsvandring. Sedan har hon återvänt som volontär till ett barnhem för flickor i Katmandu. Dit återvänder hon igen i januari.

Nepaleserna har drabbats svårt och har det mycket bekymmersamt, efter de två stora jordbävningarna tidigare i år och ett efterföljande monsunregn i tre månader. Befolkningen försöker att återgå till vardagen, efter allt det som hänt. Carinas bilder från tidigare resor och det senaste besöket för en månad sedan, gav en gripande bild av livet i Katmandu och skönheten hos de höga bergen i Himalaya.

Carina arbetar målmedvetet med att stötta kvinnliga företagare genom att köpa in kläder och sälja, så att dessa kvinnor kan fortsätta att sy, tillverka hattar, smycken m.m.

Nöjeskommitténs damer och Carinas man visade de färgglada vackra kläderna, vilket uppskattades av publiken. På bilden ser vi Ingrid Rudh i en virkad sjal och en tovad hatt från Nepal med Carina i bakgrunden.

Ett varmt tack framfördes till Carina för en mycket intressant, trevlig och tänkvärd kväll!

Kaffe, chokladkaka, melon och vindruvor serverades i pausen. Ett arrangemang i samarbete med ABF Hälsingekusten

 ---000---Musikkväll med Nick Borgen 

Vilken sång- och musikkväll det blev i Bygdegården den 23 oktober! 

Publiken bjöds på visor och ballader med Nick Borgens fina tolkning och framförande. Efter kaffe och smörgås blev det en härlig musikalisk resa både i ord och ton, genom Nicks långa artistliv.

Det blev en mycket uppskattad kväll, där det givetvis blev begäran om extranummer.

Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till Nick Borgen, för hans 4;e uppskattade besök i Bygdegården och ett varmt tack till publiken.   

Hantverksdag 10 oktober 2015

Bygdegårdsföreningen bjöd in till den traditionella Hantverksdagen med 11 utställare inne och tre ute som hade ett brett utbud på hantverk. 

Det vackert stickade, broderade, målade, sydda, vävda, den kardade ullen

, brödet efter de gamla recepten är länkar i en tradition.

Lilla salen i Bygdegården fylldes av besökare som i trivsam samvaro njöt av kaffe med hembakt bröd

En dag med värme och gemenskap var slut för den här gången

SurströmmingsfestSöndagen den 27 september bjöd Bygdegårdsföreningen in till Surströmmingsfest. Christer Söderberg från Nöjeskommittén hälsade alla hjärtligt välkomna.

Det blev en god och trevlig eftermiddag, där det sjöngs allsång "Lovsång till Surströmmingen"! Efter maten fick deltagarna fundera på några kluriga frågor, allt medan kaffe och Sågtäktensbakelse dukades fram.

Sedan såldes åror, där det fanns fina vinster att hoppas på.

Den gemytliga eftermiddagen avslutades med information om kommande aktiviteter under oktober månad. Nöjeskommittén hälsade välkommen till dessa aktiviteter och framförde ett tack till alla som kommit.Öppet hus i Bergöns kapell

Lördag den 18 juli bjöd Bygdegårdsföreningen in till Öppet Hus i Bergöns kapell i samarbete med ABF Hälsingekusten.

Elsie Bäcklund Sandberg informerade vid två tillfällen under dagen om kapellets historia.

Det fina lilla kapellet betyder mycket för många, är välbesökt och en plats där historiens vingslag blir tydliga. Kapellets byggnadsår är fastställt till 1636 genom dendrokronologiska undersökningar, alltså årsringsdatering av borrprover. En av stockarna hade 272 årsringar, vilket innebär att tallen började växa på Bergön år 1364.

Våfflor och kaffe med hembakt bröd serverades i kapellstugan.

Eftermiddagens sol gav guldskimmer över ett älskat kapell och över Bergön.

-000-

Stilla sommarkväll i Bergöns kapell

För 8:e året i rad välkomnade Bygdegårdsföreningen (i samarbete med ABF Hälsingekusten) till Stilla Sommarkväll i Bergöns kapell.

Kapellet var fullsatt när Anna Häreskog och Elsie Bäcklund bjöd på sång, musik och dikter i den vackra Sommarkvällen i det fina lilla kapellet. Huvuddelen av dikterna var Elsies egna dikter.

Den här gången bjöds på fin förstärkning med Bente Synnöve Nordström som spelade fiol till två av de sånger som Anna sjöng.

Vid den sista sången  sjöng 10-åriga Tilda Häreskog så fint med mamma Anna, den vackra sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer.

Stunden i Bergöns kapell gav gemenskap, värme och stillhet och ro.

Elsie Bäcklund Sandberg framförde de medverkandes tack till alla som närvarat och tillönskade en skön och härlig sommar.

Efter avslutat program serverades kaffe med hembakt bröd både i kapellstugan och utanför i den vackra sommarkvällen som var varm och ljus. Nu är det äntligen sommar!

---000---


Författarafton med Anita Salomonsson

Den 25 maj bjöd Bygdegårdsföreningen in till författarafton med Anita Salomonsson.

Med stor glädje välkomnades Anita tillbaka till Bygdegården, till en ny efterlängtad författarträff.

Vidare uttryckte Elsie Bäcklund Sandberg sin stora beundran över Anitas författarskap, över hennes språk, som berör och lämnar spår. Nöjeskommittén är tydlig, Anita borde absolut tilldelas Augustpriset!

Det tyckte också publiken och visade det med en varm applåd!

Under våren har en ABF-cirkel läst "Oloflig beblandelse", Anitas senaste bok. En gripande historisk roman om Sara Greta Persdotter, oäktingen från Furunäs och hennes livsöde.

Cirkeln lyfte frågor, tankar och reflektioner som de fick möjlighet att samtala med Anita om.

Anita började med att berätta om sitt författarskap, om hur böckerna kommit till. Oloflig beblandelse grundar sig på verkliga rättsfall, om kvinnornas situation.

Den spännande, givande kvällen som trollband publiken avslutades med ett varmt tack till Anita, samt med kaffe och hembakt bröd.

Sagostund för vuxna

Måndagen den 27 april arrangerade Bygdegårdsföreningen i samarbete med ABF Hälsingekusten  Sagostund för vuxna.

Elsie Bäcklund Sandberg började Sagostunden med att berätta om författaren till kvällens berättelse, Ulf Nilsson. Hans novell heter "Ett gammalt hus under himlen" och finns med i boken  Noveller för Världens Barn.

Det blev en trivsam stund tillsammans och kvällen avslutades med kaffe och gott hembakt bröd.

Nöjeskommittén informerade att vi åter har den stora glädjen att få välkomna författaren Anita Salomonsson till en Författarträff på Bygdegården den 25 maj.Hantverksdag i Bygdegården 


Lördagen den 21 mars gick den traditionella påskmarknaden av stapeln i Bygdegården!

Solen sken, fåglarna kvittrade och det var vår i luften. Till vår stora glädje kom det åter väldigt många besökare!

Brödet från vår egen bagarstuga tog snabbt slut. Tyvärr var det några som blev utan bröd, men tröstens ord till dem är att vi kommer att baka inför midsommar och ha försäljning. Dagen är inte bestämd än, men vi återkommer om detta på vår hemsida och via affischering.

Vår förhoppning är att alla utställare också är nöjda så att vi får se dem här igen på vår Höstmarknad, men först en underbar vår och en lång och härlig sommar!  

-000-

Årsmöte i Bygdegårdsföreningen 20150224
Protokoll från årsmötet finns att läsa under fliken

Semlor i Bygdegården 

Söndagen den 15 februari bjöd Bygdegårdsföreningen traditionellt in till semlor och kaffe i Bygdegården.

Det vackra vädret bidrog till att det efter söndagspromenaden smakade gott med hembakta semlor och kaffe, i trivsam samvaro!

Genom fönstret gav solen en föraning om den underbara Vår som nu vi både väntar och längtar efter.Musikcafé med Carl Erik Thörn


Vilken kväll det blev fredagen den 13 februari i Bygdegården!

Det blev minnenas kväll, där vi fick uppleva underbar sång och spelglädje av 60-70 talets Svensktoppskung, Carl Erik Thörn tillsammans med skönsjungande Adorena Thörn och pianisten Kalle Åkmark, känd från Rockfolket, som inte enbart spelade piano utan även bjöd på sång under kvällen!

Den stora publiken, fick glädjas åt en bred repertoar, där vi fick lyssna till många av Carl-Eriks låtar som varit på Svensktoppen, som ” Jag vill dansa med Dig”, "När morgonen gryr".

Efter kaffepaus med hembakt bröd fick publiken lyssna till mer sång och musik, där också Carl Erik och Adorena sjöng tillsammans.

Givetvis blev det önskemål om extra nummer och så blev det också, till publikens glädje!

Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till de medverkande för den fina kvällen och till alla som kommit till Bygdegården.
Julgransplundring 17 januari 

Nu har julen dansats ut i Sågtäkten! Det blev en trivsam Julgransplundring med julgröt och smörgås.

Efter gröten blev det dans kring granen, där vuxna och barn fattade varandras händer, dansade och sjöng de välkända och traditionella sångerna. 

Skulle nu Tomten komma en gång till innan det blev dags för semester? Jo, visst kom han, den kära Bergsjötomten! Alla barnen samlades kring granen och det blev en fin stund. Barnen fick en godispåse och Tomten fick applåder som tack och ett paket Hällbröd från Bagarstugan, som tack för besöket!

Kaffe med Sågtäktens bakelse serverades och det såldes åror med många fina vinster.

Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till alla som kommit och välkomnade till kommande aktiviteter.

                                             -000-