training‎ > ‎Risico analyse‎ > ‎

specifieke risico's

De verschillende risico’s per sport onderdeel.

Zelfverdediging
Mogelijke blessures en ongelukken bij ongecontroleerde technieken of onverantwoord gedrag zijn:
· Nek- / wervelkolombeschadiging
· Hoofdletsel
· Verrekte pezen / spieren
· Beschadiging van gewrichten
· Gekneusde / gebroken ribben
· Inwendige bloedingen
· Gekneusde / gebroken vingers
· Beurse scheenbenen
· Gekneusde voeten / enkels
· Bloedneus / gebroken neus
· Bloedlip / beschadiging van het gebit
Nb. deze opsomming is niet volledig en dient slecht als indicatie van mogelijke blessures.

Het staat de leerling vrij bij contacttraining te allen tijde de nodige protectiematerialen zoals kruis- en gebitsbeschermer te dragen. Bij sparring (zijnde het oefenen van een gevecht, veelal vol-contact), al dan niet gecombineerd met een grondgevecht, kan worden verwacht dat de leerling tevens trainings- of bokshandschoenen en scheenbeschermers draagt, zowel voor zelfprotectie alsmede ter bescherming van de medeleerling / tegenstander. Bij wapen-sparring is tevens een hoofd- / gezichtsbeschermer noodzakelijk.

Gymnastiek- / turnoefeningen
Een groot deel van de training verzorgd door Ryu Ha bestaat uit de opbouw van algemene lichaamscoördinatie. De leerling leert onder andere rollen, valbreken en het uitvoeren van verscheidene gymnastiek-oefeningen. Bij de training in gymnastiekoefeningen moet de leerling vooral oppassen voor nek-, rug- en gewrichtsblessures. De leerling moet te allen tijde de instructies van de (assistent) instructeurs volgen en is tevens zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid, zowel onder toezicht als zonder. De leerling mag nooit onnodige risico’s nemen en dient zich bewust te zijn van zijn eigen fysieke grenzen en capaciteiten.
Gymnastiekongelukken kunnen zwaar lichamelijk letsel tot gevolg hebben.

Mogelijk blessures en ongelukken bij onverantwoord gedrag zijn:
· Hoofdletsel
· Nek / rug blessures
· Beschadiging van de wervelkolom
· Botbreuken
· Spierverrekkingen
· Verstuikte gewrichten
Nb. deze opsomming is niet volledig en dient slecht als indicatie van mogelijke blessures.

Outdoor-survival training
In Ryu Ha wordt vaak in andere disciplines getraind zoals sportklimmen en abseilen. Lessen kunnen gegeven worden in verschillende omgevingen zoals een klimhal, maar ook buiten in bomen, gebouwen of rotsen.
Alle instructeurs en assistent-instructeurs zijn zelf ervaren bergsporters. Veiligheid gaat altijd voor bij beoefening van deze activiteiten. De leerling moet zich te allen tijde bewust zijn van het feit dat bovengenoemde sporten zeer gevaarlijk zijn. Onverantwoord gedrag, incorrecte handelingen en onoplettendheid kunnen zeer ernstige ongelukken tot gevolg hebben en zelfs de dood. Het volgen van de aanwijzingen van de instructeur is bij beoefening van deze activiteiten te allen tijde verplicht, om ongelukken te vermijden.

Ryu Ha organiseert vaak buitentrainingen, waarbij andere disciplines van survival-training aan de orde komen, zoals touwklimmen, het traverseren langs horizontaal opgespannen touwen en afglijden op een tokkelbaan. Ook hier geldt dat onverantwoord gedrag, incorrecte handelingen en onoplettendheid gevaren met zich meebrengen. Het is wederom van belang dat de leerling te allen tijde de aanwijzingen van de (assistent) instructeurs opvolgt en geen onnodige risico’s neemt.


Comments