Examen eisen

Het behalen van een band binnen de Ryu Ha is een erkenning van het werk dat je zelf in je eigen vooruitgang heb gestoken. Het gaat er bij ons niet om of je beter bent dan andere, maar dat je 100% durft te geven en dus jezelf overwint.

Tussendoel
Het examen is dus een mijl paal, die bedoeld is als tussen stop naar je uiteindelijke doel, wanneer we je in het diepe zouden gooien en geen mijlpalen zouden plaatsen zul je algauw verveeld raken en afhaken. Het examen verhoogt dus niet alleen je status maar ook je perspectief.  Een examen bij de Ryu Ha, is een ervaring die je niet gauw zult vergeten, door het toepassen van het weer element valt het examen de meest mensen zwaar. Om een idee te krijgen van wat het examen inhoud hebben we een korte impressie gemaakt van verschillende exames.

Voorbereiding
Als het goed is heb het hele jaar door getraind en ken je de examen eisen
goed. Waneer je door het jaar heen niet hebt laten zien dat je goed genoeg bent mag je niet op voor het examen. Je hebt dus het eerste obstakel al achter je gelaten. Het volgende obstakel is het examen zelf, in het filmpje heb je kunnen zien dat het examen pittig kan zijn zeker als het weer niet mee zit. Zorg dus dat je goed uitgerust bent en dat je voldoende gegeten en gedronken hebt, tijdens het examen mag dit namelijk niet. Zorg dus ook dat je naar het toilet geweest bent want ook hiervoor is geen tijd. In het examen willen we vooral zien hoe je presteert in omstandigheden die verre van optimaal zijn en of je de extra stres factor de baas kunt.  Om het toch een beetje dragelijk te maken mag je onder je pak wel gewoon warme kleding dragen, zelf raad ik mensen altijd een fleece Coltrui een muts en thermisch ondergoed onder het pak te dragen als het erg koud is. Tijdens het examen moet je proberen zo comfortabel mogelijk te blijven zodat je optimaal kunt presteren waneer dit moet. Dit alles kan dus  betekenen dat je vies nat en koud gaat worden, zorg dus dat je voor na het examen droge warme kleding bij je hebt en misschien iets warms te drinken.

Het examen zelf

Een examen voor een nieuwe band begint altijd met het doornemen van de stof die je voor vorige banden moest weten deze technieken moeten vanzelfsprekend verbeterd zijn.  Daarna volgt de nieuwe stof.  De verschillende aspecten worden becijferd door minimaal 2 mensen die afzonderlijk becijferen. Je mag van af je groene band als assistent examinator fungeren. Er moet altijd een hoofd instructeur bij aanwezig zijn.  Als de uitslag een te groot verschil aantoont  kan er een veto door de instructeur worden uitgeroepen. In het geval van een zeer ongebruikelijke veto wordt het probleem voor gelegd aan de hoogst gekwalificeerde, zijn stem telt als lijdend. Een examen is iets dat je voor jezelf doet er worden tijdens de examens dan ook geen familieleden, vrienden of kennissen toegelaten.
Het examen vindt doorgaans buiten plaats. Tot oranje band in de zomer en van af groen in de winter.