Onze Stijl‎ > ‎

Historie

Ryu Ha Shin Ninjitsu heeft een zeer brede basis met invloeden uit Krijgskunsten als Ninjitsu, Judo, Sambo, Jujitsu, eskrima, Iaido, Aikido, Jeet Kune Do (JKD), Ultimate Fighting Championship (UFC) en Kyokushinkay karate. De mix die uit deze kunsten is voort gekomen is wat wij noemen Shin Ninjitsu of nieuw Ninjitsu.
De stijlen die de grootste invloed hebben gehad zijn Rick Tew’s Martial Science (RTMS), Kyokushinkai Karate, Gracie Jujitsu , Doce Pares Escrima, Bujikan Ninjitsu.

Zoals je kunt concluderen hebben elk van deze stijlen een stamboom en moeten wij het dus hebben van al hun stambomen. Daar het ons niet zinvol lijkt om op al deze stijlen in te gaan hebben wij er voor gekozen de meest kleurrijke er uit te lichten. Door dat Rick Tew een groot aandeel aan ons systeem heeft geleverd zijn wij ook opgezadeld met de controverse rond Frank Dux. Frank Dux is bekend geworden met de film “Bloodsports” waarin Jean Claude van Damme de hoofdrol vertolkte. Deze film zou gebaseerd zijn op het fantastische levens verhaal van Frank Dux.

 De geschiedenis
In 1975 trad Shidoshi Frank Dux voor het eerst op de voorgrond met zijn Koga Yamabushi Ninjitsu stijl. Deze stijl zou aan hem zijn overgedragen door “tiger” Senzo Tanaka van de Koga Yamabushi Tanaka Ryu, een Ninja clan die zijn wortels vind in de Yagyu Samurai school rond 1600. Met de kennis en ervaring uit de zware Ninja training die Dux door de jaren heen van zijn Sensei gekregen had, deed hij mee aan verschillende grote illegale full-contact wedstrijden.  5 jaar lang was hij de onbetwiste winnaar, met verschillende wereld records op zijn naam. Naast zijn carrière als “Prijs” vechter was Dux ook een gevierd geheim agent met vele succesvolle missies op zijn naam.

 Geschiedkunde of vervalsing ? 
Kort na deze film doken er verschillende “onafhankelijke” onderzoeken op die
vraagtekens zetten bij de claims die Dux maakte. Zo werden er ernstige bedenkingen geplaatst bij het bestaan van deze full contact wedstrijden en zijn leger verleden. Helaas is er geen verdere informatie te vinden over de Ninja clan waar Dux de stijl van uit droeg. De informatie die zo nu en dan naar buiten lekt is doorgaans moeilijk te controleren of dubieus. Kort om de mist van mysterie waar Frank Dux zich keer op keer weer in weet te verhullen doet vermoeden dat wij of te maken hebben met een fantast of de grootste Ninja/geheim agent aller tijden.

 Interpretatie
De kennis die Dux Ryu aan ons systeem heeft toe gevoegd is echter indrukwekkend en spreekt voor zich. Wij hebben dan ook besloten geen mening over de geschiedenis van Frank Dux te vormen en zien het als een leuke mogelijkheid.

Terug op aarde
Ergens rond 1990 kwam Rick Tew een vroegere Leerling van Frank Dux naar Nederland om les te geven in de Koga Yamabushi Ninjitsu stijl. De stijl ontwikkelde zich na enige tijd tot een moderne vorm van Ninjitsu die later the Martial Science zou worden.
Nadat Rick in 1994 terug naar Amerika ging, is de Martial Science overgenomen door Ortwin Cyrus. Ortwin heeft het systeem laten voortbestaan tot hij in 1999 naar Amerika vertrok om Rick te helpen bij het opzetten van de College of Martial Science. De Martial Science in Nederland was toen enige tijd inactief totdat de lessen eind 2000 weer werden opgepakt door Bas Buisman, deze heeft samen met een aantal trouwe leerlingen en instructeurs het systeem voort gedragen tot er in 2003 een splitsing plaats vond waar uit de Ryu Ha Shin Ninjitsu is voort gekomen. Ryu Ha Shin Ninjitsu

De Ryu Ha lijkt in sommige opzichten wel op de stijl die de Martial Science was. Toen het nieuwe systeem ontwikkeld werd was het doel om een flexibel en modern systeem te creëren met hier en daar wel een aantal authentieke Japanse normen en waarden.
De nadruk moest komen te liggen op Hardheid, realistische zelfverdediging zowel mentaal als fysiek, actie en vooral plezier. Ryu Ha Shin Ninjitsu betekend “Onze school van Nieuw Ninjitsu” Het concept Shin Ninjitsu is door ons gelanceerd om de eeuwige onenigheid van authentieke en moderne systemen tot een einde te brengen. De naam Shin Ninjitsu kan dus gebruikt worden door stijlen waarvan de stamboom moeilijk of niet te achterhalen is. Om een enorme wild groei te voorkomen hebben we voor Shin Ninjitsu de volgende definitie samen gesteld: de stijl moet gericht zijn op het overleven in de ruimste zin van het woord. Dit wil zeggen dat de aspecten als het ongewapende en gewapende gevechten moeten worden onderwezen, er zowel binnen als buiten getraind moet worden en er aandacht besteed moet worden aan illusion, stealth, concealment en survival.

Comments