Ninjutsu in het heden

Laatste school in actieve dienst

Na 1600 horen we steeds minder over de Ninja verschillende clans zijn uitgestorven of uitgemoord andere clans waren dusdanig succesvol dat ze door regeringen werden ingelijfd. De laatst bekende actieve clan was Nakano ryu, dit was een initiatief van het Japanse leger om soldaten les te geven in Ninja technieken de school werd rond de 2de wereld oorlog ingezet om informatie te verzamelen over de vijand. Daarnaast werden de leerlingen opgeleid om des informatie te verspreiden.
Fujiwara, een van de leerlingen van de Nakano school startte tijdens de Japanse invasie van Maleisië de "F-Agency", dit orgaan was bedoeld om informatie te vergaren over de vijand en de locale bevolking op te stoken tegen het westen. Een van de laatste en tevens meest bekende vermoedelijke Ninja's in actieve dienst was Kanro Onoda, hij hield zich meer dan 29 jaar schuil in de bossen op de Filipijnen, 7 van deze 29 jaar was hij helemaal alleen. Tijdens zijn verblijf probeerde hij voorbereidingen te treffen voor de Japanse terug komst op de Filipijnen.

Recreatief authentiek Ninjitsu
Er zijn nog diverse Scholen in leven die authentiek recreatief Ninjitsu beoefenen een goed voorbeeld hiervan is Togakura ryu van Masaaki Hatsumi deze ryu word alom aanvaart als zijnde een echte authentieke stijl. Daarnaast zijn er nog diverse andere stijlen die een rechtstreekse lijn naar bijvoorbeeld de Koga  ryu, Fuma ryu of andere grootmeesters claimen te hebben. Het blijft echter altijd moeilijk om te achterhalen wat er waar is van het geen er geclaimd word.