Centres d'interès‎ > ‎AUDITORI‎ > ‎

TEXT 2 - EDUCACIÓ SECUNDÀRIA (SEGON D'ESO)

Activitats prèvies

Objectiu: familiaritzar a l’alumnat amb els poemes i cançons nadalenques i treballar les diferents temàtiques que tenen en comú.

Organització: classe dividida en 5 grups

Per iniciar la classe s’escoltarà un poema nadalenc:

Vídeo de YouTube


després d’escoltar-lo es preguntarà a l’alumnat quin tipus de cançó acaben d’escoltar i s’animarà als alumnes a que esmentin els temes principals que s’acostumen a trobar a les cançons i poemes d’aquest tipus. Finalment, s’escolliran els cinc temes que considerin principals o més habituals es distribuiran pels diferents grups.

Cada grup d’alumnes s’encarregarà de buscar un poema o cançó en català on el tema central coincideixi amb aquell que se’ls hagi adjudicat. Un cop tots els grups hagin acabat es compartiran amb la resta de la classe. 


El cant dels ocells cantat per l’Escolania de Montserrat

Text introductori 

El cant dels ocells és una cançó tradicional nadalenca amb més de 300 anys d’història que Pau Casals va popularitzar l’any 1939 des del seu exili. Tot i el seu caràcter nadalenc i ser considerada freqüentment com una cançó de bressol, el cant dels ocells s’ha convertit en un símbol de pau i llibertat, gràcies especialment a una conferència a la seu de les Nacions Unides on es va interpretar l’any 1971. El cant dels ocells és una peça especialment significativa a Catalunya, on acostuma a tocar-se per acomiadar als difunts i on es considera símbol nacional.

El cant dels ocells

En veure despuntar
el major lluminar
en la nit més ditxosa,
els ocellets cantant,
a festejar-lo van
amb sa veu melindrosa.

L'àguila imperial
se'n vola cel a dalt,
cantant amb melodia,
dient: Jesús és nat,
per treure'ns de pecat
i dar-nos alegria.

Repon-li lo pardal:
Avui, nit de Nadal,
és nit de gran contento!
El verdum i el lluer
diuen cantant, també:
"Oh, quina alegria sento!

Cantava el passarell:
Oh, que hermós i que bell
és l'infant de Maria!
I li respon el tord:
Vençuda n'és la mort,
ja naix la vida mia!

Vídeo de YouTubeActivitats posteriors

Objectiu: crear un poema nadalenc des del punt de vista 

Organització: classe divida en 5 grups

Cada grup d’alumnes haurà de crear el seu propi poema nadalenc. Per a fer-ho, se'ls facilitarà la narració creada per cadascun dels grups de primària. La única condició que el seu poema haurà de complir és que s’haurà de centrar en el mateix personatge. Tot i així, els grups podran escollir lliurement si volen escriure aquella narració en forma de vers, si volen agafar alguns aspectes reflectits en aquella narració o si simplement volen escollir un camí diferent. Un cop hagin acabat el poema, es llegiran a la resta de la classe juntament amb la narració de primària. 


Fonts d'informació i d'imatges:


Comments