Itinerari literari per Salt i Girona

Mostra d'un possible treball dels estudiants d'ESO i Batxillerat. Web creada per Eduard Abelenda.

Prudenci Bertrana                    Diego Ruiz

(...) que els pobres dements de Salt hagin tingut com a director aquest impressionant, aventurer i maliciós estrabul·lat és una de les coses més grosses que han passat en aquest segle en aquest país -i algunes han estat fenomenals.

(...) en un moment determinat, Ruiz, havent ja sembrat amb la seva presència la confusió en molts esperits, passà la frontera i se n'anà a viure a Itàlia. Bertrana degué pensar molt, amb el pas dels anys, en aquell sinistre personatge que tant l'havia fascinat. I així, ja molt més tard, escriví un llibre titulat "Jo", que és un retrat admirable de l'exdirector del manicomi de Salt, de la seva falta de sentit del ridícul, del seu egocentrisme diabòlic, de la seva pedanteria inacabable. És un retrat molt ben girat que probablement no ha estat tan llegit com mereixeria un treball semblant.

(Josep Pla, Prosperitat i rauxa de Catalunya)

A la relectura d'aquests Contes, al cap de trenta anys, el llibre de Diego Ruiz m'apar encara com un dels millors reculls de contes que s'hagin escrit mai en català, aquell on la probelmàtica es planteja, més immediatament, en termes universals, defugint el pairalisme. I no és que jo cregui que no es pot assolir la universalitat des del particularisme més estricte, que és a voltes indefugible i necessari, però també un perill.

(Josep Palau i Fabre, Diego Ruiz, Contista eminent)

Si per filòsof enteneu l’home entretingut en formar-se un concepte abstractament sistematitzat de l’essència de les coses, i que fredament procura ajustar-ne totes les manifestacions al seu sistema, vos dic des d’ara que aneu errats i que trobareu aquí substància molt diferent de la que vos penseu. (...) Perquè en Diego Ruiz és un element exòtic en la nostra ànima, i exasperat, i dolorós, i pertorbador. En una paraula, creador. Aneu a patir molt; però, si sabeu reaccionar, la vostra vida en serà augmentada.

Joan Maragall (Pròleg als Contes d'un filòsof de Diego Ruiz)

Aturades en l'itinerari amb petites descripcions afegides. Feu clic als marcadors blaus.

Mostra Diego Ruiz i Prudenci Bertrana en un mapa més gran
Ċ
Eduard Abelenda,
19 de juny 2013, 1:51
Ċ
Eduard Abelenda,
19 de juny 2013, 1:52
Ċ
Eduard Abelenda,
19 de juny 2013, 1:54
Ċ
Eduard Abelenda,
19 de juny 2013, 1:56
Comments