Een poging om poëzie en fotografie samen te laten komen, een korte inleiding

 

Waarom zou je poëzie en fotografie willen laten samengaan? De discussies erover kunnen eindeloos zijn omdat de fervente poëzieliefhebber zélf zijn beelden wil kunnen vormen en de beschouwer van het "fotografische" het liefst niet afgeleid wil worden door woorden.

Deze pagina probeert uiteen te zetten wat mijn drijfveren zijn en probeert de bezoeker uit te nodigen middels de diverse links elders een kijkje te nemen.
Beeld en woord sámen zijn voor mij altijd belangrijk geweest, en uiteindelijk besloot ik mijn eigen poëzie en fotogra
fie samen te voegen. Al vanaf jonge leeftijd wilde ik mijn gevoel uitbeelden, maar nooit vond ik precies de juiste middelen.
Maakte ik vroeger gebruik van olieverf, dit werd een discipline die geleidelijk aan op de achtergrond verdween, maar de laatste jaren weer tevoorschijn lijkt te komen.
 
De technische ontwikkelingen van de laatste tien jaar hebben er voor gezorgd dat mijn poëzie en fotografie samen konden komen. De combinaties die ik maak zijn soms onlosmakelijk verbonden, maar ook komt het voor dat er niet of nauwelijks verband tussen beiden lijkt te bestaan. De 'natuur'-poëzie laat zich gemakkelijk combineren met natuurfotografie, maar bij de abstractere poëzie is het verband met de afbeelding moeilijker te ontdekken. Gedichten en afbeeldingen ontstaan meestal los van elkaar en blijken pas later plotseling samen te gaan.

Mijn inspiratie is wat betreft mijn gedichten gekoppeld aan vriendschappen, liefde, maar net zo goed aan aarde en kosmos. In mijn foto's zoek ik vaak een vervreemdend effect. 

Het is me niet te doen om tekst als zodanig, in een afbeelding, of tekst àls afbeelding, zoals grafici dat ontwerpen. Meer wil ik mijn eigen poëzie inpassen in een beeld dat er voor mij bij hoort en er in meer of mindere mate mee in verband staat. Dat betekent soms het gedicht er in plaatsen, een andere keer er naast. 

Gedichten en afbeeldingen zijn (tot nu toe) altijd los van elkaar ontstaan, en bleken pas later vaak samen te gaan.
Poëzie in afbeeldingen, op het web, werkt dat? Eigenlijk gaat het om gedichten in of bij voorstellingen, waarbij het werkelijke resultaat pas tevoorschijn komt na afdrukken. Daarom wordt hier ook geen tekst in afbeeldingen getoond, dat zult u op een eventuele expositie moeten bekijken.
Daar wordt de tekst in verhouding tot de foto zo klein mogelijk gehouden en vooral in lijn met het 'getoonde' .
 
Wilt U meer weten, lezen of zien? Neem dan contact met me op. Deze pagina is niet bedoeld als een voortdurend 'veranderende'. 
Ik publiceerde (met de nadruk op de verleden tijd) een deel van mijn poëzie & fotografiecombinaties op http://paulbernhard.blogspot.com 
Daar vindt u meer gedichten en fotografie, alsmede andere persoonlijk getinte schrijfsels.


Ooit schilderde hij:
 
.
Comments