El Grup

Components

Discografia

Contacta

Videoclips

Algunes Fotos

Mp3

"Gra Fort és el que, literalment, a la Terra Alta es diu als llegums i als menjars així, molt potents. Però nosaltres ho traslladem a l'ona del rock, i com que vol dir una cosa potent, ho relacionem amb una tia potent, l'herba, l'alcohol... Coses que estan directament relacionades amb la joventut i amb el nostre conjunt"

Així definia el Paco Cortiella, cantant i compositor de la majoria de temes del grup, el perquè del nom Gra Fort. Banda de Corbera d'Ebre que va néixer el 86 amb el nom de Metàl·lic Corb, nom que es van canviar per motius de grafisme.

Aquesta banda formada per un grup de pagesos del rock fa música de canya o rock dur i unes lletres plenes de crítica social a través del prisma quotidià, del dia a dia. Així tracten sense embuts des dels problemes laborals dels pagesos, la nostra problemàtica nacional fins les seves tres necessitats més bàsiques: menjar, beure i cardar (qui no?).

Van sortir al mercat discogràfic amb el seu També hi ha una altra Catalunya amb temes com Terra Alta, No hi ha pàtries o L'estacada, un treball de rock dur on ressalta gratament l'ús de l'instrument català per excel.lència i del que ja no es desfaran... la gralla. Aquest disc però no tindrà el ressò d'altres grups del moment i tot i la seva gira amb més de 30 bolos, sol vendran unes 2,500 còpies molt llunyanes de els 100,000 d'altres grups catalans del moment.

El 1994, després de la desaparició del Toni Pellisa i certa remodelació de la banda, estrenen Pinten bastos on el grup amplia el seu ventall de seguidors fent un petit mestissatge però mantenint la base de rock dur tot incloent-hi d'altres estils com el blues i la psicodèlia o, fins i tot, un ska. Les cançons a destacar d'aquest segon treball són Correfoc, Al peu del canó i Autodeterminació.

Després de recórrer gran part de la geografia dels Països Catalans i d'incorporar nous components, Gra Fort treu el seu treball Sentiments, un treball més madur i menys contundent que el farà més accessible al gran públic. Cal comentar que aquest treball inclou set temes nous com Roses, Correfoc, DOTA (denominació d'origen Terra Alta), i Sentiments, i cinc enregistrats en directe al 96 a pobles del País Valencià (Benicarló i Oliva) amb l'anterior formació, tot fent palesa de la importància que té la gralla a l'hora d'estar a l'escendari: els Grà Fort.

Per reflectir o fer un petit repàs dels últims esdeveniments i la trajectòria de la banda, es pot remarcar les actuacions dutes a terme amb Baron Rojo, Obus, Pep Sala, el concert a la Plaza de la Catedral de León i a França (Dun i Vira), mostra i reflex de la bona acollida que rep el conjunt en altres Comunitats i páïsos, també al País Valencià (cal destacar la presència a varies edicions del Tirant de Rock) i Aragó, on s'han fet amb caire de continuïtat diverses actuacions, aportant a part del repertori musical, un missatge cultural implementat amb la nostra llengua, poden gaudir de l'acceptació i la tolerància, cosa que resulta sempre una grata experiència. En aquests espectacles el grup ha seguit amb la seva línia ascendent, amb una imatge cada cop més perfilada, eclèctica i a la vegada professional, fusionant temes tradicionals i propis, que li donen aquest tarannà especial i personal.

Uns dels fets pels quals el grup ha anat pujant el llistó, deixant de banda l'experiència adquirida pels anys de concerts, carretera i assaigs... Ha estat gràcies a les col·laboracions de músics de gran projecció, com Pau Diaz (Professor de Guitarra a Academic de Tortosa, Manzanita, etc...) o Tato la Torre (Lluis Lach, Antonio Orozco, Guitarra al programa fent amics de tv3, productor de Sentiments, etc...) que ens acompanyen actualment als nostres directes.

El darrer treball ha donat llum fa poc, per a celebrar els 15 anys que Gra Fort porta a la carretera, fet que dona força i ganes de continuïtat. També per portar el directe a la "penya" i a tots els que comencin a conèixer el grup.

El disc ha estat enregistrat al local on assaja el conjunt, a sobre del Garito, en un petit estudi, que ha permès donar més tranquil·litat a l'hora de fer les pistes, on s'ha pogut plasmar les idees, lletres, estil i un so potser no tant depurat, però si més adient al nostre tarannà, més casolà i rústic, de manera artesana i d'aqui sorgeix el nom del disc "art és anal", per la producció pròpia i feta a mà, i d'altra banda mostrar am més cruesa lo dura que és la realitat musical i artística d'avui en dia.

A part de la il·lusió que sempre comporta un nou treball, es vol arribar a poder accedir a que ho escolti més gent i seguir promulgant la nostra cultura.