SUDSKA HRONIKA RAZGRANATOG SVEOPŠTEG BEZAKONJA U RTCG

Članovi eminentnog Kluba Ćutologa pred argumentima Novog Sindikata

Anka Stojković - glavni repub. insp. rada, Vesna Medenica,MUŠIKA DUJOVIĆ (novi predsjednik Višeg suda u Podgorici), Igor Lukšić, pisani mediji ("Vijesti" i "Dan" - intermitentno) i naročito svi elektronski mediji u Crnoj Gori,Ustavni sud, Viši Sud u Podgorici, predsjednik Osnovnog suda u Podgorici - Zoran Radović, sudija Osnovnog Suda u Podgorici - Senka Danilović, Slobodan Leković - vladina Komisija za utvrđivanje konflikta interesa ( u međuvremenu progovorio OMBUDSMANU ali - kako vlda  Crne Gore kaže - da su brat i sestra Rutović u bratskom slaganju interesa na opštu sreću vladinog medijskog servisa i same vlade) , OMBUDSMAN (trenutno je u fazi reanimacije nakon kolapsa sa Ustavnim sudom )
Savjet i poslovodstvo RTCG iz ćutanja prešli su u kliničku smrt (uprkos upornim pokušajima reanimacije) tako da su kao kandidati diskvalifikovani jer je njihovo ćutanje posljedica fiziološke nemoći!
  

POD PRITISKOM ARGUMENATA VESNA MEDENICA I SUDSTVO CRNE GORE POVLAČE SE U DUBOKU TIŠINU

VIJESTI 9.04.2009.

Tužan sam što sve nije bilo poštenije

ŠEF POSMATRAČKE MISIJE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE SAVJETA EVROPE ANDREAS GROS GOVORI ZA „VIJESTI“ O PROTEKLIM PARLAMENTARNIM IZBORIMA

 

Sudstvo je sve samo nije nezavisno od vlasti. Njegova nezavisnost i jednakost svih pred sudom može biti najbitnija mjera kojom bi se izgradilo povjerenje i prevazišlo nepovjerenje koje preveliki broj građana danas izražava prema vlasti.
Treće, vlast mora još više da radi kako bi zaštitila autonomiju pojedinačnih građana kada se radi o pritisku šefova u državnim i institucijama i kompanijama koje su bliske vlasti (škole, bolnice, TV stanice i drugi). Šefovi pogrešno misle da će najbolje služiti svojim vlastima kada koriste pritisak na svoje zaposlene da favorizuju vladajuće snage.

Posljednji elemenat koji povećava nepovjerenje prevelikog broja građana mogao bi biti način na koji javni televizijski kanali favorizuju vladajuću stranku i njene ministre i funkcionere u vijestima i drugim programima: predugo i previše.

 RTCG 9.04.2009.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica ocijenila je danas hrabrim i bez argumentacije zaključak šefa Posmatračke misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Andreasa Grosa o tome da crnogorsko sudstvo nije nezavisno.

Medenica, u otvorenom pismu Grosu, navodi da je on imao mandat Skupštine SE da nadgleda protekle parlamentarne izbore i da je bio šef Posmatračke misije.

 
 
VIŠI SUD U PODGORICI ODLUČIO SE NA ĆUTANJE JER NE SMIJE POSTUPITI PO ZAKONU 

VESNA MEDENICA (predsjednik Vrhovonog Suda Crne Gore) ĆUTI JER NE SMIJE PRIMJENITI KONVENCIJU 158 MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE RADA ČIME ĆE USKORO ZARADITI ZA CRNU GORU ZVANIČNU PRIJAVU MEĐUNARODNOJ ORGANIZACIJI RADA OD STRANE NOVOG SINDIKATA!

ZA DETALJE POĐITE KLIKOM NA OVA PRAVA 4 PASUSA NA STRANICU: SINDROM ANDREAS GROS HARA CRNOGORSKIM PRAVOSUĐEM

PREDSJEDNIK OSNOVNOG SUDA U PODGORICI, ZORAN RADOVIĆ DAJE ZA PRAVO NOVOM SINDIKATU DA INSISTIRA NA PRIMJENI KONVENCIJE 158 ALI SAMO U ČETIRI OKA DOK JAVNO ĆUTI KAO I OSTALI UPRKOS EKSPLICITNOM ZAHTJEVU DA  POTVRDI SVOJE RIJEČI!

Da je ZAKON za crnogorske OLIGARHE SAMO OPCIJA (poštuju ga samo ako im odgovara, što je izuzetno rijetko) poznato je čak i pticama selicama na grani (iako borave samo po pola godine u Crnoj Gori) pa, ako ste dovoljno uporni da insistirate kod sudova da se primjenjuje, onda sudije ne znaju što da rade osim da ćute!

Evo 2 dokumentovana primjera za gornju tvrdnju!

 DOKUMENT na donjoj slici je Urgencija u radnom sporu Predsjednika Nadzornog Odbora Novog Sindikata protiv RTCG kod predsjednice VRHOVNOG SUDA, VESNE MEDENICE NA SPOROST SUDSKOG POSTUPKA,ALI ZBOG NJENOG ĆUTANJA, I INSISTIRANJE NA PRIMJENI KOVENCIJE 158 MOR-a KOJA JE SAMA PO SEBI DOVOLJNA DA SE OTKAZ D. JANJIĆU PONIŠTI JER MU NIJE DATA PRILIKA (KAO NI OSTALIM SINDIKALNIM ČELNICIMA) DA SE ODBRANI OD BESMISLENIH IZMIŠLJOTINA GENERALNOG DIREKTORA RTCG U SAMOJ RADNOJ ORGANIZACIJI!


RIJEČ JE O ČINJENICI O KOJOJ  PIŠEMO NA OVOM NAŠEM SAJTU (vidi detalje) DA CRNA GORA VIŠE OD 2 GODINE OD RATIFIKACIJE NIJE U ZAKON UGRADILA KONVENCIJU IAKO JE BILA OBAVEZNA DA TO UČINI NAJKASNIJE 12 MJESECI OD DATUMA RATIFIKACIJE (3. JUN 2006)!

Preporučujemo gospođi VESNI MEDENICI da umjesto "ZLATNOG" ĆUTANJA UĐE U MEDITATIVNO ĆUTANJE KONTEMPLIRAJUĆI O BESPRAVNOJ CRNOJ GORI I SVOJOJ NEMOĆI ILI POSLUŠNOSTI PRED DESPOTSKIM VLASTODRŠCIMA!

NARAVNO DA ČITAVA STVAR NE BI BILA PROBLEM ZA VESNU MEDENICU DA NIJE EVROPSKOJ UNIJI DALA OBEĆANJA O PRIMJENI I EFIKASNOSTI PRAVA U CRNOJ GORI I DA NOVI SINDIKAT STALNO NE OBAVJEŠTAVA EVROPU O STANJU "PRAVA" U CRNOJ GORI!

OSNOVNI SUD U PODGORICI (SUDIJA SENKA DANILOVIĆ) NE PRIZNAJE KONVENCIJU 158 MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE RADA NA ROČIŠTU (OD 24.04.2009.) PREDSJEDNIKA NADZORNOG ODBORA NOVOG SINDIKATA,DRAGANA JANJIĆA U SPORU PROTIV ,OD ZAKONA NEZAVISNOG, POSLOVODSTVA RTCG!

ZUMIRANI DIO ZAPISNIKA SA SUDSKOG ROČIŠTA D. JANJIĆA IZ KOGA SE VIDI DA SUDIJA SENKA DANILOVIĆ PRELAZI PREKO JANJIĆEVOG PREDLOGA DA SE ISPOŠTUJE KOVENCIJA 158 MOR-a KOJOJ JE CRNA GORA PRISTUPILA 14 JULA 2006 GOD.

IAKO JE U SVOM KABINETU PREDSJEDNIK OSNOVNOG SUDA U PODGORICI IZJAVIO JANJIĆU DA TREBA DA INSISTIRA NA PRIMJENI KONVENCIJE 158 MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE RADA U SUDSKOM POSTUPKU KOJI VODI PROTIV POSLOVODSTVA RTCG ZBOG NEZAKONITOG OTKAZA, SADA I ON ĆUTI NA POSTUPAK SVOG SUDIJE I NE ODGOVARA (ZAKLJUČNO SA 30.06.2009.) JANJIĆU NA PISANU ŽALBU ZBOG POSTUPKA SUDIJE DANILOVIĆ!!!!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ILEGALNI DIL DARMANOVIĆ-VOJIČIĆ-MILJANIĆ-BACKOVIĆ (DA SE UZMU PARE I DIPLOMOM NAGRADE POSLUŠNI NOVINARI) :
 
 PRED VRHOVNIM SUDOM
 
VIJESTI 23-04-2008

NASLOVNA| POLITIKA| EKONOMIJA| DRUŠTVO| SVIJET| KULTURA| REGIONI| PODGORICA| SPORT| ARHIV| ZABAVA|

Novi sindikat RTCG tužio Ministarstvo prosvjete

NASTAVLJA SE SPOR OKO UPISA 12 NOVINARA JAVNOG SERVISA NA FAKULTET POLITIČKIH NAUKA

Podgorica - Predsjednik Novog sindikata Radio-televizije Crne Gore Radomir Pajović podnio je juče tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva prosvjete i nauke, zbog odluke ministra Sretena Škuletića da poništi rješenje prosvjetnog inspektora Veska Joksimovića.
Joksimović je 11. februara poništio odluku o upisu 12 novinara, radnika TVCG, na Fakultet političkih nauka, nakon što je utvrdio da su mimo zakona jesenas upisani na prvu godinu studija.
Pajović u tužbi navodi da je rješenje koje je Škuletić donio proizvoljno i nezakonito zbog povrede pravila postupka, pogrešne primjene materijalnog prava i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.
- Rješavajući po žalbi FPN-a, protiv rješenja prosvjetnog inspektora, tuženi se, poništavajući isto, pozvao na odredbe člana 238 stav 1 Zakona o opštem upravnom postupku, ali nije sam riješio upravnu stvar, kako je to propisano pomenutim članom ZUP-a navodi se, između ostalog, u tužbi zavedenoj juče u Upravnom sudu pod brojem 607/08.
Škuletić je Joksimovićevo rješenje poništio 28. marta, dan prije isteka zakonskog roka. On se u obrazloženju takve odluke pozvao na Zakon o obrazovanju odraslih i konstatovao da zbog upisa studenata nijesu nastupile bilo kakve štetne posljedice.
- Kako je citiranom odredbom zakona jasno propisana mogućnost obezbjeđivanja sticanja visokog obrazovanja tokom čitavog života, kao jedan od ciljeva, a kod činjenice da bliži uslovi za to nijesu propisani, ocijenjeno je da je prvostepeni organ u postupku inspekcijskog nadzora trebalo da ima u vidu specifičnosti i okolnosti slučaja, a posebno činjenicu da pri tome nijesu nastupile bilo kakve štetne posljedice naveo je, između ostalog, Škuletić u obrazloženju odluke koju su Vijesti tada objavile.
Joksimović je poništio odluku o upisu 12 novinara RTCG, nakon što je utvrdio da su na prvu godinu studija upisani bez prethodno raspisanog konkursa i bodovanja uspjeha u srednjoj školi. On je, po prijavi Novog sindikata RTCG, obavio inspekcijski nadzor na FPN od 27. do 29. novembra prošle godine. Tada je utvrdio nepravilnosti, o tome obavijestio upravu FPN-a i naložio im da isprave nepravilnosti, odnosno ponište upis. Joksimović je 5. i 6. februara obavio naknadni inspekcijski nadzor, sačinio zapisnik i konstatovao da FPN nije otklonio nepravilnosti, i poništio upis.
Nakon toga, FPN je uložio žalbu Slobodanu Backoviću, tadašnjem ministru prosvjete.

 

RADI SE O SVOJEVRSNOM ILEGALNOM DILU IZMEĐU DEKANA FPN, SRĐANA DARMANOVIĆA, ONDAŠNJEG GENERALNOG DIREKTORA RTCG, RADOVANA J. MILJANIĆA I ONDAŠNJEG DIREKTORA TVCG A SADAŠNJEG GENERALNOG RTCG, BRANKA VOJIČIĆA. 12 NOVINARA JE TAJNO ODABRANO PO SUMNJIVOM KRITERIJUMU POMENUTIH DIREKTORA RTCG DA BI IM SE DALA FAKULTETSKA DIPLOMA I ČITAVA UJDURMA OKO UPISA VAN UPISNOG ROKA OBAVLJENA ILEGALNO KAO ŠTO JE ILEGALAN I SARADNIČKI ANGAŽMAN BRANKA VOJIČIĆA KAO PREDAVAČA NA FPN O ČEMU JE AGENCIJI "MINA" SVOJEVREMENO POSVJEDOČIO I PROFESOR BLAGOTA MITRIĆ:


 

NAKON ŠTO SU MINISTRI PROSVJETE (BACKOVIĆ I ŠKULETIĆ), SVEMOĆNI VENECIJANSKI PATENTIRANI DEMOKRATA SRĐAN DARMANOVIĆ I DIREKTORI RTCG MILJANIĆ I VOJIČIĆ UČINILI SVE DA ILEGALNI BIZNIS RAZNIM HATIŠERIFIMA I IZJAVAMA PROGLASE LEGALNIM A, PO PRIJAVI NOVOG SINDIKATA TE AFERE, UPRAVNI SUD SE NAMUČIO DA PRONAĐE PRAVNU ZAČKOLJICU I ODUZME "AKTIVNU LEGITIMACIJU" NOVOM SINDIKATU, NOVI SINDIKAT JE NADMUDRIO I UPRAVNI SUD TE JE ULOŽIO ŽALBU VRHOVNOM SUDU NA ČIJI ISHOD JOŠ ČEKA!

 

ŽALBA VRHOVNOM SUDU NA UPRAVNI SUD
 
Patentirani venecijanski "Demokrata" nije znao za Novi Sindikat inače ne bi pravio nezakonit ugovor!
 
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

PREDSJEDNIK NOVOG SINDIKATA, RADOMIR PAJOVIĆ DOBIO SPOR PROTIV NEZAKONITOG RJEŠENJA O PRESTANKU RADNOG ODNOSA U RTCG!

 

EVO KAKO JE ANKA STOJKOVIĆ (glavni republički inspektor rada) "ŠTITILA" PRAVO RADOMIRA PAJOVIĆA

 

GORE JE NA ENGLESKOM DIO ODGOVORA (KOJI SE ODNOSI NA PREDSJEDNIKA PAJOVIĆA) ANKE STOJKOVIĆ MEĐUNARODNOJ ORGANIZACIJI RADA KOJA JE TRAŽILA NJENO IZJAŠNJENJE NA ŽALBU NOVOG SINDIKATA RTCG.

 U NJEMU ANKA STOJKOVIĆ NAVODI DA RTCG NIJE PREKRŠILA ZAKON PREMA PAJOVIĆU DAJUĆI MU OTKAZ PO ČLANU 111. TADA VAŽEĆEG ZAKONA O RADU (JER NAVODNO NIJE BIO NA POSLU UZASTOPNO 5 RADNIH DANA ODNOSNO 7 S PREKIDIMA U TOKU 3 M JESECA) PA NIJE MOGLA PRIMJENITI TRAŽENI ČLAN 125 ISTOG ZAKONA (DA OSTANE NA POSLU DO KONAČNE SUDSKE ODLUKE)

Član 125

 

(1) Nezavisno od postupka za zaštitu prava koji je pokrenuo kod poslodavca, nadležnog suda ili pred arbitražom zaposleni može tražiti zaštitu prava kod nadležnog inspektora rada.

(2) Ako je zaposleni pokrenuo postupak za zaštitu prava kod nadležnog suda, inspektor rada može obustaviti od izvršenja akt ili radnju poslodavca ako je očigledno povrijedjeno pravo zaposlenog, dok sud ne donese konačnu odluku o spornom pitanju.

 

DAKLE, SUD JE NAŠAO DA JE RJEŠENJE O PRESTANKU RADNG ODNOSA PAJOVIĆU NEZAKONITO A ANKA STOJKOVIĆ NE! PREDLAŽEMO DA SE ANKA STOJKOVIĆ ŽALI VIŠEM SUDU JER IZGLEDA IMA JAČE DOKAZE NEGO OSNOVNI SUD DA JE PAJOVIĆ KRIV!

 

DVA ARŠINA ANKE STOJKOVIĆ!

 

EVO ŠTO JE MEĐUNARODNOJ ORGANIZACIJI RADA ODGOVORILA ANKA STOJKOVIĆ U SLUČAJU ČLANA NADZORNOG ODBORA NOVOG SINDIKATA KOJI JE DOBIO OTKAZ PO ISTOM OSNOVU KAO I PAJOVIĆ:

 

 

U SLUČAJU M. B.  ANKA PIŠE MEĐUNARODNOJ ORGANIZACIJI RADA DA JE OČIGLEDNO PREKRŠEN ZAKON O RADU I DA JE MOGUĆE PRIMJENITI ČLAN 125, TO JEST ZADRŽETI M.B. NA POSLU DO KONAČNE SUDSKE ODLUKE.

 

MEĐUTIM, NE NAVODI PO KOM OSNOVU JE M.B. DOBIO OTKAZ DA SE NE BI VIDJELO DA JE OSNOV ISTI KAO KOD PAJOVIĆA!

A DA JE TAKO MOŽE SE NASLUTITI PO TOME ŠTO JE "DRUGOSTEPENI ORGAN" ANKE STOJKOVIĆ (NJEN NADREĐENI MINISTAR RADUNOVIĆ) ČEKAO ČITAVU GODINU DA BI OBORIO NJENO RJEŠENJE A NA ŽALBU RTCG KOJA NIJE HTJELA VRATITI M. B. NA POSAO!

 

DA SU PAJOVIĆ I M.B. DOBILI OTKAZE PO ISTOM OSNOVU SVJEDOČE DOKUMENTA (ŠTO JE ANKA STOJKOVIĆ POKUŠALA DA SAKRIJE OD MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE RADA):

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

8.04.2009. ODRŽANA GLAVNA RASPRAVA NA OSNOVNOM SUDU U PODGORICI PO TUŽBI NOVOG SINDIKATA RTCG PROTIV BAHATOG POSLOVODSTVA RTCG ZA OSTVARENJE NEGIRANIH SINDIKALNIH PRAVA

 

 

Na slici ispod je Zapisnik sa glavne rasprave iz koje se vidi,između ostalog, da je sud već odredio vještaka ekonomsko-finansijske struke (MILENKA FILIPOVIĆA) da utvrdi sva novčana dugovanja RTCG prema NOVOM SINDIKATU.

 

 
 

OBRATITE PAŽNJU NA zumirani dio Zapisnika iz koga se vidi da će "Sindikalna organizacija" RTCG (čiji je šef BRANKO VUJISIĆ) morati sudu i NOVOM SINDIKATU dostaviti zakonski uredne pristupnice svojih članova (ako ih ima)!

 

POŠTO SMO U SAZNANJU DA "SINDIKALNA ORGANIZACIJA" BRANKA VUJISIĆA (proVLADIN sindikat) NEMA PRISTUPNICE UPOSLENIH U RTCG KOJE VODI KAO SVOJE ČLANOVE (ZA RAZLIKU OD NOVOG SINDIKATA) ZA OČEKIVATI JE DA ĆE ODMAH (ZBOG KRATKOG ROKA - UDARNIČKI ČAK) KRENUTI U "AKCIJU" UPISA I PRINUĐIVATI UPOSLENE U RTCG DA POTPISUJU PRISTUPNICE!

  

UPOZORAVAMO SVE UPOSLENE U RTCG DA DOBRO GLEDAJU ŠTO POTPISUJU OVIH DANA JER, UKOLIKO SE RADI O POMENUTIM PRISTUPNICAMA, U PITANJU JE KRIVIČNA ODGOVORNOST ZA DATUM NA PRISTUPNICI  KOJI NE ODGOVARA STVARNOM DATUMU PRISTUPA!

 

 POŠTO ĆE NOVI SINDIKAT OD SUDA TRAŽITI VJEŠTAKA DA UTVRDI AUTENTIČNOST DATUMA I POTPISA SUMNJIVIH PRISTUPNICA I AKO SE OTKRIJE DA SE DATUM PRISTUPA "SINDIKALNOJ ORGANIZACIJI" NE SLAŽE SA STVARNIM DATUMOM UPISA POKRENUĆE KRIVIČNU ODGOVORNOST  PROTIV POTPISNIKA TAKVIH "PRISTUPNICA" I "SINDIKALNE ORGANIZACIJE RTCG"!

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ZA 2. APRIL 2009. GOD. BILO JE ZAKAZANO SUDSKO ROČIŠTE U RADNOM SPORU NA OSNOVONOM SUDU U PODGORICI PREDSJEDNIKU NADZORNOG ODBORA NOVOG SIDNIKATA, DRAGANU JANJIĆU.

 

 MEĐUTIM, NEOZBILJNOŠĆU SUDIJE SENKE DANILOVIĆ, JANJIĆ I NJEGOV ADVOKAT (KAO I ZASTUPNIK RTCG) OTKRILI SU TEK DOLASKOM U OSNOVNI SUD DA JE ROČIŠTE ODLOŽENO ZA 24 APRIL JER SE SUTKINJA DANILOVIĆ NALAZI NA NEKOM SAVJETOVANJU VAN PODGORICE.

 
GOSPOĐA DANILOVIĆ NIJE NAŠLA ZA SHODNO DA STRANKE PRETHODNO OBAVJESTI O SVOM ODSUSTVU ŠTO DISKREDITUJE OSNOVNI SUD U PODGORICI KAO OZBILJNU DRŽAVNU INSTITUCIJU!
 

PREDSJEDNIK NADZORNOG ODBORA JE ODMAH ZATRAŽIO PRIJEM KOD PREDSJEDNIKA SUDA, ZORANA RADOVIĆA KOME JE IZLOŽIO CJELOKUPNU SITUACIJU U RADNOM SPORU 4 SINDIKALNA FUNKCIONERA KOJIMA JE OTKAZ DALO VLADI POSLUŠNO, NOVČANO NEZASITO I KORUMPIRANO POSLOVODSTVO RTCG I NAIŠAO NA RAZUMIJEVANJE PREDSJEDNIKA SUDA OD KOGA JE DOBIO I IZVINJENJE ZA NEODGOVORAN POSTUPAK SUDIJE DANILOVIĆ!

 

ONO ŠTO JE NAROČITO  OD ZNAČAJA ZA CRNOGORSKU JAVNOST PROIZAŠLO IZ SUSRETA JANJIĆA SA PREDSJEDNIKOM OSNOVNOG SUDA JESTE POTVRDA GOSPODINA RADOVIĆA DA JE POZIV NA KONVENCIJU 158 (U PERIODU KADA NIJE BILA UGRAĐENA U CRNOGORSKI ZAKON O RADU) SAMO PO SEBI VEĆ DOVOLJAN PRAVNI ARGUMENT PROTIV RTCG ZA PONIŠTENJE VIŠESTRUKO NEZAKONITIH OTKAZA  DATIH  SINDIKALNIM FUNKCIONERIMA NOVOG SINDIKATA!

 
TO JE, TAKOĐE POTVRDA DA INSPEKCIJA RADA (NA ČIJEM ČELU JE ANKA STOJKOVIĆ) NE POZNAJE PRAVO I ZAKONE I (ILI) NE ŽELI DA ŠTITI RADNIKE! TO ISTO VAŽI I ZA "ZLATNO" ĆUTEĆU PREDSJEDNICU VRHOVNOG SUDA VESNU MEDENICU

 

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VESNA MEDENICA, PREDSJEDNICA VRHOVNOG SUDA CRNE GORE,  JOŠ JEDNOM JE POZVANA DA POKAŽE EFIKASNOST NA DJELU A NE  SA LIJEPIM RIJEČIMA!

 

 

PREDSJEDNIK NOVOG SINDIKATA RTCG, RADOMIR PAJOVIĆ ,UPUTIO JE KRAJEM MARTA 2009 VESNI MEDENICI (KAO PREDSJEDNICI VRHOVONG SUDA) PREDLOG DA VIDAKA BORIČIĆA, DONEDAVNOG RUKOVODIOCA FINANSIJSKE SLUŽBE RTCG, RAZRJEŠI  FUNKCIJE SUDSKOG VJEŠTAKA EKONOMSKO-FINANSIJSKE STRUKE ZBOG LAŽNOG SVJEDOČENJA NA SUDU, STRUČNE NEODGOVORNOSTI I SKLONOSTI DA POPUSTI POD PRITISKOM!

 

NA SLIKAMA DOLJE PRIKAZAN JE PAJOVIĆEV PREDLOG SA ISCRPNIM OBRAZLOŽENJEM MEDENCI DA VIDAKA BORIČIĆA RAZRJEŠI  FUNKCIJE SUDSKOG VJEŠTAKA

 
 
 
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------


DIVLJE BEZAKONJE U RADIO I TELEVIZIJI CRNE GORE KOJE
NE VIDI INSPEKCIJA RADA A SUDOVI ĆUTE PO SLUŽBENOJ
DUŽNOSTIDOLJE JE PRIKAZAN ČLAN 5 ODLUKE RADOVANA MILJANIĆA DATIRANE (ANTIDATIRANE?)
2.03.2007 (NEPOSREDNO PRIJE ZVANIČNOG OSNIVANJA NOVOG SINDIKATA RTCG /!?/)
KOJU JE NA SUDSKO  ROČIŠTE OTPUŠTENOM ČLANU NADZORNOG ODBORA SINDIKATA KAO DOKUMENT NA OSNOVU KOGA JE PROTIV NJEGA NAVODNO POKRENUT DISCIPLINSKI POSTUPAK  ALI .... PET (5) DANA NAKON OTKAZA
DONIJELA PRIPRAVNICA
ADVOKATA NIKOLE MARTINOVIĆA (KOGA IZDAŠNO PLAĆA RTCG IZ BUDŽETA REPUBILKE KOJI SE PUNI POREZOM OD GRAĐANA I PRETPLATE GRAĐANA CRNE GORE) KOJI TAKOĐE GUBI PROCESE KAO PRIJE NJEGA UPOSLENI PRAVNICI U PRAVNOJ SLUŽBI RTCG!


             E PA, RADOVANE MILJANIĆU, NIJE OSNOV ZA POKRETANJE DISCIPLINSKOG POSTUPKA NEGO JE OSNOV ZA OTKAZ ALI PO ZAKONU!!!                                                                                                                 


ŠTO SE MOŽE VIDJETI I ZAKLJUČITI IZ PRILOŽENOG DOKUMENTA?

1. RADOVAN MILJANIĆ (TADA GENERALNI DIREKTOR RTCG) NIJE POŠTOVAO SVOJU SOPSTVENU ODLUKU JER JE NIJE PRIMJENIO U SLUČAJU 4 OTPUŠTENA SINDIKALNA ČELNIKA NOVOG SINDIKATA, TO JEST, NIJE POKRENUO DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV NJIH!

2. POKRETANJE DISCIPLINSKOG POSTUPKA ZBOG ODSUSTVA SA POSLA IMA SMISLA SAMO AKO SE POKRENE PRIJE NEGO SE STEKNU ZAKONSKI USLOVI ZA OTKAZ I BEZ DISCIPLINSKOG POSTUPKA, TO JEST      ----->

3. ODLUKA JE NEZAKONITA (I PO TADAŠNJEM I PO SADA VAŽEĆEM  ZAKONU O RADU) JER SE ZA ODSUSTVO SA POSLA PRIMJENJIVAO
BEZ DISCIPLINSKOG POSTUPKA:
 

Član 111

(1) Poslodavac može otkazati ugovor o radu zaposlenom:

     1) ako je neopravdano izostao sa posla pet radnih dana uzastopno, odnosno sedam radnih dana s prekidima u toku tri mjeseca;


PO ZAKONU KOJI JE VAŽIO DO SEPTEMBRA 2008.

A PO ZAKONU KOJI VAŽI OD SEPTEMBRA 2008 GOD.

Otkaz od strane poslodavca

 

Član 143

 

(1)   Poslodavac može otkazati ugovor o radu zaposlenom, ako za to postoji opravdani razlog koji se odnosi na radnu sposobnost zaposlenog, njegovo ponašanje i potrebe poslodavca i to:

                ...............................................................................................................................................................................................................

5)     ako je zaposleni  neopravdano izostao sa posla pet radnih dana uzastopno, odnosno sedam radnih dana sa prekidima u roku od tri mjeseca;UZ OBAVEZU:

(1)   U slučajevima iz stava 1 tač. 1 do 6 ovog člana, poslodavac je dužan da prije otkaza ugovora o radu pisanim putem upozori zaposlenog na postojanje razloga za otkaz ugovora o radu i da mu ostavi rok od najmanje pet radnih dana od dana dostavljanja upozorenja da se izjasni na navode iz upozorenja.


IMJTE NA UMU DA JE GORE NAVEDENA OBAVEZA (ČLAN 7 KONVENCIJE 158 M.O.R.),UVEDENA U NOVI ZAKON O RADU OD SEPTEMBRA 2008,  MORALA PRIMJENJIVATI (A NIJE) OD JUNA 2007 GODINE (PO KONVENCIJI 158 MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE RADA UN KOJU JE CRNA GORA RATIFIKOVALA 3. JUNA 2006 GOD.)!!!
NA TU OBAVEZU CRNE GORE MOGU SE POZVATI SVI RADNICI KOJI SU INICIJATIVOM POSLODAVCA DOBILI OTKAZE OD 3. JUNA 2007 (PO ČLANU 111 STAROG ZAKONA O RADU) A NIJE IM DATA PRILIKA DA SE BRANE!!!!!!
(detalje vidi na linku:
Radna i sindikalna prava)


-----------------------------------------------------------------


EVO DOKAZA KAKO SE NOVAC GRAĐANA CRNE GORE U RTCG SVJESNO TROŠI NA UNAPRIJED IZGUBLJENE SUDSKE PROCESE!Na sudskom ročištu (trećem po redu,koje još nije ni pripremno,što svjedoči o neracionalnosti sudskog postupka u Crnoj Gori)  10. marta 2009. u radnom sporu Predsjednika Nadzornog Odbora Novog Sindikata, Dragana Janjića na Osnovnom Sudu u Podgorici protiv direktorske neobuzdane samovolje u RTCG utvrđeno je konačno vještačenjem da Janjić nije potpisao poštansku dostavnicu preporučenog pisma kojim mu je navodno uredno uručeno Rješenje o prestanku radnog odnosa!

                       

Naime, bila su potrebna tri ročišta (od 22, decembra 2008.) da bi se samo dokazalo da Janjiću otkaz nije uručen 16.02.2008. god. već (nakon njegovog insistiranja da mu se zaista i uruči ono što je prethodno poslužilo kao izgovor /otkaz/ da ga nezakonito,silom recepcioneri izbace iz zgrade RTCG) da mu je podmetnut ispod vrata stana 2 sedmice kasnije te da nije propustio zakonski rok za tužbu!

 

U RTCG i skupoj advokatskoj kancelariji Nikole Martinovića koja,umjesto nesposobnih pravnika Radio i Televizije, brani samovolju direktora RTCG odlično znaju da otkaz Janjiću nije uručen poštom i da na poštanskoj dostavnici nije njegov potpis ali smišljeno odugovlače proces da se što kasnije na posao vrate istjerani sindikalni čelnici pri čemu svjesno enormno uvećavaju sudske i advokatske troškove u startu izgubljenog spora koje već plaćaju građani Crne Gore porezom u državni Budžet i dosadašnjom pretplatom!  

 

Crnogorska vlast to veoma dobro zna ali podržava (iako gubitničko) poslušno i uslužno poslovodstvo RTCG ali i GRAĐANI CRNE GORE MORAJU ZNATI DA NJIHOV NOVAC OD POREZA PREKO DRŽAVNOG BUDŽETA IDE U RTCG DA BI SE TROŠIO NA GUŠENJE LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA, OBILATOM NAGRAĐIVANJU SLUGA, TERORISANJU PROFESIONALACA KOJI BI STVARNO TRANSFORMISALI RTCG IZ SERVISA VLASTI U JAVNI SERVIS I NA PRIJATELJSKU ADVOKATSKU KANCELARIJU MARTINOVIĆ!-----------------------------------------------------------------


SVI UPOSLENI U RTCG SVAKOG MJESECA MOGU ODSUSTVOVATI S POSLA BEZ PRAVDANJA 5 DANA!


NEZAKONIT OBRAČUN PLATA KOJI JE POTPISALA DIREKTOR ZTT I OPŠTIH POSLOVA LJILJANA BRACANOVIĆ (I GOJKO SAVOVIĆ)


dokument donesen na sudsko ročište u sporu otjeranih sindikalnih čelnika sa RTCG


Po Ljiljani Bracanović i Gojku Savoviću u elektronski sistem registracije prisutnosi na poslu u RTCG ugrađen od 2006 god. "oprost" od 5 dana nedolaženja na posao! Po kom zakonu bilo koji direktor može svakog mjeseca unaprijed bez specifičnog razloga oprostiti radniku 5 dana odsustva sa posla?


 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JOŠ U JANUARU 2008 GODINE INSPEKCIJA RADA JE UTVRDILA DA BRANKO VOJIČIĆ (sadašnji generalni direktor RTCG a ondašnji dierktor TVCG po milosti vlasti crnogorske) NEZAKONITO RADI KAO "STRUČNI" SARADNIK NA FAKULTETU POLITIČKIH NAUKA I NIŠTA NE PREDUZIMA!
 
DOLJE JE PRIKAZANA URGENCIJA NOVOG SINDIKATA (31. MARTA 2009.) KOD INSPEKCIJE RADA DA POSTUPI PO SPOPSTVENOM NALAZU I RAZVRGNE NEZAKONIT UGOVOR FPN-BRANKO VOJIČIĆ!
 
 
DOPUNSKE DETALJE O OVOME PROČITAJTE NA STRANICI O REŽIMSKOJ INSPEKCIJI RADA (na linku):

ANKA STOJKOVIĆ NE POŠTUJE NI ODLUKE SPOSTVENE INSPEKCIJE ČAK I KAD JOJ NE SMETA NI  "DRUGOSTEPENI ORGAN"!

 

VOJIČIĆ I DARMANOVIĆ U ILEGALNOM DILU PRED OČIMA POSLUŠNOG SUDSTVA I INSPEKCIJE RADA

  -----------------------------------------------------------------------------------------
 
 DIREKTORA RTCG,BRANKA VOJIČIĆA ZA KRŠENJE ZAKONA O KONFLIKTU INTERESA POSTAVLJENJEM  RADOJKE RUTOVIĆ ZA DIREKTORA TVCG

Na potezu su Inspekcija Rada i Komisija za utvrđivanje konflikta interesa! Ko je spreman da se kladi da će one odraditi svoj posao a ko da će one "odraditi svoj posao"?

--------------------------------------------------------------------------------

ŠTO JE ZAKLJUČIO OSNOVNI SUD U PRESUDI 19.02.2010. O SINDIKALNOJ AKTIVNOSTI I OTKAZU DATOM MIRJANI POPOVIĆ (RADOMIRU PAJOVIĆU I DRAGANU JANJIĆU) POTVRĐUJUĆI SVOJU PRVOBITNU PRESUDU?

 

·      Da je Mirjana Popović svojom sindikalnom aktivnošću bila zakoniti predstavnik mnogobrojnih radnika RTCG koje je zastupala u brojnim tužbama protiv poslovodstva RTCG koje im je stalno dugovalo pripadajuće novčane naknade.

 

·      Da je,uz pomoć advokata, dobila svaku tužbu protiv poslovodstva RTCG koje je svjesno bacalo novac građana Crne Gore na unaprijed izgubljene sudske procese i time ugrožavalo poslovanje RTCG.

 

·      Da zbog te svoje aktivnosti Mirjana Popović nije smijela biti pozivana na odgovornost

·      Da sud, pošto nije na osnovu raspoloživih dokaza mogao utvrditi da je povod otkazu sindikalna aktivnost, ipak „primjećuje da trojici sindikalnih aktivista (M.Popović, Radomiru Pajoviću i Draganu Janjiću) u isto vrijeme prestao radni odnos“.Drugim riječima: sudijsko uvjerenje je da je troje sindikalnih aktivista otkaze dobilo upravo zbog sindikalne aktivnosti.

 

ŠTO JE ZAKLJUČIO OSNOVNI SUD O ELEKTRONSKOM SISTEMU EVIDENCIJE PRISUSTVA NA POSLU U RTCG?

 

·      Da je nezakonito iskorišćen za otkaz Mirjani Popović.

·      Da je totalno nepouzdan.


ŠTO JE ZAKLJUČIO OSNOVNI SUD O SVJEDOKU RADOVANU J. MILJANIĆU,NAJAVLJENOM AMBASDORU CRNE GORE U PRIŠTINI?

 

·      Da je smušen,nepouzdan i kontradiktoran

·      Da nije poštovao sopstvenu odluku o pokretanju disciplinskog postupka (a ne davanja otkaza) protiv onih za koje elektronski sistem evidnecije prisustva na poslu pokaže odsustvo sa posla!

·      Da je prvo izjavio da se „dešavalo da mu je (Mirjana Popović,kao savjetnica generalnog direktora) potrebna,a da ne može da je nađe.“ da bi potom takođe izjavio da „od nje nikada ni jedan savjet nije tražio...“!

·      Da je izjavio da je Mirjana Popović svojim tužbama zastupajući radnike tuženog (RTCG) dovela pred „svršen čin, jer odbrane nije bilo“ , čime je priznao da je vodio unaprijed izgubljene procese protiv sopstvenih radnika a na štetu građana Crne Gore koji su plaćali RTV pretplatu!

 

OSNOVNI SUD U PODGORICI JE KONAČNO U PRESUDI MIRJANI POPOVIĆ, POD PRITISKOM NOVOG SINDIKATA RTCG I NJEGOVIH INTERVENCIJA KOD MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA, PRIZNAO NAZOBILAZNU SNAGU KONVNECIJE 158 MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE RADA KOJU RTCG NIJE POŠTOVALA,PRI ČEMU JE TAJ ISTI OSNOVNI SUD ZABORAVIO SOPSTVENO NEZNANJE I NESPREMNOST DA PRIMJENI TU KONVENCIJU U SLUČAJU RADNIH SPOROVA DRAGANA JANJIĆA (PREDS. NADZORNOG ODBORA NOVOG SINDIKATA RTCG) I ČLANA SINDIKATA PREDRAGA VUJOVIĆA!

 

ZBOG NEPOŠTOVANJA RATIFIKOVANE MEĐUNARODNE KONVENCIJE VLADA CRNE GORE JE VEĆ „ZARADILA“ POSTUPAK KOD MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE RADA A TUŽBE ĆE DOBITI RTCG I VRHOVNI SUD CRNE GORE!

 

PITANJA SVAJETU RTCG I ČLANU SVAJETA GORANU ĐUROVIĆU, NEKADA VELIKOM KRITIČARU RTCG I VLADE CRNE GORE KADA JE BIO IZVRŠNI DIREKTOR CENTRA ZA RAZVOJ NEVLADINIH ORGANIZACIJA I PRIJE SADAŠNJEG UGRAĐIVANJA U ESTABLIŠMENT:

 

·      Hoće li Savjet podržati skoro sasvim sigurnu namjeru poslovodstva RTCG da spor protiv Mirjane Popović, uprkos svemu, prenese ponovo na Višem sudu kako bi se bogatio advokat Nikola Martinović?

·      Je li Savjet svjestan (kad poslovodstvo već nije) da vrlo vjerovatan politički uticaj advokata Martinovića na Viši sud u Podgorici sada neće biti dovoljan jer je definitivno u igri MEĐUNARODNA KONVENCIJA?

·      Je li Savjet svjestan da su „predviđanja“ generalnog direktora Branka Vojičuića o izdvajanju samo 10.000 eura za advokatske troškove (pa čak ni 30.000 koje je priznao Goran Đurović) u ovoj godini neće ni izdaleka podmiriti gubitničke usluge Nikole Martinovića i da će i zbog drugih unaprijed izgubljenih procesa koje vodi RTCG ( nezakonita raspodjela stanova...) stvarnost tu sumu korigovati bar za još jednu nulu ako ne i za više njih (vaučeri Emisione tehnike)?

·      Je li Savjet svjestan da je saučesnik poslovodstva RTCG, osim u bezakonju i rasipništvu,i u gušenju sindikalnih sloboda i ljudskih prava zbog koji upravo sada odgovara vlada Crne Gore pred Međunarodnom Organizacijom Rada?


 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
I NOVA STAMBENA KOMSIJA,KAO I STARA, NE HAJE ZA ZAKON
 
 
 
 

KAKO NOVOM SINDIKATU RTCG SVJEDOČE MNOGI ZA STAN ZAINTERESOVANI RADNICI RTCG, NOVA STAMBENA KOMISIJA IZGLEDA DA JE  SVJESNO POČINILA BROJNE PROPUSTE NE BI LI SE ZAKONITA RASPODJELA STANOVA U RTCG OPET ODLOŽILA ZA JOŠ NEKOLIKO GODINA A DOSADAŠNJI PROVALNICI I DALJE UŽIVALI U STANOVIMA KOJI NISU NJIHOVI. NAJČEŠĆI "PROPUST" KOMISIJE JESTE NEOBILAZAK PREBIVALIŠTA MNOGIH SA SPISKA ZA RJEŠAVANJE STAMBENOG PROBLEMA KAO I NESAČINJAVANJE ZAPISNIKA NA LICU MJESTA. KOMISIJA, PRIJE SVIH NIJE OBIŠLA ČLANA IZVRŠNOG ODBORA NOVOG SINDIKATA, PRAVNICU MIRJANU POPOVIĆ KOJA JE I NOSILA TERET SUDSKOG POSTUPKA PROTIV RTCG ZBOG NEZAKONITE RASPODJELE STANOVA IZ 2001. OSIM TOGA, KOMISIJA JOJ NIJE URAČUNALA U BODOVNU LISTU NI PROMJENU NASTALU NJENIM POSTAVLJENJEM ZA SAVJETNIKA U KABINETU GENERALNOG DIREKTORA 2003 GODINE ČIME JE OŠTETILA ZA 2 BITNA POENA KOJA JE SVRSTAVAJU U DIO RANG LISTE ONIH KOJIMA SE DODIJELJUJE STAN!

 
 
MIRJANA POPOVIĆ JE JOŠ U OKTOBRU 2008 OPOMENULA KOMISIJU DA JOJ DODA 2 PRIPADAJUĆA BODA

NEURAČUNAVANJEM PRIPADAJUĆIH BODOVA OŠTEĆENI SU I MNOGI DRUGI KONKURENTI ZA STAN A NEKOME SU ODUZETI SVI BODOVI JER JE PENZIONISAN U MEĐUVREMENU ŠTO JE APSOLUTNO PROTIVZAKONITO I SAMO PO SEBI DISKVALIFIKUJE SVE ŠTO JE DO SADA "URADILA" NOVA KOMISIJA!

 

NA SAČINJENOJ NOVOJ RANG LISTI JEDINA UČINJENA SUŠTINSKA PROMJENA JE ŠTO JE STAN JEDNOG PREMINULOG RADNIKA  DODIJELJEN SADA DRUGOME DOK SU SVI OSTALI PROVALNICI OČUVALI POZICIJE U DIJELU LISTE "DOBITNIKA" STANOVA UZ NEBITNU PROMJENU MJESTA NA LISTI. NA NOVOJ LISTI KOJA JE DOSTAVLJENA KANDIDATIMA, NIJE NAPISANO KOLIKO SE STANOVA DIJELI ČIME NIJE OTKLONJEN ZAKONSKI NAJVEĆI PROPUST IZ PRVE RASPODJELE. NAIME, RTCG JE BILA RASPISALA KONKURS ZA 30 STANOVA A U PRVOJ (NEZAKONITOJ) RASPODJELI A PODIJELILA 31! NA LISTI NISU NAVEDENA IMENA ČLANOVA KOMISIJE VEĆ SAMO NJIVOVI NEČITKI POTPISI A IME PREDSJEDNIKA - RAJKA VUKADINOVIĆA SE MOŽE PROČITATI SAMO U PROPRATNOM AKTU.

 

RADNICA RAJKA VELIMIROVIĆ SVJEDOČI NOVOM SINDIKATU DA JE KOMISIJA NIJE OBIŠLA U OBJEKTU U KOME SADA ŽIVI I OTVORENO JE PREDSJEDNIKU NOVE KOMISIJE REKLA IMENA NEKIH KOJIMA JE PRVA KOMISIJA NEZAKONITO DODIJELILA STAN A KOJI UOPŠTE NISU IMALI STAMBENI PROBLEM A KOJE JE NEPRAVILNIM BODOVANJEM I NOVA KOMISIJA RANGIRALA U PRIVILEGOVANI DIO NOVE LISTE! "SVI SU POKRIVENI PAPIRIMA", ODGOVORIO JOJ JE RAJKO VUKADINOVIĆ, DODAVŠI NEŠTO U SMISLU DA NIJE KOREKTNO DA SE SADA IZ STANOVA TJERAJU LJUDI KOJI U NJIMA ŽIVE VEĆ 10 GODINA ("ZABORAVLJAJUĆI" DA DODA:NEZAKONITO)!

 

NARAVNO DA TA, NAKAZNA "DOBROTA" I "LOGIKA" ZABORAVLJA NA MORAL KADA SU U PITANJU RADNICI KOJI STVARNO NISU NITI IMAJU RJEŠEN STAMBENI PROBLEM!

ONO ŠTO "POSLOVODSTVO" RTCG (KOJE JE OVIH DANA PODNIJELO, ČAK,ČAK I ČLANOVIMA SAVJETA SUMNJIV FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ) NEMA NA UMU,NAMJERNO RADEĆI PROTIVZAKONITO I OVOGA PUTA U RASPODJELI STANOVA, JESTE DA AKO STVAR OKO STANOVA OPET DOĐE NA SUD (UKOLIKO KOMISIJA NE KORIGUJE SVOJ DOSADAŠNJI "UČINAK" ILI SAVJET NE ISPRAVI NOVU STARU RASPODJELU) ONA ĆE SE RJEŠITI MNOGO BRŽE NEGO U PRETHODNOM POSTUPKU TAKO DA ĆE MNOGI DOSADAŠNJI "SREĆNI DOBITNICI" STANOVA MNOGO BRŽE MORATI NAPUSTITI IH NEGO ŠTO MISLE!
 

 
 

 

 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ŠKRABOTINA KOJU JE DVORSKI, SKUPI I GUBITNIČKI ADVOKAT NIKOLA MARTINOVIĆ UPUTIO OSNOVNOM SUDU U PODGORICI KAO "KNJIGA EVIDENCIJE DOLASKA NA POSAO ZORICE KUMBUROVIĆ " PONIŽAVAJUĆI I VRIJEĐAJUĆI TAKO SUD U SPORU PREDSJEDNIKA NADZORNOG ODBORA NOVOG SINDIKATA PROTIV NEZAKONITOG OTKAZA OD STRANE BUDUĆEG AMBASADORA CRNE GORE U PRIŠTINI,BIVŠEG RADOVANA GENERALNOG J. MILJANIĆA!
  
BAŠ NAS BRIGA...nisu naše pare!
PODNESAK NIKOLE MARTINOVIĆA OSNOVNOM SUDU
U KOME TVRDI DA JE PODNIO "KNJIGU EVIDENCIJE DOLASKA                          
NA POSAO ZORICE KUMBUROVIĆ " I TAKO ISPADA SMIJEŠAN
PRED SUDOM I SVOJIM KLIJENTOM (RTCG) KOJI GA PLAĆA
OD POREZA GRAĐANA CRNE GORE PREKO BUDŽETA
 DA SE BRUKA KAKO SE NEĆE OBRUKATI NI STUDENT
PRVE GODINE PRAVA (OSIM DIPLOMIRANE ZORICE KUMBUROVIĆ)!
OSIM ŠTO ŽVLJOTINE "PRODAJE" ZA "KNJIGU" SUDU, ZABORAVLJA
DA SE DOKAZI KOJI NISU NAVEDENI NA PRIPREMNOM ROČIŠTU
 MORAJU ODBACITI (PREKLUZIJA)!
 "KNJIGA EVIDENCIJE DOLASKA NA POSAO
 ZORICE KUMBUROVIĆ (UREDNICE
I TO GLAVNE, PRVOG
 PROGRAMA RADIJA CRNE GORE -
VLADINOG RADIJSKOG SERVISA)!
 
 SLUGE VLASTI IMAJU PAR GENETSKI UGRAĐENIH MANA: NESPOSOBNI SU (U SUPROTNOM NE BI BILI SLUGE), KADA MORAJU IZVRŠITI NAREĐENJE VLASTI ČINE GLUPOSTI I SMIJEŠNE RABOTE (JER  NAREĐENJA DIKTATORA NEMAJU VEZE SA PAMEĆU) !
 
SLUGAMA VLASTI BOG JE DAO,ZA KAZNU (NJIMA I NAMA ŠTO IH TRPIMO), KAO KOMPENZACIJU NESPOSOBNOSTI, I JEDAN TAČAN UNUTRAŠNJI OSJEĆAJ : ZNAJU DA SU NESPOSOBNI, DA SU KUKAVICE I ZNAJU DA NIKADA U ŽIVOTU NE BI DOŠLI DO POLOŽAJA KOJI SU IM POKLONJENI  I ZATO DEMONSKI MRZE SPOSOBNE  !  
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
 
 
  USTAVNI ĆUTOLOG - USTAVNI SUD CRNE GORE
 
NOVO:
NAKON TERAPIJE NOVOG SINDIKATA NAJAVLJUJE POVRATAK MOĆI GOVORA...
 

 

Prvi put se NOVI SINDIKAT RTCG obratio Ustavnom sudu Crne Gore 16.05.2007. god. za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Kolektivnog Ugovora Javnog Preduzeća RTCG, dopunili smo i uredili taj podnesak 15.06.2007. god. ,potom urgirali 16.01.2008. god., ponovili urgenciju 23.04.2008. god. Nakon ličnog interesovanja u samom Ustavnom sudu u julu 2008. saznali da svi ti naši podnesci i inicijativa nisu ni uzeti u razmatranje jer,kako nam je objašnjeno, tako se Ustavni sud ponio i prema ostalim predmetima pristiglim godinu dana unazad (od jula 2008) jer se "čeka na donošenje novog Ustava Crne Gore!!! Tom prilikom nam je naloženo da napišemo novu inicijativu za ocjenu ustavnosti Kolektivnog Ugovora RCTG!
 
Novu Inicijativu za ocjenu ustavnosti Kolektivnog Ugovora RTCG podnijeli smo Ustavnom sudu 30.07.2008. god i potom urgirali 3.04.2009. god
 
Naše otkriće ovih prvih dana juna 2009 u samom Ustavnom sudu: Još u maju 2008 donio je Rješenje kojim odbacuje prvu incijativu Novog Sindikata upravo u očekivanju novog, crnogorskog Ustava!
 
OBRATITE PAŽNJU NA ODGOVOR USTAVNOM SUDU BUDUĆEG (AKO DOZVOLI SVETOZAR MAROVIĆ) CRNOGORSKOG AMBASADORA NE ZNA SE GDJE, RADOVANA J. MILJANIĆA :
 
 
RADOVAN FARISEJ MILJANIĆ,BUDUĆI AMBASADOR negdje mžda(?),TOLIKO JE BIO ZABRINUT ZA SUDBINU RADNIKA DA JE SVOJE BEZAKONJE PRAVDAO "RAZVIJENIM ZEMLJAMA" I....,POD PRIJETNJOM I UCJENAMA, ISTJERAO NA ULICU 320 RADNIKA RTCG!!! ZNA SE DA JE NEZAKONITIM USLOVNIM RJEŠENJIMA, KOLEKTIVNIM UGOVOROM OD 29 MAJA 2007 I DILOM SA SRĐANOM DARMANOVIĆEM HTIO DA SAČUVA SAMO POSLUŠNE I LAKEJSKE NOVINARE A DA OTJERA SPOSOBNE I PROFESIONALCE KOJI PO DEFINICIJI NISU POSLUŠNI! OSIM TOGA, KO JOŠ,OSIM SAMOG RADOVANA FARISEJA MILJANIĆA VJERUJE DA ON ZNA NEŠTO O "RAZVIJENIM ZEMLJAMA" (OSIM KOSOVA) I "EMITERIMA" UOPŠTE?
 
UOSTALOM, USTAVNI SUD PRI DONOŠENJU ODLUKE NIJE UOPŠTE UZEO U OBZIR NESUVISLI ODGOVOR BUDUĆEG AMBASADORA NA KOSOVU A ŠTO SE VIDI U POSLJEDNJEM STAVU OBRAZLOŽENJA:
 
 
U MEĐUVREMENU,POD INTENZIVNOM TERAPIJOM NOVOG SINDIKATA, USTAVNI SUD OVIH DANA POD OZNAKOM "HITNO" RJEŠAVA NOVU INICIJATIVU KOJU SMO PODNIJELI U JULU 2008 UKAZUJUĆI PONOVO  NA NEZAKONITOST USLOVNIH RJEŠENJA I DRUGIH ANTIPRAVNIH BESMISLICA U TAJNO DONESENOM KOLEKTIVNOM UGOVORU 29 MAJA 2007 UPERENOG PROTIV NOVOG SINDIKATA! ŠTO JE PAK, UMJESTO BUDUĆEG AMBASADORA CRNE GORE NA KOSOVU, ODGOVORIO  BRANKO STRAH-ME-JE-OD-SVETOZARA-MAROVIĆA VOJIČIĆ SAZNAĆEMO VRLO BRZO KAO I TO SMIJE LI USTAVNI SUD POSTUPITI PO ZAKONU ILI ĆEMO SE OPET OBRATITI VRHOVNOJ ĆUTALICI VESNI MEDENICI DA OBOGATI,NEKOLIKO SANTIMETARA DEBEO DOSIJE O DRAGANU JANJIĆU (PREDSJEDNIKU NADZORNOG ODBORA NOVOG SINDIKATA)?!
 
OSTAJE JOŠ JEDAN VREMENSKI PARADOKS O RELATIVNOSTI ČITAVOG UNIVERZUMA U KOJE GA STANJE DOVODE SAMO RTCG I NJEGOVI DIREKTORSKI ALIJENI SVOJIM NADNARAVNIM SPOSOBNOSTIMA IZ KO ZNA KOG DIJELA MULTIVERZUMA  GUŽVAJUĆI PRAVNU NAUKU U CRNOJ GORI KAO STARU NOVINU NA ODUŠEVLJENJE OVDAŠNJIH VLASTODRŽACA:
 
KAKO SU RADOVAN FARISEJ MILJANIĆ , BRANKO "VEĆINSKI SINDIKALAC" VUJISIĆ  I SADA U SVEMIRU ZABORAVLJENI DINOSAURUS  RAJKO CEROVIĆ DODAVALI ANEKS NA KOLEKTIVNI UGOVOR IZ 2005 30 maja 2007 KADA JE NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR TAJNO DONESEN 29 MAJA 2007???????     AMA,STVARNO,KAKO??
 SVOJIM ALIJENSKIM ILI PRIŠTINSKO-AMBASADORSKIM MOĆIMA?
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------
 
ZORICA KUMBUROVIĆ (GLAVNI UREDNIK PRVOG PRGRAMA RADIJSKOG VLADINOG SERVISA - RCG) O SVOJIM EMOCIJAMA PREMA DRAGANU JANJIĆU!
 
13. maja 2009 u Osnovnom sudu u Podgorici održana je glavna rasprava u sporu predsjednika Nadzornog Odbora Novog Sindikata,Dragana Janjića protiv nesposobnog poslovodstva RTCG zbog nezakonite odluke o "Prestanku radnog odnosa"!
 
 
 

U konfuznom i kontradiktornom svjedočenju glavne urednice Prvog programa Radija Crne Gore, Zorice Kumburović ističe se nejasan i ignorantski odnos koji je prema njoj vremenom izgleda počeo zauzimati direktor Radija,Budimir Raičević (poznat po ogromnim troškovima koje iziskuje od RTCG za gorivo njegove limuzine u "službene svrhe" - samo oko Nove godine potroši po 300 litara (!?) )!

 
Pogledajte crveno podvučen dio izjave Zorice Kumburović na sudskom svjedočenju:
 
 

Vjerujemo da Zorica Kumburović ne bi sebe izlagala tako očiglednom riziku lažnog svjedočenja (gromoglasna  kontradikcija u dvije uzastopne rečenice) što nas baca u zabrinutost (koja nam remeti spokojan san) zbog mogućih ozbiljnih simptoma Alchajmerove bolesti!

 
Međutim, za osobe sa zlim jezikom sklone ogovaranju, mnogo je "pikantnija" dolje podcrtana izjava Zorice Kumburović:
Neobično smo znatiželjni o kakvim se to "emotivnim" "uvijek-postojećim" razlozima radi????
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 

NOVI SINDIKAT DOSTAVIO PISMO  MINISTRU FINANSIJA LUKŠIĆU:

EVO KAKO SE BAR 10 GODINA U RTCG BEZBRIŽNO I NEKAŽNJENO RASIPA NOVAC GRAĐANA CRNE GORE!

NE ZNAJUĆI ŠTO DA ODGOVORI I MINISTAR LUKŠIĆ SE POVUKAO U "ZLATNU" TIŠINU I TAKO UŠAO POMPEZNO I GLAMUROZNO U EKSKLUZIVNI I LUKSUZNI KLUB ĆUTOLOGA PRED ARGUMENTIMA NOVOG SINDIKATA! 

VIJESTI 17.04.2009

Uprava da ih vrati u RTCG

ČELNICI NOVOG SINDIKATA DOBILI SPOR PROTIV JAVNOG SERVISA

 

Podgorica - Čelnici Novog sindikata Radio-televizije Crne Gore Radomir Pajović i Mirjana Popović, koji su tužili Javni servis zbog otkaza koje su dobili krajem februara prošle godine, dobili su spor pred podgoričkim Osnovnim sudom i, ako se RTCG ne bude žalila, uprava Janog servisa moraće da ih vrati na posao.
Osnovni sud je kao nezakonita poništio rješenja o otkazu Pajovića i Popovićeve, obavezao RTCG da ih vrati na radna mjesta i da im isplati troškove postupka, koji ukupno iznose oko 1.300 eura.

Predsjednik Novog sindikata Radomir Pajović kazao je da se u RTCG toliko poštuje zakon \\\"da je spor protiv njih lakše dobiti nego izgubiti\\\".
\\\"Toliko su sporovi protiv RTCG laki da nas advokati zastupaju besplatno. Valjda im je dovoljno to što dobijaju od gubitnika sporova\\\", kaže Pajović.
On i Popovićeva ističu da su protiv RTCG dobili desetine sporova i da će dobiti svaki.
\\\"Mi samo želimo da stanemo na put nezakonitostima koje čine čelnici RTCG. Do sada smo dobili više od 40 sporova, a u postupku je još skoro toliko. I njih ćemo sigurno dobiti, jer su po srijedi očigledne nezakonitosti. Koliko su to \\\"teški\\\" sporovi govori podatak da su samo dva advokata do sada, zbog izgubljenih sporova, od RTCG uzeli oko 70.000 eura, a oprostili im skoro 90.000 eura\\\", kaže Popović.

Da bi, kako kažu, \\\"zaustavili rasipanje državnog novca u RTCG\\\" čelnici Novog sindikata će se obratiti Ministarstvu finansija.
\\\"Obavijestićemo ministra Igora Lukšića kako se u RTCG troši novac koji se iz budžeta izdvaja za Javni servis. Valjda će im presude suda biti valjan dokaz da ocijene kako se troši novac građana\\\", kaže Pajović.
“Nećemo komentarisati presudu dok ne postane konačna”, kratko je za “Vijesti” kazao generalni direktor RTCG Branko Vojičić i najavio da će se RTCG žaliti.

PISMO MINISTRU LUKŠIĆU DOSTAVLJENO JE 24.04.2009:

 
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
 

DVA NOVA DOPISA PREDSJEDNICI VRHOVNOG SUDA, VESNI  MEDENICI   I JEDAN SUDIJI OSNOVNOG SUDA U PODGORICI, SENKI  DANILOVIĆ      

      

 

 

    
 slika gore:"PROROČANSKE" RIJEČI  PREDSJEDNIKA NOVOG SINDIKATA 7 APRILA 2009 (PRIJE NEGO ĆE TO  ŠEF POSMATRAČKE MISIJE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE SAVJETA EVROPE ANDREAS GROS  SUŠTINSKI TO IZJAVITI!                       
 
 -----------------------------------------------------------------------------------------

 POGAŽENA OSNOVNA LJUDSKA PRAVA U RTCG UZ

 PODRŠKU VLASTI I PROTIV ZAKONA


Istovremeno sa sudskim procesima u kojima 4 sindikalna čelnika Novog Sindikata dokazuju samovolju i bezakonje u RTCG oličeno u njihovim otkazima pod izmišljenim razlogom "odsustva sa posla", 13 februara 2009. god. održano je i pripremno ročište na Osnovnom Sudu u Podgorici u procesu Novog Sindikata protiv direktorske samovolje (uz zaštitu i podršku vlasti) u RTCG kojom su uposleni lišeni svake sindikalne slobode!


Katastrofalno stanje  sindikalnih prava u RTCG možete vidjeti iz "Kolektivnog Ugovora" od maja 2007 (koji nikad nije bio dostupan Novom Sindikatu) koji je na sudsko ričište donio PRIPRAVNIK ADVOKATSKE KANCELARIJE MARTINOVIĆ DA BI UPRAVO POTVRDIO DA U RTCG NE POSTOJE SINDIKALNA PRAVA OSIM ZA OMILJENI I VLADI CRNE GORE ODANI "SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA" OLIČEN U "SINDIKALNOJ ORGANIZACIJI" U RADIO I TV CRNE GORE! 

MIZERNI SITNIŠ OD "SINDIKALNIH PRAVA" (ALI PRIVLAČAN ZA ODABRANE POSLUŠNIKE) NA KOJI SU PRISTALI "SINDIKAT" BRANKA VUJISIĆA I "IFJ" VESNE PEJOVIĆ PO KOLEKTIVNOM UGOVORU IZ MAJA 2007

Nesvjesni u opijenosti svemoći koju im daje vlast da bi joj bili kerberi iluzije o beskonačnosti, iz RTCG preko VLADI PRIJETELJSKE ADVOKATSKE KANCELARIJE MARTINOVIĆ donose NEZAKONITI AKT NA SRED OSNOVONOG SUDA U PODGORICI OSAKAĆEN I U TOTALNOJ SUPROTNOSTI SA ONDAŠNJIM I SADAŠNJIM ZAKONOM O RADU!

Iz gornje slike se jasno vidi da se uslovi za rad garantuju samo "Sindikalnoj Organizaciji" koja svoju nepotvrđenu i neprovjerenu većinsku poziciju održava golim strahom među uposlenima i voljom vlade Crne Gore! Osim toga, još jedan sindikat prećutno uživa udobnost MILOŠĆU VLASTI  A TO JE "INTERNACIONALNA FEDERACIJA NOVINARA" NA ŠTETU UGLEDA I.F.J. kome je vječno na čelu Vesna Pejović. OBJE TE SINDIKALNE ORGANIZACIJE UDOBNE ZA SVOJE ČELNIKE DOBROVOLJNO SE LIŠAVAJU SVOJIH PRAVA NA ŠETETU ONIH KOJE NAVODNO ZASTUPAJU: UPOSLENIH uopšte i NOVINARA (u drugom slučaju) POSEBNO!!!  O ČEMU SE RADI? AKO POGLEDATE GORNJU SLIKU KOLEKTIVNOG UGOVORA U RTCG SA SPISKOM SINDIKALNIH PRAVA VIDJEĆETE ČEGA U NJIMA SVE NEMA A ŠTO STOJI U ZAKONU O RADU (STAROM I NOVOM)! OBRATITE PAŽNJU DA ZAKON NE RAZLIKUJE "VEĆINSKU" I "OVLAŠĆENU" ORGANIZACIJU KADA JE U PITANJU OBEZBJEĐENJE USLOVA ZA RAD I OBAVEZE POSLOVODSTVA U PODNOŠENJU IZVJEŠTAJA O POSLOVANJU I DRUGIH PRAVA OSIM SKLAPANJA KOLEKTIVNOG UGOVORA!!! ALI SE "SINDIKALNA ORGANIZACIJA " U RTCG OČIGLEDNO DOBROVOLJNO ODREKLA PRAVA DA IMA UVID U POSLOVANJE KAKO BI VLAST I DIREKTORI MOGLI DA RADE ŠTO IM JE VOLJA MIMO ZAKOJNA!!! JOŠ SE MOŽE VIDJETI DA ZAKON NE DAJE POVLASTICE "SINDIKALNIM PREDSTAVNICIMA" (množina), KAKO SU TO NAPISALI U KOLEKTIVNOM UGOVORU U RTCG DA BI VIŠE NJIH POSLUŠNIH UŽIVALO, NEGO JEDNOM JEDINOM SINDIKALNOM PREDSTAVNIKU!"

SINDIKALNA PRAVA PO ZAKONU O RADU KOJI JE VAŽIO DO SEPTEMBRA 2008

 X. USLOVI ZA RAD SINDIKATA

 Član 136

(1) Sindikalna organizacija se upisuje u registar sindikalnih organizacija koji vodi ministarstvo nadležno za poslove rada.

(2) Postupak upisa u registar iz stava 1 ovog člana propisuje ministarstvo nadležno za poslove rada.

 Član 137

(1) Sindikalna organizacija samostalno odlučuje o načinu njenog zastupanja kod po-slodavca.

(2) Sindikalna organizacija može imenovati ili izabrati jednog sindikalnog predstav-nika koji će je  zastupati. 

(3) Poslodavac je dužan da sindikalnom predstavniku omogući pravovremeno ostva-rivanje prava, u smislu stava 2 ovog člana, i pristup podacima za ostvarivanje tog prava.

(4) Sindikalni predstavnik je dužan da obavlja sindikalne aktivnosti na način koji neće uticati na efikasnost poslovanja poslodavca.

(5) Sindikalna organizacija je dužna  da obavijesti poslodavca o imenovanju sindikal-nog predstavnika.

 Član 138

(1) Poslodavac informiše sindikalnu organizaciju, najmanje jednom godišnje, o:

               1) rezultatima poslovanja;

               2) razvojnim planovima i njihovom uticaju na položaj zaposlenih, kretanju i pro-mjenama u politici zarada;

               3) mjerama poboljšanja uslova rada, zaštiti i sigurnosti na radu i drugim pitanji-ma važnim za materijalni  i socijalni položaj zaposlenih.

(2) Poslodavac konsultuje sindikalnu organizaciju o:

               1) mjerama zaštite i sigurnosti na radu;

               2) uvođenju nove tehnologije i organizacionim promjenama;

               3) rasporedu radnog vremena, noćnom radu i prekovremenom radu;

               4) donošenju programa o uvođenju tehnoloških, ekonomskih ili restrukturalnih  promjena i programa ostvarivanja prava zaposlenih za čijim je radom prestala potreba;

               5) vremenu i načinu isplate zarada.

(3) Poslodavac je dužan da blagovremeno obavijesti i dostavi akta za sindikalnu organizaciju radi prisustvovanja sastanicima organa poslodavca na kojima se razmatraju inicijative i predlozi poslodavca.

 -31-

 

(4) Predstavnik sindikalne organizacije ima pravo da učestvuje u raspravi pred nadležnim organima poslodavca.

 Član 139

(1)  Poslodavac je dužan da zaposlenima obezbijedi slobodno ostvarivanje sindikalnih prava.

(2) Poslodavac je dužan da sindikalnoj organizaciji obezbijedi uslove za efikasno obavljanje sindikalnih aktivnosti kojima se štite interesi i prava zaposlenih, u skladu sa kolektivnim ugovorom.

(3) Predstavnik sindikalne organizacije ima pravo da odsustvuje sa rada uz naknadu zarade radi obavljanja aktivnosti koje organizuje sindikat, u skladu sa kolektivnim ugovo-rom.

(4) Poslodavac mora biti obaviješten o odsustvu člana  sindikalne organizacije u slučajevima iz stava 3 ovog člana, najmanje tri dana  prije njegovog odsustva.

(5) Kolektivnim ugovorom uređuju se uslovi, način i postupak profesionalizacije rada sindikalnog predstavnika, u interesu zaštite sindikalnih prava.

Član 140

(1) Predstavnik sindikalne organizacije i predstavnik zaposlenih, za vrijeme obavlja-nja sindikalnih aktivnosti i šest mjeseci nakon prestanka tih aktivnosti, ne može biti pozvan na odgovornost, proglašen  kao zaposleni za čijim je radom prestala potreba, raspoređen na drugo radno mjesto kod istog i kod drugog poslodavca ili na drugi način doveden u nepovoljniji položaj, ukoliko postupa u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

(2) Poslodavac ne može stavljati u povoljniji ili nepovoljniji položaj  predstavnika sindikalne organizacije ili predstavnika zaposlenih zbog članstva u sindikatu ili njegovih sindikalnih aktivnosti.

 

SINDIKALNA PRAVA PO VAŽEĆEM ZAKONU O RADU

 

 1. Sindikat zaposlenih

 Sloboda sindikalnog organizovanja

 

Član 155

 (1)      Zaposlenima se jamči sloboda sindikalnog organizovanja i djelovanja, bez prethodnog odobrenja.

 (2)      Sindikalne organizacije upusuju se u registar sindikalnih organizacija koji vodi ministarstvo.

 (3)      Postupak upisa u registar, promjena upisa i brisanje iz registra  iz stava 2 ovog člana propisuje ministarstvo.

 

Reprezentativnost sindikata

Član 156

 Reprezentativna organizacija sindikata, u smislu ovog zakona, je sindikalna organizacija

 koja ima najveći broj članova i koja je kao takva registrovana kod ministarstva.

 

Uslovi za rad sindikata

Član 157

 (1)     Sindikalna organizacija samostalno odlučuje o načinu njenog zastupanja kod poslodavca.

 (2)     Sindikalna organizacija može imenovati ili izabrati jednog sindikalnog predstavnika koji će je zastupati.

 (3)     Poslodavac je dužan da sindikalnom predstavniku omogući pravovremeno ostvarivanje prava, u smislu stava 2 ovog člana, i pristup podacima za ostvarivanje tog prava.

 (4)     Sindikalni predstavnik je dužan da obavlja sindikalne aktivnosti na način koji neće uticati na efikasnost poslovanja poslodavca.

 (5)     Sindikalna organizacija je dužna da obavijesti poslodavca o imenovanju sindikalnog predstavnika.

 

Informisanje sindikata od strane poslodavca

 

Član 158

 (1)   Poslodavac informiše sindikalnu organizaciju, najmanje jednom godišnje o:

 1)     rezultatima poslovanja;

2)     razvojnim planovima i njihovom uticaju na položaj zaposlenih, kretanju i promjenama u politici zarada;

3)     mjerama poboljšanja uslova rada, bezbjednosti i zaštiti na radu i drugim pitanjima važnim za materijalni i socijalni položaj zaposlenih.

 (2)   Poslodavac obavještava sindikalnu organizaciju o:

 1)     mjerama  bezbjednosti  i zaštite na radu;

2)     uvodjenju nove tehnologije i organizacionim promjenama;

3)     rasporedu radnog vremena, noćnom radu i prekovremenom radu;

4)     donošenju programa o uvodjenju tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena i programa ostvarivanja prava zaposlenih za čijim je radom prestala potreba;

5)     vremenu i načinu isplate zarada

 (3)   Poslodavac je dužan da blagovremeno obavijesti i dostavi akta za sindikalnu organizaciju radi prisustvovanja sastancima organa poslodavca na kojima se razmatraju inicijative i predlozi poslodavca.

 (4)   Predstavnik sindikalne organizacije ima pravo da učestvuje u raspravi pred nadležnim organima poslodavca.

 

Sloboda ostvarivanja sindikalnih prava

Član 159

 (1)    Poslodavac je dužan da zaposlenim obezbijedi slobodno ostvarivanje sindikalnih prava.

 (2)    Poslodavac je dužan da sindikalnoj organizaciji obezbijedi uslove za efikasno obavljanje sindikalnih aktivnosti kojima se štite interesi i prava zaposlenih, u skladu sa kolektivnim ugovorom.

 (3)    Predstavnik sindikalne organizacije ima pravo da odsustvuje sa rada uz naknadu zarade radi obavljanja aktivnosti koje organizuje sindikat u skladu sa kolektivnim ugovorom.

 (4)    Poslodavac nije dužan da isplaćuje naknadu zarade predstavniku sindikata, čije odsustvo sa rada nije u skladu sa kolektivnim ugovorom iz stava 3 ovog člana.

 (5)    Poslodavac mora biti obaviješten u pisanoj formi o odsustvu člana sindikalne organizacije u slučajevima iz stava 3 ovog člana, najmanje tri dana prije njegovog odsustva.

 (6)    Kolektivnim ugovorom uredjuju se uslovi, način i postupak profesionalizacije rada sindikalnog predstavnika, u interesu zaštite sindikalnih prava.

 

Zaštita predstavnika sindikata

Član 160

 (1)   Predstavnik sindikalne organizacije i predstavnik zaposlenih, za vrijeme obavljanja sindikalnih aktivnosti i šest mjeseci nakon prestanka sindikalnih aktivnosti, ne može biti pozvan na odgovornost u vezi sa obavljanjem sindikalnih aktivnosti, proglašen kao

 (2)    zaposleni za čijim radom je prestala potreba, rasporedjen na drugo radno mjesto kod istog ili  drugog poslodavca u vezi sa obavljanjem sindikalnih aktivnosti ili na drugi način doveden u nepovoljniji položaj, ukoliko postupa u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

 (3)    Poslodavac ne može stavljati u povoljniji ili nepovoljniji položaj predstavnika sindikalne organizacije ili predstavnika zaposlenih zbog članstva u sindikatu ili njegovih sindikalnih aktivnosti.

 

 

PRIJAVA NOVOG SINDIKATA INSPEKCIJI RADA NEZAKONITOG KOLEKTIVNOG UGOVORA U RTCG U DIJELU SINDIKALNIH PRAVA

 
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ULOGA FIRME EMI COM IZ PODGORICE U PROTJERIVANJU SINDIKALNIH FUNKCIONERA 

" DOBILI STE OTKAZE JER NA IZBORIMA NE ZAOKRUŽUJETE KOGA TREBA!"

 KAKAV KVALITET JE DOBIO NAGRADU PRIVREDNE KOMORE CRNE GORE 2009?

SUD JE UTVRDIO NEPOUZDANOST ELEKTRONSKOG SISTEMA FIRME EMI COM IZ PODGORICE

POŠTO JE  U "JAVNOM SERVISU" (RTCG) SKORO SVE TAJNO JER SKORO NIŠTA NIJE LEGALNO, TO NI OTPUŠTENIM SINDIKALNIM VOĐAMA NOVOG SINDIKATA NISU DATI LISTINZI (NAJČEŠĆE POKVARENE) ELEKTRONSKE EVIDENCIJE PRISUSTVA NA POSLU NA OSNOVU KOJE SU DOBILI RJEŠENJA O PRESTANKU RADNOG ODNOSA! DA BI SAZNALI STVARNO STANJE STVARI,NAKON DOBIJANJA OTKAZA, U MARTU 2008 POŠLI SU ( NJIH TROJE: PREDSJEDNIK PAJOVIĆ, ČLAN IZVRŠNOG ODBORA MIRJANA POPOVIĆ I PREDSJEDNIK NADZORNOG ODBORA JANJIĆ) DO PREDUZEĆA "EMI COM" (U PODGORIČKOM NASELJU ZLATICA) KOJE ODRŽAVA ELEKTRONSKI SISTEM ULASKA-IZLAZAKA IZ ZGRADE RTCG.

 

Uprostorijama EMI COM-a zatekli su direktora preduzeća, jednog elektro inžinjera i tehničara koji neposredno intereveniše na pokvarenom sistemu.

Puno je trebalo objašnjavati "enijevcima" o čemu se radi,da sindikalci ne mogu doći do liste evidencije u RTCG i da su tobož na osnovu elektronske evidencije dobili otkaze. Ljudima, u EMI COM-u,naravno, nije bilo pojmljivo da neko zbog toga dobije otkaz, da se čeka da prođu tri mjeseca pa da im se tek onda kaže da "su probili tromjesečnu zakonsku toleranciju odsustva sa posla" i da im se još i ne da uvid u elektronsku evidenciju!?

U EMI COM-u su sindikalni aktivisti saznali da da ta firma održava elektronske sisteme registracije ulaska-izlaska u mnogim preduzećima u Crnoj Gori i da svugdje ako sistem ne registruje nečije prisustvo taj se radnik odmah pozove,pita za razlog i,ako je potrebno, upozori na posljedice neopravdanog odsustva. Teško im je bilo shvatljivo zašto tako nije postupilo i poslovodstvo RTCG? Kad su konačno shvatili da je u pitanju ohola odmazda zbog sindikalne aktivnosti, direktor EMI COM-a je zaključio ono što je svakome u Crnoj Gori jasno kao dan : " DOBILI STE OTKAZE JER NA IZBORIMA NE ZAOKRUŽUJETE KOGA TREBA!"

Iskreno saučestvujući u nesreći žrtava "evropske Crne Gore", emijevci su sindikalcima izašli u susret dajući im listinge njihove poimenične elektronske evidencije (koje nisu mogli dobiti u RTCG) iz računarskog sistema same firme EMI COM, uz napomene da:

 - je elktronski sistem evidencije prisutnosti na poslu u RTCG češće u kvaru nego što je ispravan

 - u RTCG stalno neko nestručan čeprka po tom elektronskom sistemu i kvari ga

 -   taj sistem i kada ubilježi nečiji ulazak ili izlazak često ga registruje u sasvim drugom terminu,danu pa i mjesecu od stvarnog!

 -  izričito 17. i 18 januara 2008. god. NIKO U RTCG NIJE MOGAO IMATI ELEKTRONSKI UBILJEŽENO PRISUSTVO NA POSLU, SAZNALI SU SINDIKALCI NAKON ŠTO JE DIREKTOR EMIJA BACIO JEDAN POGLED U SVOJ REGISTAR JER JE SISTEM BIO VAN FUNKCIJE! MEĐUTIM,NA DONJOJ SLICI DOKUMENTA POGLEDAJTE ŠTO IZVJEŠTAVA FIRMA "EMI COM" NA ZAHTJEV VLADINE PRIJATELJSKE ADVOKATSKE KANCELARIJE MARTINOVIĆ KOJU RTCG OBILATO REDOVNO PLAĆA DA (BEZUSPJEŠNO) ČISTI ILEGALNE BRLJOTINE POSLOVODSTVA TAJNOG RADIOTELEVIZIJSKOG SERVISA CRNE GORE (RTCG)!

 

 

 Gornje izjašnjenje firme EMI COM za sud odnosi se na dolje prikazana dokumenta koja su u martu 2008 od emijevaca dobili istjerani čelnici Novog Sindikata upravo kao dokaz da ni tih navadenih dana (u dolje prikazanim dokumentima) elktronska registracija nije funkcionisala zajedno sa "ulaznim vratima" koja se navode u listama popravki!

 

 

 
 

 

"STRAH JE PASJA VJERA"......

JOŠ KAD JE BIZNIS U PITANJU...

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Daily News MONTENEGRO

 

             on June 27, 2009 at 09:45 | Reply CETINJANKA

Citala sam juce ovo sto si postavio na Novi sindikat RTCG .

Poseban osvrt na firmu EMI iz Podgorice . Covjece , pa oni ne umiju napraviti normalno ni jednu obicnu rampu za parking , a kamoli neki bolji sistem za kontrolu . Iz saznanj a koje ja imam , dvije stvari radili u mojoj firmi, to funkcionise tako sto svaki drugi dan dolazi neko iz PG da vrsi popravku.
Medjutim to ocigledno u tvom slucaju ne smeta da se vjeruje u tacnost njihovih aparata …
Zalosno !!!
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
 
NA DONJIM SLIKAMA (IZ PRESUDE MIRJANI POPOVIĆ U SPORU SA RTCG) SE JASNO VIDI DA JE SUD ELEKTRONSKI SISTEM FIRME EMI COM OSCJENIO APSOLUTNO NEPOUZDANIM

 
Comments