© zsa melinda [rose]

 

alon.hu
cikkek, tudósítások (vegyesen)
facebook
fordítások
gasztro
határeset blog
humor
interjúk, portrék
jó reggelt
magyar narancs
reklám és pr
rozeográfia blog
rozsamelinda.wordpress.com
röviden
szombathely
underblog
úton-útfélen
versek


A király meg az álom

- Mit álmodtál? - kérdezte a lány reggel a királytól.
- Semmit. Már régóta nem álmodom.
- Mióta?
- Azóta, hogy megkoronáztak.
- Hogy lehetséges ez?
- Király vagyok. Éjjel is uralkodnom kell.
- Ez nagyon fárasztó lehet. És szomorú is. Azelőtt miről álmodtál?
- Arról, hogy király leszek.

Kanaszta

Agnes és Fred 1970-ben házasodtak össze. Az elmúlt négy évtizedben kialakult egy különös szokásuk: minden vasárnap kanasztáztak.

Teljesen üres, fehér lapokkal.

Színek, figurák, értékek pusztán a képzeletükben léteztek. Jól elvoltak ezzel. Agnes sokszor hagyta nyerni Fredet, főleg, mikor előző este kikapott a csapata. Hadd legyen neki jó. Olyankor azt gondolta, nem is két ászt tart a kezében, mint ahogy elsőre vélte, hanem egy hetest meg egy bubit. tovább 


Élet a spájzban

Hol volt, hol nem volt, banán innen, banán túl, hogy nagy szóváltás kerekedett a spájzban. 
- Mit csinálsz, te ökörte? Nem babra megy a játék!
- Ne szólj bele, kicsi licsi!
- Bocsi, de most már én is kivi vagyok! 
Cit romokban hevert. 
- Ne vágj ilyen savanyú képet - adta ki neki a narancsot az, akinek volt hat alma. 
- A rosszkedv, ahogy jött, úgy meggy, ha mákod van - tette hozzá tévépaprika.
- Mindenki a maga cseresznyéjének a kovácsa! - harsogta rá dió. 
És ez így ment még sokáig, minden zöldséget összehordtak. Egy gyümölcsöző kapcsolat kezdete volt. Maga a paradicsom!
- Mi ez a zene? - kérdezték mandarintól.
- Szerintem liszt. 
- Csodálatos, mandarin! 
Az rögtön lement spárgába. 
- Buli van! Hawaii, dizsi, cukor, bor, show! Vetkőzzünk! Mi ez a sok réteg rajtad, káposzta? Le vele! Te jó fej vagy!
- Tészta hülyék vagytok...

Színészsors


A színész erősen kopaszodott. Hajszál híján vett egy kalapot. Kihízta az öltönyét is. Elment a szabóhoz, hogy engedje ki. Ez volt élete alakítása. Felvett egy tarka anyagmintát az asztalról. Jó színdarab volt. Utána a szabó kinyitotta az ajtót, és kiengedte. A színész meghajolt akarata előtt. Hazaérve nem találta a nappalit, sem a konyhát.

- Már megint csak félház! - sóhajtott.

Kiesett a szerepéből, de nem ütötte meg magát. Sem a mércét. Végszóra megjelent nála a direktor, és kezet nyújtott. A színész megrázta a rendezői jobbot, majd átsétáltak a színházra néző térre. Itt a színész megint előadta magát.

- Közönséges tapsi hapsi vagy - mondta a rendező.

- Ne rendezz jelenetet... - morogta a színész.

A kocsihoz igyekeztek. A színész direkt orral állt be a parkolóba. A kiállása egész jó volt. A manővert egész kritikustömeg figyelte.

- Igyunk valamit! - javasolta a színész. Szomjazott a sikerre.

Játékok

Döme mackó volt a fiú első játékállata. Még akkor kapta, amikor Döme nagyobb volt, mint ő maga. Első látásra mély barátság szövődött közöttük. Aztán az évek során a medve mellé lassacskán felsorakozott Morzsi kutya, Kacsánszky úr, a hercig kék plüssgácsér, no meg A Majom. 

Történhetett bármi, költözködött a család, iskolába ment a fiú, számítógépet, biciklit vagy focilabdát kapott, a játékállatok akkor is a közelében maradtak. 

Nyolcadik utáni nyáron történt. tovább

Utazás Vonídián át

Anni és Manu régóta utazgattak együtt. Bejárták már a fél világot, buszon, vonaton, hajón, stoppal, gyalog...

Legutóbb a vonídiai határon a szokottnál alaposabb ellenőrzésen estek át. A határőrök mindkettejük hátizsákját kipakoltatták, szétszedették velük a fényképezőgépet, a videokamerát. tovább

Köd

Aznap délután, mikor leszállt a köd, épp a szakdolgozatomat írtam. Már majdnem kész voltam vele. Az évszakok váltakozásának hatása a depresszív hajlamú emberekre.

Hűvös őszi nap volt. Lecsuktam a laptop tetejét, és a konyhába menet kinéztem az ablakon. Már esteledett. A szemközti ház ablakából fény szűrődött ki. De máskor magát a házat is látni lehetett...

A gazdasági hatások néhány hónapon belül jelentkeztek. tovább

Gondolkodó ember

Rabja és rajongója volt a gondolkodásnak, a gondolatok teremtő erejének, de olyan mértékig, hogy ha dönteni kellett, mi a helyes út avagy megoldás, mindig képes volt megtalálni, elgondolni, precízen, a legapróbb részletekig, és ezt akár még leírni, mi több, aláírni is hajlandó volt, hogy aztán homlokegyenest az ellenkezőjét cselekedje, nyugodt lelkiismerettel és a körülményekhez képest gerincesen, hiszen ő már megmondta, ő tudja, neki az már megvolt gondolatban – elvégre az az igazi, az ember az állatvilágból a gondolkodás által satöbbi, tehát tehet, amit akar, minden rendben van immár.

Sajnos a környezete e tekintetben a fejlődés alacsonyabb szintjén álló ösztönlények sűrű szövedékének tetszett.

Nem tetszett.

A filmtörténet eltitkolt fejezete, avagy a megdöbbentő igazság Karády Katalinról

A színes film megjelenését a tömegek hangos éljenzéssel köszöntötték. Bár az első színes felvételek már a XX. század elején megjelentek, a valódi áttörés a mozikban csak a harmincas évek második felében érkezett el. Az első, teljesen színesre forgatott játékfilmet 1939-ben mutatták be, ez volt az Elfújta a szél. A következő évtizedekben azonban még világszerte népszerű maradt a fekete-fehér film. Magyarországon is. Ünnepelt színésznőnk... tovább

Partokon ül (részlet)

Bűn lenne nem lemenni most a Duna-partra.... A rakodópart alsó kövén... nem, valójában a Parlament előtt, a töredezett lépcsős részen ült le. Nézte a vizet, a hajókat (egyre több a folyami turistahajó, állapította meg), a madarakat. Jött egy sirály is, és úgy tűnt, minden szép. (Magyarország a legszebb ország a világon, területe végtelen, lakossága gyarapodó, államformája sirályság.) Tavaszi délután volt, a Napnak már javában volt ereje.

Hátradőlt a lépcsőkön, mintha puha párnák volnának, szemét lehunyta, hogy csak a tüzes sárgásvöröset lássa mindenütt, legyen tüzes sárgásvörös az egész világ, égjen el benne minden, az a másik is, a film is, az Ő is, égjen ki a fejéből. És a Nap belement a játékba, melegen sütött rá, arcát simogatta, testét körbefonta, mint egy ölelés, benne a nyár ígérete, és a boldogságé.

Pontpontpont 

Messze-messze, túl az Üveghegyen, minden ismert világon túl, távolabb, mint ameddig az emberi képzelet elér, egy gyönyörű völgyben, ott terül el a Manók Birodalma. És a Manók Birodalmában mindenféle csodás lények élnek: tündérek, koboldok, varázslók és varázslovak, frittyeletek és putymuldák, fervencsek, gormoncok meg möflincsek, de főleg és mindenekelőtt: manók... tovább

Emberközpontú étterem

Szereplők: pincér, vendég, (konyhás a háttérből)

Pincér: Jó napot kívánok!
Vendég: Jó napot!
P: Tessék helyet foglalni, uram, parancsoljon, az étlap.. Inni mit hozhatok?
V: Mondja, a véres dzsúz, az miből készül?
P: Mi kizárólag 100 %-os narancslevet használunk.
V: Engem a vér érdekelne.
P: Hát, ez változó... (hátraszól: Te, Józsi, a mai vér? AB-s? – válasz a háttérből: Az hát! Rh negatív! -) Hallotta, uram, AB, Rh negatív.
V: Úgy érti, emberi vér?
P: Csakis! Kérem, mi első osztályú étterem vagyunk, csak nem gondolja, hogy kiszúrjuk a vendégek szemét holmi kutyavérrel?
V: És mit szólnak ehhez a hatóságok? Az ÁNTSZ, például?
P: Törzsvendégeink, uram. Akkor, hozhatom a véres dzsúzt?
V: Ha már itt vagyok...
P: Ételt sikerült választani?
V: Mondja, milyen a vesepecsenye?
P: Ma különösen finom. Egészen friss a vese, most érkezett a Duna-deltából.
V: Vese Romániából? Úgy érti, az is...?
P: Na hallja! Tudja, mennyien árulnak ilyesmit mostanában?
V: De ezek a szerencsétlenek nem azért adják el a veséjüket, hogy megegyük!
P: Érdekli is őket! De ha nem szeretne vesét fogyasztani, ajánlhatom a ház specialitását. Kijevi máj.
V: Sajttal töltve, panírozva?
P: Nem, de garantálhatom, hogy teljesen ukrán. Tepsis burgonyával tálaljuk.
V: Valami más?
P: Egészen kiváló a szalontüdő.
V: Az hogy készül?
P: Bevallom, mi csak kisütjük. Fagyasztva érkezik egy tiranai borbélytól.
V: Az egész kínálatuk ilyen...?
P: Természetesen. Ez egy emberközpontú étterem.
in English
A tizennégyes telep

2325-ben, a vontagloniakkal vívott, szomorú kimenetelű végső ütközet után a földi túlélők legtöbbje a vontagloniak élődonor-rabszolgájaként tengette nyomorúságos életét.

A földi csapatok egyik egykori vezetője, Hermion Rosetree és társai a Kőszegi-hegység alatt húzódó titkos alagútrendszerben bujkáltak. Egyszerre volt ez nagyon biztonságos és kockázatos búvóhely, hiszen a vontagloni hódítók Keleti D szektoruk központját a közelben, a lukácsházi víztározó partján rendezték be... az e-novella az Ulpius-ház kiadásában jelent meg

Hosszú, sötét nyár

A mi országunkban mindig nyár van, de véget nem érő sötétség borult ránk. Odaát, Oppozítiában viszont örökké süt a nap. A nap süt... de metsző hideg van, és egész évben hó borít mindent.

Azt beszélik, hogy valamikor réges-régen, még a nagyapám nagyapjának idejében nem így volt. Nem voltunk két külön ország, és az időjárás is pontosan olyan volt, mint bármely más nép birodalmában a Földön. Szerintem ez csak legenda. tovább


A Kázmérka temetése

A Kázmérka? Az mindig olyan furcsa volt. Furcsa volt már gyereknek is. Rettentő mód érdekelte minden olyasmi, ami egy gyereket egyáltalán nem kellene, hogy érdekeljen. Hogy szőrös-e a püspök mellkasa, szaporodnak-e a könnyűbúvárok a víz alatt, vagy hogy hányan mennek majd el a temetésére. (Úgy vélte, az ideális létszám nyolcvan és száz fő között van, afelett már mindenképpen hangosítás kell, ami rontja a hangulatot.) 

És ezek a kérdések felnőttkorában is hű társai maradtak. Nem úgy a lábai: egy derűs reggelen a 47-es villamos mind a kettőt tőből levágta. tovább


Hiénafülű Wilson (részlet)

Még a Hiénafülű Wilson volt köztük a leginkább becsületes: nem ígért, és nem is tartott be semmit. A törvényt sem. A nyakában lihegő kopók eléggé megnehezítették mindennapjait, így Wilson jószerivel sötét sikátorokban és füstös lebujokban létezett. Legkiválóbb táptalajának a Szipogó Bálnához címzett borkimérés volt. A bor kimért volt, a pultosnő annál barátságosabb.

Szuverenitás, avagy az ország felemelkedése

Magyarország 2011-ben elfogadott új alkotmányában kinyilvánítja, hogy önálló bolygó. Kilép az Európai Unióból, az ENSZ-ből, a NATO-ból, és minden egyéb nemzetközi szervezetből. Az Egyesült Államokba akkreditált nagykövet azon melegében felveszi a kapcsolatot...  tovább

A péeres 

A péeres valójában pr-es, de legyünk őszinték, a kiejtés szerinti írásmód valahogy reálisabban hat. A péeres lehet pr-ügyintéző, pr-menedzser, pr-asszisztens, pr-vezető, sőt pr-munkatárs is. tovább


Privát retró (részlet)

Panelban laktunk, ami nagyon modern dolog volt, és büszkék voltunk rá, hogy két lift is van a házunkban. Kicsit sajnáltam is azokat az osztálytársaimat, akik családi házban élnek, és gyalog kell felmenniük az emeletre (minden családi házban a gyereknek volt az emeleten a szobája, gondolom, a szülőket is zavarta ez a lift-dolog).

A másik óriási előnye volt a tízemeletesnek a szemétledobó, aminek hiánya miatt szintén sajnáltam a kertesháziakat, mert nekik, ha ki kellett vinni a szemetet, nem volt benne semmi élvezet. Bezzeg nekem! Behajítani az egész cuccost egy nagy csőbe, végighallgatni a zötyögést egyre messzebbről, és a végén a nagy zutty!

bővebben: Újbuda, 2006. adventi szám

A két cseresznyefa

Két cseresznyefa állt a kert két végében. Amióta csak kinőttek a földből, szerelmesek voltak egymásba. De reménytelen volt ez a szerelem. Fák voltak, egy tapodtat sem mozdulhattak egymás felé. tovább

A magyarok titkos története

(1) Amikor a folyók kezdtek kiszáradni, azt mondták, nem sírnak már az istenek. Akkor a magyarok kezdtek el zokogni. Soha ilyen áradás az égben még nem volt.

(2) Bábel tornya öszeomlott, Atlantisz elsüllyedt. A magyarok nevettek. Az istenek megsértődtek, csak Zeusz csettintett elismerően. tovább

Krúdy szerelmei (részlet)

Valószínű, hogy az írók többsége elárasztja levelekkel szíve hölgyeit, szóvirágok halmazatait ömlesztve rájuk - kihasználva a hazai pálya előnyeit, hiszen ki más tudna olyan (épp szerelembe eső nők számára teljesen) hihetően, csodálattal eltelve dicsőíteni egy nőt, mint egy igazi író? Lehet, hogy bálba menni tetszetősebb dolog egy nyalka huszárral, a hétvégi kiránduláshoz talán jobban passzol egy úszóbajnok, de levelet bizonyára írótól a legjobb kapni.

1 nap, 25 név


Reggel van. Géza felkel, iszik egy kávét, közben játszik egy parti sakkot a kutyával. Bögréje csorba, gyõz õ. A mosókonyhában vasal Bert.

A szövegben 25 magyar író-költő nevét rejtettem el. Kellemes böngészést!

A fekete lyuk (2001)

Kora hajnalban félelmetes látomás gyötört. A csapból egy fekete lyuk csurrant elém. Lomhán pöffent egyet, sokat sejtetően rám kacsintott, és elszavalta egy múlt századi költő versét. Ezután magába szippantotta a Superdolt, a mosogatórácsot és a csempék nagy részét. Elismerőe n böfögött, és mielőtt a vállamon átugorva kiszaladt volna a szombathelyi ködbe, vigyorogva a kezembe posszantotta a Ki Kicsoda 2011. évi kiadását. Nem voltam benne. Rossz csere volt.

Kerti parti

Virágos jó kedv uralkodott el a kerten. A trombitavirág riadót fújt: buli lesz, hívjatok meg mindenkit! A narancsfa megelégelte, hogy folyton az őszirózsa telefonál. Forradalmat csinált a fülkében. Amaz felpaprikázva távozott.

A kaméleonvirág egy perc alatt átöltözött. A bukszus autóval akart menni, de a gyalogfenyő lehurrogta. A futórózsa mindenkit megelőzött. A macskamenta megvárta, míg a cica átért az úton, csak aztán indult el. A hagyma azt mondta, neki most nincs kedve.

A zenekar örökzöldeket játszott. "Lesz táncverseny is? Akkor biztos indul a mandula" – jegyezte meg a füge, de őt sem kellett senkinek bemutatni. "Ó, a nárcisz! Figyusz, fikusz!" "Milyen nárcisztikus!" Így évelődtek a növények.

Paradicsomi állapotok uralkodtak. Az orgona zengett, hogy nincs pénze, és egész este a kutyatejet fejte.

A borostyán megkövülve figyelt. "Mik ezek a nyögések?" "Megint meghúzták a harangvirágot..." Az ibolya szerényen meghúzta magát, a varjúháj majd elolvadt gyönyörűségében. Az ökörszem hunyorgott, a hunyor ökörködött.

Aranyeső hullott rájuk.