Oogst 2018‎ > ‎

Actueel 
Van De Put wordt ook biologische kaas geproduceerd
07-07-2018

Op 7 juli werd bij De Pronckheer in Cothen de eerste biologische graskaas 2018 aangesneden door buurman/melkveehouder Jos van der Gun en Emmelie. De melk voor de kaas is van koeien die een deel van de tijd op De Put grazen. De kaas is gemaakt door Kaasmaker Huig van de Graaf in Doorn.  De Put op de Fine Food Farm van Lindenhoff
24-09-2017

Op 23 en 24 september presenteerden we onze producten aan de chefs die bij de Lindenhoff inkopen. We kregen veel leuke reacties en koks lieten direct de fantasie los op wat ze met de coulis in de keuken  zouden doen. 
Canina rozenbottel in nieuwe superdrank
24-11-2015

Deborah Post van Rootz heeft drie nieuwe groente/fruitdrankjes op de markt gebracht. In de Orange Kick (midden) zit naast wortel en pastinaak ook onze supervrucht rozenbottel. Verkrijgbaar bij verswinkel Van Gelder in Ridderkerk. 
La Provence zet rozenbottel op de kaart
19-10-2015

Chef Andre van Aalten van restaurant La Provence in Driebergen bereidt een prachtig dessert met rozenbottel. De coulis wordt verwerkt in een echte rozenbottel op je bord en in een heerlijk sorbetijs. Rozenbottels plukken en Rozenbottelpraktijkdag
16-8-2015

We oogsten dit jaar vanaf zondag 23 augustus. Waarschijnlijk wordt ook op 6 en 13 september geplukt. Om 12.00 uur beginnen en met een pauze gaan we door tot 17.00 uur. Dan genieten we van een borrel en een veldbuffet van De Pronckheer. Denk er over na: tijd en zin om te plukken? Laat het weten via de mail: deput@planet.nl 

Dit jaar ook een speciaal evenement op zondag 13 september: 
de Rozenbottelpraktijkdag.
Lees hieronder wat de achtergrond is, bij ons is meer informatie verkrijgbaar.


Eerste groepen op bezoek
9-6-2015

Afgelopen weekend waren de eerste groepen bezoekers in de tuin. Zeer belangstellend naar het waarom en hoe van de rozenbottelteelt. En proeven natuurlijk. Enthousiast vertrok de laatste groep met Eenden naar hun gastenverblijf in Maarsbergen.Tuin in Slow Food Magazine
3-10-2014

Trots zijn we op het prachtige artikel over de Rozenbotteltuin in het najaarsnummer 2014 van Slow Food Magazine. "Ravissante rozenbottels" heet het en het is een lofzang op onze rozenvrucht. Verschillende enthousiaste reacties hebben we al mogen ontvangen.


Pluk op schema
31-08-2014

Ondanks het matige weer van eind augustus hebben we met twee grote ploegen het grootste deel van de bottels kunnen plukken. Er waren ook dit jaar weer een paar nieuwe plukkers bij. De sfeer was als altijd geweldig en het buffet na afloop niet minder. De oogst gaat het vrieshuis in om binnenkort gepureerd te worden.


Bijenweide in volle pracht
30-06-2014

Op 350 vierkante meter voormalige rozenstruiken hebben we dit voorjaar een bijenmengsel ingezaaid, met phacelia, borage, bladrammenas, boekweit, en nog 5 andere soorten. Het staat inmiddels volop in bloei en is als een blauw-wit-paarse weide voor de tienduizenden honingbijen, hommels en zweegvliegen. Op de foto is ook te zien dat we net een stuk grasland hebben gehooid en in balen hebben gestopt.Bijen ingeburgerd
11-06-2014

19 Bijenkasten staan intussen in de tuin. De imkers Henk van Berkel en Henk Vernooij uit Houten hebben de volkjes van jonge bijen onder de Sorbus Intermedia geplaatst. Na deze bloei was het de beurt aan de bloeiende rozen. En de komende weken aan het speciale veld vol bijenbloemen. Komt het zien!
Rozenbotteltuin in de Wijkse Courant
02-04-2014

Een mooie update in de regionale pers!
file:///H:/DePut/PR/WijkseCourant02042014.pdf


Canina rozenbottelchutney in Bourgondisch Gerecht van de Maand.
14-03-2014
 
Vijf verswinkels in Wijk bij Duurstede ontwikkelen elke maand een Bourgondisch Gerecht, met vlees, kaas, groenten en wijn. In maart 2014 staat, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Rozenbotteltuin, een vink van kippendijvlees, gegaard in rozenbottelchutney op de kaart. Vind op www.BGvdM.nl hoe de ingredienten zijn te bekomen.Veel nieuwe gezichten in en rond de Rozenbotteltuin.
10-03-2014
 
Het is de laatste tijd druk op de tuin. Wil, Carin en Melvin komen elke dinsdag- en vrijdagochtend helpen met klussen in en rond de tuin. We hebben sinds december al enorm veel werk verzet en de sfeer is geweldig! Henk en Henk van TwoBee uit Houten hebben alles klaar gezet voor de komst van jonge bijenvolken, in mei. Roos helpt ons de contacten onderhouden met de afnemers van jam, wijn en chutney. En Pim kijkt mee naar de bodemanalyse en denkt mee over de bemesting. 

Michelin-restaurant Bridges in Amsterdam zet rozenbottel in.
10-12-2013
 
Restaurant Bridges van chef-kok Joris Bijdendijk in Amsterdam besteeg afgelopen jaar zowel de Lekker top-100, als de GaultMillau restaurantgids. Daar bovenop kreeg Bridges dit jaar zijn eerste Michelinster. En uitgerekend deze kok heeft al enige tijd een "weergaloos dessert" (Volkskrant) op de kaart staan: Lady's Blue, een dunne pizza met zacht zoete rozenbottelgelei, knapperige pecannoten en Lady's Blue, een blauwschimmelkaas van geitenmelk. Desgevraagd vertelt de kok dat de rozenbottelcoulis die hiervoor gebruikt wordt "zo puur is". Geweldig!


 
Rozenbottelkaasjes veroveren de markt. 
11-10-2013
 
Het product van de samenwerking met de Cothense kaasmaker Maas Merkens en Arjan Smit van De Pronckheer: boerenkaasjes, gewassen in levenswater en gerijpt in streekproduct, waaronder natuurlijk rozenbottelpoeder. Vorige week won het kaasje zilver op de grote Fokveedag in Hoornaar. Deze week gaan de kaasjes naar nieuwe horeca, waaronder Hooi in Utrecht. En vanaf december ook bij Driessen Food in Bunnik. In een nieuwe verpakking!
 

Oogst 2013: Indrukwekkend!
24-9-2013
De oogst van 2013 is later dan andere jaren, zo'n twee weken, net als het andere fruit. Dat komt door het lange, koude voorjaar. Maar de afgelopen 4 weken hebben we volop geplukt. De bottels zien er dit jaar prachtig uit, de kilo's ook. We hebben flink wat meer geplukt dan vorig jaar! Alles staat intussen in het vrieshuis, klaar om te worden gepureerd. Dat gebeurt vanaf oktober.
 
 
Fruitwijnen in de schijnwerper
30-5-2013
Misschien wordt 2013 wel het jaar van de fruitwijn. De ietwat miskende familie van de druivenwijn. Samen met andere fruitwijnmakers en -telers gaat De Put komend jaar een gezicht geven aan de Nederlandse fruitwijnen. Houd www.fruitwijn.nl in de gaten!
 
 
Nieuw streekproduct: Kromme Rijnstreekkaasjes
30-4-2013
 
Een product van samenwerking tussen de Cothense kaasmaker Maas Merkens en Arjan Smit van De Pronckheer: boerenkaasjes, gewassen in levenswater en gerijpt in streekproduct, waaronder natuurlijk rozenbottelpoeder. Verkrijgbaar bij De Pronckheer en - meestal - bij De Put.
 
 
Nieuw lunchbroodje met rozenbottelcoulis bij Hooi in Utrecht
30-4-2013
 
Het Utrechtse lunch-cafe Hooi ververste de kaart. Al in de eerste week was er grote belangstelling voor het broodje geitenkaascreme met macademianoten en rozenbottelcoulis. Weer een nieuwe presentatie van ons bijzondere product! Zie voor de hele kaart van Hooi:  http://www.hooiutrecht.nl/images/menu2013o.jpg

De Pronckheer presenteert het streekgerecht van de toekomst, natuurlijk met rozenbottelcoulis! op SBS - Hart van Nederland
5-3-2013
 
 De regering denkt over een nieuwe superprovincie, bestaande uit Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Dat biedt een nieuwe kijk op streekgerechten. Chef Arjan Smit van De Pronckheer ziet zijn zoekgebied voor streekproducten ineens veel groter worden. Voor rozenbottelcoulis blijft hij gelukkig aangewezen op Rozenbotteltuin De Put. Bekijk het fimpje op de site van De Pronckheer http://www.pronckheer.nl/in-het-nieuws/op-youtube
 
Makers van rozenbottel-kwarkijs op AT5
26-2-2013
 
Frozen Dutch, de Amsterdamse makers van 'ons' rozenbottel-kwarkijs, stonden centraal in een uitgebreide reportage op de zender AT5. Wil je meer te weten komen hoe Reggy en Reint tot hun smaken komen, kijk dan op: http://www.at5.nl/tv/in-de-stad/aflevering/11460
 
 
Weer tongstrelende coulis beschikbaar!
8-1-2013
 
De pureermachine heeft z'n werk weer gedaan. We hebben afgelopen weekend weer een flink deel van de oogst 2012 'keukenklaar' gemaakt. In doosjes van ruim 600 gram is de Canina rozenbottelcoulis weer verkrijgbaar. Het doet verlangen naar het voorjaar!
 

Onze bottels in puurste menu van Nederland!
30-10-2012
Restaurant De Veldkeuken in Culemborg is vorige week door een vakjury onderscheiden als Puurste Restaurant van Nederland. En op dat menu staat.....Rozenbottel-tomatensoep! Onderstaande foto laat het water toch in de mond lopen?  Een nieuwe mijlpaal. En overigens draait ook onze rogge mee in het Veldkeukenbrood.
 
  
Oogst er fantastisch af!
19-09-2012
 
Afgelopen zondagen hebben we met 34 plukkers alle Alpina-bottels er af gekregen. Het waren twee dagen met prachtig weer en dat kwam de sfeer zeer ten goede. De oogst was dit jaar ook mooi en daarmee de pluk ook een stuk gemakkelijker dan vorig jaar.
Na afloop was het genieten van het lopend buffet, met veel rozenbottels in het menu, van Streekrestaurant De Pronckheer.
  
 Jos en Eric verzamelen de manden
 
 
 
Eerste brood van onze rogge!
10-09-2012
De Veldkeuken en De Pronckheer hebben met de rogge van dit jaar de eerste broden gebakken. Zien er smakelijk uit! De rogge wordt komende maand gemalen op de Werkhovense molen en daarna is het brood verkrijgbaar bij genoemde keukens.
  
 
Oogst 2012 op koers
10-09-2012
 
De oogst dit jaar gaat weer wat anders dan andere jaren. Sinds 26 augustus tot eind september plukken we elk weekend bottels, soort voor soort en rij voor rij. Niet alleen omdat we de rijping beter willen volgen maar ook omdat we dit jaar voor het eerst alles zelf pureren. We moeten het pureren spreiden over meerdere dagen en daarom willen we niet alle bottels tegelijk in de mand hebben.
 
 
Frozen Dutch lanceert rozenbottel-kwark ijs
30-08-2012
 
De Amsterdamse biologische ijsmakers van Frozen Dutch beginnen dit jaar met een nieuwe smaak: rozenbottel-kwark. En dan natuurlijk met de enige echt Nederlandse rozenbottels van De Put!
 
Rogge geoogst
14-08-2012
 
Vorig najaar hebben we een perceel oude rozenstruiken gerooid. Omdat je nooit direct daarna weer nieuwe rozen moet zetten, vanwege bodemvermoeidheid, hebben we in november winterrogge gezaaid. Buurman Miltenburg heeft met zijn combine deze rogge geoogst. Dat viel nog niet mee omdat de rogge na de slechte maand juli was gaan liggen. Maar alles viel mee en nu hebben we 800 kilo rogge en vele pakken roggestro.
 
Canina vruchtenwijn in meerdere smaken

In samenwerking met onze vruchtenwijnmaker Flip Kiemel hebben we ons vinificatieproces voor de gelegenheid aangepast; daarom kunnen we nu ook een zoetere variant van de Canina vruchtenwijn aanbieden, Canina Medium. Prima geschikt als dessertwijn. Het is een wijn van de oogst 2009, die natuurlijk ook nog in de vertrouwde mild-droge variant beschikbaar is.
Intussen is ook de vruchtenwijn van de oogst 2010 binnen, in twee varianten, genoemd naar de betreffende botanische rozen: Alpina en Blanda. Tot oktober kun je elke zondag de verschillende wijnen komen proeven. Ook gaan we werken aan een bezorgservice. Houd de site daarvoor in de gaten.
 
Workshop Koken met Rozenbottels o.l.v. Frutti Confetti
Hele seizoen vanaf voorjaar 2012

Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti biedt aan groepen en groepjes de mogelijkheid om te leren koken met de Canina Rozenbottelcoulis. Tussendoor maken we een rondje langs de rozen en vertellen we van alles over de geschiedenis van deze bijzondere teelt. In deze workshop ga je met een groepje van maximaal tien personen aan de slag. We werken met recepten maar als je de slag te pakken hebt maak je ook een free-style gerecht: helemaal naar eigen smaak en dus uniek! De verschillende producten die we op deze middag maken worden natuurlijk geproefd en na afloop door de deelnemers mee naar huis genomen.
Voor informatie: neem contact op met 0343-573588 of deput@planet.nl

In contact met de basis: rozenbottelcoulis
Al twee jaar verkochten we de pure rozenbottelcoulis in diepvriesbakjes aan horeca en catering. Sinds januari 2011 verkopen we coulis in 400-grams potten. Om voor een breder publiek dit zuivere product toegankelijk te maken. We kijken terug op een langzaam groeiende interesse in de coulis. En ook steeds meer restaurants (enkele aangesloten bij Euro-Toques en Alliance Gastronomique) vinden de weg naar onze tuin en onze coulis.

Vruchtenwijn uitgediept

Voor het eerst hebben we met wijnmaker Flip Kiemel van De Flearstins de oogst gesplitst gevinifieerd. De Blanda en de Alpina bottels 2010 zijn apart gebotteld en verkrijgbaar. Voor de fijnproevers een ware verrassing.

Rozenbotteltuin de Put in boek Oogst!

Er is een prachtig boek verschenen onder de titel Oogst. In het boek, samengesteld door Annemarie Bergfeld en Wim Lanser, komen 16 bedrijven aan bod die zich bezig houden met duurzame, spraakmakende voedselproductie. Het gaat onder meer om asperges, frambozen, vlees, zuivel, kersen en ..... rozenbottels. Onze tuin wordt in maar liefst 10 pagina's uitvoerig besproken en in beeld gebracht. Iets om erg trots op te zijn! Te vinden op de website van Uitgeverij Terra. En natuurlijk bij ons in de Tuin.

------------------------------------------------------------
Archief
20 mei 2012: High Tea tussen de bloeiende rozen
23-03-2012
Wij organiseren samen met Streekrestaurant Proeverij de Pronckheer op 20 mei een high tea. Aan lange tafels tussen de rozen kunt u genieten van de rust, de natuur en de geur van de Rosa Alpina.  Om 14:00u bent u welkom voor een proost met rozenbottelwijn of rozenbottel thee met rozenbottelcake. U krijgt een vertelling met rondwandeling door de bloeiende rozentuin van Emmelie en Eric en daarna wordt u uitgenodigd om van de high tea te proeven. Eigen gemaakte scones met rozencreme, rozenbottelsoep, hartige taart, rozenbonbons, ambachtelijk gemaakt boerenbroodjes met rozenbottelchutney en –pesto. Een glas Canina rozenbottelwijn erbij en u wordt er helemaal rozig van!
Zondagtuin gaat in winterslaap
6-10-2011

Op zondag 25 september ontvingen we dit seizoen de laatste gasten in de zondagtuin, om te genieten van de bottelrozen (na de oogst) en producten te proeven. Een week later is het najaar met geweld naar ons toe gekomen. Net op tijd hebben we een stuk van de oude tuin gerooid en de andere tuinen gemaaid en winterklaar gemaakt. In maart/april volgend jaar komen de snoeischaren uit de kast en snoeien we ons het voorjaar in. En vanaf mei is de Zondagtuin weer open!  


Pluk op zondag 11 september
9-9-2011

Zoals voor het meeste fruit geldt, is de rijping van de bottels dit jaar een stuk vroeger dan andere jaren. Scheelt al gauw een week of twee. Toch gaan we helemaal niet vroeg plukken. Dit jaar gaan we voor een bijzondere, op de wijn gerichte pluk. En dat doen we als de bottels rijper zijn dan anders. Dat betekent voorzichtiger plukken.

Rozenbottellikeur en rozenbottelijs de nieuwe smaakmakers
25-7-2011

Sinds kort kunnen we twee nieuwe rozenbottelproducten aanbieden. Het gaat om likeur (20%), gedistileerd door Proeverij de Pronckheer, en om ijs, vervaardigd door ijsmakerij Wilco in Beusichem.


Rose Hip High Tea tussen de bloeiende rozen
5-6-2011

Een lazy sunday afternoon in de Rozenbotteltuin, culinair verzorgd door Proeverij de Pronckheer in Cothen. Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Inge Stolk, gastvrouw Proeverij De Pronckheer | info@pronckheer.nl | 0343-561505.

Canina in kerstpakket van de provincie
16-12-2010

Lekker Utregs stelt dit jaar voor alle provincie-ambtenaren van Utrecht het kerstpakket samen. Natuurlijk met allerlei Utregse producten. De Canina producten zullen niet ontbreken.

De Put ook op de Streekweken in Utrecht
25-10-2010

Samen met onze collega's van Terecht Anders (www.terechtanders.nl) staan we 22, 23 en 24 oktober op de markt Streekweken, in het oude Jongeneel-complex in Utrecht-centrum. Een nieuw initiatief, geinspireerd door de overdekte markten van Barcelona en Parijs! Zie www.streekweken.nl 

Rozenbotteldag 16 oktober
16-10-2010

In Scherpenzeel is het bedrijf van Peter van de Pol, kweker van speciale rozenbottels voor in boeketten en kransen e.d. Deze tak van sport heeft zich inmiddels gevestigd in de wereld van de sierteelt. Op 16 oktober zijn we aanwezig op de eerste Rozenbotteldag van kwekerij Van de Pol, om te laten zien en proeven wat je met voedingsbottels kan doen. Zie: www.rozenbotteldagen.nl 

Aanstaande zondagmiddag 26 september laatste zondagtuin, open van 12:00 tot 17:00
26-9-2010

Aanstaande zondag, 26 september, is de laatste zondagtuin van dit seizoen. We zijn open 12:00 uur tot 17:00 uur. Om te kijken, ruiken, beleven, proeven, genieten, en om de producten te kopen. Of om even niets te doen! 

Prachtige oogst, nu ook op film!
16-9-2010

Met heerlijk weer hebben we, met z'n 25-en, meer dan 450 kilo bottels geplukt. Ze hingen er prachtig bij, en in grote hoeveelheden. Voor zondag 12 september hebben we nog wel ruim 100 kilo te plukken. Wie zin heeft om te helpen...? RTV Utrecht was op bezoek en maakte een leuk nieuwsitem voor U-Vandaag.

Kijk op: http://mediaplayer.rtvutrecht.nl/stream/00f43aaa.wmv

De Put in U-Vandaag
8-9-2010

Op woensdag 8 september komt een filmploeg van TV-Utrecht opnamen maken van het plukken; uit te zenden in het programma U-Vandaag.

Rozenbotteltuin De Put in De Telegraaf
6-9-2010

Een paginagroot artikel in De Telegraaf (30 juli 2010) over "de laatste rozenbotteltuin". Culinair journalist Felix Wilbrinken fotograaf Frank de Ruiter waren een ochtend op bezoek in`ons `klein Gallisch dorpje waar de tijd heeft stil gestaan`. In een meeslepend verhaal komen onze geschiedenis en producten uitgebreid aan de orde. En wat vindt fijnproever Wilbrink bijvoorbeeld van de Canina wijn. `Hoewel ik persoonlijk gruwel van vruchtenwijn, blijkt de mooi gekoelde rozenbottelsherry een vondst te zijn. Koel, vier jaar gelagerd, aanvankelijk een lichte dessertwijn in de mond maar opeens kurkdroog in de nadronk´. 

Oogstfeest komt er aan. Noteren!
5-9-2010

De zomer heeft de bottels uiteindelijk toch weer min of meer op hetzelfde tijdstip laten rijpen. We mikken nu op zondag 5 september voor het oogstfeest. Van 12:00 uur tot 17:00 uur - met natuurlijk een pauze - plukken en daarna een heerlijk buffet. Aanmeldingen zijn vanaf nu welkom! Op: deput@planet.nl Houd de site in de gaten voor eventuele wijzigingen.

Slow Food op bezoek - filmpje!
3-8-2010

Op 19 juli waren de professionele leden van Slow Food Utrecht op bezoek: koks, telers, journalisten, importeurs en andere 'voedsel-freaks'. Na een kennismaking met de rozenbottelteelt en -producten was het tijd voor een azijnproeverij en een heerlijke lunch. Alle aanwezigen hadden een stukje lunch meegebracht, het resultaat is te zien op een mooi fotofilmpje: http://www.youtube.com/user/ennudoen#p/a/u/0/SnejocoNzTU

Genomineerd als Held van de Smaak Utrecht 2010!
22-7-2010

De Rozenbotteltuin was door Slow Food Utrecht genomineerd als Held van de Smaak van de provincie Utrecht. Op 26 juni volgde de juryuitslag. Van de 4 genomineerden waren we geen winnaar (dat was Schulp Vruchtensappen uit Breukelen) maar we ontvingen wel een heel mooi juryrapport. Daarin staat te lezen:
    "Kleinschalig bedrijf.Houden met hun rozenbotteltuin cultuurhistorisch en culinair erfgoed in     stand en zetten hiermee een familietraditie voort.
    Sterk in productontwikkeling: zij hebben nieuwe producten en nieuwe markten gecreëerd met een oud, bijna        verdwenen product.
    Werken samen met diverse partijen (o.a. voor verwerking, verkoop en promotie)
    Kwalitatief hoogwaardige promotiemiddelen met mooie sfeerfoto’s."

Gastronomisch advies over rozenbottelcoulis
6-7-2010

Adviesbureau Barlactica uit Amerongen gaat ons adviseren over de gastronomie en de bewaartechnieken van onze Canina rozenbottelcoulis. Deze pure keukengrondstof wordt nu nog voornamelijk gebruikt door koks in de professionele keuken maar verdient bredere toepassing. Barlactica gaat onder andere smaakonderzoek doen om de coulis beter naar de 'gewone keuken' te begeleiden.

Suikervrije jam in assortiment
14-4-2010

Sinds kort hebben we rozenbotteljam op basis van agave-siroop in plaats van suiker. Veel mensen geven de voorkeur aan niet-geraffineerde zoetstof. Agave-siroop blijkt een goede vervanger.

576 nieuwe rozenstruiken de grond in
30-3-2010

Op 20 maart haalden we de nieuw geoculeerde rozen op in Wanssum. We hadden op het nieuwe, schone land al plantgaten gemaakt, zodat ze er snel in konden. Over 2-3 jaar hopen we hier veel bottels van te kunnen plukken!

Snoeiseizoen dit jaar uitgesteld
10-2-2010

Pas in februari beginnen we met de snoei van de rozen. Andere jaren begonnen we daar direct na de oogst in september al mee. Maar vanwege het besmettingsgevaar van de ziekte loodglans, dat vooral in het natte najaar groot is, hebben we dit jaar de snoei verlaat naar het vroege voorjaar. Eens kijken of dat scheelt.

Rozenbotteljam gezond?
12-1-2010

Wie kent 'm nog: Cor van der Laak? Cor zag al tientallen jaren geleden de kansen en beperkingen van rozenbotteljam tegen lichamelijke ongemakken. Kijk op http://www.youtube.com/watch?v=PvbaPntFmC4

Canina in kerstpakketten
25-12-2009

Ook dit jaar treden Canina-producten weer op in kerstpakketten, chutney, jam, wijn. We kunnen natuurlijk nog niet melden in welke maar het gaat om leuke, nieuwe adressen, binnen en buiten de provincie Utrecht. Gaat vast weer leiden tot nieuwe naamsbekendheid!

Canina chutney in de Boerenbox
14-10-2009

Canina rozenbottelchutney zit, samen met 5 andere streekproducten, in de Boerenbox. Dit is een handzaam doosje, met frisse opdruk, en heel geschikt als geschenk. Zie www.boerenbox.nl

Rozenbotteldagen bij De Bierkreek
10-10-2009

Zaterdag 3 oktober zijn we te gast bij biologische rozenkwekerij De Bierkreek, in IJzendijke (Zeeuws Vlaanderen). Dat weekend organiseert De Bierkreek de jaarlijkse rozenbotteldagen. 

Open tuin: aanstaande zondag de laatste kans!
27-9-2009

Op 27 september is de tuin dit jaar voor het laatst open voor bezoek. Van 12 tot 17 uur ben je welkom. Proeven van de Canina producten en genieten van rust en uitzicht! En omdat het ook het einde van de Week van de Smaak is, zorgen we voor een smaakvolle verrassing!

Prachtige oogst binnen !
9-9-2009

Op 30 augustus plukten we met zo'n 35 mensen het grootste deel van de bottels. Ze hingen er prachtig bij en de emmers en manden vulden zich dan ook snel. Na afloop schoven we aan voor het jaarlijkse oogstbuffet van De Pronckheer. En werden de verschillende jaargangen van de Canina-wijn beproefd. Maandag brachten we de oogst naar de Oude Backerij in Noord-Holland, waar de komende maanden de producten worden gemaakt.

Oogstfeest op 30 augustus a.s.
30-8-2009

De rozen bloeiden dit jaar een dag of tien vroeger. De vruchtzetting verloopt ook erg spoedig. Al met al plannen we het oogstfeest dit jaar op zondag 30 augustus a.s. Vanaf 12.00 uur plukken we - met een pauze - tot 17.00 uur waarna we aanschuiven voor een rozig buffet van De Pronckheer. Wil je meedoen? Mail even naar deput@planet.nl of bel naar 0343-573588.

Beeldhouwen bij de rozen
30-7-2009

Voor het achtste jaar vinden op de rozenbotteltuin beeldhouwweekenden plaats, onder leiding van Eric Goede. Dit jaar nog van 18 tot 20 september a.s. Kijk onder 'workshops' voor meer informatie. Zie ook www.ericgoede.nl 

Op de duurzaamheidsmarkt Nu en Later
21-6-2009

Zondag 21 juni a.s. doen we mee aan de Duurzaamheidsmarkt Nu en Later, op het haventerrein in Wijk bij Duurstede, tegenover de molen. We laten proeven en smaken.

Te gast bij het Streek en Smaakverbond
15-6-2009

Op 15 juni mogen we onze rozenbottelcoulis presenteren tijdens de Horeca on Tour van het Streek en Smaakverbond. Voor een gezelschap van koks leggen we het verhaal van onze bottel uit en gaan we in op de toepassingen van de coulis in de keuken. Een hele eer!

De Canina 2007 is binnen !
2-5-2009

Wijnmaker Flip Kiemel van De Flearstins besloot dat de Canina 2007 klaar voor de fles was. En terecht! De eerste fles kwam natuurlijk bij ons op tafel en stal direct ons hart. Na de wat fruitiger, lichtere 2006 is dit weer de oude vertrouwde Tokaj-afdronk. Vanaf binnenkort verkrijgbaar.

Canina coulis: puurheid volop !
25-4-2009

We hebben sinds afgelopen jaar vruchtencoulis van onze Alpinabottels, door DÓude Backerij ambachtelijk gepureerd. Het is het meest pure wat we kunnen leveren, met de volle smaak zonder enige toevoeging. Restaurants gebruiken het als basis voor marinades, roux, sorbetijs, etc. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen. Te koop in diepgevroren bakjes van ca. 285 gram.

Canina in de Wijkse molen.
10-3-2009

De Wijkse molen Rijn en Lek bestaat 350 jaar. Onlangs opende de stichting Abrona in het naastgelegen molenhuis een lunchroom en verkooppunt van eigen en streekproducten. Ook de Caninachutney, -saus en -jam zijn er te koop. Op de kaart van de lunchroom staat een Wijks broodje, met o.a. rozenbottelchutney.

Snoeien in de kou
1-2-2009

Winter is snoeien! Nadat we in het najaar de zieke struiken hebben gerooid, kunnen we aan de slag met de snoei. Het is vaak koud werk maar wel altijd dankbaar. Na afloop staan de struiken weer piekfijn klaar voor het voorjaar. Organische mest er onder en uitlopen maar!

Tweede ronde Canina producten
1-2-2009

Begin januari verwerkt DÓude Backerij de rest van de oogst 2008 tot jam, chutney en saus. Er is dan gelegenheid voor kleine aanpassingen, zoals een iets vastere chtuney. Het werd ook hoog tijd want de voorraad was bijna helemaal op. 

Canina in de Utrechtse Bakkerswinkel
25-12-2008

Onze chutney en jam staan te koop en te proef in de Utrechtse Bakkerswinkel. Deze winkel/lunchzaak (Wittevrouwenstraat 2) opende op 15 november de deuren van de nieuwe take-away, waar nu heerlijke broodjes, koffie en sappen zijn te krijgen. De Canina-producten staan er fantastisch te lonken.

Rozenbottelsorbetijs hoog op de kaart
11-12-2008

Verschillende restaurants blijken dit najaar rozenbottelsorbetijs te presenteren. De Canina coulis vormt daarvan vaak de basis. Restaurant De Vier Balken, onder meer bekend omdat het Utrechtse producten promoot, heeft rozenbottelijs op het kerstmenu staan. Proeverij De Pronckheer serveert dit jaar in het kerstpakket Rozenbotteltoast.

Canina oloroso een verrassing!
24-11-2008

We hebben de Canina oloroso, een medium sherry van de bekende Alpinabottel, gevinifieerd door Flip Kiemel van De Flearstins, nu ruim 2 jaar in de kelder liggen. En dat na al ruim 4 jaar bij De Flearstins. De smaak wordt almaar zachter en voller. Gelukkig hebben we nog een klein voorraadje. Een aanrader!

Aansluiting bij Groene Participatie Maatschappij van Utrecht
24-11-2008

Op 14 november werd in Utrecht het convenant ter oprichting van een Groene Participatie Maatschappij getekend. Een hele mond vol, maar kort en goed komt het er op neer dat de stad zich voor neemt om extra aandacht te schenken aan en gebruik te maken van Utrechtse producten. Met onze Canina-producten hebben wij ons daar ook bij aangesloten, samen met andere producenten uit de Kromme Rijnstreek.

Zieke struiken rooien
11-11-2008

Afgelopen winter zijn nogal wat rozenstruiken besmet geraakt met de loodglans-bacterie. Dat betekent op termijn een onherroepelijk afsterven. Er is geen kruid tegen gewassen, zelfs geen bestrijdingsmiddel (dat wij natuurlijk toch niet zouden gebruiken, biologisch als we zijn). De besmette struiken hebben we met hulp van de buurman gerooid en verbrand, zodat het verwaaien van sporen naar de gezonde struiken niet meer mogelijk is.

Canina producten op Utrechtse Neude
31-10-2008

Op zaterdag 11 oktober stonden we - samen met 12 andere voedselproducenten uit de Kromme Rijnstreek - op het evenement 'Proef Lekker Utregs' op de Neude. Het werd een mooie happening, mede vanwege het prachtige nazomerweer! Kijk voor meer informatie op www.lekkerutregs.nl. Onze jam en chutney zijn trouwens ook te verkrijgen in de Bakkerswinkel in de Utrechtse Wittevrouwenstraat.

Wat doe je eigenlijk met rozenbottelchutney ?
23-10-2008

Canina rozenbottelchutney Chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Het woord ‘chutney’ is afgeleid van het Hindi-woord chatni wat ‘verse, fijngewreven saus’ betekent. Er zijn chutneys van rauwe en gekookte ingrediënten met een grove of juist een fijne textuur. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.Een chutney wordt gemaakt door de ingrediënten samen te stampen. Daarvoor wordt vaak een stenen vijzel gebruikt. In Europa en Noord-Amerika gebruikt men chutneys die langdurig kunnen worden bewaard. Daartoe worden er plantaardige olie, azijn of citroensap toegevoegd, evenals veel suiker. Zo wordt chutney op dezelfde manier houdbaar als jam.Onze rozenbottelchutney bevat naast onze bottels, walnoten, meloen, appel, suiker, kruiden en azijn. Het is een frisse zoetzure chutney die ook aan een saus doet denken. De rozenbottelchutney smaakt heerlijk bij een stukje boerenkaas, geitenkaas of blauwe (Franse) kaas op een kaasplankje bij het aperitief. Ook kan het toegepast worden als frisse ‘dipsaus’ in combinatie met een tosti. Verder is de chutney ideaal in combinatie met gegrild vlees, gebakken/gegrilde vis en bij gefrituurde gerechten en maaltijden zoals in deeg gewikkelde gefrituurde groentenflapjes, gebakken of gefrituurde kaassoufflé of vis. Ook smakelijk als (zoetzuur) bijgerecht vooral bij rijst. Bovendien kan de rozenbottelchutney als een pasta gebruikt worden om bijv. (makreel) vis te bestrijken als marinade naast ui-ringen en knoflook e.d.. Samengevat is de rozenbottelchutney prima te combineren in gerechten met een nogal vettige of sterke smaak, vanwege de verzachtende smaak van de chutney.

We gaan weer telen op Canina
6-10-2008

Op 15 juli brachten we oculeerhout naar kwekerij Wijnhoven in Wanssum. Daar worden de ogen gezet op onderstammen van Rosa Canina '"Inermis". Na jarenlang oculeren op Rosa Laxa gaan we weer terug naar een Canina-soort, zodat de naam van onze producten - CANINA - weer helemaal op z'n plaats is.

Een weekend beeldhouwen op het platteland
21-9-2008

Voor de zevende keer geeft beeldhouwer Eric Goede weekenden beeldhouwles op De Put. Dit jaar nog in het weekend van 19-21 september. Beeldhouwen wordt afgewisseld met lekker eten. Kamperen op De Put. Een weekend ontspannend werken aan je eigen beeld. Vraag meer informatie aan bij deput@planet.nl

De oogst een feest!
19-9-2008

Op de warmste dag van de maand, 31 augustus, plukten we met een kleine 40 rozenbottelfans een groot deel van de rijpe bottels. De kwaliteit is dit jaar erg goed en dat maakt de pluk een stuk leuker. Mand na mand vertrok uit de rozengaard, in totaal ruim 600 kilo. Een stuk meer dan vorig jaar! Daarna gingen we aan tafel voor het Pronckheer-buffet, een heerlijk menu waarin de rozen weer waren terug te vinden. Voldaan ging ieder huiswaarts en de eerste aanmeldingen voor volgend jaar zijn al weer binnen.

Ook de nieuwe jam is binnen! Kom proeven!
29-7-2008

Van de ambachtelijke bereider d'Oude Backerij in Noord-Holland hadden we al de rozenbottelchutney en de rozenbottelsaus. Sinds juni is er de nieuwe rozenbotteljam, met appel en een vleugje honing.

OOGSTDATUM VERVROEGD !!
28-7-2008

Ja, de natuur laat zich niet sturen. We hebben de rozenbottels nog eens goed bekeken en hebben besloten de oogst een week naar voren te halen. Het wordt nu dus zondag 31 augustus a.s. vanaf 12.00 uur.

Rozenbotteltuin open op zondagmiddag
27-7-2008

Op zondagmiddag kun je terecht om kennis te maken met de rozen en hun producten. Van 13.00 uur tot 18.00 uur zorgen we dat we thuis zijn om je te ontvangen. Pak de fiets of wandel langs het Amsterdam Rijnkanaal!

ROZEN AANSCHUIFTAFEL weer fantastisch
9-6-2008

Op zondag 1 juni serveerde Proeverij de Pronckheer  - als hulde aan de bloeiende rozen - een 4-gangen diner rond de roos. De 40 gasten genoten midden in de tuin van de geurende bloemen en de heerlijke spijzen die hen werden voorgezet.

Onderzoek naar nieuwe afzetkanalen
20-4-2008

Onder leiding van de zg. Plattelandsacademie gaan studenten van de Agrarische Hogeschool Dronten onderzoeken hoe kleinfruit-telers in de Kromme Rijnstreek de afzet van hun producten kunnen versterken. Naast kersen, frambozen en aardbeien gaat De Put ook meedoen, natuurlijk met rozenbottels.