Névtelen

Sikeres projektek, pályázatok, rendezvények
 

GINOP 6.1.2.

2017. márciusában fejeződött be a GINOP 6.1.2 programunk, melynek keretében 15 fő röszkei lakos részére szerveztünk alapfokú informatikai képzést.2016. évi NEA működési támogatás
NEA-KK-16-M-0049

2016. évben a NEA működési pályázati kiírásán 800.000 Ft támogatásban részesültünk, melyet adminisztrációs költségekre és bérköltségekre fordítottunk.2015. év NEA szakmai támogatás

NEA-KK-15-SZ-0569

2015. évben a NEA szakmai pályázati kiírásán 300.000 Ft támogatásban része-sült.  A program címe: "Informatikai kompetenciák fejlesztése - 40 év felettiek számítástechnikai képzése Röszkén". A 30 órás tanfolyamon 18 fő röszkei képzésére nyílt lehetőség.


NEA képzés 2015YouTube-videoklip
II. Térségi Termék és Termény Bemutató és Gazdafórum

2015. szeptemberében Egyesületünk rendezte meg a programot, melyet sikeres pályázatunk eredményeképpen a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatott. Számos röszkei termelő mellett Balástyáról és Ásotthalomról is érkezett kiállító. A fórumon szakértők ismertették az aktuális vidékfejlesztési és mezőgazdasági pályázati kiírásokat, követelményeket.


II. Térségi Termék és Termény Bemutató és GazdafórumYouTube-videoklip

2015. év NEA működési támogatás

NEA-KK-15-M-0020

2015. évben a NEA működési pályázati kiírásán 1.000.000 Ft támogatásban része-sült, melyet adminisztrációs költségekre valamint bérköltségre fordítottunk.
2014. év NEA működési támogatás
NEA-KK-14-M-0006
  
2014. évben a Nemzeti Együttműködési Alap működési pályázati kiírásán 700.000 Ft támogatásban részesült, melyet adminisztrációs költségekre valamint bérköltségre fordítottunk.
"Esélyegyenlőség megteremtése munkanélküli nőknek távmunka és vállalkozási ismeretek elsajátításával
NEA-KK-13-SZ-0273

2013. őszén kezdtük el szervezni az
Esélyegyenlőség megteremtése munkanélküli nőknek távmunka és vállalkozási ismeretek elsajátításával című, Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott pályázatunkat. 2 db ügyfélgépünket újítottuk fel 2013-ban. 2014. január és február hónapokban került sor a képzés lebonyolításra, melyen 12 fő röszkei hátrányos helyzetű nő vett részt. A támogatás összege: 580.000 Ft

"Utak a munka világába" képzés


YouTube-videoklip"Kattanj rá Nagyi!"
2013.

A helyi IKSZT-vel kötött együttműködésünk keretében 2013. október 1-jén, a „Kattanj rá Nagyi” rendezvényünk keretében a nyugdíjasokat vártuk egy rövid tréningre.

Kattanj rá Nagyi!
2013. év NEA működési támogatás
NEA-KK-13-M-0399
  
2013. évben a Nemzeti Együttműködési Alap működési pályázati kiírásán 400.000 Ft támogatásban részesült, melyet adminisztrációs költségekre valamint bérköltségre fordítottunk.Ifjúsági Drámatábor
2013.

2013. nyarán a Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítványhoz benyújtott sikeres ifjúsági pályázatunk eredményeképpen a röszkei ifjúsági önkormányzat tagjai 3 napos drámatáborban vettek részt Ruzsán. A támogatás összege:
200.000 FtInternet Világnapja
2013.

A helyi IKSZT-vel kötött együttműködésünk keretében 2013. május 17-én, az Internet Világnapja alkalmából ingyenes számítógép használattal, internet kvízzel és nyereményekkel vártuk az ügyfeleinket. 

Internet Nap
Digitális kompetenciák a gyakorlatban - Hozzáférés és hozzáértés
2013.
 
E
gyesületünk 2012. nyarán „Digitális kompetenciák a gyakorlatban – Hozzáférés és hozzáértés” címmel nyújtott be szakmai pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Együttműködési Alap elnevezésű programjának pályázati kiírására. A kérelmünk pozitív elbírálásban részesült, így 585.000 Ft összegű támogatásban részesültünk, melyet eszközbeszerzésre és tanfolyam lebonyolítására fordítottunk. 

NEA képzés 2013. februárYOUTH-ORIGAMI
2012-2013.

Részt vettünk a Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete "YOUTH-ORIGAMI Fiatalok formálását, társadalmi integrációját elősegítő összehasonlító modellprogram a déli kistérségekben” című projekt megvalósításában. A 12-29 évesek számára biztosítunk lehetőséget virtuális tanácsadói szolgáltatások igénybevételéhez.


2012. év NEA működési támogatás
2012.
 
2012. évben a Nemzeti Együttműködési Alap működési pályázati kiírásán 800.000 Ft támogatásban részesült, melyet adminisztrációs költségekre valamint bérköltségre fordítottunk."Az Ifjúsági Közösségi Ház belső felújtíása"
2012.
A 2012. évi LEADER pályázatunk keretében az Ifjúsági és Közösségi Ház belső felújítását valósítottuk meg 4.564.000 Ft összegű támogatásnak köszönhetően, mely festést, mázolást, vizesblokk felújítást, laminált burkolat fektetését továbbá szórakoztató elektronikai eszközök beszerzését foglalta magába."Színház az egész világ - Drámatábor Röszkén"
2012.
2012. évben az egyik legnagyobb projektünk célcsoportja a röszkei fiatalok voltak. A „Színház az egész világ – Drámatábor Röszkén” című LEADER pályázatunk keretében a fiatalok július hónapban egy 3 napos drámatáborban fejleszthették színpadi ismereteiket, többek között improvizációs helyzetgyakorlatokkal, ének- és táncpróbákkal valamint lehetőségük nyílt, hogy megismerhessék a táborba meghívott algyői és bordányi színjátszó körök munkáját. Augusztus első hétvégéjén, a Röszkei Falunapok programsorozatához kapcsolódva, „A dzsungel könyve” című musicalből adtak elő részleteket.
Civil központ fejlesztése Röszkén
2011.
Egyesületünk 3.652.040 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatási felhívására benyújtott pályázatával. A projekt tartalmazza a teleház épületének belső felújítását, irodabútorok beszerzését, valamint marketingcsomag összeállítást. A támogatás 100 %-os intenzitású, ami azt jelenti, hogy a projekt finanszírozása teljes egészében pályázati forrásból valósult meg, se saját forrásra, se az önkormányzatunk pénzügyi segítségére nem volt szükség. 2011. október hónapban vette kezdetét a felújítási munkálat. A Teleház belső tere teljes mértékben megújult, megszépült: külön férfi és külön női, illetve mozgáskorlátozott mosdó került kialakításra, az eddigi konyha helyiségből leválasztásra került 2 újabb helyiség, illetve egy folyosó, továbbá a belső irodához új bejárat készült. Ezenkívül festés, burkolatcsere, villamoshálózat felújítása valósulhatott meg.
KÉPGALÉRIA 1

KÉPGALÉRIA 2

VIDEÓ
MW-SONET program
2011.

Az EU "Leonardo da Vinci" programjának keretében 2011. január és február hónapban digitális fotózás képzés zajlott a Röszkei Teleház szervezésében. A Magyar Teleház Szövetségnek és litvániai partnerének köszönhetően vidéki nők képességeinek fejlesztésében, gyakorlatorientált képzésében vehettünk részt. Az MW-Sonet program fő célja bevonni és ösztönözni a nőket, hogy aktívan vegyenek részt a helyi közösség életében, valamint váljanak a többi vidéki nő és vidéki közösség tanácsadójává. Röszkén 30 fő vett részt a képzésben, melynek keretében a digitális fotózás alapjait ismerhették meg, képelemzéssel foglalkoztak, képszerkesztő programokkal ismerkedtek ill. hozzáférést kaptak egy digitális tananyaghoz, melynek segítségével távtanulás formájában, saját időbeosztásuk és érdeklődésük szerint folytathatják a téma elsajátítását.  A program folytatásaként 3 fő képviselte Egyesületünket a Litvániában megrendezett nemzetközi projektzáró rendezvényen.

KÉPGALÉRIA

KÉPGALÉRIA 2GRUNDTVIG program
Aktív időskorúak kompetenciafejlesztése
2010. -2011.

A nemzetközi pályázaton való részvételre a Magyar Teleház Szövetség választotta ki Egyesületünket. Munkatársaink 2010. április és május hónapban összesen 30 fő részére tartott képzéseket: 10 órás és 40 órás számítástechnikai képzést.  A résztvevők 50 év feletti, civil szervezetekben tevékenykedő, többnyire röszkei lakos.  Az informatikai képzésen résztvevők számára 2010. év szeptemberében projektmenedzsment és Európai Uniós pályázatíró képzéssel folytatódott a program. A projekt 4 fős delegációja részt vette 2010. novemberében a Prágában megrendezésre került találkozón. 2011. január végén pedig Röszkén fogadhattuk a projektben résztvevő további 7 ország képviselőit (cseh, román, litván, lengyel, francia, olasz, török).


KÉPGALÉRIA1, KÉPGALÉRIA2, KÉPGALÉRIA3, KÉPGALÉRIA4, KÉPGALÉRIA5

VIDEÓ 1, VIDEÓ 2, VIDEÓ 3, VIDEÓ 4, VIDEÓ 5,
VIDEÓ 6, VIDEÓ 7


Befejeződött a Röszkei Teleház külső felújítása
2009-2010.

A Röszkei Kaláka Hagyományőrző és Teleház Közhasznú Egyesület 2009. januárjában támogatási kérelmet nyújtott be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Falumegújításra és –fejlesztésre igénybe vehető támogatá

si kiírásra. Kérelmünk pozitív elbírálásban részesült, melynek eredményeképpen az Egyesületünk által működtetett Teleház épületének külső felújítása valósulhatott meg. A beruházás teljes összege 7.760.521 Ft. A pályázat támogatási intenzitása 100 %-os, viszont utófinanszírozásos, tehát a támogatás összegét a projekt befejezése, illetve az elszámolás után fizeti ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Civil szervezet révén nem rendelkeztünk a fejlesztés megvalósításához szükséges közel 8 millió Ft-os összeggel, ezért a forrást hitelfelvétellel biztosítottuk. 2010. tavaszán, a jó idő beköszöntével vette kezdetét a beruházás, melynek kivitelezője ifj. Dani András vállalkozó volt. Az 1930-as években épült, korábban szolgálati lakásként funkcionáló épület felújítási munkálatai magába foglalták a tetőfelújítást, homlokzat hőszigetelését és nemesvakolattal való ellátását, nyílászárók cseréjét, parkosítást, valamint az épületbe való akadálymentes bejutás megvalósítását, mely megkönnyíti a mozgáskorlátozott és babakocsival érkező ügyfeleink számára teleházunk szolgáltatásainak igénybevételét.

A szakszerű és ütemes munkavégzésnek köszönhetően csupán a nyílászárók cseréje alatt zártunk be egy hétre, a többi munkálat végzése közben viszont zavartalanul üzemelt a teleház.

KÉPGALÉRIA 1, KÉPGALÉRIA 2MVH oldalon

VIDEÓ 1
Nemzeti Civil Alapprogram

2010.

A 201
0. évi Nemzeti Civil Alapprogram Dél-alföldi Regionális Kollégiuma által megjelentett „Dél-alföldi civil szervezetek működésének támogatása” című felhívására benyújtott pályázatunk 1.000.000 Ft összegű támogatásban részesült, melyet a munkatársak bérének finanszírozására fordítunk.


Romániából érkezett hozzánk szakmai delegáció
2010. július

2010. július 15-én láttunk vendégül egy projekt koordinátorokból, minisztériumi munkatársakból és teleház vezetőkből álló csoportot, akik a dél-alföldön tanulmányozták a civil szervezetek, az önkormányzatok működését ill. az uniós pályázatok segítségével létesítendő beruházásokat. Sok-sok kérdést tettek fel a polgármester asszonynak is, tudakolva, hogyan lehet ennyi fejlesztést megvalósítani úgy, hogy közben az intézmények is zavartalanul működjenek, ill. a költségvetés is egyensúlyban maradjon. A nagyon érdeklődő, képzett és tanulni vágyó vendégek a program végén megtekintették az AVOP LEADER + programból megvalósult Paprika Parkot.
 
KÉPGALÉRIA


Egység a sokszínűségben (IFJ-GY-DA-09-C-0035)
2010. április-május

Egyesületünk befogadószervezete a Röszkei Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzatnak, így számos ifjúsági programot szervezünk a röszkei fiatalok számára. A projekt célja, hogy a településünkön élő fiatalok megisme
rkedhessenek az uniós tagországok kulturájával, életmódjával, bemutatásra kerüljenek értékeik, különlegességeik. Képzéseket szerveztünk az országok sokszínűségéről illetve a külföldi munkavállalás és továbbtanulás lehetőségeiről. Május elsején, a községi Majálison, fiataljaink a megszerzett ismereteket kiállítással, tablókkal, ételkóstolával mutatták be az érdeklődőknek.
A program a Gyermek és Ifjúsági Alappromram 208.250 Ft összegű támogatásával valósult meg.

KÉPGALÉRIA


Mindennapi fogyasztóvédelem a Dél-alföldön - a falvaktól a városokig
2010. tavasza

A Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete felhívására részt vettünk a TÁMOP-5.5.6-08/2-2008-0006 számú projektben. Egyesületünk Fogyasztóvédelmi Információs Pontként bekapcsolódott az információ közvetítő és online tanácsadási szolgáltatásba, illetve honlap tesztelésen vettünk részt.Kolozsvárról érkeztek vendégeink

2009. december 8.

2009. december 8-án teleházunkba látogattak a kolozsvári székhelyű CIVITAS Alapítvá

ny munkatársai, Fabulya Edit, a Magyar Teleház Szövetség társelnökének kíséretében. Vendégeink a román-magyar civil találkozó első állomásaként a Röszkei Teleház működésével, szolgáltatásaival, programjaival ismerkedtek meg. A tapasztalatcsere érintette a magyar és román teleházak fenntarthatóságát, helyi és országos támogatottságát, valamint a pályázati lehetőségek megvitatását.


KÉPGALÉRIA


Digitális Szolidartiás Piactér - Százhalombatta

2009. szeptember 29.


Rendhagyó nemzetközi rendezvény keretében kerül sor 2009. szeptember 29-én több mint 70 - bevált és számos új – digitális esélyteremtő szolgáltatás bemutatására a százhalombattai Training Hotelben.
A program célja az e-befogadási szolgáltatások módszeres elemzése és leírása, hálózatba szervezése és a legszélesebb körben való terjesztésére. A MENET és NETreKész pályázati programok biztosították az anyagi hátteret az e-befogadási szolgáltatások gyűjtéséhez, elemzéséhez és ismertté tételéhez, ill. egyesek gyakorlati alkalmazását megvalósító programokhoz. A nemzetközileg elismert informatikai szakember, dr. Kürti Sándor szakmai házigazdaként „piacfelügyelő” szerepet vállalta a rendezvényen és gondoskodott róla, hogy minden arra érdemes szolgáltatás megfelelő figyelmet kapjon. Sajátos humorával, közvetlenségével kivívta a jelenlévők elismerését és szimpátiáját.
A Röszkei Teleház is pályázott két szolgáltatás-leírással ill. videóval, melyek megtekinthetők a www.videoktat.hu és a www.helyitudas.hu weboldalakon a „Széles körben igénybe vett e-közszolgáltatások” és a „Pályázatírás, pályázatfigyelés szektorközi együttműködés keretében” címmel. A szakértő zsűri a mi pályázatainkat is elfogadta, és így 190.000- Ft. pályázati  díjat utalt át a Kaláka Egyesületnek.

Videók:
1. rész
2. rész
3. rész
      
                                                                                                                      
NETre KÉSZ pályázat
2009. 04.-09.


A NetreKész program megvalósítása során elért eredményeink 
 
Szeptemberben befejeződött a több hónapja bonyolított programunk.
Csokorba szedtük a pályázat végrehajtása során elért eredményeket.
 
  • 51 fő helyi lakost sikerült bevezetni a digitális írástudás világába
  • Eszközparkunk számítógéppel, webkamerával, nyomtatóval, fejhallgatókkal és mikrofonokkal gyarapodott.
  • A teleház munkatársai által szervezett képzések rövid időn belül nagyon népszerűek lettek, a meghirdetett képzési időpontok napok alatt beteltek.
  • Minden rendezvénnyel, képzéssel, új szolgáltatás bevezetésével az a célunk, hogy a helyi elvárásoknak megfeleljünk, a felmerült igényeket kielégítsük. A NetreKész program kapcsán is bebizonyosodott, hogy a valós igények kielégítése valós sikerhez vezet, igazi elismerést hoz szűkebb és tágabb környezetünkben
  • Minden hallgatónak készítettünk e-mail fiókot, akik most már a teleházzal és egymás között is tudnak kommunikálni Interneten.
Az alábbi felületeken jelent meg cikk a NetreKész program kapcsán:
  • Falusi Suttogó 2009. július, augusztus
  • Szegedi Kistérségi Hírek I.évf. 1.szám 2009. szeptember
  • Népszabadság 2009. szeptember 28. hétfő
  • A képzéssel kapcsolatban felvételt készített a Homokhát Tv és a Telin Tv is.
A program befejezéseként megtartott Fórum-on széleskörű tájékoztatást kaptunk az APEH  és a RITEK munkatársától az e-közszolgáltatások legújabb fejlesztéseiről, a jövő lehetőségeiről.
Többen a képzés befejezése óta már teremtettek maguknak otthoni infrastruktúrát (számítógép, nyomtató, Internet stb.).
Számos hallgató nyitott magának személyes ügyfélkaput, így már nem csak informálódni tudnak a kormányzati portál segítségével, hanem ügyet is tudnak intézni Interneten
A képzésen készült fotókkal beneveztünk egy országos fotópályázatra, melyen első helyezést értünk el. Jutalmunk egy digitális fényképezőgép volt.
Több résztvevő kifejezte igényét, hogy szeretné folytatni a tanulást, magasabb szintre fejleszteni informatikai tudását. Mi is reménykedünk, hogy lesz folytatása ennek a képzésnek.
Végezetül megállapíthatjuk, hogy nagyon aktív, agilis társaság jött össze, akik rendkívül érdeklődők és nyitottak voltak. Köszönjük nekik, hogy megmutatták, településünkön is kialakult az igény arra, hogy kihasználjuk a világháló nyújtotta lehetőségeket, használjuk a legmodernebb infokommunikációs eszközöket és hogy mindennapi életünk részévé válhat az Internet.
                                                               
 "A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az eMagyarország Program keretében valósult meg."

KÉPGALÉRIA1, KÉPGALÉRIA2, KÉPGALÉRIA3, KÉPGALÉRIA4, KÉPGALÉRIA5

VIDEÓ1
, VIDEÓ2
 
 
Szerb teleházasok látogatása
2009. szeptember 28.

Szeptember 28-án teleházunkba látogatott a szerbiai teleház mozgalom vezetője , Verbászi András és szakemberekből álló delegációja. A találkozón részt vett Fabulya Edit, a Magyar Teleház Szövetség (MTSZ) társelnöke és Nagyné Takács Ágnes, az MTSZ Dél-alföldi Regionális Tagozatának munkatársa is. A megbeszélés érintette a magyar teleházak mindennapjainak bemutatását, pályázati lehetőségeket, a teleházak fenntarthatóságát valamint a helyi és országos támogatottságukat. A találkozón alkalom nyílt az MTSZ és a Szerb Teleház Szövetség együttműködési lehetőségeinek, nemzetközi pályázati források feltérképezésére is.

KÉPGALÉRIA"Határokon átnyúló együttműködés"
2009. szeptember 21.


A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében, a „Határokon átnyúló együttműködés” keretében szeptember 21-én szerb vidékfejlesztéssel foglalkozó szakemberek és a Déli Napfény Nonprofit Kft. munkatársai látogattak el Röszkére. Vendégeink az Európai Unió vidékfejlesztési politikájáról, annak megvalósulásáról, vagyis a LEADER+ programról érdeklődtek. Ellátogattak a Röszkei Paprika Parkba, majd a Holt-Tisza partján lévő csónakkikötőhöz és tanösvény állomáshoz, melyek mind-mind AVOP LEADER+ program keretében megvalósult beruházások. A röszkei program utolsó állomása a Röszkei Teleház volt, ahol Molnárné Vér Ágnes tájékoztatta vendégeinket a program lebonyolításáról, koordinációs tevékenységünkről.

KÉPGALÉRIA
 
 
Migráns nők kutatás
2009. július


Együttműködésünket kérte egy nemzetközi kutatócsoport, amely a magyar nők, különösképpen a határon túlról áttelepült nők munkavállalási lehetőségeit vizsgálja a számítógépes tudás szempontjából. Egyesületünk segítséget nyújtott a kérdőívek eljuttatásában és összegyűjtésében, melyek hasznos információkat nyújtanak a kutatóknak, akik az eredményeket továbbítják az illetékes európai és hazai döntéshozók felé. Köszönjük a visszajuttatott kérdőíveket!
 

Nemzeti Civil Alapprogram
2009.


 
A Nemzeti Civil Alapprogram Dél-alföldi Regionális Kollégiuma által megjelentett „Dél-alföldi civil szervezetek működésének támogatása” című felhívására benyújtott pályázatunk 1.000.000 Ft összegű támogatásban részesült, melyet a munkatársak bérének finanszírozására fordítunk. Jó hír továbbá, hogy a röszkei civil szervezetek NCA pályázatai - melyek a Teleházban kerültek összeállításra - szintén nyertek: a Röszkei Polgárőr Egyesület 300.000 Ft-ot, a Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület 250.000 Ft-ot, a Röszkei Sportkör 100.000 Ft-ot.


Szolgáltatás leírás pályázat
2009.


Részt vettünk a Teleház Szövetségek Európai Uniója által meghirdetett MENET pályázaton, melynek keretében Teleházunk közösségi szolgáltatásait mutattuk be, videó-anyaggal illusztrálva. A pályázati anyag összeállításában sok segítséget kaptunk, ezúton is köszönjük a közreműködést az egyesületünk alelnökének, Molnárné Vér Ágnesnek; Makra Lajosnénak, a Röszke Község Egészségvédő Egyesületének elnökének, Molnár Anitának, a PaprikaMolnár Kft. ügyvezetőjének, Liszkai Tamás plébániai kormányzónak, Keczeliné Vass Anna könyvelőnek, Szabó Károly falugazdásznak és külön köszönet Ördög Tibornak a technikai segítségért. A két, teleházunk tevékenységét bemutató videó – Elektronikus közszolgáltatások valamint Szektorközi együttműködés, civil központ, ifjúság segítés címmel – a http://videoktat.hu/ oldalon, a Szolgáltatási videók 1152-MENET/2008 kategória videói között tekinthető meg.

VIDEÓ 1. rész
VIDEÓ 2. rész
VIDEÓ 3. rész56 csepp vér Röszkéért
2009.


Egyesületünk a Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat befogadó szervezeteként a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács „Ifjúsági kezdeményezések támogatására” kiírt pályázati felhívására benyújtott pályázatán 175.000 Ft támogatást nyert. A röszkei fiatalok az 56 csepp vér című musical színpadra állítását tűzték ki célul, melyet terveik szerint november 28-án mutatnak be a röszkei közönségnek.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett Amatőr színházi produkciók támogatása jogcímre benyújtott pályázatunk 100.000 Ft támogatásban részesült.

KÉPGALÉRIA


10 éves a Röszkei Teleház
2009. május 22.


Májusban ünnepelte teleházunk a megnyitásának 10. évfordulóját. Ezen jeles alkalomból számos együttműködő partnerünket, környékbeli teleházasokat, civil szervzetek képviselőit és a Kaláka Egyesület tagságát hívtuk egy közös, vidám ünneplésre a Képzési és Konferencia Központban. Sok kedves barátunk elfogadta meghívásunkat, így közösen hallgathattuk az aktuális pályázatokról és a LEADER program következő fordulójáról szóló előadást, megismerkedhettünk a teleházak szerepével a kistérségi folyamatokban, illetve Vajda Árpád, a MOBILITÁS Országos Ifjúsági Szolgálat irodavezetőjének kedves, baráti szavai hangoztak el "Amatőrök vagy profik " címmel. Jó hangulatban elevenítettük fel az elmúlt évek emlékezetes történéseit, együtt nevettünk a régi videókon és fényképeken, kötetlen beszélgetés keretében emlékeztünk a közös projektekre, a Tele-táborra, valamint a sok-sok érdekes rendezvényre és konferenciára. Kiállítással is készültünk az évfodulóra, mellyel összefoglaltuk a Röszkei Teleház évtizedes történetét, az elért eredményeket. A 10 éves szülinapot a Röszkei Dívák fergeteges műsora, szülinapi torta és svédasztalos vendéglátás zárta.

KÉPGALÉRIA


Dél-alföldi tele-barangolás
2009. április 15.


„Dél-alföldi tele-barangolás” címmel tanulmányutat szervezett a Regionális Teleház Forrásközpont Kárpátaljáról, Rahóról érkezett civilszervezet vezetők, polgármesterek és ifjúsággal foglalkozó szakemberek számára.
A tanulmányút résztvevői egy délelőttöt Röszkén töltöttek, ismerkedtek a településsel, érdeklődtek az infrastruktúráról, az intézményekről, a költségvetés összetételéről, a lakosságszám alakulásáról. A teleházzal ismerkedve sok kérdést tettek fel a szolgáltatásokkal és a fenntartással kapcsolatban. Molnárné Vér Ágnes színvonalas előadást tartott részükre a LEADER programról. Megtekintették a szépen felújított könyvtárat, illetve nagyon érdekelte őket az Ifjúsági és Közösségi Ház is. A látnivalók sorát a Röszkei Paprika Park zárta, ahol nagyon jól érezte magát a társaság.

KÉPGALÉRIAGazda tájékoztató
2009. március


Egyesületünk sikeres gazdatájékoztatót rendezett a röszkei Konferencia és Képzési Központban. Az egyik téma a GAZDA NETREKÉSZ projekt részletes bemutatása, a program keretében nyújott képzési lehetőségek ismertetése, jelentkezések fogadása. Térségünkben jelenleg a Csongrád Megyei Agrár Kht. munkatársai tartanak e program keretében  színvonalas oktatást, melyre jelenkezési lap a teleházban is beszerezhető. Másik aktális táma a KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS- A mezőgazdasági támogatások elnyerésének alapvető feltételrendszere címmel elhangzott előadás, melyet Vass Károly kamarai tanácsadó tartott. Egy rendkívül aktív társaság jó hangulatú, informatív két órát tölthetett el.  

KÉPGALÉRIA


Van Villany Vidéken
2009. február 20.


A Van Villany Vidéken program keretén belül megrendezésre kerülő szakmai tanulmányút egyik állomásaként a röszkei teleházba tettek látogatást érdeklődő szakemberek, akik először a Teleház működésével, szakmai hátterével és az ott folyó ifjúsági munkával ismerkedhettek meg. Ezután átsétáltunk a Művelődési Házba, ahol körbe jártuk az intézményt, és részleteiben ismertettük programjainkat, terveinket és nem utolsó sorban azokat a lehetőségeket, amelyek még kihasználatlanok. A lehetőségek tárháza nem csak a művelődési házban jelent potenciált, a Teleházban is sok megvalósításra váró feladat van még.


Maláj szakmai delegáció a Röszkei Teleházban
2008. december 15.

A Magyar Teleház Szövetségés a Teleház Szövetségek Európai Uniója (EUTA) szervezésében tapasztalatcserére érkezett a Röszkei Teleházba december 15-én a maláj Energia-, Vízügyi és Kommunikációs Minisztérium főtitkára vezetésével egy magas rangú szakmai delegáció. A látogatás keretében tájékozódtak a 15 éves magyar teleház mozgalom eredményeiről, a kialakult módszerekről, a fenntarthatóságról ill. a közeljövő feladatairól. A következő napokban találkozni fognak a hazai informatikai szektor meghatározó személyiségeivel, a digitális írástudás, esélyegyenlőség és e-kormányzati programok vezetőivel, hogy megismerjék a közösségi hozzáférési hálózat tágabb - politikai, társadalmi, közigazgatási, gazdasági és technikai - környezetét. A rendkívül érdeklődő és nyitott társaság meglátogatta a Röszkei Paprika Parkot is, a hétfői nap gazdag programja pedig egy hangulatos munkavacsorával ért véget.

KÉPGALÉRIA


TuCoDe program - filmforgatás a Röszkei Teleházban
2008. október 28.


A Magyar Teleház Szövetség konzorciumi tagként vesz részt a TuCoDe (Tutor Competence Development for RIAP Managers) nemzetközi programban, melynek keretében vállalta, hogy a magyar teleház mozgalom eddig kifejlesztett tananyagait, tapasztalatait átadja a pályázatban résztvevő litván, finn és bolgár szervezeteknek. Ennek keretében készül egy teleházas „jó megoldások”-ról szóló film, mely bemutatja a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl évtizede jól működő teleházait, köztük a Röszkei Teleházat. A létrehozás körülményei, a fenntarthatóság gondjai, a működtetés buktatói mellett a sikeresen megvalósított projektek is helyet kapnak a filmben, melyben fontos hangsúlyt kap az új célok és feladatok keresése, a megújulás követelménye is. A forgatás alkalmat adott a régi teleházas munkatársak és barátok találkozására, új ötletek és együttműködések megbeszélésére.

KÉPGALÉRIA


Egy sikeres projekt tanulságai
2008. október 21.

A Bács-Kiskun megyei Európai Információs Pont /Europe Direct/ szervezésében került megrendezésre Kecskeméten a „Pályázatírás és projektmenedzsment az Európai Unióban” c. konferencia és képzés, melyre meghívást kapott a Röszkei Kaláka Egyesület is. A felkérés egy előadásra szólt, melynek keretében bemutathattuk a Röszkei Teleházat működtető szervezet munkáját egy sikeres projekten keresztül. Az előadó Molnárné Vér Ágnes a LEADER programban elvégzett több mint két éves munkánkról adott átfogó tájékoztatást, különös tekintettel a gesztorszervezetként végzett feladatokra. A bemutatott prezentáció után számos kérdést kaptunk a civil szférában érdekelt hallgatóságtól, akik elsősorban az egyesület életére és a működtetés feltételeire voltak kíváncsiak. És persze a LEADER programról kérdeztek legtöbben, hiszen a témának különös aktualitást adott az EU vidékfejlesztési programjának újabb fordulója.


Ifjúsági Önkormányzati Választások (KCA/2008/37)
2008. november


2004-ben Egyesületünk kezdeményezésére alakult meg a Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat. 2008-ban az ifjúsági önkormányzat mandáutma lejárt, így új ifjúsági polgámester és képviselők megválasztására került sor. A választásokra és az ifjúsági munkára a fiatalokat játékos előadásokkal, Halloween partival és egy 2 napos, Zsombón megrendezésre kerülő tréningen készítettük fel a fiatalokat. A választás 2008. november 28-án zajlott le a következő eredménnyel:
Ifjúsági polgármester: Makra Péter
Ifjúsági képviselők: Borbás Johanna, Csóré Dávid, Dorner Nikoletta és Tóth Zoltán
A Csongrád Megyei Közgyűlés Kistérségi Civil Alap programjából 154.000 Ft támogatásban részesült pályázatunk.


AVOP LEADER+
2005-2008


2008. augusztus 31-én fejeződött be az AVOP LEADER+ program. Egyesületünk a Déli Napfény Hagyományőrző LEADER+ Térség Helyi Akciócsoport gesztorszervezeteként működtünk 2006-2008. évben. A Helyi Akciócsoport (HACS) vissza nem térítendő, Európai Uniós és nemzeti forrásból származó támogatást, illetve ezen támogatás feletti rendelkezési jogosultságot nyert 2006-ban. A HACS 7 település önkormányzatainak, civil szervezeteinek és vállalkozóinak részvételével alakult meg (Algyő, Bordány, Domaszék, Röszke, Sándorfalva, Szatymaz, Zsombó). A rendelkezésre álló keretösszeg 90 millió Ft volt, melynek 10%-a, azaz 9 millió Ft a gesztor működési költségeinek fedezésére szolgált. A pályázati jogcímekre a két forduló alatt összesen 75 db pályázat került benyújtásra, végül 54 dbvégső kedvezményezett összesen 65.708.640 Ft támogatásban részesült.
A HACS munkaszervezeteként az alábbi feladatokat láttuk el: a HACS által megalkotott Helyi Vidékfejlesztési Tervhez (HVT) való hozzáférés feltételeinek biztosítása a térségben élők és az érdekeltek számára; pályázati intézkedések meghirdetése; ügyfélszolgálat tartása, tanácsadás a pályázatok elkészítéséhez; pályázatok fogadása, regisztrációja, iktatása papír alapon és EMIR rendszerben; pályázatok formai, jogosultsági ellenőrzése, esetleges hiánypótlása és tartalmi értékelése (MVH szakreferensek felügyeletével); döntés-előkészítés, Helyi Bíráló és Monitoring Bizottság (HBMB) ülések megszervezése; a HACS működésével kapcsolatos titkársági valamint adminisztrációs feladatok ellátása; szerződéskötések előkészítése; támogatásigénylések előzetes ellenőrzése
A HVT célkitűzéseinek eleget téve az Akciócsoport területén olyan beruházások valósultak meg, amelyek az itt élő emberek életminőségének javítását szolgálták. A fejlesztések nagymértékben hozzájárultak a turizmus fellendüléséhez, a települések falukép javításához, az ifjúsági és civil szervezetek megerősödéséhez.
Röszkén a LEADER+ programnak köszönhetően tovább fejleszthettük az ifjúsági közösségi terünket, több képzést és rendezvényt szervezhettünk, rendezvénynaptárt jelenthettünk meg. A nyertes pályázatok közé tartozik a tanösvények ismertetése, fűszerpaprika bemutató-és oktatóterem, valamint kiállítás létrehozása, csónakkikötő kialakítása és eszközbeszerzés a horgászturizmus fellendítése érdekében.

A Valahol Európában című színpadi produkció felújítása
(IFJ-GY-DA-08-A-0073)

2008. június 30.


2008. június 30-án, a Homokháti Sokadalom 10 napos programsorozat egyik estéjén, a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban került sor az előadásra. Az ifjúsági program 140.000 Ft támogatásban részesült.

KÉPGALÉRIA
Digitális írástudás képzési program

2008. június


A napokban végzett országosan az első 27 fő IT-mentor, aki OKJ-s végzettséggel bír ezen a területen, köztük a Röszkei Teleház munkatársa is. Röszkén a Polgármesteri Hivatal Képzési- és Konferencia Központjában került sor 15 fő ingyenes képzésére, melynek keretében számítógép- és Internet használat, elektronikus levelezés, valamint alapszinten e-ügyintézés témában kaptak új ismereteket a résztvevők. A lelkes tanulásnak meg is lett az eredménye, az internetes vizsgát mindenki jól teljesítette.

KÉPGALÉRIA


Nemzeti Civil Alapprogram
2008.


A röszkei Teleházat működtető Röszkei Kaláka Egyesület 300.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) Dél-alföldi Regionális Kollégiuma Civil szervezetek működésének támogatására kiírt pályázatán.
A sikeres pályázati anyagot a teleház munkatársai készítettük, és a pályázatírásban szerzett tapasztalatunkkal segítettük 3 másik röszkei civil szervezet pályázatát is. A Röszkei Polgárőr Egyesület és a Röszkei Sportkör 300-300.000 Ft-ot, a Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület 100.000 Ft-ot nyert. Tehát összesen 1 millió Ft-ban részesültek a helyi civilek a „Telelányok” munkájának köszönhetően.


Ifjúsági Közösségi Tér
2006-2007


2005. szeptemberében Röszke Község Önkormányzata átadta Egyesületünk részére a „Vereczkey” féle szolgálati lakást működtetésre.
Az épület településünk központjában, az általános iskola és a művelődési ház szomszédságában található. Hosszú évek óta kihasználatlan, funkció nélküli, családi házként 1929-ben épült, de egészségházként működött.
Több sikeres pályázat eredményeként felújításra került az épület, és létrejött az IFJÚSÁGI és KÖZÖSSÉGI TÉR. 2006-ban a MOBILITÁS-tól először 1.800.000 Ft támogatást nyertünk a „Teret a fiataloknak Röszkén is!” című pályázattal, majd a Felkarol-lak című pályázatunkkal 2.000.000 Ft támogatásban részesültünk, melyet az épület belső felújítására és berendezésére fordítottunk. 2007-ben az AVOP LEADER+ programnak köszönhetően lehetőségünk nyílt a külső homlokzat rekonstrukciójára, 1.137.400 Ft értékben. Így közel 5 millió forintot fordított a Kaláka Egyesület egy új, a lakosság és a civil szervezetek által többféle célra igénybe vehető közösségi színtér korszerűsítésére.
Röszke Község Önkormányzattal együttműködve közösségi tartalommal ruháztuk fel az eddig kihasználatlan épületet. Az ifjúsági önkormányzat, baráti társaságok, munkahelyi kollektívák, civil szervezetek által rendezett kulturális rendezvények, képzések, vagy akár beszélgetések ideális színhelye. Életmód klub rendszeres találkozóinak ad otthont, Röszke Község Egészségvédő Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően egy kondiszoba is kialakításra került. A helyi BABA-MAMA Klub is otthonra lelt az Ifjúsági és Közösségi Házban. A Közösségi Ház 10 fő elszállásolására alkalmas.


Kistérségi ifjúsági tréning szervezése
2007. ősz


A Csongrád Megyei Közgyűlés 152.400 Ft összegű támogatást nyújott a röszkei és a Homokháti Kistérség településeiről érkező fiatalok számára szóló képzés megszervezésére. A tréning lebonyolítására a zsombói Jegenyés tanyán került sor.Nemzeti Civil Alapprogram
2007
2007-ben 500.000 Ft összegű NCA támogatást nyertünk, melyet működési költségünkre fordítottunk.
Képzés fiataloknak forrásszerzési technikák elsajátítására

2006. szeptember

Az ifjúsági programot a MOBILITÁS 120.000 Ft-tal támogatta, melynek keretében pályázítírásról, projektmenedzsmentről, forrásszerzésről tartottunk képzést fiatalok számára.


JELENLÉT című promóciós kiadvány elkészítése
2006. szeptember

Az ifjúsági önkormányzat bemutatkozó kiadványa, a MOBILITÁS 50.000 Ft-tal támogatta létrejöttét.

Felkarol-lak:
Civil szervezetek foglalkoztatási kapacitásának tartós növelése

2006. június


Szécsi Andrea foglakoztatás az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Civil szervezetek foglalkoztatási kapacitásának tartós növelése című pályázati kiírására benyújtott „Felkarol-lak” című pályázat eredményeként (1.392.000 Ft)Valahol Európában
című mucical bemutatása
2006. május 31.

KÉPGALÉRIA


Beszélgessünk Európa jövőjéről!
2006. május


„Beszélgessünk Európa jövőjéről” – a Miniszterelnöki Hivatal által kiírt pályázaton 200.000 Ft támogatást kaptunk, melynek keretében az Európai Unióval kapcsolatos témákban programokat, rendezvényeket szerveztünk, hogy Röszke lakosai megismerkedhessenek az Európai Unió történetével és intézményeivel


Nemzeti Civil Alapprogram
2006


2006. évi NCA támogatásként 500.000 Ft-ban részesültünk, melyet a működési költségeinkre fordítottunk (Támogató: Szociális és Munkaügyi Minisztérium)


Focizzunk együtt!
2005. novemberBarátságos Kistérségi Ifjúsági Labdarúgó Bajnokság, támogatás összege 70.000 Ft. (MOBILITÁS, IFJ-GY-DA-05)


Nemzetközi Ifjúsági Csereprogram (LITVÁNIA)
2005. november


Életünk a Tisza mentén
2005. ősz


Képzési, oktatási program megvalósítása vajdasági civil szervezetek részére szervezeti hatékonyságuk, érdekérvényesítő képességük és forrásszerzési technikák megerősítésére. A programot 700.000 Ft-tal a Nemzeti Civil Alapprogram Nemzetközi Kollégiuma támogatta.


Röszkei fiatalok a filmek világában
2005. szeptember


Röszkei fiatalok a filmek világában című program 70.000 Ft támogatásban részesült (MOBILITÁS, IFJ-GY-DA-05), mely lehetővé tette a Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat számára kistérségi és határontúli ifjúsági szervezetekkel való  kapcsolatfelvételtValahol Európában-Valahol Röszkén-egy tér
2005. július


Ifjúság 2000-2006 programra benyújtott Valahol Európában – Valahol Röszkén – egy tér című pályázat 1.515.900 Ft támogatásban részesült, melynek célja: Röszke területén, egy elhanyagolt játszótéren biciklis akadálypálya és színpad kialakítása, Valahol Európában című musical bemutatása, emberjogi képzés tartása
Támogató: MOBILITÁS


Tájbéli értékeink konferencia
2004. november 23.


Egyesületünk közös programja a Beretzk Péter Természetvédelmi Klubbal, melynek célja, hogy a magyarországi és vajdasági természetvédők a határ mindkét oldalán jelenlévő, azonos élőhelyeket magába foglaló védett területen létrehozzák a Köröséi Tájvédelmi Körzetet.Ifjúsági önkormányzat létrehozása
2004. ősz


Egyesületünk kezdeményezésére megalakult a Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat. A "Korunk követelménye az ifjúság érdekérvényesítő képességének növelése: ifjúsági önkormányzat létrehozása Röszke községben" című pályázat 75.000 Ft támogatásban részesült a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács pályázati kiírásán.


Ifjúsági referens foglalkoztatása
2004. augusztus 1.


 
Molnárné Vér Ágnes foglalkoztatása ifjúsági referensként, Röszke Község Önkormányzat „Partnerségben az ifjúsági közéletért” című pályázatának eredményeképpen (Támogató: GYISM, 1.500.000 Ft)
Közháló végpont beszerelése a Röszkei Teleházban
2004. augusztusMEPAR
2004. május


A Teleházba került elhelyezésre Röszke MEPAR (Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer) blokktérképe, amely az uniós területalapú támogatások igényléséhez nyújt segítséget.


40 túl is használjuk az Internetet!
2004. február


40 túl is használjuk az Internetet! – Informatikai alapok bemutatása, Internet a mindennapokban 40 év felettieknek

Nemzeti Civil Alapprogram
2004.

2004. évi NCA támogatásként 300.000 Ft-ban részesültünk, melyet a működési költségeinkre fordítottunk.Tele-Esély

2003. február

A Munkáért Alapítvánnyal együttműködve a Phare Tele-Esély Program eredményeképpen Molnárné Vér Ágnes egy éves foglalkoztatására került sor


Bosnyák vendégek látogatása

2002. május 10.
Tanfolyam gazdáknak
2002. február

Tanfolyam a teleházban a családi gazdaságok regisztrációjához és működtetéséhez az Agrárkamara szervezésében


Kanadai üzletemberek látogatása
2002.


Régiós Konferencia
2001. november 27.


A teleház régiók, a régió teleházai, a helyi információs társadalom szereplői számára a Röszkei Teleházban a Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesületének szakmai támogatásával regionális konferenciát tartunk. A HOPSA kistérségi és teleházas információs rendszer is bemutatásra kerül.


HOPSA képzés - Mentor program részeként
2001. október 2.

KÉPGALÉRIA
Dél-afrikai vendégek
2001. október 1.

KÉPGALÉRIA
TELETÁBOR Mártélyon

2001. június 29.

KÉPGALÉRIA
"Integrált, Teleház hálózati alapon megvalósuló térségi informáicós rendszer" projekt
2001. június

„Integrált, Teleház hálózati alapon megvalósuló térségi információs rendszer” – a Miniszterelnöki Hivatal Széchenyi Terv Információs Társadalom –és Gazdaságfejlesztési Programja (1.600.000 Ft)
Jugoszláv teleházasok látogatása
2001.

A jugoszláv mentor program csoportjainak látogatása a Röszkei Teleházban, közel 80 leendő jugoszláviai teleházas ismerkedett munkánkkal


1 éves a Röszkei Teleház - HOPSA bemutató és megkésett szülinap
2000. október 15.

KÉPGALÉRIA"Összehangolt információkért a vidékfejlesztés szolgálatában"
2000. október


„Összehangolt információkért a vidékfejlesztés szolgálatában” – FVM vidékfejlesztési célok támogatására, a SAPARD program előkészítésére meghirdetett programja (1.000.000 Ft)


Hagyományőrzés Kalákában
2000. május

„Hagyományőrzés Kalákában” címmel a KHVM-hez pályáztunk, jelentős eszközfejlesztést valósíthattunk meg (4.700.000 Ft)Falunet

2000. január 28.


Falunet – Internetes rádiózás a község civil szervezetei és az önkormányzat közreműködésével

DTE megalakulása

1999. december 2.


Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesület megalakulása, melynek munkatársaink alapító tagjai

Megnyitó

1999. május 27.


A Röszkei Teleház ünnepélyes megnyitója.


KÉPGALÉRIA"Új teleházak létesítése" projekt
1998. augusztus


Pályázat a Közös Pontok Országos Teleház Program „Új teleházak létesítése” (127 versengő közül második helyezettként sikeresen pályáztunk, melyen 2 millió Ft értékben kaptunk eszközöket (számítógépek, fénymásoló, nyomtató, szkenner, fax-telefonkészülék)Megalakult a Röszkei Kaláka Hagyományőrző és Teleház Közhasznú Egyesület
1998. július 30.


Comments