Pompeji

 

 

Hvor og hvornår gik vulkanen Vesuv i udbrud?

I byen Pompeji, for ca. 2000 år siden gik vulkanen Vesuv i udbrud, den 24 august år 79 e.kr omkring kl. 13, der gik 48 timer og så var byen Pompeji og nabobyen Herculaneum ødelagt og begravet.

Hvad skete der og hvorfor gik det så galt? 

Den gang vidste man ikke hvad en vulkan var for der var ikke et ord for det på latin, derfor gik det galt. Vesuv havde lavet små jordskælv i noget tid inden det var et tegn på at den var i live. Vesuv sendte en grå pimpstens aske ud, og på få minuter bredte det sig ud på himlen og det var som om at dag blev til nat. Det begynde at regne med små pimpsten, men i blandt dem var der også nogle større klippe stykker, det blev værre og værre og folks muligheder begyndte at blive mindre, jo mere tid der gik.Vesuv dræbte alt på sin vej. Der bredte sig en giftig pimpstensaske. Første åndedræt: der danner sig væske i lungerne. Andet åndedræt: den giftige pimpstenaske blander sig med væsken i lungerne. Tredje åndedræt: Blandingen forstener sig i lungerne og offeret kan ikke trække vejret.
Helt tilbage i år 79 e. kr var det i orden at drikke gift og begå selvmord hvis man var i livsfare.

Hvilken sammenhæng er der mellem vulkanudbruddet i Pompeji og færdiggørelsen af Colosseum?

 Colosseum i år 79 e. kr næsten stod færdigt udbrød vulkanen. Da nabobyen Herculaneum også blev ruineret kunne det let være gået galt. "Heldigvis" var det kun de to byer der blev begravet. Dette vulkanudbrud regnes også for en af de naturkatastrofer der fik folket i Rom den gang til at tro at Gud straffede dem for en dårlig kejser (Kejser Titus).

Hvordan er situationen i dag i Pompeji?

 Da forskerne mener at Vesuv går i udbrud hvert 2000. ca. vil Vesuv gå i udbrud om 70 år omkring. Pompeji er blevet udgravet og der fundet en masse ting bl.a afstøbninger af dyr og mennesker.
 
 
  Et billede fra en udgravet gade i Pompeji. De store sten i midten af gaden er trædesten for at lette fodgængernes passage fra den ene side af gaden til den anden. Kærrernes hjul kørte så ganske enkelt på begge sider af trædestenene, hvilket man kan se med de visse steder markante hjulspor i de relativt bløde tufsten.
 
 

Pompeji

På denne video kan man se lidt om Pompeji. Man kan se vulkanen og nogle kroppe i lava.
 
Comments