Ρωμιοσύνη‎ > ‎14ος αι‎ > ‎

1303

Λίγο πριν ξεψυχήσει, ο δυναμικός πάπας Βονιφάτιος Η΄ (1294-1303) ιδρύει stvdivm/στούντιο/στούδιον στην Αιώνια Πόλη, αρχικά για Εκκλησιαστικές Σπουδές. Σύντομα το ίδρυμα θα εξελιχτεί στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, Σαπιέντζα (Σοφία), πλήρως ελεγχόμενο από την Αγία Έδρα όμως, εν αντιθέσει με τα πιο αδέσμευτα πανεπιστήμια της Μπολόνιας (1088 κι εξής) και της Πάντουας/Πάντοβας (1222 κι εξής).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κατόπιν αυτοκρατορικής πρόσκλησης, η
Καταλανική Εταιρεία καταφτάνει στην Κ/πολη, και ξεκινάει επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμικών εμιράτων που απειλούν την ασιατική Ρωμανία. Τελικά οι Καταλανοί & Ισπανοί αλμογάβαροι της μισθοφορικής αυτής εταιρίας, θ'αποδειχτούν απρόθυμοι και ανίκανοι για την υπεράσπιση της ασιατικής Ρωμανίας, ενώ στη συνέχεια, όταν θα στασιάσουν, θ'αποδειχτούν ολέθριοι για την ευημερία και την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών κτήσεων. Οι αρχηγοί της Καταλανικής Εταιρίας στασιάζουν καιροσκοπικά, και προκαλούν συντριπτικές καταστροφές ανά την επικράτεια. 

Επιγραμματικά μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι η συνήθης τακτική στην οποία θα εντρυφήσουν οι αλήτες της Καταλανικής Εταιρίας, θα είναι ο προσεταιρισμός δυσαρεστημένων αντιπάλων (Τουρκοπώλοι και Τουρκμάνοι), για την αποφυγή απωλειών κατά την αντιμετώπισή τους, αλλά και η προδοσία φίλων & συμμάχων (Γενουάτες, Ρωμιοί, Αλανοί, Αρβανίτες & λεβαντίνοι Φράγκοι), μέσω της οποίας ανοίγονται άπειρες προοπτικές αβίαστων λαφυραγωγήσεων.


Στρατιά Μαμελούκων συντρίβει οριστικά τους Μογγόλους του Ιλ Χανάτου σε μάχη στα περίχωρα της Δαμασκού.
Ο Γαζάν Χαν, ο χαρισματικός Μογγόλος κυρίαρχος της Μέσης Ανατολής, εξαγριώνεται μέχρι ρινοαιμορραγίας, όταν μαθαίνει το θλιβερό μαντάτο της εκτεταμένης ήττας.

13ος αι


14ος αι

πίσω στην αρχική σελίδα