Ρωμιοσύνη‎ > ‎13ος αι‎ > ‎

1292

Στην Ηράκλεια του Πόντου, γεννιέται ο Νικηφόρος Γρηγοράς (1292[95]-1360), ένας εξαιρετικός άνθρωπος [ουμανιστής], και πολυμαθής λόγιος.  

Ενώ τελεί υπό φραγκική κατοχή, ως κτήση του πριγκηπάτου της Αχαΐας, η Μονεμβασια αλώνεται και λεηλατείται από τον πρώην αμιράλη του αραγονέζικου ρηγάτου της Σικελίας, τον Καταλανό Ρογήρο Λαούρια.
https://sites.google.com/site/evdaemonia/skopos/Monemvasia.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/De_wit_1680_monemvasia_b.jpg


Μονεμβασια/Malvasia


Λήγει ο διετής εμφύλιος πόλεμος που είχε ξεσπάσει για την διαδοχή στο βασίλειο της Σκοτίας
Η ανάμειξη του Νορμαννού ρήγα της Αγγλίας, Εδουάρδου Α΄ του Μακρυκάννη, στην σύγκρουση 5 διεκδικητών του θρόνου, θ’αποδειχτεί καθοριστική για την απώλεια αυτόνομης επιβίωσης για το έθνος των Σκοτσέζων, γεγονότα που περιγράφονται αλλοιωμένα στην ταινία Braveheart.

http://www.rickymunday.com/images/famhist/2000px-Lionrampant.svg.png

η βασιλική σημαία της Σκοτίας

Στην Βουλγαρία, εκθρονίζεται ο τσάρος αυτοκράτωρ Γκεόργκι Τερτερ (ήτοι Γεώργιος Τάρταρος, από Τάταρος, που ήταν και η καταγωγή του), από τον στασιαστή Σμίλετς, έναν Βούλγαρο μπολυάρο/βογιάρο, διακεκριμένο αφού έχει νυμφευτεί Ρωμιά αρχόντισσα. Συγκεκριμένα είναι γαμπρός του σεβαστοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, θείου του βασιλιά αυτοκράτορα των Ρωμαίων, Ανδρονίκου Β'. Πάντως, το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του Νογκαϊ Χαν, ισχυρού αξιωματούχου της Λευκής και της Μπλε Ορδής, και διοικητή της εμπροσθοφυλακής των Μογγόλων στην δυτική μεθόριο της Ευρώπης, στην σημερινή Ρουμανία.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Coat_of_arms_of_Bulgaria_%281995_proposal%29.svg


Το όνομα της τσαρίνας είναι άγνωστο σήμερα αφού καταγράφεται ως Σμίλτσενα Παλαιολογίνα. Είναι θυγατέρα του σεβαστοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και της Ειρήνης Κομνηνής Λασκαρίνας Βράναινας. Από τώρα και στο εξής πάντως,
ο όρθιος ορμώμενος λέων, και μάλιστα σε μοτίβο που θυμίζει το [κατά τι προϋπάρχον] βασιλικό φλάμουλο της Σκοτίας, καθίσταται οικόσημο του ζεύγους Σμίλετς, άρα και αυτοκρατορικό έμβλημα, όσο και πάγιο εθνόσημο της Βουλγαρίας [και της Δραγοβιτίας]!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/Bulgaria-second_half_of_the_13th_century.png/1200px-Bulgaria-second_half_of_the_13th_century.png


Στο μεταίχμιο της Ασίας με την Ωκεανία [την περιοχή αναφέρει ο Στράβων με την Ωκεανία ν'αποκαλείται Terra Incognita, φερόμενη να γειτνιάζει με την Ασία στην Σινική, όπως αποκαλούνταν τότε συλλογικώς όλες οι χώρες οι γειτονικές προς τον Νότον με την Κίνα/Σηρική], οι Μογγόλοι προβαίνουν σε μεγαλεπήβολη αμφίβια εκστρατεία χιλίων πλοίων, με σκοπό την προσάρτηση της μεγαλονήσου Ιάβας. Αφορμή για την άφιξη των
μογγολικών ορδών στην Ιάβα, είναι η προσβολή του τοπικού ηγεμόνα, του βασιλιά της Σιγκασάρι, Κερτανεγκαρα (1268-92), προς τον "Μεγάλο Χαν", τον Κουμπλάι Χαν, μέγα αφέντη των Μογγόλων & Ουράνιο Αυτοκράτορα των Κινέζων, αναμφίβολα και τον ισχυρότερο ηγεμόνα της εποχής του. Όμως τον Κέρτανεγκαρα, τον έχει εκθρονίσει πια ο ανταγωνιστικός βασιλιάς Τζαγιακατβάγκ. Ο Τζαγιακατβάγκ επιχειρεί ν'αναβιώσει το προγενέστερο βασίλειο Κεντίρι (1045 - 1221, Καντίρι, Ντάχα).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/Kediri_Kingdom.svg/1280px-Kediri_Kingdom.svg.png

Με τους Μογγόλους συνεργάζεται έτερος τοπικός ηγεμόνας, ο Ράντεν Βιτζάγια, υποτιθέμενος γιος του εκλιπόντος Κέρτανεγκαρα, που τώρα συμβάλλει στην συντριβή του Τζαγιακατβάγκ. Κατά παράδοξο τρόπο λοιπόν, η μογγολική στρατιά που στάλθηκε για να εκδικηθεί την προσβολή του Κέρτανεγκαρα, καταλήγει να συντρίβει τον σφετεριστή του! Και το παράδοξο δεν τελειώνει εδώ. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του βασιλείου Σιγκασάρι συσπειρώνονται γύρω από τον Βιτζάγια που έτσι στρέφεται εναντίον των Μογγόλων, απωθώντάς τους θεαματικά από την Ιάβα.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b8/Singhasari_Kingdom_en.svg/1280px-Singhasari_Kingdom_en.svg.png

Κατά την διάρκεια της βασιλείας του, ο Ράντεν Βιτζάγια επανιδρύει το κράτος του, καθιστώντας το θαλασσοκρατική υπερδύναμη, καταλαμβάνοντας τις νήσους Μπάλι, Μαδούρα, Μαλάγιου και Τανζουγκπούρα.