Ρωμιοσύνη‎ > ‎13ος αι‎ > ‎

1291


Παρά την παρουσία των μαχητικών Ιπποτών υπερασπιστών της Χριστιανοσύνης, όπως οι  Τέμπλαροι ή Ναΐτες Ιππότες, αλλά και οι Χοσπιταλιέροι του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου, οι οποίοι και διατηρούν το αρχηγείο τους στην πόλη, η Άκρα καταλαμβάνεται άδοξα από τους Μαμελούκους. 

Χοσπιταλιέρος ιππεύει 
ανάμεσα σε ομάδα Τεμπλάρων (Ναΐτες Ιππότες), στους δρόμους της Άκρας

περιουσιακά στοιχεία των Χοσπιταλιέρων στο Λεβάντε

Έτσι
στους Αγίους Τόπους, οι Χριστιανοί περιορίζονται πλέον στα βασίλεια της Κύπρου και της Κάτω Αρμενίας (επίσης Μικρή ή Νέα Αρμενία). Οι Αρμένιοι είναι κυρίως Χριστιανοί του Μονοφυσιτικού ή Γρηγοριανού Δόγματος. Όμως, μέχρι τους διωγμούς, τη γενοκτονία και τις μεταναστεύσεις του 20ου αι, θα επιβιώσουν στην Ανατολία και Χαϊχουρουμ (= Αρμενο-Ρωμιοί), δηλαδή Αρμένιοι του Ορθοδόξου Δόγματος. 


έμβλημα του αρμενικού οίκου των Ετουμιδών

Παρόλο που έχουν απωλεσθεί οι αρμενικές περιοχές της Ανατολίας, η συνεισφορά των Αρμενίων στη Ρωμανία των Παλαιολόγων επιδιώκεται ακόμα. Έτσι περίπου αυτήν την εποχή, ο διάδοχος Μιχαήλ [Θ΄] Παλαιολόγος νυμφεύεται τη Ρίτα, κόρη του Ετουμίδη ρήγα της Κάτω Αρμενίας, Λέοντα Γ΄, και της δέσποινας του, επίσης αρμενικού, πριγκηπάτου του Λαμπρου, Κυράννας.έμβλημα της Ελβετικής Ομοσπονδίας

Στο γερμανικό δουκάτο της Σουαβίας τρεις κοινότητες συνασπίζονται για ν’αντιμετωπίσουν την αλαζονία του τοπικού φεουδαρχικού οίκου. Είναι τα καντόνια Σβυτς, Ούρι και Ούντερβαλντεν που εξεγείρονται εναντίον του οίκου των Αψβούργων. Σουαβοί χωριάτες αντιμετωπίζουν με επιτυχία τον καταπιεστικό Αψβούργο δούκα, παίρνοντας θάρρος από το θρυλικό Γουλιέλμο Τέλλο με την τζάγρα του (= crossbow).

Έτσι γεννιέται η Ελβετική Ομοσπονδία, η Confoederatio Helvetica (CH), γερμανιστί 
Die Schweizer Eidgenossenschaft, ιταλιστί Σβιτσέρα, αν και οι καθοριστικές νίκες θ’αργήσουν να έρθουν (1315 & 1386). Εν καιρώ, οι Ελβετοί φαλαγγίτες θ’αποδείξουν την υπεροχή τους στα πεδία των μαχών, έναντι των ιπποτών, της εκλεκτής δύναμης της εποχής. Τότε θα γίνουν περιζήτητοι μισθοφόροι, αφού κάθε στρατός στην Ευρώπη θα θέλει στο πλευρό του πειθαρχημένο μακρυκόνταρο πεζικό Ελβετών για να βγει με αυτοπεποίθηση στη μάχη.

http://static.pblogs.gr/f/544295-Swiss.jpg

Τελικά, οι συμπατριώτες των αλαζονικών Αψβούργων, οι Ελβετοί, θα τους διώξουν από τα προγονικά τους εδάφη (θρύλος του Γουλιέλμου Τέλλου), και θα τους κρατήσουν μακριά, ακόμα κι όταν οι Αψβούργοι θα ηγεμονεύουν σε όλη την Ευρώπη (τον 16ο αι), εκτός από τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Ρωμιοτουρκία, και θα ισχυρίζονται ότι αποτελούν τη φυσική συνέχεια της αυτοκρατορίας της Ρώμης, σε αντίθεση με τους αιρετικούς Γραικούς της δήθεν νοσηρής “..Βυζαντινής” Αυτοκρατορίας!


13ος αι

        1290

        1292

πίσω στην αρχική σελίδα