Slovenski roman o borilnih veščinah

Zaenkrat je slovenski roman o borilnih veščinah še mlada zvrst in nima veliko del. Vendar se bo to v prihodnosti zagotovo spremenilo, saj se bodo te tematike lotevali tudi drugi avtorji.

Značilnosti slovenskega romana o borilnih veščinah

Slovenski roman ima trenutno značilnost športnega romana. Protagonisti tekmujejo in se ukvarjajo s svojimi nastopi na borišču in ringu. Kraj dogajanja je v osnovi Slovenija. Zgodba se odvija linearno,

včasih deloma retrospektivno. Junaki skozi preizkušnje osebnostno rastejo. Osebe romanov so tekmovalec, trener, lepa punca oziroma žena, zvesti prijatelj, zagrizeni nasprotnik.

Slovenski roman o borilnih veščinah

Začetnik zvrsti slovenski roman o borilnih veščinah je Silvester Vogrinec. Leta 1995 je napisal Karate bojevnik 1: Beli galeb, leta 2010 je sledil roman Gladiator, leta 2013 pa še Karate bojevnik 2: Dvoboj in Slovenska Elektra: Bojevnica svetlobe.


 KARATE BOJEVNIK 1: BELI GALEB
(1995)

Zgodba pripoveduje o mladem Robertu Resniku, ki pride študirat v Ljubljano. Spoprijatelji se s temnopoltim študentom Linom iz Gvineje Bissau in začne trenirati karate v ljubljanskem klubu. Novi krog prijateljev mu prinese prestižno delo redarja v diskoteki. Robert se zaljubi v lepo Natašo, s katero postaneta par. Stvari se zaostrijo, ko pride v spor z nasilnim trenerjem Viktorjem. Zapusti klub in si najde drugega. Japonski mojster Shioda ga usmeri na pot bojevnika. Na tekmovanjih njegovi stari prijatelji postanejo nepopustljivi nasprotniki. Celo z Linom prideta navzkriž. Sledi finalni razplet na državnem prvenstvu.

 
 
GLADIATOR
(2009)

Iz Benjamina Marolta se vrstniki v otroštvu norčujejo, ker je debel in neroden. Filmski junaki ga navdušijo za borilne veščine. Začne trenirati pri znamnitem mojstru Milanu Prosenici, svetovnem prvaku v kung fuju. Vadba ga spremeni v vrhunskega atleta in šampiona. Dvakrat osvoji naslov profesionalnega evropskega prvaka v kikboksu in enkrat v low kiku, zmaguje pa tudi v boksu, razvpitem K-1, vale tudu in UFC-ju. Postane prepoznavna medijska osebnost. A ker hoče na hitro zaslužiti, se poveže z botrom mariborskega podzemlja. Tudi v ljubezni se mu življenje dramatično zaplete. Sledi pretresljiv konec, ko je treba plačati ceno slave in uspeha.KARATE BOJEVNIK 2: DVOBOJ
(2013)

Robert Resnik se kot uči deši šola prij japonskem mojstru Šiodi ob vznožju slapa Savice. Franko Sordi je svotni prvak v mečevanju. Ko izgubi brata Marka, karateista, s katerim se je Robert boril na evropski univerziadi. Franko za bratovo smrt okrivi Roberta. Sklene se mu maščevati.
 
Ali bo Robert kos najboljšemu mečevalcu na svetu? To bo pokazal šinken šobu, dvoboj v duhu japonskih bojevnikov, samurajev. Tudi tokrat Robertu ob strani stojita punca, lepa Nataša in temnopolti prijatelj Lino.
 
 

SLOVENSKA ELEKTRA: BOJEVNICA SVETLOBE   (2013)

 

Polonca je vaško dekle, ki odrašča v idiličnem kmečkem okolju Vitomarcev. Ko začne hoditi v srednjo ekonomsko šolo na Ptuju, se ji življenje povsem spremeni. Filmska junakinja Elektra jo navduši za borilne veščine. Prične vaditi karate na Akademiji bojevniških veščin. Toda klubske članice je ne sprejmejo medse. Še posebej ji življenje greni državna prvakinja, šminkerica Maja. Odnos se zaostri, ko se pojavi mladi šampion Mare, za katerim norijo dekleta. Mare in polonca postaneta par. maja sklene, da bo na vsak način uničila njuno romanco. Sledi državno prvenstvo, mednarodne tekme, kvalifikacije in svetovno prvenstvo. Polonca spozna sijaj medalj in kakšno ceno je včasih treba plačati zanje.

 
 
 

                                           KENIN - TELESNI STRAŽAR

                                                             (2014)

 

Boris Stanovnik je samuraj 21. stoletja. Obvlada aikido - goloroko samoobrambo, kendžicu - japonsko mečevanje in kjušo džitcu - veščino knockouta. Šolal se je na Akademiji bojevniških veščin na Ptuju. Njegovo bojevniško ime je Srebrni orel.

 

Poklic, ki ga opravlja doma in v tujini, ga vodi v najbolj eksotične kraje sveta. Srečuje politike, igralce, poslovneže, športnike, znanstvenike, glasbenike, predstavnike mode. Ko se ljudje znajdejo v nevarnosti in se počutijo ogroženi, ga pokličejo, kajti Boris Stanovnik je KENIN - telesni stražar.


V pripravi za tisk.
 
    
 

SILVESTER VOGRINEC

Je začetnik slovenskega romana o borilnih veščinah in sodi med pionirje športnega romana.. Po poklicu je učitelj zgodovine, šolski knjižničar in diplomirani ekonomist. Živi in dela na Ptuju.

Mladinski roman:   Disko kraljica (2001, 2015), Maturant (2012), Vrnitev kralja diskoteke (2016)
Ljubezenski roman: Ljubezen v Parizu (2016)
Znanstveno-fantastični roman:  Do konca in naprej (2013)
Pesniška zbirka:   Apokalipsa zdaj (2009)
Publicistika:   Karate v Sloveniji (1996), Karate med tradicijo in športom (1999)
Glavni urednik revije   Budo Sensei (2000 - 2002), Slovenski karate (1997 in 2001)


Več na povezavah:

Silvester Vogrinec uradna stran

Silvester Vogrinec pisatelj

Karate bojevnik

Gladiator

Silvester Vogrinec Wikipedija

Silvester Vogrinec mojsterComments