Prežeči tiger, skriti zmaj

 
Wang Dulu
PREŽEČI TIGER, SKRITI ZMAJ
(1940)

Wang Dulujev roman Prežeči tiger, skriti zmaj je del Pentalogije o Železnem žerjavu in je bil napisan kot četrta knjiga v seriji petih romanov, ki so izhajali med l. 1938 - 1942). Glavni junak Li Mu Bai je slavni mojster in mečevalec iz gorskega samostana Wu Dang, ki išče morilko svojega učitelja, žensko po imenu Leteča lisica. Mu Bai je zaljubljen v prijateljico iz otroštva Yu Shu Lien, vendar ji tega ne prizna. Pomemben lik v zgodbi je tudi mlada Yu Jiao Long, hčerka guvernerja. Namesto dogovorjene poroke, v katero jo sili oče, si Jiao želi pustolovskega življenja. Postane učenka Leteče lisice in ukrade Mu Baijev meč. Prav tako se zagleda v puščavskega razbojnika Loja. Po številnih dogodivščinah in vratolomnih bojih, Mu Bai ubije Letečo lisico, vendar je smrtno ranjen, oziroma zastrupljen. Jiao, ki je medtem prestopila na njegovo stran, hiti po protistrup. Na žalost pa je za Mu Baija prepozno. 

Leta 2000 so po romanu posneli filmski hit, ki je znova obudil zanimanje za žanr filmov o kung fuju. V njem so nastopili Chow Yun Fat, Zhang Ziyi in Michelle Yeoh. Leta 2004 je sledilo filmsko nadaljevanje Novi prežeči tiger, skriti zmaj, vendar z neprimerno skromnejšim uspehom. Film so predvajali samo v azijskih kinematografih. Posneli pa so tudi TV serijo.

 

PREŽEČI TIGER,
SKRITI ZMAJ
(2000)

YouTube Video


PENTALOGIJA O ŽELEZNEM ŽERJAVU


1. knjiga


KUN LUN SE BOJI ŽERJAVA

Vodja klana Kun Lun mojster Bao ubije svojega učenca, ki ga osramoti. Njegov sin priseže maščevanje. Uri se v kung fuju in postane znan kot Južni žerjav. Stvar se zaplete, ko se Žerjav zaljubi v Baojevo vnukinjo. Le-ta ponudi svoje življenje v zameno za dedovo in stori samomor. Ko Bao to izve, si še sam vzame življenje.

2. knjiga:


NATANČEN MEČ, ZLATI GLAVNIK


Mladi mojster kung fuja Li Mu Bai je zaljubljen v lepo mojstrico Yu Shu Lien, ki pa je obljubljena drugemu. Na poti k zaročencu umreta njena starša, zato jo spremlja Mu Bai. Toda zaročene medtem po krivici postane izobčenec in umre v boju zoper lokalnega tirana. Mu Bai ga maščuje, toda konča v zaporu. Reši ga Južni žerjav, ki mu celo podari svoj meč. 3. knjiga:

DUH MEČA, LUČ BISERA

Na željo Južnega žerjava Mu Bai odpotuje na jug Kitajske. Medtem se Yu Shu Lien spopade s tolpo mojstra Jing Xuan, kateremu je Mu Bao ukradel knjigo o kung fuju. Shu Lien poskuša rešiti sestro mladega mojstra, ki je bil ubit. Toda šele s pomočjo Mu Bauja ji to tudi uspe. Južni žerjav ukaže glavnima junakoma naj se poročita, vendar se zaprisežeta preučevanju kung fuja.    

 5. knjiga:

ŽELEZNI BOJEVNIK, SREBRNA VAZA

Yu Jiao Long je v gostilni ob cesti rodila sina, vendar so ji ga zamenjali z drugim otrokom, deklico. Odšla je v puščavo, kjer je skrbela za dekle 19 let. Nato je odšla iskat sina. Ko ga je našla, je bila že tako bolana, da je umrla. Sin je odšel v puščavo, da bi poskrbel za svojjo "sestro." Med potjo je spoznal mlado dekle, s katero sta se zaljubila in kasneje poročila. "Sestro" je rešil iz rok razbojnikov, a je podlegla ranam.


Comments