Munții Mușeteica - Râiosu - Buda, din Masivul Făgăraș / Făgărașului, carst și peșteri de mare valoare

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)

 

Una dintre cele mai valoroase, importante și spectaculoase zone carstice din România, arealul Munților Mușeteica - Râiosu - Buda, descrisă mai jos (imagini 0-15), a devenit la scurt timp după descoperirea și cercetarea ei obiect de furt intelectual, deturnare de fonduri europene și minciuni geografice la nivel mondial (https://sites.google.com/site/romanianatura48/carpatii-meridionali/fagarasului/asociatia-impreuna-pentru-tine-denigreaza-romania; https://sites.google.com/site/romanianatura50/home/carpatii-meridionali/fagarasului/alte-milioane-de-euro-furate-pentru-denigrarea-romaniei; https://sites.google.com/site/romanianatura47/home/carpatii-meridionali/fagarasului/lac-nou-pe-creasta-de-interes-mondial-muntii-fagarasului), toate astea sub oblăduirea celor care trebuiau să împiedice ilegalitățile.

această planșă este la o dimensiune mai mare în fișierul atașat în baza acestei pagini

1   Vedere de pe transfăgărășan, amonte de construcțiile de la cota 2000. Foto: Ică Giurgiu. 


1a   Arealul geografic al Vârfului Mușeteica. Foto: Ică Giurgiu.

Acces 

Din traseul de creastă, bandă roșie, dintre Vârfurile Arpașu Mic (la vest) și Arpașul Mare (la est), de la monumentul lui Nerlinger coborâm spre sud, la Lacul Buda (2055 m), loc ideal de popas (vezi harta și ghidul masivului începând de la).

De la obârșia Lacului Buda parcurgem, spre vest, o căldare glaciară care se termină străjuită de Munții Buda (stânga) și Arpașu Mic (dreapta). Chiar la îmbinarea acestora, la 2230 m altitudine, se vede încă de departe intrarea unei cavități; ea are doar câțiva metri lungime.

Pornind tot de la Lacul Buda (harta 0), ocolim piciorul estic al Muntelui Buda și pătrundem într-o căldare glaciară spațioasă, cu câteva izvoare și un bordei al ciobanilor; aici apar lapiezuri. Trecem mai departe, înspre sud, în Căldarea Scroafa; în partea ei din aval, la 2100 m altitudine, o vale seacă se termină cu un ponor peste a cărei intrare sunt aglomerate câteva blocuri masive (un început de galerie, meandrat, cu nivele, se profilează tentant).

Din Căldarea Scroafa, în partea ei de obârșie, se văd două văiugi care duc în creasta Buda - Mușeteica. Pentru ascensiune mai ușoară alegem văiuga dinspre nord, mai puțin expusă. Ajunși pe culme, venim spre sud, pe Vârful Râiosu II (2395 m). Suntem pe o porțiune puternic tectonizată, cu lapiezuri, câmpuri de lapiezuri și doline (pe platoul aflat mai jos cu 20 metri față de vârf). Mai înspre sud urcăm pe Mușeteica (2442 m) (foto 1, 7); dolinele s-au „cățărat” până la 2433 m și se întind, spectaculos, spre sud sud-est (foto 5, b). Lapiezurile sunt și ele bogat reprezentate (imagini 4b-4f).

 Istoricul explorărilor 

26-29 august 1982. Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu, Adrian Mihalce, Gabriel Miclăuș, Eliza Anghel. Prima prospecțiune a Clubului „Emil Racoviță” București în zona Buda - Mușeteica.

1-3 septembrie 1983. Ică Giurgiu, Eliza Anghel. Extinderea explorărilor de suprafață în zona Râiosu - Mușeteica. 

 

7 august 1988. Suntem în perioada în care era greu să găsești un autoturism, să obții benzină și să ai voie să circuli; părinții mei, Vasile și Elena, ne-au ajutat cu toate astea, mama fiind șoferul. Ică Giurgiu, Mircea Vlădulescu, Gabriel Silvășanu. Se identifică Ponorul Iezerul Râiosului (2090 m, harta 0). În Valea Mușeteica se descoperă prima peșteră din zonă: M1 (harta 0, imagini 2-4), dezvoltare 14,45 metri, denivelare -7 metri; oprire la un baraj de bolovani.

 

7-22 august 1989. Ne ajută cu mașina părinții lui Alexandru Selischi; pe ultimii kilometri mergem cu bidonul de benzină ținut pe acoperișul autoturismului, de unde un furtun alimentează carburatorul. Ică Giurgiu, Alexandru Selischi, Magda Selischi. S-a descoperit și cartat Peștera M2 din Valea Mușeteica (imaginea 1b): 15,5 metri dezvoltare, +8,9 metri denivelare. S-a descoperit și cartat Peștera R1 din Râiosu (104 metri; 11,4 (-6,1/ +5,3) metri); au fost observate aici gropi de gestație ale ursului actual, record de altitudine pentru o astfel de descoperire; a fost remarcată informația paleontologică oferită de cavitate (imagini 11-12).

În Peștera M1, după derocări succesive pe mai multe paliere, timp de patru zile, s-a ajuns la -69 m denivelare (harta 2b), în fața unui dop de argilă care obturează galeria; nou record de denivelare pentru Munții Făgărașului.

S-a intrat, prin decolmatare și derocare, în Peștera M3-R2 (imagini 5, 5c, 6), lungă de mai mulți zeci de metri; recordurile naționale ale acestei cavități: peștera în calcar situată la cea mai mare altitudine din România (2435 m); formațiunile subterane aflate la cea mai mare altitudine din România; galeria temporar activă de la cea mai mare altitudine. A fost remarcată bogăția de informație paleontologică a cavității.

A fost descoperit Avenul M4 din Mușeteica (imagini 4a, 6a). Cercetări și explorări în Văile Râiosu și Scroafa (harta 0).

 

6-7 iulie 1990. Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu, Cornel Dumitrașcu, cu fetele, Roxana și Iuliana. Calea de acces utilizată pentru a ajunge în Mușeteica a pornit în 1982 și 1983 de la Lacul Buda, peste Creasta Buda - Râiosu. În 1988 și 1989 s-a ales urcușul pe poteca marcată cu bandă albastră care pleacă din drumul transfăgărășan, spre Piscu Negru  -Jorzea, până în golul alpin (1500 m altitudine), iar de aici pe pantele care suie spre culmea versantului drept (vestic) al Căldării Mușeteica.

În iulie 1990 am urcat pe traseul cabana Pârâul Capra (1520 m) - Creasta Mușeteica (2200 m) (foto 1), pentru a se constata că este un acces bun pentru o ascensiune cu rucsaci grei, speologici.

 

5-18 august 1990. Ică Giurgiu, Emeric Simon, Adrian Rădulescu, Dan Pleșa, Loreta Budin, Adrian Jujescu, Gabriel Silvășanu. A fost topografiată Peștera M1 din Valea Mușeteica: 203,5 metri dezvoltare, -69 metri denivelare (imagini 3-4).

Decolmatare (timp de cinci zile) și cartare în Avenul M4: 24,5 m dezvoltare, adâncime 11,5 m.

A fost descoperit, decolmatat și cartat Avenul M5 din Mușeteica: 16 m dezvoltare, adâncime 3,7 m.

A fost topografiată Peștera M3-R2: 86 m dezvoltare, denivelare 20,3 (-19,8/ +0,5) m; după ce fuseseră observate cu un an în urmă, au fost recoltate câteva exemplare ale unei mici viețuitoare total depigmentată, troglobiontă (adaptată definitiv la viața în subteran) (Colembolla paronychiurus, determinare efectuată la București, de Magdalena Gruia, de la Institutul de Speologie), descoperirea de acest fel de la cea mai mare altitudine din România, mai sus cu o mie de metri față de descoperirea anterioară similară. S-au făcut analize chimice asupra unor probe de apă din subteran și de la suprafață.   

 

21-28 august 1991. Ică Giurgiu, Ștefan Epure, Dan Hazaparu. Continuarea decolmatării în Avenul 4 din Mușeteica. Diverse decolmatări și prospecțiuni în zonă.

 

15-18 septembrie 1993. Ică Giurgiu, Mircea Vlădulescu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București); Ioan Sârbu, Monica Negrea, Rareș Macrea, Marina Bogdan (Clubul Ecotur Sibiu); Emil Știucă, Horia Ilinca (Institutul de Speologie); Mugurel Mocanu (Clubul Chindia Târgoviște). Tabără de cercetări organizată, și parțial finanțată, prin intermediul Clubului Național de Turism pentru Tineret, cu contribuția Departamentului pentru Tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului. Recoltări paleontologice, destul de bogate și diverse din Peștera M3-R2 din Mușeteica, Avenul M4 din Mușeteica și Peștera R1 din Valea Râiosu. Măsurători microclimatice și microbiologice în Peștera M3-R2. Până la data finalizării acestui articol, participanții de la Institutul de Speologie, deși au beneficiat de finanțare și sprijin, nu au prezentat un raport scris (!).

 

10 septembrie 1994. Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu, Cristiana Marchiș, Roxana Dumitrașcu. Din Peștera M3-R2 s-au recoltat probe de apă și montmilch, predate pentru determinări, potrivit înțelegerii, doamnei Lucreția Ghergari, de la catedra de geologie a Universității din Cluj (nici un rezultat nu ne-a fost prezentat până acum!).

 

21-30 septembrie 1996. Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București); Robert Gergely (Clubul de Speologie Montana Baia Mare); Sorin Mihai, Claudia Moldoveanu (București); Sorin Bârzoi, Mihaela Istrate, Vlad Ioan, Cristina Moldoveanu (Clubul Ecoul București). Se fac observații geomorfologice și geologice, se continuă prospectarea zonei Mușeteica - Râiosu.

4a   De pe Vârful Mușeteica admirăm circul glaciar de la obârșia Văii Mușeteica. Foto: Ică Giurgiu, Mugurel Mocanu.

4b   Pe Valea superioară Mușeteica. Fragile plăntuțe determină formarea de acizi care „sculptează” în durele calcare marmoreene. Foto: Ică Giurgiu.

4c   Pe Valea superioară Mușeteica. Lapiezuri de 4 metri înălțime. Foto: Ică Giurgiu, Robert Gergely.

4d   Pe Valea superioară Mușeteica, câmp de lapiezuri. Foto: Ică Giurgiu, Robert Gergely.

4e   Zona de obârșie a Văii Mușeteica, cu o bogăție de forme carstice și periglaciare. Foto: Ică Giurgiu.

 

4f   Berbeci glaciari aflați imediat la sud-vest de Vârful Mușeteica; privire spre coasta nord-vestică a Muntelui Robița. Foto: Ică Giurgiu.

2   Intrarea în Peștera M1 din Valea Mușeteica. Foto: Ică Giurgiu, Robert Gergely.  

Peștera M1 din Valea Mușeteica

 

Descoperită pe 7 august 1988, de Ică Giurgiu, Mircea Vlădulescu, Gabriel Silvășanu. Cartată în august 1990 de Emeric Simon, Ică Giurgiu, Adrian Rădulescu; sinteză date, desen: Ică Giurgiu, Emeric Simon.

2a   Versantul drept geografic al Văii Mușeteica. Foto: Ică Giurgiu.

2b

Intrarea (foto 2) se află la 2100 metri altitudine, aproape de versantul drept al Văii Mușeteica (imaginea 2a), într-o mică depresiune, fost ponor, în prezent ponor temporar. Dezvoltare 203,5 metri, denivelare -69 metri (cea mai importantă din masiv), extensie 74 metri, indice de ramificare 2,75. Dezvoltată în calcare cu intercalații de amfibolite. Un fost curs subteran a modelat o succesiune de diaclaze, lăsând amprente ale evoluției peșterii.

În timpul explorării au fost necesare mai multe derocări pentru a se putea avansa în profunzime și a se circula oarecum neexpus pericolelor. La această cavitate, apoi la Peștera M3-R2, Avenele M4 și M5, fără barosul de 5 kg (cu coadă lungă, metalică) nu s-ar fi reușit mare lucru în direcția lărgirii unor spații. Măsurătorile de temperatură realizate la 10 august 1990 au indicat: 3,8 grade Celsius la cota -7 metri; 3,2 grade la cota -19 metri; 3 grade la cota -39 metri; 4 grade la cota -68 metri.

Intrarea în peșteră se face printre lame de calcar cristalin, cu textura frumos pusă în evidență de lustruirea exercitată de apă. Nucleele mai dure scapă ochiului la prima vedere dar lasă tăieturi pe mâini și echipament.

La cota -4 metri ne strecurăm pe sub un bolovan încastrat nesigur, având grijă să nu-l atingem. Ajungem imediat într-o primă sală, cu imense prăbușiri; pasul trebuie să testeze locul de sprijin, pentru a nu ne dezechilibra și accidenta. Pe peretele drept al sălii observăm septe de coroziune și vermiculațiuni de pământ. Apar urme de săpare sub presiune și în regim liber, hieroglife în argilă (adânci de 2-3 cm), alveole de coroziune prin picurare, microforme de coroziune sub apă.

Continuăm să coborâm printre blocuri. În capătul sălii vedem mai multe posibilități de a câștiga profunzime și optăm pentru un puț de 1,9 metri, relativ strâmt, aflat undeva spre dreapta și înapoi, pasajul cel mai puțin expus. De la baza lui, după ce ne orientăm, alegem varianta de a coborî spre stânga. O săritoare de 2 metri ne lasă într-o sală intens fragmentată, de unde pentru a merge mai departe găsim o galerie joasă, care începe din podea, undeva pe stânga. La capătul ei debușăm într-o altă sală în pantă, terminată cu o săritoare formată de blocuri încastrate între pereți. O depășim în șpraiț, trecem pe scurtul nivel din peretele drept și, în loc să o luăm înainte - unde se deschide o săritoare puțin atractivă, câștigăm profunzime orientându-ne iarăși spre stânga. Pasajele descrise, precum și cele care vor urma, deși călcate bine de câteva ori, continuă să prezinte blocuri instabile. O iluminare perfectă, precum și grija de a nu lovi partenerii de vizită cu blocuri pe care le-am putea pune în mișcare ne asigură plăcerea de a descoperi surprizele peșterii.

La -33 metri apar formațiuni dinți de greblă, pe care le-am întâlnit și în unele peșteri din galeria de prospecțiune de la Piscu Negru (Munții Făgărașului). Profilul galeriei, larg, cu meandre, nivele, sediment și urme clare ale unei foste curgeri de apă ne dă fiori plăcuți, sugerând o posibilă continuare importantă a peșterii. Nu apucăm să visăm prea mult; tavanul coboară, pereții se apropie și trecem, la -39 metri, pe sub un bolovan încastrat, zonă cu greu lărgită.  

Dincolo de bolovan ne așteaptă o altă surpriză: o prispă cu sediment spre dreapta și un hău de 10 metri în stânga, un meandru cu nivele. Alegem drumul spre dreapta, pătrunzând între pereți apropiați, printre care ajungem în curând deasupra unei săritori de 2,5 metri: o galerie importantă se deschide la picioarele noastre și, tentant, se aude o curgere de apă. De la -51 metri la -69 metri (foto 3, 4), pe un culoar în mare pantă, înalt de până la opt metri - diaclază ușor meandrată, cu foarte multe nivele - a cărui parcurgere este încetinită de obstacolele de pe podea, te întrebi până unde vei putea merge, până când vei putea coborî? Din păcate, un dop de argilă stopează înaintarea fără a ne oferi și certitudinea că îndepărtarea lui nu merită a fi încercată. Câțiva galeți de 15 cm diametru, aflați la cota -53 metri, pe un nivel de eroziune suspendat la doi metri de podea sporesc și ei incitația de pe tronsonul final al peșterii, amintind ce debite importante au trecut pe aici.

3   Peștera M1 din Valea Mușeteica, cota -53. Foto: Ică Giurgiu, Emeric Simon, Adrian Rădulescu, Dan Pleșa.

 

4   Peștera M1 din Valea Mușeteica, cota minimă. Foto: Ică Giurgiu, Sorin Mihai, Robert Gergely.

14   După cartare și fotografii în Peștera M1 din Valea Mușeteica. De la stânga: Dan Pleșa, Emeric Simon, Adrian Rădulescu, Ică Giurgiu.

1b

 Peștera M2 din Valea Mușeteica 

Descoperită și cartată pe 9 august 1989, de Ică Giurgiu și Alexandru Selischi. Intrarea se află la 2090 m altitudine, în malul stâng al Văii Mușeteica; este vizibilă din talveg (din dreptul bordeiului ciobanilor).

Peșteră formată în șisturi, pe o fisură orientată vest-est (imaginea 2). 15,5 metri dezvoltare, denivelare +8,9 metri, extensie 8,8 metri, indice de ramificare 1,76. 

Peștera M3-R2 din Mușeteica

Descoperită pe 18 august 1989, prin derocare - decolmatare, de Ică Giurgiu, Alexandru și Magda Selischi. Cartată de Emeric Simon, Ică Giurgiu, Dan Pleșa, Alexandru Selischi.La început a fost evidențiată intrarea de cotă zero (foto 5), botezată cu M3 (a treia peșteră cunoscută în Valea Mușeteica). După ce această intrare a fost lărgită, pentru a nu fi deranjat inutil importantul strat de sediment cu resturi paleontologice din apropierea ei a apărut posibilitatea creării intrării B, botezată R2 (a doua peșteră din Valea Râiosu).

5   Doline, imediat la sud-est de Vârful Mușeteica (iată-le marcate și pe harta 5a). Foto: Ică Giurgiu, Robert Gergely.

5a

5b   Doline, imediat la sud-est de Vârful Mușeteica (formele de acest tip aflate la cele mai altitudini din România). Foto: Ică Giurgiu, Alexandru Selischi.

5c

Intrarea de cotă zero se află la 2435 metri altitudine, mai jos cu șapte metri decât Vârful Mușeteica, la 50,5 metri spre sud-est de acesta, în marginea unei doline cu axe de 5 x 2 metri (harta 5a). În această dolină a mai fost pusă în evidență o intrare de peșteră, care duce într-o primă sală bogat concreționată; tot pentru a nu deranja sedimentul, care poate oferi interesante informații paleontologice, a fost abandonată și lărgirea acestei căi de acces spre subteran.

Peștera este formată în calcare dolomitice cristaline și ne-a lăsat impresia unui gol modelat sub presiune, apoi prin curgere cu nivel liber. 86 metri dezvoltare, denivelare 20,3 (-19,8/ +0,5) metri, extensie 21,6 metri, indice de ramificare 3,98.

Accesul se face prin intrarea B (cota -1,8 metri), pe o pantă cu bolovani angulari. Pereții sunt instabili în zona intrării, asupra lor acționând puternic gelifracția. După târâșul incomod de la intrare, dimensiunile galeriei cresc, muchiile podelei se rotunjesc și la cota -7 metri (harta 5c) ne aflăm într-o sală cu tavanul și pereții tapisați cu montmilch și formațiuni de montmilch. De aici există două posibilități de continuare, ambele ducând în galeria (sala) principală a peșterii: spre sud-vest se desprinde o galerie incomodă, iar spre vest se coboară o săritoare de 1,3 m.

Sala principală a peșterii (foto 6) ne surprinde prin dimensiuni (15 x 6 metri), prin bogăția de speleoteme și prin aspectele morfologice diverse. Două cursuri de apă, temporare, apar în porțiunea sud-vestică a peșterii. La cota -19,8 metri, un lăculeț cu nivel variabil găzduiește o viețuitoare total depigmentată, care trăiește permanent în această peșteră - Colembolla paronychiurus - semnalată și recoltată (câteva exemplare) de Ică Giurgiu (determinată de Magdalena Gruia, de la Institutul de Speologie).

Pe peretele vestic al sălii principale s-a dezvoltat o scurgere masivă de montmilch, înaltă de cinci metri; mai observăm stilolite, stilolite cu cap evazat, stalagmite, văluri cu odontolite, coralite, un dom, stalactite și stalagmite de montmilch, alte zone cu formațiuni parietale; amintim prezența stalagmitelor rupte de mișcarea bolovanilor, nișele și șanțurile de coroziune.

Temperaturi la data cartării: 15 grade Celsius la exterior; 7 grade la cota -7 metri; 3 grade la cota -15,6 metri; 2,5 grade în extremitatea sud-vestică a peșterii.

Câteva caracteristici deosebite ale acestei cavități trebuiesc semnalate: mica viețuitoare descoperită la cota -19,8 metri locuiește cu 1.000 de metri mai sus față de descoperirea anterioară similară; este peștera în calcar situată la cea mai mare altitudine în România; cavitatea include complexul de speleoteme aflat la cea mai mare altitudine din țară. Această cavitate ar putea fi un obiectiv științific într-un spațiu (turistic) de interes mondial; dar, pentru că nu sunt (încă) șanse să fie făcută o promovare la nivel corespunzător, responsabilitatea îți rămâne dumitale, cel care ajungi acolo: nu lăsa resturi și semne, nu produce distrugeri, bucură-te că soarta îți permite să parcurgi munții.   

Analize chimice ale apei culese din șiroirea de pe stalactite (sala principală a peșterii), efectuate de Gabriel Silvășanu: Ca+2 60 mg/l; PO+3 5 mg/l; Cl- 50 mg/l; SO+2 30 mg/l; duritate 2,7 mVal/l. Apa din gurul prefinal: Ca+2 70 mg/l; PO+3 0,4 mg/l; Cl- 40 mg/l; SO+2 < 5 ppm; duritate 3 mVal/l.

Peștera prezintă un regim instabil al parametrilor climatici, datorat dimensiunilor, conformației, morfologiei cât și condițiilor locale de drenare a infiltrațiilor (2). Mediul cavității este extrem de sărac în specii de aeromicroorganisme și în număr de indivizi.  

6    În Peștera M3-R2 din Mușeteica. Foto: Ică Giurgiu, Robert Gergely, Sorin Mihai.

6a

Avenul (Peștera) M4 din Mușeteica 

Descoperit în august 1989 de Ică Giurgiu și Alexandru Selischi. Cartat în august 1990 de Emeric Simon, Ică Giurgiu, Dan Pleșa.

Intrarea (imaginea 4a), o dolină puț de 8 x 6 metri, cu gura în pantă, se află la 118 metri sud de Vârful Mușeteica, la 2411 metri altitudine. Avenul era colmatat la cota -3,5 metri cu blocuri de diverse mărimi. Îndepărtarea lor a necesitat eforturi considerabile, în parte ajutate de montarea unor scripeți tip palan (gălețile de plastic au fost și ele extrem de utile).

După intrarea sub tavanul galeriei, decolmatarea a continuat pe tot parcursul până la cota -11,5 metri, ajutată acum de spațiile de depozitare care au putut fi folosite pe dreapta dar mai ales pe stânga pantei. Numeroase resturi osteologice au fost întâlnite între cotele -5 metri și -10 metri, aparținând în cea mai mare parte unor animale domestice (vaci); printre ele au fost identificate dentiții de lynx. După ce decolmatarea în zona cotei -11,5 metri a început să nu mai aibă randament, a început lărgirea galeriei spre sud; s-a debușat astfel într-o sală de 4 x 4 metri, joasă, din care o continuare spre sud-vest a fost cel mai mult excavată, până când și aici ritmul înaintării a stagnat față de cantitatea materialului care trebuia extras.

Avenul este dezvoltat în calcare dolomitice cristaline. Este greu de apreciat care este forma golului subteran și unde ar exista o continuare. Utilizarea barosului a permis avansarea în unele locuri dar masa enormă de grohotiș aflată sub tavanul galeriei de la intrare împiedică o acțiune cu rezultate care să stimuleze echipa de decolmatare. Când s-a pătruns pentru prima dată la cota -6 metri, temperatura era de 4 grade Celsius și podeaua umedă; după deschiderea acestei galerii a început să pătrundă zăpadă, care se conservă de la un an la altul, tapisând aproape pe trei sferturi profilul.

Galeria prezintă urme de curgere sub presiune, urmată de curgere cu nivel liber. Sedimentul fin este și el prezent în sala de la cota -9 metri. Dezvoltare 24,5 metri (imaginea 6a), 11,5 metri adâncime, extensie 24 metri, coeficient de ramificare 1.  

 

7   Vedere de pe fața nordică a Vârfului Mușeteica, imediat de sub vârf. Foto: Ică Giurgiu.

7a   De pe Vârful Mușeteica vedem culmea de legătură cu creasta principal a Munților Făgărașului. Foto: Ică Giurgiu.

7b   Panoramă de sub Vârful Mușeteica. 1, 2 - Custuri pe Muntele Râiosu II. 3 - Custură spre Vârful Buda. Foto: Ică Giurgiu, Robert Gergely.

 

8   Vedere, de pe Muntele Râiosu spre versantul drept al Văii Râiosu. Foto: Ică Giurgiu.

8a

Avenul M5 din Mușeteica 

Descoperit pe 7 august 1990, de Ică Giurgiu, Adrian Rădulescu, Simon Emeric (imaginea 8a). Era colmatat în totalitate cu materiale împinse pe pantă de procesele natural specifice din zonă.La degajarea lui s-a lucrat timp de mai multe zile. S-a decis întreruperea decolmatării și a fost reumplut avenul cu materialul excavat pentru că resturile masive de speleoteme, cu volum diminuat prin coroziune, sunt de interes deosebit după părerea noastră, ele putând permite extragerea de mostre relevante pentru datări de vârstă. 16 metri dezvoltare, adâncime 3,7 metri; schiță realizată de Adrian Rădulescu, Ică Giurgiu.

Intrarea avenului se află la 2405,5 metri altitudine, la 136,5 metri sud de Vârful Mușeteica. Este dezvoltat în calcare. Decolmatarea poate pune în evidență spații în care noi nu am ajuns. După puțul de 2 metri de la intrare, o galerie cu urme de curgere inițial sub presiune, apoi cu nivel liber, se îndreaptă spre est; formațiuni diverse, importante ca dimensiuni. O altă galerie se duce spre sud-vest; nu a fost parcursă mai jos de cota -3,5 metri. 

9   Intrarea în Peștera R1 din Râiosu. Foto: Ică Giurgiu, Magda și Alexandru Selischi.

 Peștera R1 din Râiosu 

Descoperită pe 11 august 1989, de Ică Giurgiu, Alexandru Selischi, Magda Selischi. Cartată de Ică Giurgiu și Alexandru Selischi (imagini 9, 11-12). Sinteză date, desen: Ică Giurgiu. 104 metri dezvoltare; denivelare 11,4 (-6,1/ +5,3) metri; extensie 35 metri, coeficient de ramificare 2,97.

Intrarea se află la 2265 metri altitudine (foto 8, 9, 11), pe abruptul versant drept al Văii Râiosu, suspendată la jumătatea peretelui; este un fost ponor. Peștera este dezvoltată în calcare, între două straturi, inițial în regim de curgere sub presiune, apoi modelată prin curgere cu nivel liber.

La intrare se poate sui din Valea Râiosu iar apoi, de aici, există cale de urcare până pe buza abruptului, ieșind în culmea de legătură dintre Vârfurile Mușeteica și Robița. Zona intrării este friabilă, gelifracția și expunerea capetelor de strat la greutatea zăpezii și gheții acționând evident, intens. Galeria de la debutul peșterii este joasă, presărată cu blocuri desprinse din pereți și tavan; pe podea sunt și pietre împinse de vechea circulație de apă. Pe stânga galeriei am găsit culcușuri de animale, cu resturi vegetale aduse de ele, și oase. Pe dreapta acestei galerii, pe tavan, au fost observate câteva stalactite aflate la începutul creșterii.

10   De pe Muntele Râiosu, vedere spre Valea Buda.

11   Intrarea în Peștera R1 din Muntele Râiosu, cu Magda și Alexandru Selischi. Foto: Ică Giurgiu. 

11a

Se pătrunde apoi într-o sală de 20 metri diametru (temperatura era de 2,5 grade Celsius), unde tavanul se ridică până la 5 metri. Blocuri prăbușite, masive, cu muchii nete, ne permit să reconstituim câte ceva din evoluția acestui gol. Toată podeaua este acoperită cu argilă, iar pe pereți urmele de săpare prin curgere cu nivel liber sunt evidente.

Pe sol au fost observate câteva gropi de gestație ale ursului actual (foto 12), cu oase împrejur, record de altitudine în România pentru o astfel de descoperire. Informația paleontologică a cavității este desigur mai amplă, ea putând fi pusă în valoare prin observațiile celor specializați. Ciobanii din zonă spun că au văzut urși care se duc sau vin de la această peșteră. Culcuș de urs ne amintim că am găsit în Peștera 1 din Ciortea, situată la 2286 m altitudine (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura63/home/carpatii-meridionali/fagarasului/pesterile-cu-ursi-din-muntii-fagarasului-pe-ciortea-si-museteica).

Din sală s-a putut ajunge, spre sud-vest, într-o galerie pe care, după un scurt derocaj cu barosul am atins cota minimă a cavității.  

12   Peștera R1 din Râiosu, sala unde se nasc urși. În fundal, paleontologii restanțieri. Foto: Ică Giurgiu, Mircea Vlădulescu, Mugurel Mocanu.

Alte date despre exocarst 

În versantul nordic al Căldării Scroafa, la 2085 metri altitudine, se află o depresiune carstică cu fund de 70 x 70 metri (vizibilă de pe Vârful Râiosu I) și versanți destul de abrupți. Ea este adâncă de aproximativ 30 metri și mult mai largă la gură decât este baza. Talpa este ocupată de un lac temporar și de vegetație. Pe fundul ei, la 2055 metri, pe dreapta geografic, se află un izbuc temporar, urmat de o scurtă vale oarbă; dincolo de treapta antitetică din aval, la 1975 metri altitudine, pe o vale canion, găsim un izbuc.

La est de culmea care coboară din Vârful Robița, formând malul stâng al Văii Mușeteica, la 2090 metri altitudine se află ponorul La Iezer (harta 0), captare a două scurte dar bogate curgeri de suprafață. De la acest ponor, mergând spre est, pe curbă de nivel, pe poteca ciobănească, aproape de abruptul care se formează spre Valea Râiosu vom găsi două ponoare pe calcar.

13   Vârful Râiosu I (2397 m), cu conuri de grohotiș lăsate spre Căldarea Scroafa. Foto: Ică Giurgiu.

15

 Vârsta peșterilor 

În două lucrări (3, 4) am expus, mai pe larg, câteva considerente. Iată aici un rezumat. Identificarea până în prezent de către echipele Clubului de Speologie „Emil Racoviță” București a 10 peșteri cu urme de curgere sub presiune, situate între 2045 și 2435 m altitudine, arată că acestea sunt cele mai vechi cavități din țara noastră: ele s-au format epifreatic, în paleogen (potrivit modelului avansat de Bleahu), contemporane primei peneplenizări a Carpaților. În Munții Bucegi, resturile carstoplenei Borăscu se mai pot regăsi pe platoul din Vârful Scara în timp ce în Munții Făgărașului acest nivel a fost practic redus la creste înguste, din cauza glaciațiunilor.

Cele 10 cavități săpate în regim inundat aflate la cea mai mare altitudine din România par să probeze săparea endocarstului începând cu 30-40 milioane de ani mai devreme decât se dovedise până acum, mergând spre începuturile erei terțiare. Este interesant că urmele de săpare sub presiune găsite la cele mai mari altitudini se manifestă atât în calcar (Munții Făgărașului și Parâng) cât și în conglomerat (Munții Bucegi).

 Bibliografie 

1. Marcian Bleahu - Relieful carstic - Editura Albatros, București, 1982

2. Bogdan Marina, Macrea Rareș, Negrea Monica, Sârbu Ioan - Observații asupra climatului și microbionților din Peștera M3-R2 din Vf. Mușeteica și Peștera 1 de la Piscu Negru - Cercetări Speologice, 3, 1995, Clubul Național de Turism pentru Tineret, București

3. Ică Giurgiu - Peșterile descoperite la peste 2000 m altitudine, completare esențială a imaginii carstului din țara noastră - Buletinul Clubului de Speologie “Emil Racoviță” București, 13, 1990 

4. Ică Giurgiu - Peșterile situate la peste 2000 m altitudine. Argumente pentru modelul carstului din România. - Turist Club, 1, 1995, Clubul Național de Turism pentru Tineret, București

5. Ică Giurgiu - Peșterile din România de la peste 2000 m altitudine - Munții Carpați, 8, 1998, pagina 53

6. Sorin Mihai, Claudia Moldoveanu - Mușeteica, structura peisajului - Munții Carpați, 35, 2002, pagina 45 


vezi și

Ghidul masivului, an 2017, 6 volume, 538 pagini, sute de imagini explicate, hărţi detaliate

Carst în Munţii Făgăraşului, 74 de peşteri (şi una periculoasă), zeci de recorduri naţionale

Formă de relief rară în România, unică în Munţii Făgăraşului, zona Muşeteica; polia din Căldarea Scroafa

Peşterile cu urşi din Munţii Făgăraşului, pe Ciortea şi Muşeteica

Peşterile de la Piscu Negru; cea mai scumpă peşteră din România

Microbiologie şi climatologie în peşteri celebre din Munţii Făgăraşului: M3-R2 şi Piscu Negru

Peşteri din România aflate la peste 2400 metri altitudine

Peşteri şi recorduri speologice în Munţii Făgăraşului

Speologie, recorduri la altitudine în Munţii Făgăraşului

România, cele mai mari peşteri în şist

Evoluţia munţilor şi peşterilor din România; după descoperirile de la peste 2000 metri altitudine

Modelul carstului din România; cele mai vechi peşteri din ţară

Cea mai scumpă peşteră din România, dar şi cea mai furată, este în Munţii Făgăraşului, la Piscu Negru

Muşeteica, cea mai adâncă peşteră din Munţii Făgăraşului

La 2435 metri altitudine, record naţional de viaţă subterană permanentă în Peştera M3-R2

Ursoaicele nasc în Peştera R1, la 2265 metri altitudine

Peştera Urşilor din Muşeteica, la 2265 metri altitudine

Asociaţia împreună pentru tine fură şi denigrează România

Alte MILIOANE de euro FURATE pentru a denigra ROMÂNIA şi MUNŢII FĂGĂRAŞULUI

 Vârful Muşeteica, vedere amplă asupra Munţilor Făgărașului

Peşteri pe Muntele Muşeteica

Geomorfologie în Muşeteica - revista Natura României, nr. 4, 2008, la paginile 37-42

Ursoaicele nasc în Peştera R1, la 2265 metri altitudine

Peştera Urşilor din Muşeteica, la 2265 metri altitudine

Lac nou pe creastă, de interes mondial!!