Peştera Ponorici - Cioclovina cu Apă, imagini, Munţii Şureanu

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță”București), Mircea Vlădulescu, Emilia Marinescu

 


Noiembrie 2006. De la Petroșani mergem spre Simeria. Când am parcurs 58 kilometri de la Petroșani (suntem pe drumul E79, vezi harta 0) se face la dreapta șosea către localitatea Bretea Română. De aici, pe drumul 668 ajungem în localitatea Streisângeorz. Ne vom îndrepta de acolo către Boșorod, pe drumul 668A, care trece prin localitatea Strei Ohaba. Din Streisângeorz până în Strei Ohaba sunt 1,2 kilometri. Din Strei Ohaba până la intrarea în Boșorod sunt 6 kilometri. După alți 1,6 kilometri ieșim din Boșorod. Mai avem de parcurs 3,9 kilometri până la un pod peste apa Luncanilor din dreptul căruia se face drum la dreapta către satul Ursici. De la pod mai sunt 2 kilometri până intrăm în localitatea Luncani. Din Luncani este drum la stânga (3 kilometri) către satul Alun. Mai mergem 2 kilometri din Luncani în amonte pe Valea Luncanilor și ajungem la ramificarea către stânga a drumului către cetatea Piatra Roșie (imagini 1, 2, descriere la https://sites.google.com/site/romanianatura71/home/carpatii-meridionali/sureanu/cetatea-dacica-piatra-rosie-in-muntii-sureanu ).


1
2
Spre amonte (dreapta) se merge către Peștera Cioclovina cu Apă. Mai avem 2 kilometri până la locurile din imaginea 3. De aici în amonte facem cam 45 de minute până la intrarea Cioclovina a Peșterii Ponorici - Cioclovina cu Apă (hartă, descriere începând de la https://sites.google.com/site/romanianatura27/home/carpatii-meridionali/muntii-sureanu/pestera-ponorici-cioclovina-cu-apa ), pe marcaj turistic bandă roșie și, rar, până la intrarea Cioclovina, bandă albastră.3


De la locurile din imaginea 3 înspre amonte drumul se rupe mai mult sau mai puțin la viituri. El trece prin dreptul apei care iese pe intrarea Cioclovina (imaginea 4) și suie în amfiteatrul format de imaginile 5 și 6 (de la stânga la dreapta).


4
5

6
Ajungem la intrarea Cioclovina (imagini 7, 8).


7
8

8a

Parcusul de pe care vă prezentăm câteva imagini este (vezi harta 8a): Sala Mare (imaginea 9) - Galeria cu nisip - Galeria Cioclovina (imagini 10, 11) - Marea Difluență - Galeria Lacurilor (imagini 12-16) - Galeria Baldachinelor (imagini 17-23).


9
10
11
12

                                                                                                                                                                       13
14

                                                                                                                                          15
16
17
18
19
20
21
22
23


                                                                            Aspect din timpul cartărilor; de la stânga, Christian Megulete, Aurel Ioţa. Foto: Ică Giurgiu.