Sunt în România mult mai multe peșteri cu gheață decât cunoaște Institutul de Speologie

Ică Vasile Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București) 

În Cave and carst systems of Romania (editura Springer), anul 2018 (vezi și alte amănunte la https://sites.google.com/site/romanianatura11/home/speologie-pesteri-din-romania/cave-and-carst-systems-of-romania-editura-springer-anul-2018), la pagina 455 sunt citate doar peșteri din Munții Retezat și Bihor. Dar sunt „uitate” peșterile din Munții Făgărașului și Parâng, numeroase, bine prezentate la și la și la. Probabil că așa va arăta mereu în România diferența dintre cei care fac explorări din pasiune, adică cluburile de speologie și cei care primesc bani ca să cunoscă carstul și pseudocarstul din țară.

O parte din aceste peșteri cu gheață sunt ignorate și în parțial penibilul expozeu de la.

Iată și „riposta” unui angajat al Institutului de Speologie (la fel de „firească”) ca și omisiunile „științifice” de mai sus.

Silviu Constantin Ica, astfel de postari nu fac decat sa-mi arate ca nu te-ai schimbat. Ceea ce e deplorabil. Pentru mine, ca unul care te cunoaste. Pentru ceilalti, esti doar o ciudatenie, un mos inacrit care are ceva de demonstrat in raport cu ISER si cu toti cei pe care s-a suparat vreo data.

Iată și a doua ripostă a angajatului, tot fără link-uri.

Silviu Constantin De la criticarea unor erori pana la generalizari tip: "ISER nu stie unde sunt pesterile cu gheata", "ISER nu stie ca Romania a avut cele mai multe recorduri", etc, etc... e cale lunga. Poti critica autorii pentru omisiuni sau erori, dar nu poti generaliza. Si noua ni se par si ni s-au parut absolut exagerate clasamentele gen "cea mai lunga pestera in gneiss" (pe locul 1 Romania, cu 5 m; loc unic pentru ca nimeni nu a mai raportat asa ceva).

Iată și a treia ripostă a angajatului, tot fără link-uri.

Silviu Constantin Nu se cheama riposta... se cheama "drept la replica". Si, da, este fireasca. Omisiunile stiintifice nu sunt firesti, dar ai alte instrumente la indemana pentru a le semnala

Apoi a patra, pe care o dezmințim ușor.

Silviu Constantin Domnule Giurgiu: aici nu sunt "angajat", sunt persoana fizica. Ai inteles?
Administrează
Îmi placeVezi mai multe reacţii
 · Răspunde · 4 min
Vasile Giurgiu
Vasile Giurgiu Prezentare Silviu Constantin
Dept. Head la Emil Racovita Institute of Speleology

Și a cincea intervenție, tipică a tot ce am semnalat mai sus/ până aici și la

Silviu Constantin "traduc" pentru ca vad ca intelegi greu - pe facebook, pe contul meu, exprim puncte de vedere personale dar imi pot folosi competenta profesionala pentru a-ti semnala derapajele. Nu conteaza ca sunt angajat al ISER.