ABERAȚII despre Peștera M3-R2 din Munții Făgărașului din partea Facultății de Geografie din București, Institutului de Speologie, Facultății de Biologie și Geologie „Babeș-Bolyai” din Cluj, instituții unde nu toată lumea a auzit de pseudocarst și internet

Ică Vasile Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București) 

Citind aberațiile din recent apăruta Cave and karst systems of Romania (editura Springer), anul 2018 (vezi amănunte la) din articolul în care autorii nu sunt în stare să se citeze corect (!), am căutat articolul apărut cu doi ani în urmă în Revista de Geomorfologie, volumul 18 ca să văd ce surprize mai găsesc și acolo (reproduc mai jos acest articol, doar în alb-negru). Și am găsit surprize, nu glumă! 

Titlul lucrării este greșit (peștera de la cea mai mare altitudine) și ne confirmă asta chiar autorii, la pagina imediat următoare, 60, pe coloana 2, unde amintesc de peșterile de pe Vârful Lespezi, despre care ei „știu” că „sunt mici”. Ori, cea mai mare/ lungă peșteră de pe Vârful Lespezi este mai mare/ lungă decât Peștera M3-R2! (vezi) 

Apropo. Prima lucrare a lui Giurgiu citată la bibliografie este disponibilă integral și poate fi citită la1


A doua lucrare citată nu mai este disponibilă pe site-ul sursă (vezi imaginea 1) dar o găsiți în baza acestei pagini; astfel, veți vedea, parcurgând-o, că cei patru autori nu au citit-o atent (nici când au plecat la drum nici când s-au întors) și ne vor demonstra chiar ei această afirmație! (pentru cunoașterea și mai bună a Munților Făgărașului și a peșterilor de acolo fișierul din baza acestei pagini nu este suficient, citiți unde vă așteaptă ghidul masivului, 573 pagini A4 și încă vreo 400 pagini A4 cu articole „anexă”). 

Cei patru autori se laudă - penibili - în rezumatul lucrării că au „recalculat” dezvoltarea, extensia și denivelarea cavității; ei nu au sesizat nici acum (în ciuda hărților mură în gură pe care le oferim la paginile 45 și 48 din documentul anexat în baza acestei pagini și al imaginii cât pagina 47) că au pătruns pe intrarea inferioară și nu au sesizat uriașul depozit de faună care se află între cele două intrări ale Peșterii M3-R2. Din acest depozit (dar și din altele din apropiere) am venit cu multe kilograme recoltate dar eforturile noastre de a finanța și sprijini paleontologii (cu bani de la Ministerul Tineretului) s-au soldat din partea acestora cu dispreț, nici după peste 20 de ani ei neoferind un raport de analiză a probelor! 

Mai mult, așa cum este menționat la pagina 37 din documentul atașat în baza acestei pagini, probele trimise spre analiză în urma întelegerii cu doamna Ghergari de la Facultatea de Geologie din Cluj nu s-au soldat nici până azi cu vreun răspuns!

Autorii ne anunță că intrarea peșterii se află la 2430 metri altitudine, dar, încă o dată ei nu țin seamă de hărțile noastre precise și consideră intrarea de cotă inferioară în peșteră drept singura existentă. Mai mult decât atât ne „explică” în imaginea 5d de la pagina 64 că acolo este un rest dintr-o cavitate (!!), când de fapt se deschide intrarea superioară în Peștera M3-R2!!   Ċ
Vasile Giurgiu,
18 iul. 2018, 00:14