10 kilometri de minciuni/ neconcordanțe speologice la Peștera Tăușoare, în Munții Rodnei

Ică Vasile Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță”București) 

Recent, circul despre dezvoltarea și denivelarea Peșterii de la Izvorul Tăușoarelor a trecut de la 18.107 metri și respectiv 461,6 metri (după zeci și zeci de ani de „descoperiri” și „cartări”) la 8.650 metri și respectiv 409 metri (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura11/home/speologie-pesteri-din-romania/cave-and-carst-systems-of-romania-editura-springer-anul-2018/de-peste-55-de-ani-pestera-tausoare-din-muntii-rodnei-continua-sa-topaie ). Ca să putem eventual analiza cine, unde și de ce a greșit ar trebui să știm metodele de cartare ale celor două surse. Și să vedem hărți la scară mare. Dar asta evident că nu se întâmplă. Va urma o nouă cartare, nu?

 

Institutul de Speologie nu a considerat niciodată util ca să publice - drept metodă de lucru - o hartă amănunțită a unei peșteri mari/ porțiune de peșteră mare din România (la o scară grafică de 1:200, de exemplu) pe care să specifice instrumentele cu care s-a cartat, lungimea, denivelarea, extensia. Școala de cartare a Federației Române de Turism-Alpinism și cea a Federației Române de Speologie nu au elaborat nici ele un astfel de document (dacă mă înșel, vă rog veniți cu dovezi).

 

În ceea ce privește explorările subterane ale Clubului de Speologie „Emil Racoviță” București, noi am căutat să utilizăm pentru hărțile noastre metodele de calcul ale Uniunii Internaționale de speologie (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura73/home/speologie-pesteri-din-romania-harti/cum-se-masoara-lungimea-si-denivelarea-pesterilor și https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/harti-pentru-pesteri-si-suprafata-ghid). Și, deocamdată, suntem singurii care arătăm cum facem hărțile și cum le măsurăm. De asemenea, suntem singurii care publicăm hărți la scară mare, vezi https://sites.google.com/site/romanianatura53/clubul-de-speologie-emil-racovita-bucuresti și https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/noutati.