Carpaţii Meridionali, ghiduri, hărţi, marcaje, peşteri

Nimeni nu oferă atâta informaţie ca noi (ştiri, articole, ghiduri, hărţi, imagini): 20.000 pagini A4 gratuit!
pe coloana din stânga ecranului (CUPRINS), click pe rânduri/ masive şi apar informaţiile

https://sites.google.com/site/romanianatura61/home/carpatii-meridionali/fagarasului/varful-moldoveanu-muntii-fagarasului-urcare-pe-valea-cernatului
Munţii Făgăraşului, cel mai înalt pisc din România. Pe Scărişoara Mare, la est de Şaua Vâlsan şi la sud de Muntele Galbena; vedere dinspre sud. 
Foto: Niculae (Cali) Ungureanu (Curtea de Argeş).

Carpaţii Meridionali sunt ramura cea mai vizitată din munţii noştri. Ei cuprind masive de care mai toată lumea zice că a auzit, ca de exemplu: FăgăraşuluiRetezatBucegiPiatra CraiuluiParâng. Încă alţi munţi sunt subordonaţi Meridionalilor, cum ar fi: CerneiMehedinţiVâlcan, ŞureanuPostăvaru etc.
Oamenii se laudă, de obicei, că au „făcut” (mai ales vara) creasta unuia sau a mai multor dintre aceste masive; şi, mai spun ei că parcurgerea s-a desfăşurat repede, în puţine zile, vrând astfel să arate cât de vioi s-au mişcat. Dacă însă îi rogi pe mulţi dintre aceşti turişti să-ţi dea detalii asupra locurilor de campare, surselor de apă sau punctelor de belvedere primeşti răspunsuri de cele mai multe ori ezitante, neconvingătoare. Pentru că, în marea lor majoritate, turiştii „fac” câte o „creastă” pentru palmaresul personal, fără să guste toate bucuriile pe care le oferă peisajul, natura; şi fără să asimileze prea multe detalii care le-ar fi de folos chiar lor, la o viitoare tură. Iarna, munţii sunt mult mai puţin vizitaţi, pentru că trebuie să dai mai consistent bani pentru echipament adecvat şi pentru că efortul necesar parcurgerii este… sporit.
Oameni buni, nu vă păcăliţi singuri. Muntele este frumos în toate cele patru anotimpuri, pe fiecare dintre traseele potrivite vârstei şi pregătirii voastre fizice de moment. Şi dacă veţi parcurge acelaşi traseu de mai multe ori, într-un acelaşi anotimp, nici aşa nu o să vă plictisiţi, mereu veţi întâlni ceva inedit.
Apoi, dincolo de turism pot urma alpinismul, speologia, coborârile pe văi, fotografia de natură etc. etc. Oricum, toţi munţii de la noi lasă loc pentru descoperiri geografice, turistice, ştiinţifice. Succes!https://sites.google.com/site/romanianatura60/home/carpatii-meridionali/parang/cabana-groapa-seaca---taul-inghetat-marcajele-muntii-parang


Cascada Sliveiu (1770 metri altitudine la bază, Munţii Parâng), prin dreapta căreia cum privim urcă marcajul turistic care ajunge în superba căldare glaciară dintre Vârfurile Slivei (2420 m, stânga) şi Mija (2372 metri, dreapta), ambele de pe creasta principală a masivului. Foto: Ică Giurgiu.
Avem acces - prin televiziune, presă, carte şi internet - la multe locuri din lume, dar rareori la diversitatea peisagistică a teritoriului României: pentru că aducerea în prim plan a datelor la zi - cu hărţi şi imagini - necesită multă minuţiozitate.
Nu omitem ce este important în spaţiul geografic românesc, oferim ilustraţie bogată, multă în premieră absolută, în premieră detaliat explicată şi facem trimiteri la bibliografie.
Oferim ample spaţii de publicare celor care nu-şi pot permite cheltuielile impuse de editarea şi difuzarea unor lucrări despre regiunile „neinteresante" geografic, turistic, istoric.
Vă oferim articole şi ghiduri, enciclopedia geografică a României: cu informaţii în premieră, care coincid cu ceea ce găsiţi pe teren. Aveţi la dispoziţie singura reprezentare fotografică explicată a ţării. Teritoriul românesc, montan şi peisagistic, este atât de puţin cunoscut încât aproape oricare dintre prezentările noastre este premieră informaţională, fotografică, geografică.
Descoperiţi diversitatea şi însemnătatea reliefului românesc!


Donează 30 de lei