Općenito o kajakarenju

Današnji „sea kayak“ ili morski kajak svoje porijeklo vuče od domorodačkih plemena koja su živjela na području Aljaske, sjeverne Kanade i jugozapadnog Grenlanda. Tadašnji Inuiti koristili su ga u lovu na tuljane i morske lavove. Zvali su ga „Iqyak“. Kostur „Iqyak-a“ izrađivao se od lakog drveta vežući se međusobno tetivama morskih tuljana, koje se kasnije oblagalo kožom. Postoje arheološka istraživanja koja dokazuju da su ljudi koristili kajake i prije 4000 godina.

Kajak se po definiciji od ostalih plovila razlikujemo po tome što veslač sjedi u kajaku okrenut licem prema pravcu kretanja sa ispruženim nogama ispred sebe koje su lagano savinute u koljenima i sa stopalima oslonjenim na nogare koji često služe za upravljanje kormilom. Kajak se pokreće snagom mišića osobe koja vesla, koristeći jedno veslo koje na svakom kraju ima lopaticu zakrenutu pod određenim kutom.

Opća popularnost kajacima raste sve više, pa tako danas više nije rijetkost vidjeti skupine stranih avanturista na turama po Jadranskom moru. Siguran sam da će u budućnosti biti sve više takvih prizora i da će kroz skorašnje vrijeme biti potrebno promijeniti i prilagoditi Hrvatske pomorske zakone, koji trenutno kajak izjednačavaju sa sandolinom i time zakonski brane kajakašima da se udalje od obale na više od 300 metara, a razlika između ta dva plovila je velika. U mnogim zapadnim zemljama kajaci spadaju pod posebnu skupinu plovila i kao takvi moraju zadovoljavati određene norme i pravila te posjedovati propisanu sigurnosnu opremu. Primjerice u Kanadi je između ostalog obavezno imati plutaču za samospašavanje koja omogućuje povratak u čamac u slučaju prevrtanja i nemogućnosti ili neuspjeha kod „eskimo roll-a“. Postoji još cijeli niz sigurnosne opreme koju kajakaši često nose sa sobom, ali važno je napomenuti da je najvažniji sigurnosni sustav svakog plovila pa tako i kajaka, osoba koja njime upravlja. Stoga je prije upuštanja u bilo kakve kajakaške avanture, posebice one na moru, ako ne nužno i neophodno onda svakako preporučljivo pohađati neki od kajakaških tečajeva ili krenuti u sve to sa nekim iskusnim kajakašem.