NOVA EKSPEDICIJA!

Denis Cizar i Boštjan Kardoš spremaju se preveslati Jadransko more

U nedjelju, 15. travnja Denis Cizar  iz Čakovca i Boštjan Kardoš iz Ljubljane kreću u preveslavanje Jadranskog mora od Prevlake kao početne točke pa sve do Debelog Rtiča kao završne točke ekspedicije – cijeli hrvatski i slovenski Jadran. Dužinu od cca. 400 nm (oko 650 km) namjeravaju preveslati za 14 dana.

- Pošto je Jadran već preveslan, uzduž i poprijeko, htjeli smo u našu ekspediciju unijeti neku novost. Budući da će biti mješana hrvatsko – slovenska ekipa, odlučili smo preveslati Jadran od najjužnije hrvatske točke – PREVLAKE pa do DEBELOG RTIČA, rta u sjevernom Jadranu na granici između Slovenije i Italije. Debeli Rtič se nalazi sjevero – zapadno od slovenskog grada Ankarana i zapadno od talijanskog grada Muggia  - kaže dvojac.

MOTIV EKSPEDICIJE

Užurban način života, stres i pomanjkanje slobodnog vremena samo su neki od problema koji muče suvremenog čovjeka. Projektom JADRAN 2012 želimo probuditi ljudski prirodni nagon za putovanjem i za istraživanjem koji se pomalo zaboravlja i nestaje. Naš je plan ovim putovanjem potaknuti ljude da počnu razmišljati o vlastitom životu, te da se okrenu sportu i boravku u prirodi s kojom su odavno izgubili kontakt.

RUTA

Preveslavanje od Prevlake do Debelog Rtiča zamišljeno je u idealnim uvjetima ovako:

1.dan – Prevlaka – Dubrovnik
2.dan – Dubrovnik – Sobra / Mljet
3.dan – Sobra – Korčula
4.dan – Korčula – Zavala / Hvar
5.dan – Zavala – Maslinica / Šolta
6.dan – Maslinica – Zlarin
7.dan – Zlarin – Tarac / Kornat
8.dan – Tarac – Božava / Dugi otok
9.dan – Božava – Ilovik / Lošinj
10.dan – Ilovik – Martinščica / Cres
11.dan – Martinščica – Rt Kamenjak
12.dan – Kamenjak – Rovinj
13.dan – Rovinj – Savudrija
14.dan – Savudrija – Debeli Rtič (Slovenija)