Història de Robolot

BREU RESUM

ROBOLOT va aparèixer durant el curs 2001/2002 com una iniciativa d'un grup de professors del departament d'electrònica i tecnologia, amb la col·laboració dels alumnes de CFGS de Sistemes de Regulació i Control Automàtic ( Actual CFGS en Automatització i Robótica Industrial)CFGM de Manteniment electromecànic iBatxillerat Tecnològic de l'IES SEP La Garrotxa, i any rera any, s'ha anat estenent a moltes escoles de secundària interessades en la experiència. ROBOLOT, obert també a les universitats, compta amb una significativa participació d'aquest sector.

El principal objectiu d'aquest event és el de despertar l'esperit de recerca tecnològica entre els més joves, amb una didàctica molt pràctica i lúdica.

Fins al 2012, Robolot s'ha dut a terme coincidint amb  Sant Lluc (mes d'octubre) , on alumnes de moltes escoles d'ensenyament secundària de diferents comarques i províncies, i fins i tot algunes de fora d'aquest àmbit, així com alguns participants universitaris; es troben en aquesta convocatòria per "comparar" el funcionament de les seves maquetes, que bàsicament son robots que segueixen una línia blanca dibuixada sobre un fons negre, "lluitadors de minisumo" que intenten mantenir-se dins un espai circular marcat en una pista, o robots alimentats per energia solar.


Des del curs 2005 i de forma anual, els 'ICE (instituts de ciències de l'educació) de laUPC i UDG, organitzen cursos de formació per professors de tecnologia amb la temàtica de "robots com a eina didàctica en l'aprenentatge tecnològic", cursos que tenen una bona acceptació entre les diverses escoles catalanes que participen i que es realitzen tan a Barcelona com a Girona.
 
A més, durant el concurs es celebra a Olot una "jornada d'intercanvi d'experiències relacionades amb els robots didàctics" Aquesta jornada, dirigida tan a professors de tecnologia com a professors de CCFF, té caire oficial gràcies al fet que l'ICE de la UDG s'ha ofert per actuar com a organitzador i certificador, i compta amb el recolzament econòmic de la UPC.

Cal dir, que la celebració d'aquesta jornada ha anat creixent any rera any y actualment aplega professors de més de 100 escoles catalanes i de la resta d el'estat.

La 10a edició, celebrada a l'octubre del 2011, va incorporar un canvi important en la organització del concurs. La incorporació de la Fundació Princesa de Girona a la organització del concurs va fer possible una participació efectiva de professorat i alumnat fins i tot de fora de Catalunya, millorant l'esdeveniment tant en participació con en la qualitat de l'esdeveniment.


Durant la 10 edició del Robolot , deu anys despres del seu inici, es va poder veure a més dels robots rastrejadors amb que va iniciar-se l'experiència, tota una sèrie de robots i artilugis tecnològics realment interessants. Robots humanoides, robots amb visió Artificial, Robots que pinten, robots que canvien de forma, robots hexapods, etc. Fins i tot, la presentadora  va estar "una robot" simpatiquísima : la Talia   


Actualment Robolot està organitzat per L'INS La Garrotxa, La Fundació Princesa de Girona i l'Ajuntament d'Olot.


 Des de els seus inicis, l'esperit de ROBOLOT  és el de despertar, de forma lúdica, l'esperit de recerca i innovació tecnològica entre els joves.Toni Moreno

Comments