RESERVA'T LA DATA !!! /   ¡¡RESERVATE LA FECHA!!
6-7 MAIG/ MAYO  2017
16a  Edició/Edición
__________________________________________________0

PONÈNCIES DE LA JORNADA D'INTERCANVIS*

Nota : Dimecres dia 6 publicarem a la web els horaris i de cadascuna de les ponències

Ponent: Dr Magnus Oskarsson . PhD in Science Education. Mid Sweden University

Títol de la presentació : Els europeus , la ciència i la tecnologia: Què ens diu la recerca sobre experiències, actituds i interessos entre els joves i els adults .

Presentarà els resultats de Eurobaròmetre i el projecte ROSE - estudi sobre l'interès d' una empenta en Ciència i Tecnologia, S & T, entre adolescents i adults a Europa i com s’ha de solucionar esmenar la falta de correspondència entre la cultura juvenil i la cultura percebuda de S & T.
Ponent: Clive Seager . Director tècnic de Revolution Education. Bath. UK

Títol de la presentació : Eines Google per a la robòtica didàctica. Blockly

Presentarà el sistema Blockly, una aposta de Google per a l’ensenyament de robòtica didàctica i llenguatge computacional entre els mes joves .
Ponent: Unai Blanco ( a Coruña ) y Carlos Lizarbe ( Don Bosco – Rentería - Euskadi).

Títol de la presentació : L’Unai , un  usuari molt especial de la impressió 3D. 

L’ Unai, un  noi que va rebre un braç i mà 3D que impresa per uns estudiants d’ Euskadi i el professor que va liderar el projecte ens ho explicaran en directe.Ponent: Bernat Romagosa ( Citilab -Cornellà de Llobregat)

Títol de la presentació : Blocs per a tot

Scratch i Snap!, dos llenguatges dinàmics basats en blocs, són el motor de diverses eines per a l'ensenyament de la programació i la robòtica que desenvolupem i utilitzem al Citilab. Des de principis d'aquest any hem iniciat una col·laboració entre el Servei d' Innovació Educativa , El CESIRE, Robolot i el Citilab per tal d'apropar algunes d'aquestes eines a les escoles del territori. Farem un recorregut per totes aquestes eines que pretenen apropar els diferents camps de la computació a tots els públics, posant especial èmfasi en Snap4Arduino i Beetle Blocks.

Ponents : Joan Pellicer Jacomet, INS Cendrassos (Figueres) - Josep Bofarull Martínez, INS Coster de la Torre (La Bisbal del Penedès)
Enric Bolaño Vendrell, INS El Morell (Tarragona)

Títol de la presentació : Mobilitzem els Robots Futbolistes

Aquest equipament didàctic ha estat realitzat per tres Instituts al mateix temps, i dins del context del programa “Impulsem la Robòtica. Tecnologies creatives a l’aula”, promogut pel Departament d’Ensenyament.

Els robots, porteries i decoració del camp han estat realitzats amb tecnologia 3D, i el control dels diferents elements es realitza amb la placa Arduino Uno i el Shield Imagina Arduino V2 (de l’Equip Robolot).


Ponent: Joan Guillén , Josep Ferrandiz , Toni Moreno
Direcció General d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat

Servei d'Innovació i Formació de l'Educació Infantil i Primària / de l'Educació Secundària/CESIRE

Títol de la presentació : Imagina Snap i Arduino : Una proposta de Robòtica Didàctica i programació en blocs


Un treball conjunt dels Serveis d'Innovació i Formació de l'Educació Infantil i Primària / de l'Educació Secundària, el CESIRE, Robolot Team i Citilab ha permès crear una proposta didàctica molt interessant al voltant de la robòtica didàctica i la programació, pedagògicament viable , i que vol compartir amb la comunitat educativa.


 

Ponent: Ángeles Murcia - IES EL PALMERAL - Orihuela - Alacant /Cati Quintana INS LA Garrotxa (OLOT)

Títol de la presentació : Construcció de hormigueros con impresora 3DUn treball molt original que relaciona les tècniques d'impressió 3D amb la biologia. La ponent explicarà la seva experiència en la construcció de formiguers per a la cria i estudi de les formigues des d'un punt de vista totalment pràctic.Ponent: Rosanna Fernández Ruíz -  CESIRES -  Departament d'Ensenyament - Barcelona

Títol de la presentació :  “Analitzant la percepció del professorat de tecnologia sobre la competència professional docent específica de la Robòtica Educativa”


La robòtica educativa està cada cop més present en les vides del nostre alumnat, oferint una oportunitat molt interessant per treballar a l’aula competències que els seran de gran utilitat pel seu desenvolupament futur, tant a nivell personal com laboral. Davant d’aquesta nova conjuntura, quina és la percepció que té el professorat responsable d'impartir aquests coneixements? Considera que la seva competència professional és adequada? En aquesta xerrada s’exposarà un estudi en procés de realització que pretén donar resposta a aquestes qüestions. Es descriurà la motivació inicial, el seu plantejament i l’estat actual de la recerca. Finalment, es presentarà una aproximació als resultats obtinguts en la primera fase del procés d’anàlisi.
Ponent: Enrique Norro -  IES Politécnic Jesús Marin - Málaga

Títol de la presentació :  “Malakabot: de los robots de competición al arpa laser”

Malakabot  és un  esdeveniment de referència a la Comunitat d'Andalusia . Es treballen des de Robots de competició de les diverses categories fins a treballs tecnològics  com és el cas d'una Arpa , les cordes de la quals han estat substituïdes per un Laser. Podrem veure el prototip de l'Arpa en directe durant la jornada. 


Ponent: Neus García Planella / Nuri Matabosch Pijuan - Escola Llar Luis Mª Mestras - Olot

Títol de la presentació :  Racons de robòtica a Ed. infantil i Primària"Les ponents explicaran la seva experiència Implementació de la programació transversal de robòtica educativa des d'Educació Infantil a 6è de Primària a través del treball per racons.Ponent: Anna Roura Ballel - Servei d'Educació - Ajuntament de Banyoles

Títol de la presentació :"Robòtica Banyoles. Un projecte de ciutat.Què podem fer des de l'administració local per impulsar la competència digital als centres educatius? Presentarem l'experiència incipient de Banyoles, un treball conjunt entre Ajuntament, centres educatius i teixit social, que comença.


Ponent:  Federico Coca -  IES Virgen de Las Nieves Granada -  Carlos Lizarbe - IES Don Bosco - Renteria Euskadi

Títol de la presentació : Impesión 3D y solidaridad : Impresión de prótesis reales en 3D"
La impressió 3D ha obert la porta a la possibilitat de disseny i impressió de prótesis reals totalment funcionals. Els ponents ens explicaran com es pot utilitzar aquesta tècnica per a incentivar valors humans com la solidaritat entre les persones. Explicarán diversos projectes de solidaritat amb exemples reals en els que el ponents han intervingut .


Ponent: Fulgencio Bermejo Navarro -  Cap d' Experts SpainSkills Electrònica. IES El Palmeral . Orihola. Alacant

Títol de la presentació Resultados del proyecto Gutemberg3D :


Farem un passeig virtual, molt gràfic, al voltant de la multitud d'accions dutes a terme al projecte Gutemberg3D, un projecte col·laboratiu amb més de 100 professors participants de 11 centres corresponents a deferents comunitats autònomes. Es compartiran els materials creats.


Ponent: Josep Fanals i batllori  -  INS La Bisbal -  La Bisbal d'Empordà - Girona Treball de recerca

Títol de la presentació : Comparació i optimització dels mòduls solars fotovoltaics”Consisteix en distribuir les cel·les en 3 configuracions de tal manera que en alguns casos a través d'uns girs prèviament programats es pugui augmentar el rendiment considerablement.

Ponent: Llorenç Fanals i batllori  -  INS La Bisbal -  La Bisbal d'Empordà - Girona Treball de recerca

Títol de la presentació : SMARTCONTROL: Lectura i control de sortides amb Raspberry Pi
La presentació serà sobre el seu treball de recerca. Es tocaran temes com la programació en diferents llenguatges, el hardware utilitzat en el treball, l'utilitat del projecte, i en definitiva, les tantes possibilitats que ofereix la Raspberry Pi per a crear projectes en el camp tecnològic.


Ponent: Hugo Cardillo Mata  -  Escola la Parellada - Santa Oliva Tarragona

Títol de la presentació :  Robotitzant l'EscolaEs parlarà de l'experiència de l'Escola La Parellada de Santa Oliva (Tarragona) a l'hora d'incorporar un projecte de robòtica de manera curricular al centre.
S'explicarà quins passos s'han dut a terme per a realitzar activitats de robòtica des de Educació Infantil 3 anys fins 6è de Primària, quins materials s'han fet servir i la valoració que es fa de la implementació d'aquest projecte.
Es finalitzarà la ponència amb una breu reflexió del per què considerem interessant treballar robòtica en les etapes d'Educació Infantil i Primària.


Ponent:Roberta Archibald, Helen Brownsell, Anna Casadevall Sala, Margaret McGrath, Jordi Serra Prujà -Saint George's School (Fornells de la Selva, Girona)

Títol de la presentació : GAME STARTEs presenta un projecte transversal de creació de videojocs educatius a partir de la programació en Scratch realitzat a l’etapa d’Educació Primària del Saint George's School (Fornells de la Selva). En treball en grup i estimulant competències emprenedores, els alumnes han escollit aprenentatges curriculars i han elaborat videojocs, com a recursos educatius oberts.Ponent: Ignasi Charles Rodriguez  -  INS Baix Montseny-  - Sant Celoni - Barcelona

Títol de la presentació : Robotseny
Projecte a nivell comarcal (Baix Montseny) que desenvolupa les competències científiques i creatives dels alumnes tot treballant de forma cooperativa (primària i secundària). També té l’objectiu de crear una xarxa de professorat implicat en aquesta temàtica per tal de crear lligams i compartir experiències en aquests àmbits.


Ponent: Albert Xirgo (CRP Garrotxa) - Lluís Vilanova ( Tavil) - Toni Moreno (Innovació educativa)  - Olot/Barcelona

Títol de la presentacióRobolot Team i ROBOLOT_2017”


El Projecte Robolot, nascut a Olot al 2001,  s'ha fet molt gran i participatiu. Per tal de gestionar aquest nou format , mantenir un nivell de qualitat alt, i fer noves propostes destinades a l'ensenyament cientificotecnològic, s'ha creat l'associació  sense anim de lucre Robolot Team, una associació de persones, on hi han  d'ensenyants de primaria, secundaria , FP i Empresaris del camp tecnològic. Robolot Team Organitzarà Robolot a partir de 2017 .Ponent
Anna Casadevall Sala, Sandra Teixidor Panella, Pol Sayol Palau, Miquel Vila Siles  -
Casa de Colònies Mas Llop (Caldes de Malavella, Girona)

Títol de la presentació : Colònies de Robòtica


Es presenta una activitat d'educació en el lleure que té com a eix vertebrador la robòtica, les activitats tecnològiques educatives i la creativitat intel•lectual dirigida a nens i nenes de 6 a 12 anys i realitzada a la casa de colònies de Mas Llop (Caldes de Malavella). La creativitat i la robòtica requereixen de competències estretament relacionades i que es poden potenciar a través de plantejar reptes educatius.


Ponent: Juan Carlos Sánchez Duque  I.E.S. Torreón del Alcázar. - Ciudad Real

Títol de la presentació : 
Desarrollo de esculturas interactivas. Un acercamiento de la electrónica al arte.

Desenvolupament  d'escultures que permeten l' interacció tàctil mitjançant  l' utilització d' ordinadors intetegrats en una placa com és el cas de  Raspberry Pi.


Ponent: Jesús Sorroche Cueva  Granabot . - Granada (2 presentacions)

1.    Títol de la presentació:  "
Diseño y construcción de una impresora 3D-fresadora PCB y sus utilidades"

Funcionamient de l' impressora - fresadora, com va sorgir  l'idea, com es va dissenyar, programes i utilitats, que podem fer amb  ella, exemples d' utilizació.


1.    Títol de la presentació:  "Construcción de la maqueta del Titanic con diseño e impresión 3D."

Titanic. The Reconstruction - Parque de las Ciencias. Participació en la construcció en directe de la major maqueta existent del Titanic: peces  3D, il·luminació, central de control de motors, etc.Taula Rodona: Concurs Nacional de Robòtica didàctica de CatalunyaParticipants :Robotseny - Robolot - Robótica Banyoles-   Els Docents de Catalunya, al llarg dels darrers anys, i com un moviment sorgit des de dins de les aules i les escoles, en col·laboració d'empreses i institucions del seu entorn, han posat a Catalunya al cap davant de la robòtica educativa. Ara els mateixos docents implicats en les diverses sinèrgies al voltant de la robòtica educativa, fan un pas més: Un Concurs, inicialment modest, però sòlid i coherent on tingui cabuda tot el sistema educatiu des de infantil, primaria, secundaria obligatòria i postobligatòria.

 

AULA A9

AULA A8

AULA A7

AULA A6

AULA A2

11:00

 

 

 

 

Blocs per a tot

 

 

Construcción de hormigueros con impresora 3D

 

Comparació i optimització dels mòduls solars fotovoltaics

 

SMARTCONTROL: Lectura i control de sortides amb Raspberry Pi

 

 

Impesión 3D y solidaridad : Impresión de prótesis reales en 3D

 

 

 

Malakabot: de los robots de competición al arpa laser

 

11:40

 

 

 

Imagina Snap i Arduino : Una proposta de Robòtica Didàctica i programació en blocs

 

Analitzant la percepció del professorat de tecnologia sobre la competència professional docent específica de la Robòtica Educativa

 

Diseño y construcción de una impresora 3D-fresadora PCB y sus utilidades

 

Construcción de la maqueta del Titanic con diseño e impresión 3D.

 

 

Desarrollo de esculturas interactivas. Un acercamiento de la electrónica al arte.

12:30

 

 

 

 

 

 

 

Resultados del proyecto Gutemberg3D

 

 

 

 

 

 

Robotitzant l'Escola

 

GAME START

 

 

Colònies de Robòtica

 

Racons de robòtica a Ed. infantil i Primària

 

 

Robòtica Banyoles. Un projecte de ciutat

 

Robotseny

 

Robolot Team i ROBOLOT_2017

 

Concurs Nacional de Robòtica didàctica de Catalunya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15:30

Eines Google per a la robòtica didàctica. Blockly

 

Mobilitzem els Robots Futbolistes

 

Science Education. Mid Sweden University

16:15

Science Education. Mid Sweden University

 

Mobilitzem els Robots Futbolistes

 

Eines Google per a la robòtica didàctica. Blockly

 

 

 

 

 

 

1

ROBOLOT 2015: HEM BATUT EL RECORD
783 Alumnes,professors i ponents!! 
En total: Més de 1000 participants!!!

Aixi va ser / Asi Fue . Dedicat a Federico Coca i Carlos Lizarbe. Cameo final inspirat a l'obra de www.felixvinyals.com/


El Robolot 2015 bat rècord de participació amb més de 700 estudiants i doblant les inscripcions en diverses categories


Rècord de participants en l’edició 2015 del Robolot. Enguany han estat més de 700 estudiants vinguts d’arreu de l’estat els que han participat en una edició que ha anat marcada per la introducció d’un categoria per als alumnes de primària i la gran qualitat dels prototips presentats.

Noticia TV Olot


La Sala El Torin d’Olot s’ha quedat petita per l’edició 2015 del Robolot en la que s’ha batut el rècord de participació. Més de 700 estudiants, 200 robots i un centenar de professors han participat en aquestes jornades d’intercanvi d’experiències enfocades al món de la robòtica. “700 persones inscrites en el concurs és una barbaritat per controlar-ho, o sigui que un èxit total” assegura el coordinador del Robolot, Toni Moreno que afegeix que “en algunes categories fins i tot han doblat la participació”.

L’èxit de convocatòria ha sorprès també als mateixos estudiants que no esperaven tanta participació.  Oriol Espunya es mostra sorprès per la gran participació mentre que Elisabet Riera apunta que el més important és participar.

L’edició d’enguany ha vingut marcada també per la gran qualitat dels prototips presentats i per l’augment dels robots d’estudiants de secundària fets amb impressores 3D. Aquest 2015 el Robolot s’ha obert per primera vegada als alumnes de Primària, amb el que també ha estat un èxit de participació amb una quinzena de centres d’educació entre elles alguns de la Garrotxa com la de Riudaura i la de Sant Roc. Moreno explica que els escolars han participat programant els robots amb un sistema que es diu ‘Scratch’ que “és un sistema adequat per ensenyar als nens a fer aquestes coses”. Una altra de les novetats de l’edició 2015 ha estat la introducció d’una categoria de creació de Mapping que, com la resta, ha comptat amb una gran participació.

Catala

Castellano
La impressió 3D arriba a les aules. 

 

Presentación castellano


Calendari activitats robòtica educativa

Noticies Recents

 • Entrada sin título
  Publicat a les 26 de febr. 2015, 1:30 per Equip Robolot
 • GUANYADORS DEL CONCURS DE CARTELLS / GANADORES DEL CONCURSO DE CARTELES: ROBOLOT 2014:    26 i 27 Abril / April 2014 GUANYADORS DEL CONCURS DE CARTELLS / GANADORES DEL CONCURSO DE CARTELES:Carmen Remis Fernández - Oscar Méndez San Frutos Estudiants de CCFF Deliniació / Estudiantes ...
  Publicat a les 13 d’abr. 2014, 9:19 per Equip Robolot
 • INSCRIPCIONS AL CONCURS I TALLERS DEL ROBOLOT 2014 OBERTES!! Ja hem obert les inscripcions al concurs i als tallers!  Des d'ara ja podeu realitzar les vostres inscripcions mitjançant el següent enllaç:>>Inscriure un Robot al ROBOLOT 2014<<>>Inscripcions ...
  Publicat a les 22 de febr. 2014, 10:12 per Equip Robolot
 • CONCURS CARTELLS DISSENYA EL CARTELL DE ROBOLOT 2014 i VINE AL ROBOLOT !!!! BASES I. Participants. Lliure per a totes les edats. II. Temàtica del concurs. El tema prinicipal d’aquest any girarà ...
  Publicat a les 19 de gen. 2014, 3:33 per Equip Robolot
 • CURS ROBÓTICA ESTIU 2013!!! T'agraden els robots? Vine amb nosaltres aquest estiu, i t'ho passaràs d’allò més bé construint i programant diferents tipus de robots, si t’inscrius als nostres TALLERS ...
  Publicat a les 30 de maig 2013, 3:24 per Equip Robolot
S''estan mostrant les entrades 1 - 5 de 29. Mostra'n més »


Crèdits:

Subpàgines (1): Robot Visió artificial