Welkom op de site van de
Regionale Keyboard Club West Vlaanderen

RKC West Vlaanderen is een muziekvereniging van en voor keyboard, accordeon- en orgelliefhebbers.

Update 23/03/2021:
Helaas kan de RKC- meeting van 1 april 2021 niet doorgaan
Alle zaalreservaties werden tot en met 30/04 geannuleerd door de gemeente Zedelgem ter preventie van de verdere verspreiding van het coronavirus.
We volgen de situatie verder op en hopen samen met jullie op betere tijden.

Voorlopige nog geen RKC- meetings...
maar wel present op YouTube
23/03/2021
Gezien we voorlopig nog geen RKC- meetings kunnen organiseren wegens de huidige corona maatregelen proberen bestuursleden Leslie en Dirk er de muziek in te houden via YouTube. Regelmatig spelen ze een muziekstukje en plaatsen ze het op YouTube. Zo houden ze de muziek erin tot betere tijden.

Muziek uploads van Leslie Smolders

Muziek beluisteren van Leslie
 https://sites.google.com/site/rkcwestvlaanderen/activiteiten-van-onze-leden/leslie-smolders
Muziek uploads van Dirk Bolleire

Muziek beluisteren van Dirk
 


RKC meeting 1 oktober 2020

Na veel plannen en terug annuleren wegens corona konden we eindelijk het goede nieuws verspreiden onder de leden. Op 1 oktober kon RKC West Vlaanderen corona- proof starten met zijn activiteiten. Op het programma, drie RKC- leden: Rudi Gillis, Norbert Van Leeuwen en Roland Dewachtere.

2020 zou een mooi jubileumjaar moeten worden voor RKC West Vlaanderen, maar de corona pandemie heeft daar anders over beslist. Vanaf april heerste het virus volledig over ons land/Europa/de wereld en legde alle activiteiten stil. Ook onze vereniging kon niet ontsnappen aan de gevolgen. De lockdown zorgde ervoor dat we onze activiteiten moesten opschorten voor onbepaalde tijd.
Uiteindelijk duurde het tot oktober vooraleer we na veel voorbereidingen het licht op groen kregen om te herstarten. We hadden beslist om het programma te laten doorgaan zoals het reeds op onze planning stond sinds eind vorig jaar. Rudi Gillis met zijn Yamaha Tyros 4, Norbert Van Leeuwen met zijn Yamaha Tyros 5 en Roland Dewachtere met zijn Yamaha PSR-SX900 stonden op het programma.
De RKC bestuursleden deden er alles aan om het zo veilig mogelijk te maken voor de leden, speciale schikking van de tafels, ontsmetting van tafels en stoelen, registratie van de aanwezigen, eenrichtingsverkeer enz...
Het werd meteen een stevige start met drie RKC- leden, waarvan 2 reeds gekend van vorige RKC performances, namelijk Roland Dewachtere en Rudi Gillis en 1 RKC- lid Norbert Van Leeuwen die voor de eerste keer voor publiek zou spelen.
Het werd een mooi gevarieerde en geslaagde avond.
Norbert Van Leeuwen bracht ons een mooie selectie liedjes, heel mooi gebracht, zeker als je weet dat hij voor de eerste keer voor publiek speelde. Hij bewees dat hij zijn Tyros 5 reeds behoorlijk onder de knie heeft.
Zowel Roland als Rudi hebben ons terug verrast met de grote vooruitgang die ze hebben geboekt qua performance en speeltechniek. Beiden lieten ze ons mooi afgewerkte songs horen met goed gecombineerde sounds en passende styles.
Het was genieten van het eerste tot het laatste moment, zeker na de lange stilte die corona ons had opgelegd.

Hartelijk dank aan Rudi, Roland en Norbert voor de muzikale bijdrage... het was een aangenaam terugzien.


RKC meeting 5 maart 2020


Op de RKC- meeting van maart mochten we een topper van formaat verwelkomen, namelijk niemand minder dan Peter Baartmans. Het werd een blij en leerrijk weerzien...

Peter Baartmans kwam ons de PSR-SX900 en de Clavinova voorstellen aan de hand van een democoncert. Onverwacht had hij ook zijn Yamaha Genos meegebracht, een aangename verrassing voor ieder onder ons.
De altijd sympathieke Peter liet ons zoals we gewoon zijn van hem, het beste van het beste horen. Zijn virtuoze speeltechniek is ongeëvenaard. Peter is naast een uitstekend organist ook een klasse pianist en daar mochten we getuige van zijn.
Hij haalde het beste uit zijn instrumenten en bewees hiermee welke muzikale duizendpoten instrumenten als keyboards wel zijn.
Het werd een vuurwerk van stuk voor stuk spectaculaire nummers gebracht met een enthousiasme dat Peter alleen kan brengen.
Het was weer een prachtige avond om van de snoepen...leerrijk en inspirerend.
Hartelijk dank voor de mooie avond Peter.RKC meeting 6 februari 2020


Het RKC- jaar 2020 hadden we goed ingezet met een superleuk RKC Nieuwjaarsfeest.
Februari was het moment om ons jubileum jaar in te zetten met een speciale gast, met een speciaal instrument...namelijk Rudi Perdaen met zijn Wersi Orgel.

Het was een tijdje geleden dat we Rudi nog eens mochten verwelkomen in onze vereniging. Vorig jaar liet hij ons weten dat hij graag nog eens een concertje zou komen geven in RKC- West Vlaanderen. Dit mooi aanbod lieten we natuurlijk niet schieten. Het was een hele eer om zo het RKC- jaar 2020 te mogen inzetten...zeker nu RKC- West Vlaanderen 25 kaarsjes mag uitblazen in 2020.
Het werd een prachtige avond waarbij Rudi het beste gaf van zichzelf en van zijn Wersi orgel. Het werd meteen duidelijk dat Rudi een topklasse muzikant is die zijn instrument tot in de puntjes kent. Velen onder ons luisterden met verwondering naar de prachtige klanken die het Wersi orgel kan produceren.
Het was een avond met een top muzikant en een top instrument.
Bedankt Rudi voor de mooie en leerrijke avond!RKC meeting 5 december 2019


Het was een beetje een atypische RKC- meeting voor de maand december... Reeds jaren was het de traditie om in de maand december een accordeonfestival te organiseren onder de leden, maar 2019 bracht hier verandering in.

Terwijl we het ledenaantal gestaag zien groeien is het aantal accordeonisten onder de leden gedaald. Spijtig genoeg vaak omwille van gezondheidsredenen vielen er de laatste jaren actieve accordeonisten weg die jaarlijks deelnamen aan het accordeonfestival. Door het kleine aantal accordeonisten moest het RKC- bestuur noodgedwongen zoeken naar een alternatief voor het december programma. Toch bleef het instrument accordeon niet veraf want op het programma stond Robert De Ketelaere, nota bene accordeonist en reeds een aantal jaren de organisator van de RKC- accordeonfestivals. Hij bracht ons een heel gevarieerd programma samen met zijn partner Marie Christine die zorgde voor de zang.
Het startschot van de avond werd gegeven door RKC- bestuurslid Luc De Prest. Hij bracht ons met vol enthousiasme verschillende goed uitgekozen nummertjes die duidelijk werden gesmaakt door het publiek.
Het zou december niet geweest zijn mochten we het bezoek van de goede Sint niet gekregen hebben. Ook dit jaar mochten we lekkere snoep in overvloed ontvangen... omdat we allemaal braaf waren geweest in 2019.
Hartelijk dank aan Robert De Ketelaere, Luc De Prest, Paul Ackaert en Gilbert Dendooven voor hun inzet!RKC meeting 7 november 2019

Op de RKC Meeting van november stonden Ivan Rosseel en Jean Pierre Devriese op het programma. Ivan speelt op een Korg EK-50, Jean Pierre op een Yamaha Tyros 4.

Ivan is een recent RKC- lid die zich al snel thuis voelde in onze vereniging. Al vlug bleek dat hij bereid was om eens op te treden in RKC West Vlaanderen, het was voor hem een uitdaging eens te spelen voor publiek. Vanaf het eerste nummer was te horen dat hij een vlotte speeltechniek heeft en een aangenaam programma had samengesteld met gekende nummertjes. Logisch dat er bij een eerste optreden wat stress bij komt kijken, maar al vlug was daar niets meer van te merken. Het eerste optreden van Ivan mocht er zijn, de leden konden zijn muziek en speelwijze in ieder geval smaken.
Op deel twee van de avond stond Jean Pierre Devriese, beter bekend van Willy en Walters balmobiel.
Jean Pierre bracht op zijn Tyros 4 diverse gekende nummers, zowel instrumentaal als gezongen. Hij doet dit steeds op zijn eigen typische manier altijd met een vleugje humor.

Beide heren zorgden ervoor dat 7 november weer een superleuke keyboard avond was voor de leden.
Ivan en Jean Pierre, hartelijk dan voor jullie inzet!


RKC meeting 3 oktober 2019

Het was een voorstel van onze voorzitter, Ides Deketelaere om eens met het voltallig bestuur een avondje muziek te brengen voor de RKC- leden. RKC- West Vlaanderen is een keyboardclub met zeer actieve leden die zich graag inzetten om een avondje hun muzikale kennis en kunde te delen met andere leden. Het voltallig bestuur was er dan ook onmiddellijk mee eens om de leden ook even te trakteren met een avondje keybo
ardmuziek, een muzikale relax avond voor alle leden.

Het werd uiteindelijk een heel leuke avond waarbij elk bestuurslid zijn steentje heeft bijgedragen. Voor de mensen die het RKC- bestuur nog niet kennen, dit waren de muzikanten van de avond: Michel Deketelaere, Eugeen Van Halst, Luc De Prest, Leslie Smolders, Dirk Bolleire en Ides Deketelaere. Elk speelde zijn favoriete nummertjes op zijn eigen manier.
Daarnaast kregen we een intermezzo met RKC-lid Paul Ackaert die een act deed als Charlie Chaplin en Inge Vanhulle die een paar liedjes bracht met Leslie.
Variatie in overvloed dus! 
Het uitgebreid verslag is te lezen in de volgende RKC- nieuwsbrief.

Benieuwd in een aantal foto's van de avond? Hier kun je ze bekijken...

RKC meeting 5 september 2019

Op het programma van september 2019 stonden 2 RKC- leden op het programma, namelijk Johan Van Den Kerkhove en Jan Pollet, respectievelijk op de Yamaha Tyros 4 en de Yamaha Genos. Het was voor beide heren hun eerste optreden in RKC- West Vlaanderen.

Johan en Jan hadden zich een tijd geleden kandidaat gesteld om eens hun ding te doen in RKC- West Vlaanderen. Het is mooi te zien dat er steeds meer RKC- leden bereid zijn en de durf hebben om eens te spelen voor publiek. Het is een groot verschil om thuis wat te spelen op zijn eentje of een optreden te doen voor publiek.
Na een grondige soundcheck  konden beide RKC- leden eraan beginnen om 20u.
Beiden hadden afgesproken om elk om beurt een liedje te spelen. Op die manier hadden ze de kans om telkens de videocamera te draaien richting klavier van hun collega, zodat het publiek kon mee volgen op het groot scherm.
Dat beide heren voor het eerst voor publiek speelden was zeker niet te merken. Beiden hadden ze een mooi programma samengesteld met elk hun eigen muzikale voorkeur.
Johan speelde mooi afgewerkte bossa-nova muziek en lichte jazz, allemaal in het teken van de liefde zoals hij ons vertelde.
Jan Pollet bracht ons een gevarieerd programma met veel meezingertjes, maar ook klassieke nummertjes.
Het geheel werd een verrassend mooi gevarieerde avond met heel leuke muziek.
Bedankt Johan en Jan voor jullie bijdrage en proficiat voor jullie muzikale prestatie!RKC meeting 8 augustus 2019


In juli was er geen RKC- meeting wegens werken in ons clublokaal De Strooien Hane. Ook augustus was een uitzondering, de RKC- meeting ging niet door op de eerste, maar op de tweede donderdagavond van de maand. Het werd dus donderdag 8 augustus met op het programma Johny Boudens (Tyros 5) en Johnny Masschelein (Tyros 3).

Johnny Masschelein en Johny Boudens zijn geen onbekenden meer in RKC West Vlaanderen, als actieve leden deden ze reeds meerdere optredens in de RKC.
Johnny Masschelein zette de avond in en bracht ons op zijn manier een leuk nieuw repertoire, vooral bestaande uit gezongen liedjes in combinatie met de midi mogelijkheden van de Tyros 3.
Johny Boudens nam na de pauze over van Johnny. Ook Johny Boudens heeft een typische eigen manier van keyboard spelen. Vaak gaat hij omgekeerd te werk en gaat hij een opgenomen zangpartij in mp3 formaat live begeleiden op zijn keyboard, in veel gevallen pianobegeleiding op virtuoze manier gespeeld. Hij wisselde dit af met de normale keyboard- speelwijze.
Het was weer een mooi gevarieerde avond met veel muziek.
Bedankt Johnny en Johny voor jullie leuk optreden en vrijwillige medewerking.


RKC meeting 6 juni 2019


Op donderdag 6 juni stonden 
Rudy Gillis en Eric De Metsenaere op het programma, beiden met een Yamaha Tyros 4, maar toch zo verschillend. Een bewijs uiteindelijk dat nog altijd de muzikant achter het keyboard bepaalt hoe het instrument zal klinken.

Eric zette het eerste deel van de avond in. Van Eric weten we dat hij een gepassioneerde keyboardspeler
is die houdt van muziek met veel toeters en bellen, mooie akkoorden en bijzonder passende klanken. Hij vertelde onder andere aan de deelnemers van de bijeenkomst wat hij zo bijzonder vond aan de liedjes die hij bracht. Bovendien speelt hij vaak met “Song
Related Styles” wat betekent dat hij styles aankoopt die speciaal zijn gemaakt voor een bepaald liedje.

Zijn topfavoriet “Once upon a time in the west” bracht hij met veel passie en je kon aan zijn gelaatsuitdrukking zien dat hij nog altijd sterk geëmotioneerd is bij het spelen van deze song. Super gedaan Eric en bedankt voor je optreden!

Na de pauze was het de beurt aan Rudy. Hij vertelde de deelnemers van de bijeenkomst dat hij een ander genre van muziek ging brengen, namelijk meer dansmuziek.

Rudy is ook niet aan zijn proefstuk toe en heeft al meerdere malen opgetreden op een bijeenkomst van RKC. Toch waren ook hier de zenuwen van de partij. Maar is dit niet normaal? Zelfs professionele artiesten hebben er last van, de ene al wat meer dan de andere. Onze RKC leuze; respect voor onze leden die het aandurven om voor een publiek te spelen. Rudy bracht ons op zijn Yamaha Tyros 4 vele gekende liedjes uit het dansmuziek genre. Van sommige artiesten hun repertoire had hij zelf een medley gemaakt en dit viel zeker in de smaak van de toeschouwers die telkens trachtten de titel van het liedje te raden. Heel goed gedaan Rudy en hartelijk bedankt voor je inzet voor de club.RKC meeting 2 mei 2019

Donderdag 2 mei waren alle RKC- leden weer op afspraak om hun hobby te delen met elkaar met wat tips & tricks en uiteraard ook om te genieten van muziek gespeeld door RKC'ers onder ons. Deze maand stonden Marc Geschier en Ides Deketelaere op het programma.

Oorspronkelijk stond Johny Boudens op het programma samen met Marc Geschier, maar wegens gezondheidsproblemen van zijn echtgenote Annita kon Johny spijtig genoeg niet komen. Gelukkig mochten we vernemen dat het ondertussen weer wat beter gaat met Annita, we wensen haar in ieder geval veel beterschap.
Er werd met het RKC bestuur overeengekomen dat ikzelf (Ides) mijn steentje zou bijdragen aan de avond.
Voor Marc was het zijn eerste optreden in RKC West Vlaanderen. Hij nam het eerste deel van de avond voor zijn rekening.
Meteen na de eerste noten werd het duidelijk dat we te maken hadden met een getalenteerde muzikant. Zo zien we maar dat er in RKC-W.Vl. nog heel wat verborgen talenten zitten. Marc liet horen dat hij thuis was in verschillende genres en ging zelfs een aantal liedjes zingen waarbij hij zichzelf dan begeleidde. Heel mooi, met ook aandacht voor mooi passende klankkleuren en styles. Het eerste optreden van Marc was in ieder geval een heel geslaagd optreden waarvoor een dikke proficiat!
Het tweede deel van de avond speelde ikzelf. Ik had gekozen voor een selectie liedjes uit optredens die ik in het verleden deed zowel in RKC W.Vl. als in de keyboardvereniging in Oost Vlaanderen en de toenmalige orgelclub in Antwerpen. Het was mijn eerste optreden met de Korg Pa4X NEXT, het nieuwe OS.
Het was een genoegen om nog eens te mogen spelen voor jullie!RKC meeting 4 april 2019

Terug eens helemaal iets anders, dat is wat het beloofde te worden op de RKC- meeting van 4 april met Jackie Van Paemel en Paul Ackaert op het programma.

De avond startte zoals gewoonlijk met de Yamaha werkgroep. Sinds kort brengt Leslie zijn Yamaha Genos mee voor meer uitleg, maar uiteraard kunnen de mensen met vragen over de Tyros reeks ook nog steeds terecht in de groep met hun vragen. Ook Korg gebruikers zouden in principe nooit met onbeantwoorde vragen mogen zitten over hun toestel, hiervoor kunnen ze terecht bij Ides en bij Dirk.
Rond 20u startte dan het programma van de avond. De avond werd ingezet door Jackie Van Paemel. Hij had ons reeds verklapt dat hij een komedie-show zou brengen, iets wat hij al lang eens wou doen. Reeds bij zijn intrede in de zaal in een wel heel speciale tenue begonnen de lachspieren te werken. Het was eens helemaal iets anders. Jackie liet zich volledig opgaan in de rol van een nogal verward personage in een landelijk tenue en bracht aan de lopende band grappige verhalen, anekdotes en woordspelingen.
Omdat we nog altijd een keyboardclub zijn had Jackie ook ruimte gemaakt in zijn komische act voor stukjes muziek die hij speelde op zijn keyboard in combinatie met een aantal gezongen nummertjes.
Het tweede deel van de avond verzorgde Paul Ackaert. Paul bracht hoofdzakelijk gezongen nummertjes in combinatie met zijn keyboard. Het was een mooi gevarieerd programma die hij had samengesteld. Daarnaast bracht Paul ook een aantal puur instrumentale nummertjes op zijn keyboard.
Het werd weer een mooie, leuke avond... eens helemaal iets anders.

Paul en Jackie, hartelijk dank voor de leuke avond!

Nieuws

21/04/2021
De Yamaha Expansion Manager (YEM)

Sinds de komst van de Yamaha Tyros 5 heeft ook de Yamaha Expansion Manager zijn intrede gedaan.
Niet toevallig, want door een aantal software- en hardwarematige aanpassingen aan het vernieuwde Tyros model was het noodzakelijk bepaalde functies door middel van een extra computerprogramma - de YEM, zoals we hem inmiddels allemaal noemen - over te nemen.
De YEM is een technisch stuk software dat zonder studie of voorkennis over de betreffende materie niet gemakkelijk te gebruiken is.
Yamaha heeft hiermee de Tyros 5 en in navolging ook de Genos ontlast van een hoeveelheid software die beter aan het muzikale deel kan worden besteed en bovendien in de praktijk vermoedelijk weinig werd gebruikt. Bovendien zijn functies als het bewerken van geluiden en alles wat daarbij komt kijken comfortabeler uit te voeren op een computer.
Voor het aanschaffen en installeren van extra (o.a. door Yamaha aangeboden) voices en styles, zal je dus steeds de Yamaha Expansion Manager moeten gebruiken.
Sinds 8 april 2021 is er een nieuwe versie van de YEM voorhanden (V2.8.0). 
Je kan deze downloaden door te klikken op onderstaande link.
Let erop dat je de juiste versie kiest om te downloaden, er is een versie voor Windows en een versie voor Mac (Apple).

Op zoek naar akkoorden?

Deze handige tool helpt je in je zoektocht:


The Seaboard...het toetsenbord van de toekomst?

Het "Seaboard"- klavier herinterpreteert het pianotoetsenbord als een glad, continu, aanrakingsgevoelig oppervlak waar elk soort geluid mogelijk is. Muzikanten van alle achtergronden hebben een nieuwe manier ontdekt om zich uit te drukken op het meermaals bekroonde Seaboard.
Het seaboard lijkt wel te komen uit de science fiction films. Eigenlijk is het een soort controller waarmee je een klankbron kunt aansturen die staat op een laptop, een tablet of zelfs een smartphone zijn. Het seaboard zorgt er voor dat de muzikant veel meer nuances kan leggen in de klanken dan eender welk traditioneel klavier. Er bestaan ook Seaboards die een eigen klankbron hebben.
Bekijk onderstaande video om een idee te hebben wat er zoal mogelijk is met het seaboard.
Studenten van het KM Music Conservatory in Chennai hebben een mash-up samengesteld van een aantal Hollywood- en Bollywood-themasongs - allemaal op de Seaboard RISE!


Yamaha Genos meets Atari ST

Waar is de tijd dat de Atari ST dé computer was voor muziekproducties? 
Het toestel had geen harde schijf en werkte met floppy disks. Zou het nog lukken om deze pc te gebruiken met de huidige generatie keyboards zoals de Yamaha Genos? In deze video zie je het antwoord:In de loop van de maand september zal Yamaha meer info vrijgeven via deze link:

Welkom met uw vragen op het RKC- Forum.

Heb je een vraag over het gebruik van je Yamaha keyboard of je Korg keyboard, dan kun je terecht op het RKC-Forum.
RKC-West Vlaanderen heeft onder andere als doelstelling om keyboardspelers te ondersteunen als ze hun weg verloren zijn in het gebruik van hun keyboard.
RKC-leden kunnen uiteraard terecht op de RKC-meetings die elke eerste donderdagavond van de maand doorgaan in ons clublokaal in loppem. Via de werkgroep die start om 18:15 en die exclusief is voor leden kan men terecht met alle vragen omtrent het gebruik van het keyboard.
RKC leden kunnen nu ook via het RKC Forum terecht met al hun vragen (over keyboards uiteraard).
Het enige wat je als lid moet doen is gaan naar het forum van je keuze en klikken op "contact the owner". Op het volgende scherm tik je een onderwerp in en typ je in het vak "message" gewoon dat je graag zou lid worden van het forum. Daarna druk je op de knop "send".
Je zult dan toegevoegd worden aan het forum van keuze en hiervan een bericht krijgen.
Elk bericht dat op het forum wordt gepost zul je dan ook krijgen in je mailbox. Hierop kun je dan eventueel reageren en je kennis delen of gewoon leren van de tips & tricks die passeren.
Via volgende snelkoppelingen ga je rechtstreeks naar het forum: (gewoon klikken op Yamaha Forum of Korg Forum):


Synthesizers, Keyboards, Modules en USB/Midi-Keyboards... wat is het verschil?

Zijn we op zoek naar een Keyboard, een Synthesizer, een Workstation, een Module of een USB/Midi-Keyboard? Dit is een allesomvattend artikel waarin de verschillende soorten machines worden verklaard. Een flinke kluif, maar daarna weet je precies wat je écht nodig hebt.