Welkom op de site van de
Regionale Keyboard Club West Vlaanderen

RKC West Vlaanderen is een muziekvereniging van en voor keyboard, accordeon- en orgelliefhebbers.

RKC meeting 7 november 2019

Op de RKC Meeting van november stonden Ivan Rosseel en Jean Pierre Devriese op het programma. Ivan speelt op een Korg EK-50, Jean Pierre op een Yamaha Tyros 4.

Ivan is een recent RKC- lid die zich al snel thuis voelde in onze vereniging. Al vlug bleek dat hij bereid was om eens op te treden in RKC West Vlaanderen, het was voor hem een uitdaging eens te spelen voor publiek. Vanaf het eerste nummer was te horen dat hij een vlotte speeltechniek heeft en een aangenaam programma had samengesteld met gekende nummertjes. Logisch dat er bij een eerste optreden wat stress bij komt kijken, maar al vlug was daar niets meer van te merken. Het eerste optreden van Ivan mocht er zijn, de leden konden zijn muziek en speelwijze in ieder geval smaken.
Op deel twee van de avond stond Jean Pierre Devriese, beter bekend van Willy en Walters balmobiel.
Jean Pierre bracht op zijn Tyros 4 diverse gekende nummers, zowel instrumentaal als gezongen. Hij doet dit steeds op zijn eigen typische manier altijd met een vleugje humor.

Beide heren zorgden ervoor dat 7 november weer een superleuke keyboard avond was voor de leden.
Ivan en Jean Pierre, hartelijk dan voor jullie inzet!


RKC meeting 3 oktober 2019

Het was een voorstel van onze voorzitter, Ides Deketelaere om eens met het voltallig bestuur een avondje muziek te brengen voor de RKC- leden. RKC- West Vlaanderen is een keyboardclub met zeer actieve leden die zich graag inzetten om een avondje hun muzikale kennis en kunde te delen met andere leden. Het voltallig bestuur was er dan ook onmiddellijk mee eens om de leden ook even te trakteren met een avondje keybo
ardmuziek, een muzikale relax avond voor alle leden.

Het werd uiteindelijk een heel leuke avond waarbij elk bestuurslid zijn steentje heeft bijgedragen. Voor de mensen die het RKC- bestuur nog niet kennen, dit waren de muzikanten van de avond: Michel Deketelaere, Eugeen Van Halst, Luc De Prest, Leslie Smolders, Dirk Bolleire en Ides Deketelaere. Elk speelde zijn favoriete nummertjes op zijn eigen manier.
Daarnaast kregen we een intermezzo met RKC-lid Paul Ackaert die een act deed als Charlie Chaplin en Inge Vanhulle die een paar liedjes bracht met Leslie.
Variatie in overvloed dus! 
Het uitgebreid verslag is te lezen in de volgende RKC- nieuwsbrief.

Benieuwd in een aantal foto's van de avond? Hier kun je ze bekijken...

RKC meeting 5 september 2019

Op het programma van september 2019 stonden 2 RKC- leden op het programma, namelijk Johan Van Den Kerkhove en Jan Pollet, respectievelijk op de Yamaha Tyros 4 en de Yamaha Genos. Het was voor beide heren hun eerste optreden in RKC- West Vlaanderen.

Johan en Jan hadden zich een tijd geleden kandidaat gesteld om eens hun ding te doen in RKC- West Vlaanderen. Het is mooi te zien dat er steeds meer RKC- leden bereid zijn en de durf hebben om eens te spelen voor publiek. Het is een groot verschil om thuis wat te spelen op zijn eentje of een optreden te doen voor publiek.
Na een grondige soundcheck  konden beide RKC- leden eraan beginnen om 20u.
Beiden hadden afgesproken om elk om beurt een liedje te spelen. Op die manier hadden ze de kans om telkens de videocamera te draaien richting klavier van hun collega, zodat het publiek kon mee volgen op het groot scherm.
Dat beide heren voor het eerst voor publiek speelden was zeker niet te merken. Beiden hadden ze een mooi programma samengesteld met elk hun eigen muzikale voorkeur.
Johan speelde mooi afgewerkte bossa-nova muziek en lichte jazz, allemaal in het teken van de liefde zoals hij ons vertelde.
Jan Pollet bracht ons een gevarieerd programma met veel meezingertjes, maar ook klassieke nummertjes.
Het geheel werd een verrassend mooi gevarieerde avond met heel leuke muziek.
Bedankt Johan en Jan voor jullie bijdrage en proficiat voor jullie muzikale prestatie!RKC meeting 8 augustus 2019


In juli was er geen RKC- meeting wegens werken in ons clublokaal De Strooien Hane. Ook augustus was een uitzondering, de RKC- meeting ging niet door op de eerste, maar op de tweede donderdagavond van de maand. Het werd dus donderdag 8 augustus met op het programma Johny Boudens (Tyros 5) en Johnny Masschelein (Tyros 3).

Johnny Masschelein en Johny Boudens zijn geen onbekenden meer in RKC West Vlaanderen, als actieve leden deden ze reeds meerdere optredens in de RKC.
Johnny Masschelein zette de avond in en bracht ons op zijn manier een leuk nieuw repertoire, vooral bestaande uit gezongen liedjes in combinatie met de midi mogelijkheden van de Tyros 3.
Johny Boudens nam na de pauze over van Johnny. Ook Johny Boudens heeft een typische eigen manier van keyboard spelen. Vaak gaat hij omgekeerd te werk en gaat hij een opgenomen zangpartij in mp3 formaat live begeleiden op zijn keyboard, in veel gevallen pianobegeleiding op virtuoze manier gespeeld. Hij wisselde dit af met de normale keyboard- speelwijze.
Het was weer een mooi gevarieerde avond met veel muziek.
Bedankt Johnny en Johny voor jullie leuk optreden en vrijwillige medewerking.


RKC meeting 6 juni 2019


Op donderdag 6 juni stonden 
Rudy Gillis en Eric De Metsenaere op het programma, beiden met een Yamaha Tyros 4, maar toch zo verschillend. Een bewijs uiteindelijk dat nog altijd de muzikant achter het keyboard bepaalt hoe het instrument zal klinken.

Eric zette het eerste deel van de avond in. Van Eric weten we dat hij een gepassioneerde keyboardspeler
is die houdt van muziek met veel toeters en bellen, mooie akkoorden en bijzonder passende klanken. Hij vertelde onder andere aan de deelnemers van de bijeenkomst wat hij zo bijzonder vond aan de liedjes die hij bracht. Bovendien speelt hij vaak met “Song
Related Styles” wat betekent dat hij styles aankoopt die speciaal zijn gemaakt voor een bepaald liedje.

Zijn topfavoriet “Once upon a time in the west” bracht hij met veel passie en je kon aan zijn gelaatsuitdrukking zien dat hij nog altijd sterk geëmotioneerd is bij het spelen van deze song. Super gedaan Eric en bedankt voor je optreden!

Na de pauze was het de beurt aan Rudy. Hij vertelde de deelnemers van de bijeenkomst dat hij een ander genre van muziek ging brengen, namelijk meer dansmuziek.

Rudy is ook niet aan zijn proefstuk toe en heeft al meerdere malen opgetreden op een bijeenkomst van RKC. Toch waren ook hier de zenuwen van de partij. Maar is dit niet normaal? Zelfs professionele artiesten hebben er last van, de ene al wat meer dan de andere. Onze RKC leuze; respect voor onze leden die het aandurven om voor een publiek te spelen. Rudy bracht ons op zijn Yamaha Tyros 4 vele gekende liedjes uit het dansmuziek genre. Van sommige artiesten hun repertoire had hij zelf een medley gemaakt en dit viel zeker in de smaak van de toeschouwers die telkens trachtten de titel van het liedje te raden. Heel goed gedaan Rudy en hartelijk bedankt voor je inzet voor de club.RKC meeting 2 mei 2019

Donderdag 2 mei waren alle RKC- leden weer op afspraak om hun hobby te delen met elkaar met wat tips & tricks en uiteraard ook om te genieten van muziek gespeeld door RKC'ers onder ons. Deze maand stonden Marc Geschier en Ides Deketelaere op het programma.

Oorspronkelijk stond Johny Boudens op het programma samen met Marc Geschier, maar wegens gezondheidsproblemen van zijn echtgenote Annita kon Johny spijtig genoeg niet komen. Gelukkig mochten we vernemen dat het ondertussen weer wat beter gaat met Annita, we wensen haar in ieder geval veel beterschap.
Er werd met het RKC bestuur overeengekomen dat ikzelf (Ides) mijn steentje zou bijdragen aan de avond.
Voor Marc was het zijn eerste optreden in RKC West Vlaanderen. Hij nam het eerste deel van de avond voor zijn rekening.
Meteen na de eerste noten werd het duidelijk dat we te maken hadden met een getalenteerde muzikant. Zo zien we maar dat er in RKC-W.Vl. nog heel wat verborgen talenten zitten. Marc liet horen dat hij thuis was in verschillende genres en ging zelfs een aantal liedjes zingen waarbij hij zichzelf dan begeleidde. Heel mooi, met ook aandacht voor mooi passende klankkleuren en styles. Het eerste optreden van Marc was in ieder geval een heel geslaagd optreden waarvoor een dikke proficiat!
Het tweede deel van de avond speelde ikzelf. Ik had gekozen voor een selectie liedjes uit optredens die ik in het verleden deed zowel in RKC W.Vl. als in de keyboardvereniging in Oost Vlaanderen en de toenmalige orgelclub in Antwerpen. Het was mijn eerste optreden met de Korg Pa4X NEXT, het nieuwe OS.
Het was een genoegen om nog eens te mogen spelen voor jullie!RKC meeting 4 april 2019

Terug eens helemaal iets anders, dat is wat het beloofde te worden op de RKC- meeting van 4 april met Jackie Van Paemel en Paul Ackaert op het programma.

De avond startte zoals gewoonlijk met de Yamaha werkgroep. Sinds kort brengt Leslie zijn Yamaha Genos mee voor meer uitleg, maar uiteraard kunnen de mensen met vragen over de Tyros reeks ook nog steeds terecht in de groep met hun vragen. Ook Korg gebruikers zouden in principe nooit met onbeantwoorde vragen mogen zitten over hun toestel, hiervoor kunnen ze terecht bij Ides en bij Dirk.
Rond 20u startte dan het programma van de avond. De avond werd ingezet door Jackie Van Paemel. Hij had ons reeds verklapt dat hij een komedie-show zou brengen, iets wat hij al lang eens wou doen. Reeds bij zijn intrede in de zaal in een wel heel speciale tenue begonnen de lachspieren te werken. Het was eens helemaal iets anders. Jackie liet zich volledig opgaan in de rol van een nogal verward personage in een landelijk tenue en bracht aan de lopende band grappige verhalen, anekdotes en woordspelingen.
Omdat we nog altijd een keyboardclub zijn had Jackie ook ruimte gemaakt in zijn komische act voor stukjes muziek die hij speelde op zijn keyboard in combinatie met een aantal gezongen nummertjes.
Het tweede deel van de avond verzorgde Paul Ackaert. Paul bracht hoofdzakelijk gezongen nummertjes in combinatie met zijn keyboard. Het was een mooi gevarieerd programma die hij had samengesteld. Daarnaast bracht Paul ook een aantal puur instrumentale nummertjes op zijn keyboard.
Het werd weer een mooie, leuke avond... eens helemaal iets anders.

Paul en Jackie, hartelijk dank voor de leuke avond!RKC meeting 7 maart 2019

Net als vorige maand viel de RKC-meeting van maart ook op de zevende. Op het programma stonden Kris Bastiaensen (onderste foto) en Roland Dewachtere (bovenste foto), beiden op de Yamaha Tyros 5. Ons clublokaal liep al snel vol.

Voorafgaande aan het programma van de avond kwam de werkgroep voor de Yamaha- gebruikers met Leslie samen. Ondertussen waren de andere bestuursleden druk bezig de muzikale setup voor te bereiden en te zorgen voor de nodige info via de beamer. Het is altijd een drukte van jewelste om alles op punt te zetten voor de avond. De soundchecks werden gedaan en na wat sleutelwerk goed bevonden.
Als eerste stond Kris Bastiaensen op het programma. Kris kennende voor zijn speciale speelstijl waren de verwachtingen weer hooggespannen. Meteen bij het eerste liedje zat het goed, Kris speelde heel mooie afgewerkte nummertjes, vaak stukjes uit de filmmuziek met af en toe Iers getinte melodieën. Het mooie is dat Kris zijn eigen interpretatie in de muziekstukjes legt. Typisch is ook zijn speeltechniek die hij combineert met het handig "bespelen" van de pads en variaties van de styles. Menige luisteraars zaten te likkebaarden.
Na de pauze was Roland Dewachtere aan de beurt. In RKC West Vlaanderen reeds goed gekend als actief lid, steeds bereid om deel uit te maken van het RKC- programma. Roland beheerst een heel andere stijl, wat ervoor zorgde dat we weer een mooi gevarieerde avond kregen. Het repertoire van Roland is heel breed en bevat grotendeels bekend in de oren klinkende melodietjes. De netjes gespeelde meezingertjes werden gesmaakt door de aanwezige leden. Het is altijd een plezier Roland te zien spelen, duidelijk genietend van de muziek die hij speelt. Mooi is ook dat we elk jaar zien hoe Roland vooruitgang boekt in zijn speeltechniek.
Beide heren vielen ook op met hun mooi samengestelde registraties, de goed doordachte keuze van klanken en perfect ingestelde volumes van de verschillende partijen... een ideale inspiratiebron voor de aanwezige leden die ook meteen het educatief element van onze vereniging konden smaken.

Roland en Kris, hartelijk dank voor de mooie avond!RKC meeting 7 februari 2019


Met de RKC meeting van februari werd het RKC-jaar 2019 officieel ingezet. Het startschot werd gegeven door twee RKC- bestuursleden, namelijk Luc De Prest en Dirk Bolleire.

Vastbesloten om er weer een boeiend RKC- jaar van te maken vlogen beide RKC bestuursleden Luc en Dirk er met vol enthousiasme in. Dirk Bolleire bracht zijn Korg Pa4X mee en Luc De Prest zijn Yamaha Tyros 5.
Dirk had voor deze avond het thema "Crooners" gekozen terwijl Luc zorgde voor een selectie uit zijn meest favoriete nummertjes uit zijn repertoire. Aan de hand van mooie muzikale voorbeelden deelden beide heren hun muzikale kennis met de RKC- leden die met volle teugen genoten van al dat moois.
Ook in 2019 is het ons doel om op een leuke speelse educatieve manier onze muzikale ervaringen en kennis te delen met de leden. Dit gebeurt in hoofdzaak door het brengen van verschillende genres uit de muziek op het arranger- keyboard. De leden kunnen via een projectie alle handelingen volgen van de muzikanten om zo meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van dit fantastische instrument.
Gedurende het jaar 2019 zullen we aan de hand van werkgroepen dieper ingaan op de mogelijkheden van het keyboard en zullen de RKC- leden de kans krijgen om hun vragen te stellen over het gebruik van hun instrument.

Nieuws

https://www.korg.com/nl/products/synthesizers/pa4x/v3.php
Stuur uw KORG Pa4X naar het VOLGENDE niveau!

KORG is verheugd Pa4X OS NEXT aan te kondigen, het nieuwe besturingssysteem voor de Pa4X Professional Arranger.

Met KORG Professional Arrangers staat technologie ten dienste van de muziek! Pa4X OS NEXT is vanaf nu beschikbaar!
Rechtstreekse downloadlink:

Meer info over het nieuwe OS van de Korg Pa4X:


Nieuw Korg Keyboard EK-50

Het toetsenbord dat je helpt spelen
Als je ooit je favoriete nummers wilde spelen of spelen, of een melodie bedacht die een origineel lied zou kunnen worden, is KORG hier om je te helpen je muzikale potentieel te realiseren. De KORG EK-50 is een entertainer keyboard waar je op elk muzikaal niveau van kunt genieten, en een instrument dat meegroeit.

Automatische begeleiding "Stijlen" bieden een volledige achtergrondband die u speelt terwijl u op het toetsenbord speelt. Vanaf het moment dat je begint te spelen, worden de rijke begeleidingen gemaakt om je te inspireren zinnen toe te voegen als ze in je opkomen. Naarmate je meer prestatievermogen hebt, kun je eenvoudig toegang krijgen tot de meer geavanceerde functies om de ideeën van je muzikale schets vorm te geven.


Overlijdensbericht Norbert Boterman
Tot onze spijt melden wij het overlijden van RKC-lid Norbert Boterman.
Norbert is overleden op 14 september 2018. Hij was jarenlang lid van RKC-West Vlaanderen.
Namens RKC-West Vlaanderen bieden wij onze innige deelneming aan zijn echtgenote, zijn familie en vrienden.


18/09/2018
Ter nagedachtenis van Odette Stevens
Tijdens de RKC- meeting van september vernamen we het schokkend nieuws dat Odette Stevens, echtgenote van gewezen RKC bestuurslid Michel Mostaert op 6 september 2018 is overleden.

Namens RKC- West Vlaanderen bieden wij onze innige deelneming aan Michel, kinderen en familie. We wensen hen veel sterkte in deze moeilijke dagen.


14/07/2018
Korg Style pack nummer 31 is er!

Af en toe brengt Korg een style pack uit, we zitten ondertussen aan het style pack nummer 31. Het mooie is dat Korg ons deze packs gratis aanbiedt. Dit pack bevat onder andere volgende styles: Michael Jackson - Earth Song, Calvin Harris, Dua Lipa - One Kiss, Zedd Grey - The Middle, Rhianna - Rock Me Out, plus daarnaast nog drie trance / Dance stijlen en nog een generieke 8 beat stijl.
Via onderstaande link kun je het style pack nr 31 en tal van andere packs gratis downloaden:


The Seaboard...het toetsenbord van de toekomst?

Het "Seaboard"- klavier herinterpreteert het pianotoetsenbord als een glad, continu, aanrakingsgevoelig oppervlak waar elk soort geluid mogelijk is. Muzikanten van alle achtergronden hebben een nieuwe manier ontdekt om zich uit te drukken op het meermaals bekroonde Seaboard.
Het seaboard lijkt wel te komen uit de science fiction films. Eigenlijk is het een soort controller waarmee je een klankbron kunt aansturen die staat op een laptop, een tablet of zelfs een smartphone zijn. Het seaboard zorgt er voor dat de muzikant veel meer nuances kan leggen in de klanken dan eender welk traditioneel klavier. Er bestaan ook Seaboards die een eigen klankbron hebben.
Bekijk onderstaande video om een idee te hebben wat er zoal mogelijk is met het seaboard.
Studenten van het KM Music Conservatory in Chennai hebben een mash-up samengesteld van een aantal Hollywood- en Bollywood-themasongs - allemaal op de Seaboard RISE!


Yamaha Genos meets Atari ST

Waar is de tijd dat de Atari ST dé computer was voor muziekproducties? 
Het toestel had geen harde schijf en werkte met floppy disks. Zou het nog lukken om deze pc te gebruiken met de huidige generatie keyboards zoals de Yamaha Genos? In deze video zie je het antwoord:


Nieuw vanaf februari 2018!!
Yamaha Genos werkgroep
Vanaf februari 2018 wordt de Yamaha werkgroep uitgebreid met de Yamaha Genos. RKC- leden kunnen dan ook terecht bij de Yamaha werkgroep met vragen over de Yamaha Genos.
Teamleader Leslie Smolders zal ervoor zorgen dat zowel de Yamaha Tyros 5 als de Yamaha Genos zullen aanwezig zijn.
Deze ondersteuning is uiteraard exclusief voor onze RKC- leden.

Noteer deze alvast in uw agenda!
In 2018 zullen we er meteen in vliegen met een paar boeiende voorstellingen op het programma. Neem meteen uw agenda en noteer:

Donderdag 1 februari 2018: Demo van de Korg Pa4X, Pa1000 en Pa700 gebracht door Kris Vanlommel
Donderdag 5 april 2018: Hammond show met Dirk Van Der Linden
Donderdag 3 mei 2018: Presentatie van de Yamaha Genos met Sander

Yamaha Genos- nieuws:

Genos
Welkom in de nieuwe wereld van digitale workstations.

De Genos is de nieuwe standaard in geluid, ontwerp en gebruiksbeleving van digitale workstations. Of u nu in een opnamestudio of op het podium zit, de Genos inspireert en intensiveert uw muzikale creatie en spel.
Meer info over de Yamaha Genos: klik op onderstaande link:
Genos

Yamaha brengt ons groot nieuws!
Dat er een opvolger komt van de Yamaha Tyros 5 hangt al een tijdje in de lucht. Het zijn voor keyboardliefhebbers alvast spannende tijden!
Onlangs heeft Yamaha een tipje van de sluier opgelicht met deze video op Youtube:

In de loop van de maand september zal Yamaha meer info vrijgeven via deze link:


KORG nieuws:

De nieuwste performers van KORG: de KORG Pa700 en de KORG Pa1000

KORG kondigt zijn nieuwste High Performance Arranger aan  in de befaamde Pa-serie Professional Arrangers: de Pa1000 en de Pa700. Beide keyboards zitten boordevol  nieuwe sounds (voorzien van Defined Nuance Control voor verbeterd realisme), die performances fris en opwindend houden, alsook een aanzienlijk uitgebreide reeks styles die muziekgenres van over de hele wereld omvat. Combineer dit met krachtige performancefunctionaliteit, een intuïtieve gebruikersinterface en een rijke, gemodelleerde sound, en je krijgt een Arranger voor de meest kritische en veeleisende bespeler. 
Hierbij alvast een voorproefje van de KORG Pa1000


Korg Pa4X- nieuws:
OS versie 2.01 is uit. Deze kan je hier downloaden : http://www.korg.com/us/support/download/software/0/516/3631/ en installeren op dezelfde manier nadat je eerst OS 2.0 gedownload & geïnstalleerd hebt.

Video handleiding Pa4X update OS 2.0

Kris Vanlommel heeft een (Nederlandstalige) video handleiding gemaakt die stap voor stap uitlegt  hoe je je Pa4X kunt updaten naar OS 2.0.
OS 2.0 bevat heel wat nieuwe styles, klanken en nieuwe, coole features.

Dit is de link naar de video handleiding:

Via deze link kun je OS 2.0 downloaden:


Welkom met uw vragen op het RKC- Forum.

Heb je een vraag over het gebruik van je Yamaha keyboard of je Korg keyboard, dan kun je terecht op het RKC-Forum.
RKC-West Vlaanderen heeft onder andere als doelstelling om keyboardspelers te ondersteunen als ze hun weg verloren zijn in het gebruik van hun keyboard.
RKC-leden kunnen uiteraard terecht op de RKC-meetings die elke eerste donderdagavond van de maand doorgaan in ons clublokaal in loppem. Via de werkgroep die start om 18:15 en die exclusief is voor leden kan men terecht met alle vragen omtrent het gebruik van het keyboard.
RKC leden kunnen nu ook via het RKC Forum terecht met al hun vragen (over keyboards uiteraard).
Het enige wat je als lid moet doen is gaan naar het forum van je keuze en klikken op "contact the owner". Op het volgende scherm tik je een onderwerp in en typ je in het vak "message" gewoon dat je graag zou lid worden van het forum. Daarna druk je op de knop "send".
Je zult dan toegevoegd worden aan het forum van keuze en hiervan een bericht krijgen.
Elk bericht dat op het forum wordt gepost zul je dan ook krijgen in je mailbox. Hierop kun je dan eventueel reageren en je kennis delen of gewoon leren van de tips & tricks die passeren.
Via volgende snelkoppelingen ga je rechtstreeks naar het forum: (gewoon klikken op Yamaha Forum of Korg Forum):


Synthesizers, Keyboards, Modules en USB/Midi-Keyboards... wat is het verschil?

Zijn we op zoek naar een Keyboard, een Synthesizer, een Workstation, een Module of een USB/Midi-Keyboard? Dit is een allesomvattend artikel waarin de verschillende soorten machines worden verklaard. Een flinke kluif, maar daarna weet je precies wat je écht nodig hebt.


Korg Pa4X-PRO

Dat de Korg Pa4X-PRO een krachtig, prachtig en professioneel instrument is bewijzen nog maar eens volgende demo songs: