Αρχική Σελίδα


Ρητορικός Όμιλος Νομικής ΣχολήςΟ Ρητορικός Ό
μιλος Νομικής Σχολής ΔΠΘ ξεκίνησε τη λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Είναι μια πρωτοβουλία από φοιτητές για φοιτητές, με σκοπό να τους φέρει σ' επαφή με τη τέχνη της Ρητορικής κι Επιχειρηματολογίας. Κάθε εβδομάδα διοργανώνονται προπονήσεις, στις οποίες οι φοιτητές καλούνται να υποστηρίξουν τα επιχειρήματα τους με βάση τους κανόνες της λογικής και της ρητορικής τέχνης. Οι αγώνες διεξάγονται κάθε φορά με διαφορετικό θέμα ευρύτερου κοινωνικού κι επιστημονικού ενδιαφέροντος. Ο κάθε συμμετέχων καλείται να συνεργαστεί μ' ένα άλλο άτομο και να υποστηρίξει όσο πιο πειστικά γίνεται τη θέση της ομάδας του. Η συμμετοχή στον Όμιλο είναι δωρεάν και δεν απαιτείται εγγραφή ή κάποια άλλη διαδικασία. Είμαστε ανοιχτοί στη συμμετοχή φοιτητών κι από άλλες σχολές πέραν της Νομικής.

Παράλληλα τα μέλη του Ρητορικού Ομίλου λαμβάνουν μέρος σε τουρνουά επιχειρηματολογίας άλλων ελληνικών Πανεπιστημίων, οπού έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Από τη συμμετοχή στις προπονήσεις και τα τουρνουά, μπορεί κανείς να βελτιώσει την ικανότητα ανάπτυξης επιχειρημάτων και διάρθρωσης συγκροτημένου προφορικού λόγου. Πέραν όμως αυτών, η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Ρητορικού Ομίλου δίνει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με άλλους φοιτητές από διάφορους επιστημονικούς κλάδους και συμμετοχή στις κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα πλαίσια των διαφόρων τουρνουά. 

Είπαν για τον Ρητορικό Όμιλο...

Ως μέλος του Ρητορικού Ομίλου Κομοτηνής, μέσα από τις προπονήσεις έμαθα να συγκροτώ καλύτερα το λόγο μου, φροντίζοντας για τη δομή και την αρτιότητα κάθε επιχειρήματος, ξεπέρασα το άγχος που συχνά επιφέρει μια δημόσια ομιλία και γνώρισα νέο κόσμο από τις συμμετοχές μου στα Τουρνουά Επιχειρηματολογίας Πάτρας και Θεσσαλονίκης. Πάνω απ’ όλα όμως, όταν μου δόθηκε ο ρόλος να υποστηρίξω θέματα με τα οποία διαφωνούσα, διαπίστωσα πως τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρα ή μαύρα, μπήκα σε σκέψεις και τελικά έμαθα να είμαι περισσότερο ανοιχτόμυαλη και δεκτική.

Ρένια Βουγιουκαλάκη, 4ετής φοιτήτρια Νομικής.

Comments